Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007

Chassifläkt

Hej!

Jag har en enkel fråga.
Ska chassifläkten vara kopplad till power fan eller system fan?
Har en MA790X-UD3P moderkort:
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3107#o...

Har massa problem med det och det hela började tror jag när jag installerade chassi fläkten.
Hade ingen innan.

Tack för alla svar

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
H-sand
Registrerad
Dec 2009

Power fan är väl till Nätaggregats fläkten??
och systemfan kan man väl sätta vilken fläkt som helst.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Sep 2005

Kan det vara så att power fan är PWM-styrda fläktar med 4pin och systemfan med bara 3pin?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007
Skrivet av zxter:

Power fan är väl till Nätaggregats fläkten??
och systemfan kan man väl sätta vilken fläkt som helst.

Kanske det är problemet som jag har haft hela tiden?
Det nya moderkortet som jag installerat håller på att krångla som fan.
Datorn hänger sig,får bluescreen osv.

Hoppas det här ändrar den biten

Tack

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007
Skrivet av Rådström:

Kan det vara så att power fan är PWM-styrda fläktar med 4pin och systemfan med bara 3pin?

Både power fan och system fan har 3 pin bara.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerbotten
Registrerad
Aug 2009

Det spelar ingen roll i vilken av uttagen du stoppar fläkten dom ger samma ström. enda skillnaden är att dom kommer up som olika i bios och ofta kan då ställa in enskilda fläkt profile som tex optimal, performance, silent osv..

och kan du beskriva vad "massa problem" innebär för dig? är det att den låter för mycket?

Kom ihåg att ''Citera" mig ifall ni vill ha svar

Intel i5-4460 | GTX 760 | MSI B85M G43 | Crucial Ballistix 8GB | Intel 335 SSD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Sep 2005
Skrivet av GM74:

Både power fan och system fan har 3 pin bara.

Jag kikar i manualen nu och där står det att SYS_FAN1 har 4pins och SYS_FAN2/PWR_FAN har tre pins.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerbotten
Registrerad
Aug 2009
Skrivet av willaim:

Det spelar ingen roll i vilken av uttagen du stoppar fläkten dom ger samma ström. enda skillnaden är att dom kommer up som olika i bios och ofta kan då ställa in enskilda fläkt profile som tex optimal, performance, silent osv..

och kan du beskriva vad "massa problem" innebär för dig? är det att den låter för mycket?

EDIT: har aldrig hört talas om att en kan fläkt orsakat BSOD xD men men, man lär sig något nytt varje dag ^^

Kom ihåg att ''Citera" mig ifall ni vill ha svar

Intel i5-4460 | GTX 760 | MSI B85M G43 | Crucial Ballistix 8GB | Intel 335 SSD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007
Skrivet av willaim:

Det spelar ingen roll i vilken av uttagen du stoppar fläkten dom ger samma ström. enda skillnaden är att dom kommer up som olika i bios och ofta kan då ställa in enskilda fläkt profile som tex optimal, performance, silent osv..

och kan du beskriva vad "massa problem" innebär för dig? är det att den låter för mycket?

Problem som jag har med det nya kortet:
1.Datorn hänger sig,kan inte göra nånting förutom att trycka på reset knappen,allt låser sig.
2.Jag får bluescreen också,ibland flera gånger i rad och till slut kan inte ens starta datorn utan då måste jag koppla bort strömen låta den stå i typ 20 min och sen starta om den igen.Då startar den igen tills jag får bluescreen.Sen samma problem

Kan även posta loggen som jag har så att nis ser vilka meddelande jag får osv om det skulle hjälpa?

Tack

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007
Skrivet av Rådström:

Jag kikar i manualen nu och där står det att SYS_FAN1 har 4pins och SYS_FAN2/PWR_FAN har tre pins.

Ok, det måste jag ha missat.Hursomhelst där chassifläkten är kopplad nu till power fan är det bara 3 pins.
Skall koppla den till system fan istället och se om det hjälper.Får göra det senare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007

Problem 1:
Loggnamn: Application
Källa: Microsoft-Windows-WMI
Datum: 2011-06-06 02:49:08
Händelse-ID: 10
Aktivitetskategori:Ingen
Nivå: Fel
Nyckelord: Klassiskt
Användare: Saknas
Dator: Genc-Dator
Beskrivning:
Event filter with query "SELECT * FROM __InstanceModificationEvent WITHIN 60 WHERE TargetInstance ISA "Win32_Processor" AND TargetInstance.LoadPercentage > 99" could not be reactivated in namespace "//./root/CIMV2" because of error 0x80041003. Events cannot be delivered through this filter until the problem is corrected.
Händelsens XML-data:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Microsoft-Windows-WMI" Guid="{1edeee53-0afe-4609-b846-d8c0b2075b1f}" EventSourceName="WinMgmt" />
<EventID Qualifiers="49152">10</EventID>
<Version>0</Version>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2011-06-06T00:49:08.000000000Z" />
<EventRecordID>1395</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="0" ThreadID="0" />
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Genc-Dator</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>//./root/CIMV2</Data>
<Data>SELECT * FROM __InstanceModificationEvent WITHIN 60 WHERE TargetInstance ISA "Win32_Processor" AND TargetInstance.LoadPercentage > 99</Data>
<Data>0x80041003</Data>
</EventData>
</Event>

