Installera NetBSD på Synology NAS m.fl.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2001

Installera NetBSD på Synology NAS m.fl.

http://www.netbsd.org/ports/sandpoint/

Synology modeller installationsguide:
http://www.netbsd.org/ports/sandpoint/instSynology.html

Det här är en port av NetBSD för sandpoint plattformen (PowerPC) som används av flera populära NAS.

Jag har själv installerat det på en Synology CS-407e, många synology-modeller stöds och ett antal andra tillverkare också.
Eftersom jag har installerat det själv på en Synology och hjälpt utvecklarna av sandpoint porten att fixa några buggar vill jag gärna hjälpa andra att slå sig fria från tillverkarens begränsande Linux-dist och installera NetBSD.
Det krävs en hel del pill för att få till allt och man lär aldrig få till någon användarvänlighet i stil med synologys programvara eller free-NAS (som inte verkar stödja den här plattformen).

I nuläget har jag SSH, NFS och FTP servers som fungerar och jag ska jobba vidare för att få till fungerande printer-server också.

Man behöver en spänningsnivå omvandlare för serieport som t.ex. MAXIM 3232 eller liknande, det här är nog det som stoppar de flesta från att våga sig på det.
Det låter svårare än det är.
Allt man behöver är MAXIM-chip, 5st kondensatorer och en kopplingsbräda eller motsvarande.
När man installerat och satt upp en SSH-server och användarkonton kan man ta loss serieporten och stänga igen chassit igen (jag fick dock partitionera mina hårddiskar i en annan dator innan jag satte i dem för jag är så värdelös på BSD).

Installationsguiden tar upp det mesta men kan vara lite svår för ovana.
Vill någon ha hjälp så är det bara att fråga.
Jag fick till det här helt utan BSD-kunskaper sedan tidigare, så kan man hantera Linux i någon omfattning så ska det inte vara ett problem att få igång enkla server-funktioner.