CM 690 och GTX 560 ti - för varmt?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011

CM 690 och GTX 560 ti - för varmt?

Tjo gott folk!

Jag har ett CM-690-chassi, som har ett par fläktar i grunden (uppriktigt sagt osäker på exakt hur många), och ett 560-grafikkort som vid test med fluffmunken hade en stadig temperatur kring 95 grader, ibland högre. Jag gissar på att jag behöver fler fläktar, eller bättre sådana? Någon om har koll på hur det ligger till med sådant?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~/
Registrerad
Sep 2010

låter som att något är lite galet

Laptop: Surface Book 2 15" (Windows 10)
WS: RYZEN 1700, 32GiB, 1TB SSD, RX480, GTX 670 (Ubuntu LTS)
Övrigt: HP 1910 24G, pfSense, Unifi AP-AC PRO, Note 8
colo: R710 (proxmox)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Leksand, Dalarna
Registrerad
Apr 2011

Hej!

Jag sitter på en CM-Scout chassi med orginal kylning och mitt ASUS 560TI går "ALDRIG" över 55°.

Du kan ju alltid kolla så att alla fläktar fungerar som de ska, rensa lite damm, och kolla så att grafikkorts fläktarna snurrar på!

Nikon D810 | Nikon D700,PDK1 | Dell U2711 | Nikon 16-35 F/4 N VR | Nikon 85 F/1.8 | Nikon 50 F/1.4 | Nikon 70-200 F/2.8 VRII | Nikon 24 F/2.8 | www.Afoto.se |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av upl8447:

låter som att något är lite galet

Haha, ja... Kortet är sprillans nytt, utbytt mot en 280 som dödde för mig. Har också installerat ljudkort nyligen en Xonar DX, men den har ju också egen fläkt. Datorn kraschar ofta vid spel, och jag är osäker på om det är W7 som suger, om jag har registerproblemen från helvetet då jag har fått blåskärm med den sortens felmeddelande också, men oftast bara kraschar datorn, ibland startar den bara om, ibland hakar ljudet upp sig till och med efter att spelet stängts ned. Så jag vet inte riktigt vad som strular. Kändes som att tempen kan vara en sak, som sagt, men...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av macroy:

Hej!

Jag sitter på en CM-Scout chassi med orginal kylning och mitt ASUS 560TI går "ALDRIG" över 55°.

Du kan ju alltid kolla så att alla fläktar fungerar som de ska, rensa lite damm, och kolla så att grafikkorts fläktarna snurrar på!

Har nyligen rensat och fixat med datorn, så damm ska det inte vara. Grafikkortet är tvärnytt, så jag blir paff om det inte snurrar. Litet osäker på hur man kollar sådant dessutom, ska erkännas... Eller det kanske är så lätt som att man tittar efter?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Leksand, Dalarna
Registrerad
Apr 2011
Skrivet av Dorian_ertymexx:

Har nyligen rensat och fixat med datorn, så damm ska det inte vara. Grafikkortet är tvärnytt, så jag blir paff om det inte snurrar. Litet osäker på hur man kollar sådant dessutom, ska erkännas... Eller det kanske är så lätt som att man tittar efter?

Ja, Det kan du väll göra, Öppna lådan och starta, kolla så att fläktarna snurrar som dom ska,
Vilken modell av 560TI har du??

Nikon D810 | Nikon D700,PDK1 | Dell U2711 | Nikon 16-35 F/4 N VR | Nikon 85 F/1.8 | Nikon 50 F/1.4 | Nikon 70-200 F/2.8 VRII | Nikon 24 F/2.8 | www.Afoto.se |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av macroy:

Ja, Det kan du väll göra, Öppna lådan och starta, kolla så att fläktarna snurrar som dom ska,
Vilken modell av 560TI har du??

Gigabyte GTX 560 TI. Express-varianten.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~/
Registrerad
Sep 2010
Skrivet av Dorian_ertymexx:

Haha, ja... Kortet är sprillans nytt, utbytt mot en 280 som dödde för mig. Har också installerat ljudkort nyligen en Xonar DX, men den har ju också egen fläkt. Datorn kraschar ofta vid spel, och jag är osäker på om det är W7 som suger, om jag har registerproblemen från helvetet då jag har fått blåskärm med den sortens felmeddelande också, men oftast bara kraschar datorn, ibland startar den bara om, ibland hakar ljudet upp sig till och med efter att spelet stängts ned. Så jag vet inte riktigt vad som strular. Kändes som att tempen kan vara en sak, som sagt, men...