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007

Problem 2:
Loggnamn: Application
Källa: VSS
Datum: 2011-06-06 16:56:58
Händelse-ID: 8194
Aktivitetskategori:Ingen
Nivå: Fel
Nyckelord: Klassiskt
Användare: Saknas
Dator: Genc-Dator
Beskrivning:
Fel i tjänsten Volume Shadow Copy: Oväntat fel när gränssnittet IVssWriterCallback skulle erhållas. hr = 0x80070005, Åtkomst nekad.
. Det orsakas ofta av inkorrekta säkerhetsinställningar i processen för antingen skrivaren eller beställaren.

Åtgärd:
Samlar in skrivardata

Kontext:
Skrivarklass-ID: {e8132975-6f93-4464-a53e-1050253ae220}
Skrivarnamn: System Writer
Skrivarinstans-ID: {3a2a86ac-62f1-4649-a668-90e7c1234833}
Händelsens XML-data:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="VSS" />
<EventID Qualifiers="0">8194</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2011-06-06T14:56:58.000000000Z" />
<EventRecordID>1444</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Genc-Dator</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>0x80070005, Åtkomst nekad.
</Data>
<Data>

Åtgärd:
Samlar in skrivardata

Kontext:
Skrivarklass-ID: {e8132975-6f93-4464-a53e-1050253ae220}
Skrivarnamn: System Writer
Skrivarinstans-ID: {3a2a86ac-62f1-4649-a668-90e7c1234833}</Data>
<Binary>2D20436F64653A20575254575254494330303030313236302D2043616C6C3A20575254575254494330303030313231342D205049443A202030303030313333322D205449443A202030303030313531362D20434D443A2020433A5C57696E646F77735C73797374656D33325C737663686F73742E657865202D6B204E6574776F726B53657276696365202020202020202D20557365723A204E616D653A204E5420696E7374616E735C4EE4747665726B73746AE46E73742C205349443A532D312D352D3230202020</Binary>
</EventData>
</Event>

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007

Problem 3:
Loggnamn: Application
Källa: Application Hang
Datum: 2011-06-06 19:02:46
Händelse-ID: 1002
Aktivitetskategori:(101)
Nivå: Fel
Nyckelord: Klassiskt
Användare: Saknas
Dator: Genc-Dator
Beskrivning:
Programmet iexplore.exe, version 9.0.8112.16421, avslutades eftersom det slutade att samverka med Windows. Ytterligare information kan finnas i problemhistoriken på kontrollpanelen för Åtgärdscentret och lösningar.
Process-ID: d84
Starttid: 01cc246b7fa445e5
Avslutningstid: 13
Programsökväg: C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
Rapport-ID: c8fe65a5-905e-11e0-8a05-00241d73c655

Händelsens XML-data:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Application Hang" />
<EventID Qualifiers="0">1002</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>101</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2011-06-06T17:02:46.000000000Z" />
<EventRecordID>1468</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Genc-Dator</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>iexplore.exe</Data>
<Data>9.0.8112.16421</Data>
<Data>d84</Data>
<Data>01cc246b7fa445e5</Data>
<Data>13</Data>
<Data>C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe</Data>
<Data>c8fe65a5-905e-11e0-8a05-00241d73c655</Data>
<Binary>55006E006B006E006F0077006E0000000000</Binary>
</EventData>
</Event>

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007

Får även det här på skärmen:

BCP3: 8D87A9BC
BCP4: 8D87A5A0
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 256_1

Filer som hjälper till att beskriva problemet:
C:\Windows\Minidump\060611-21762-01.dmp
C:\Users\Genc\AppData\Local\Temp\WER-36410-0.sysdata.xml

Läs vår sekretesspolicy online:
http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x041d

Om sekretesspolicyn online inte är tillgänglig kan du läsa vår sekretesspolicy offline:
C:\Windows\system32\sv-SE\erofflps.txt

______________________________________________________________

Problemsignatur:
Problemhändelsens namn: BlueScreen
OS-version: 6.1.7601.2.1.0.256.4
Språkvariant-ID: 1053

Ytterligare information om problemet:
BCCode: 1000008e
BCP1: C0000005
BCP2: 82A921E5
BCP3: A4C53CAC
BCP4: 00000000
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 256_1

Filer som hjälper till att beskriva problemet:
C:\Windows\Minidump\060611-16660-01.dmp
C:\Users\Genc\AppData\Local\Temp\WER-31902-0.sysdata.xml

Läs vår sekretesspolicy online:
http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x041d

Om sekretesspolicyn online inte är tillgänglig kan du läsa vår sekretesspolicy offline:
C:\Windows\system32\sv-SE\erofflps.txt

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerbotten
Registrerad
Aug 2009

Så här långt tycker jag att vi kan konstatera att det inte är fläktarna som orsakar felet^^

Windows WMI (windows managment instrument). kort och gott utan WMI, inget windows, du får försöka installera om windows helt och hållet.

Jag är inte världens mest kunniga person så ta mig inte ordagrant.

Kom ihåg att ''Citera" mig ifall ni vill ha svar

Intel i5-4460 | GTX 760 | MSI B85M G43 | Crucial Ballistix 8GB | Intel 335 SSD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007

Moder kortet som jag har är:
Har en MA790X-UD3P moderkort:
http://www.gigabyte.com/products/pro...px?pid=3107#ov

Har ett grafik kort: Nvidia GeForce 8800 GTS
Kingstone minne X-mas 2 x 2gb 800mhz
AMD athlon x2 6400+ black edition processor (AM2)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007
Skrivet av willaim:

Så här långt tycker jag att vi kan konstatera att det inte är fläktarna som orsakar felet^^

Windows WMI (windows managment instrument). kort och gott utan WMI, inget windows, du får försöka installera om windows helt och hållet.

Jag är inte världens mest kunniga person så ta mig inte ordagrant.

Har installerat om Windows 6 gånger nu,får samma problem om och om igen

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007

Kanske värt att nämna att jag har en 550W nätaggregat okcså.
Har även installerat alla de senaste drivrutinerna men inget hjälper.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2008

Du får köra hårddisktester och minnestester för att utesluta problem.

Från hårddisktillverkarens hemsida kan du tanka ner deras programvara för att testa disken. Välj den versionen som är till för att bränna på skiva och boota datorn med.
Om du kommer in i Windows kan Crystal diskinfo ge en hint om hårddiskens hälsa.

Memtest86+ kan du ladda ner här http://www.memtest.org/download/4.20/memtest86+-4.20.iso.zip . Du packar upp zip-filen och bränner ut iso-filen. Sedan bootar du datorn från skivan och testet startar. Låt det rulle en eller minst två rundor beroende på hur ofta du råkar ut för blåskärm. (vid mycket blåskärmar krävs mindre antal rundor för att hitta fel.) Hittar du fel så kör en ram-sticka för sig för att hitta vilken som är trasig.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007

Ok,ska ladda ner det och testa.Kanske det är där felet ligger.
Har dock gjort minnesdiagnostik på windows 7,enligt det så funkar minnen bra.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007

Allting funkar som det ska.Minnen,Hårdisk,grafikkort.

Kan det bero på att jag har en 550W nätaggregat? Kanske moderkortet får inte tillräckligt med ström?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söder om stockholm
Registrerad
Apr 2011
Skrivet av GM74:

Allting funkar som det ska.Minnen,Hårdisk,grafikkort.

Kan det bero på att jag har en 550W nätaggregat? Kanske moderkortet får inte tillräckligt med ström?

Du har inte så mycket strömslukande system, du kanske har budget agg av dålig kvalle? MVH Simon )

Gtx 970 i5 2500k 4,4ghz Noctua NH-D14
Corsiar RM 850w guld - Silverstone Fortress FT04 - G.Skill 8GB 1600mhz - MSI Z68 GD55
A-Data 256 GB - 640GB WD Blue - 500GB Extern USB 3.0 - 250GB Extern USB 2.0
Sennheiser pc 360 - Asus Xonar D1 - CM Storm QuickFire Ultimate Brown - Dell U2412M

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007

Nej,hade samma komponenter på det gammla moderkortet som va mycket sämre än den här och den funkade hur bra som helst tills den la av

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jonsered
Registrerad
Dec 2007

Lämnade moderkortet tillbaka idag på service så att de felsöker den och kollar ifall de hittar fel på moderkortet.Lämnade den på samma plats där jag köpte den självklart.
De är roliga lol.De sa om de inte hittar något fel på moderkortet så debiterar de mig med 249 kr,helt otroligt tycker jag

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av GM74:

Kanske det är problemet som jag har haft hela tiden?
Det nya moderkortet som jag installerat håller på att krångla som fan.
Datorn hänger sig,får bluescreen osv.

Hoppas det här ändrar den biten

Tack

Kolla att ram-minnena är kompatibla. Jag missade att de kunde vara inkompatibla, och fick en massa sådana problem.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Maj 2011

Exakt, Kolla ram-minnenas kompabilitet. Jag har haft liknande problem med en dator jag hade för för ett par år sedan. Dock var det mitt nätagg som var problemet för det producerade inte tillräckligt med ström så moderkortet blev lite jobbigt och ville inte att datorn skulle boota tillslut om datorn varit avstängd en längre tid. Var helsjukt, fick starta stänga i en kvart som om kretsarna var tvugna att bli varma först tills det la av helt och jag fick lämna in den och byta nätagg och moderkort.