troligt viss överhettning. kortet är troligt viss defekt

Laptop: Surface Book 2 15" (Windows 10)
WS: RYZEN 1700, 32GiB, 1TB SSD, RX480, GTX 670 (Ubuntu LTS)
Övrigt: HP 1910 24G, pfSense, Unifi AP-AC PRO, Note 8
colo: R710 (proxmox)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av upl8447:

troligt viss överhettning. kortet är troligt viss defekt

Frick... Köpte det ju just för att det gamla dog, så det låter milt sagt inte önskvärt. ;/

Ska kolla om fläktarna snurra. Men ifall det inte är det, kan det vara något annat som spökar?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~/
Registrerad
Sep 2010
Skrivet av Dorian_ertymexx:

Frick... Köpte det ju just för att det gamla dog, så det låter milt sagt inte önskvärt. ;/

Ska kolla om fläktarna snurra. Men ifall det inte är det, kan det vara något annat som spökar?

är ju aldrig kul när något är defekt.

Laptop: Surface Book 2 15" (Windows 10)
WS: RYZEN 1700, 32GiB, 1TB SSD, RX480, GTX 670 (Ubuntu LTS)
Övrigt: HP 1910 24G, pfSense, Unifi AP-AC PRO, Note 8
colo: R710 (proxmox)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av upl8447:

är ju aldrig kul när något är defekt.

Men du menar på att fläktarna inte fungerar som de ska, förstår jag.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~/
Registrerad
Sep 2010
Skrivet av Dorian_ertymexx:

Men du menar på att fläktarna inte fungerar som de ska, förstår jag.

måste inte vara fläkten. kan vara kylpasta. sned montering (felmontering)

Laptop: Surface Book 2 15" (Windows 10)
WS: RYZEN 1700, 32GiB, 1TB SSD, RX480, GTX 670 (Ubuntu LTS)
Övrigt: HP 1910 24G, pfSense, Unifi AP-AC PRO, Note 8
colo: R710 (proxmox)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av upl8447:

måste inte vara fläkten. kan vara kylpasta. sned montering (felmontering)

Hmm. Låter som kluriga saker att veta... och som kluriga saker att bevisa om man vill byta ut kortet där man köpt det.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av Dorian_ertymexx:

Hmm. Låter som kluriga saker att veta... och som kluriga saker att bevisa om man vill byta ut kortet där man köpt det.

Hmm, alla fläktar verkar fungera fint. En bakre, en sida, en på moderkortet. De på grafikkortet fläktar lätt, men så gör jag ju inget utmanande heller.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av Dorian_ertymexx:

Hmm, alla fläktar verkar fungera fint. En bakre, en sida, en på moderkortet. De på grafikkortet fläktar lätt, men så gör jag ju inget utmanande heller.

Nu har jag kört furmark med locket öppet. Den kom upp i hundra, fast alla fläktar fungerar som de ska (såvitt jag kunde bedöma). Den kraschade inte, men jag stängde också av när den började varna vid 100-sträcket.

Jag testade också att köra The Witcher, som just nu kraschar så fort jag försöker ladda ett sparat spel, men det verkar inte ha med grafikkortet att göra, eller med värmen, då furmark körde på bra mycket hårdare, bra mycket längre utan att krascha.

Jag kanske behöver fler fläktar, men jag tvivlar just nu på att felet ligger i grafikkortet. Vad tror ni andra som har mer koll?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011

För att vara litet mer informativ:

Har ett ASUS P5QC-moderkort.

CM 690-låda.

Real Power M620 agregat (RS-620-ASAA-A1)

GeForce GTX 560 TI PCI-E grafikkort

Xonar DX ljudkort

samt ett par DDR3 Corsair Vengeance RAM-minnen.

Någon annan info som är hjälpsam? :/

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örnsköldsvik
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av Dorian_ertymexx:

Hmm. Låter som kluriga saker att veta... och som kluriga saker att bevisa om man vill byta ut kortet där man köpt det.

Säg till dem att grafikkortet når nästan 100 grader under belastning. Du har inte en überliten låda och du har ett par fläktar, så det ligger inte i det. Du behöver inte bevisa något i det här fallet.

Jag vet inte varför datorn kraschar, det kanske är ett helt annat problem, men det spelar ingen roll - GPUn ska inte bli så varm.

"Is man merely a mistake of God's? Or God merely a mistake of man's?" ~Friedrich Nietzsche

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av Zakalwe:

Säg till dem att grafikkortet når nästan 100 grader under belastning. Du har inte en überliten låda och du har ett par fläktar, så det ligger inte i det. Du behöver inte bevisa något i det här fallet.

Jag vet inte varför datorn kraschar, det kanske är ett helt annat problem, men det spelar ingen roll - GPUn ska inte bli så varm.

Tack. Ja, jag ringde och pratade med dem, och de sade tydligt att det bara är att gå och byta ut. Så imorgon fixar jag det.

Nej, jag tror tyvärr inte att det har med saken att göra, men jag hoppas innerligt att jag har fel. Efter att ha varit i princip utan krascher länge med XP och gamla kortet så känns det minst sagt frustrerande att det lägger med ojämna mellanrum. :/
Det som ändå talar för att det är grafikkortet är att det bara kraschar vid spel eller grafikkrävande sysslor (som första gången jag körd FurMark). Å andra sidan hakar ljudet upp sig väldigt ofta då, men jag har svårt at se att ljudkortet skulle leda till krascher. Jag har å tredje sidan haft enstaka, skumma "effekter", som plötsligt statiskt brus i en halv sekund, fast jag inte har något ljud på alls (alltså, ingen musik, film eller annat som gör ljud).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011

*Suckar trött*

Mjahaja. Så jag var i butiken, och bytte ut kortet. De konstaterade att det mycket riktigt rusade i höjden med tempen, så jag fick ett nytt. Tog hem det, testade... och det rusade upp till hundra på två minuter med FurMark. Vid första försöket. Seriöst, vad är oddsen för det?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2011

Kolla så att inte ljudkortet blockerat grafikkorts-fläkten.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av Acetån:

Kolla så att inte ljudkortet blockerat grafikkorts-fläkten.

Ljudkortet är på motsatt sida av grafikkortets fläkt. Jag har funderat på om det är ett inre luftproblem, men samtidigt så fick jag ju bekräftat från Webhallen att kortet jag bytte ut hade värmeproblem. Jag har inget emot att skaffa fler fläktar per se, men jag ser ingen vits med att göra det om det inte kommer hjälpa mot ett trasigt kort. :/

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2011
Skrivet av Dorian_ertymexx:

Ljudkortet är på motsatt sida av grafikkortets fläkt. Jag har funderat på om det är ett inre luftproblem, men samtidigt så fick jag ju bekräftat från Webhallen att kortet jag bytte ut hade värmeproblem. Jag har inget emot att skaffa fler fläktar per se, men jag ser ingen vits med att göra det om det inte kommer hjälpa mot ett trasigt kort. :/

Aha, om inte annat kan du ju testa att byta ut grafikkortet ännu en gång, annars vet jag tyvärr inte var felet ligger

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av Acetån:

Aha, om inte annat kan du ju testa att byta ut grafikkortet ännu en gång, annars vet jag tyvärr inte var felet ligger

Japp. Har inte så mycket till val.. Har fått tips på en bra och relativt billig tekniker som kanske kan titta på det hela, eller ge tips... Som sagt, vore det bara jag skulle jag tro att det är luftflödet i burken som knasar, att någon fläkt blivit sämre än den borde kanske. Men när butiken medger att kortet blev överhettat så...

Om det verkligen bara är korten så har jag helt enkelt haft otur. Eller så är det fel på hela utgåvan. :/

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2008

Säker på att de inte gav tillbaka samma kort då? Försöker lura dig med placeboeffekten?

i5 3570k @ 4.4GHz | MSI Z77A-G45 | Noctua NH-C12P | MSI GTX560Ti Twin Frozr | 8GB 1600MHz Corsair Vengeance LP| Corsair TX650W PSU | Benq V2410 LED

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av Citruz:

Säker på att de inte gav tillbaka samma kort då? Försöker lura dig med placeboeffekten?

Du, tanken har fan slagit mig... ;/

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Apr 2011

Test kör kortet i något spel??? det är väll inte konstigt om du får hög temp om du kör i furmark osv... du kanske har världens sämsta kabel dragning som gör att de inte blir något bra luft flöde?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
192.168.1.1
Registrerad
Jan 2010
Skrivet av hatred666:

Test kör kortet i något spel??? det är väll inte konstigt om du får hög temp om du kör i furmark osv... du kanske har världens sämsta kabel dragning som gör att de inte blir något bra luft flöde?

Läs ovan, han har testat med spel och det krashar direkt..

Mvh

Dell XPS 13 9360 / På jakt efter nya projekt

Krusidullen är stulen

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011

Har snackat med en som lagar datorer, och han hade ett gäng förslag på vad som kan vara fel. Han misstänkte att mitt moderkort (P5QC) kan ha problem med mina RAM (2x4 Corsair Vengeance), eller att nätagget inte är tillräckligt, eller att problemet sitter i sladdarna, dvs att jag har för få uttag från PSUn. Hmm.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Maj 2005

Du kan ju prova att köra memtest, då problem med minnet kan visa sig på diverse olika sätt.

~Pelle~

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av WrongTarget:

Du kan ju prova att köra memtest, då problem med minnet kan visa sig på diverse olika sätt.

Du menar att testa RAM? Det har jag gjort med W7s inbyggda test.