Datorn vill inte boota från SSD:n

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Piteå
Registrerad
Sep 2003

Datorn vill inte boota från SSD:n

Jag håller på att installera min nybyggda dator, och har stött på ett problem som driver mig till vansinne...
Kan ju börja med att nämna komponenterna: En Core i5-2500K med ASRock P67 Extreme 6 (med senaste bios), 8GB ram, 2st GF GTX570, SSD:n är en Corsair Force 3 120GB och hd:n är en Western Digital caviar green 2TB.

Jag har installerat Windows 7 (Ultimate x64) på SSD:n och själva installationen gick utan problem.
Men när jag ska boota från den i ACHI läge så får jag bara upp det klassiska "please insert a bootable disk" meddelandet... Det som är lustigt är att om jag byter till IDE läge så bootar den utan problem från SSD:n.
En annan lustig sak är att om jag väljer den andra hårdisken som bootdisk i bios i ACHI läge så startar windows också. Men både windows installationen och den dolda boot partitionen ligger ju på ssd:n...

Desktop: Core i7 8700k @ stock 4.7Ghz | NZXT Kraken X62 | Aorus Z370 Gaming 7 | 32GB Ripjaws V 3200 Mhz | ASUS GTX 1080Ti Strix Gaming OC | 500 GB Samsung 960 EVO | Fractal Design R6 Blackout | Corsair RX 850W | Acer Predator X34A + Samsung SyncMaster 2443BW | Asus Xonar U7 | ATH-M50x | Roccat Nyth | Corsair Strafe RGB MX Silent | Windows 10 Pro / Manjaro KDE
Server: Core i5 2500K @ 4.7 Ghz | Noctua NH-D14 | ASRock P67 Extreme 6 | 24 GB G.Skill 1600 Mhz | Fractal Design Define R3 Titanium Grey | Corsair HX850W | Samsung 850 EVO 500 GB | ca 20 TiB HDDs | Redhat Server 28

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Mar 2004

Ska man inte ställa in ACHI läget i registret först innan man ändrar det i bios ? Har själv ingen ssd men har för mig jag läst något om det.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2011

Installerade du windows när disken var i ACHI läge? (borde iofs inte påverka själva booten, brukar bli BSOD om man installerat i IDE läge och sen byter till AHCI)

Guide för felsökning av Bluescreen! (tack till m4goo2 som gjort denna)
Chassi: Antec Twelve Hundred | Moderkort: Asus z170-A | CPU: I7 6700K @ 4.7GHz | Corsair H80 | RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX 16GB@2666MHz | GPU: MSI NVIDIA GTX 1070 Gaming G8 | Nätagg: EVGA SuperNova G2 750w | HDD: Samsung 850 EVO 500GB, OCZ Vertex3 120GB, 4x Seagate Barracuda Green 2TB, 1x Western Digital My Book 3TB, Western Digital My Book 4TB.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Piteå
Registrerad
Sep 2003

Ja, den är installerad i ACHI läge.
Jag har också prövat att installera den i IDE läge och sen ändrat i registret. Men den vill ändå inte boota från disken, utan den klagar bara på att det inte är en bootbar enhet...

Desktop: Core i7 8700k @ stock 4.7Ghz | NZXT Kraken X62 | Aorus Z370 Gaming 7 | 32GB Ripjaws V 3200 Mhz | ASUS GTX 1080Ti Strix Gaming OC | 500 GB Samsung 960 EVO | Fractal Design R6 Blackout | Corsair RX 850W | Acer Predator X34A + Samsung SyncMaster 2443BW | Asus Xonar U7 | ATH-M50x | Roccat Nyth | Corsair Strafe RGB MX Silent | Windows 10 Pro / Manjaro KDE
Server: Core i5 2500K @ 4.7 Ghz | Noctua NH-D14 | ASRock P67 Extreme 6 | 24 GB G.Skill 1600 Mhz | Fractal Design Define R3 Titanium Grey | Corsair HX850W | Samsung 850 EVO 500 GB | ca 20 TiB HDDs | Redhat Server 28

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Påarp
Registrerad
Dec 2004

okej, bara för att kolla...

1. du har ställ bios till AHCI på alla sata kontrollers?
2 du har kopplat ut alla extra diskar
3 du har installerat windows på ssd:n

prova boota innan du kopplar in andra diskenheter

Core i5 650@3.8ghz passivt kyld
XFX Radeon HD 6870@stock

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Piteå
Registrerad
Sep 2003

1. Ja
2. Nej. Vet inte varför det skulle hjälpa, men jag ska testa och se om det gör nån skillnad.
3. Ja, givetvis.

Desktop: Core i7 8700k @ stock 4.7Ghz | NZXT Kraken X62 | Aorus Z370 Gaming 7 | 32GB Ripjaws V 3200 Mhz | ASUS GTX 1080Ti Strix Gaming OC | 500 GB Samsung 960 EVO | Fractal Design R6 Blackout | Corsair RX 850W | Acer Predator X34A + Samsung SyncMaster 2443BW | Asus Xonar U7 | ATH-M50x | Roccat Nyth | Corsair Strafe RGB MX Silent | Windows 10 Pro / Manjaro KDE
Server: Core i5 2500K @ 4.7 Ghz | Noctua NH-D14 | ASRock P67 Extreme 6 | 24 GB G.Skill 1600 Mhz | Fractal Design Define R3 Titanium Grey | Corsair HX850W | Samsung 850 EVO 500 GB | ca 20 TiB HDDs | Redhat Server 28

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Piteå
Registrerad
Sep 2003

Uppdatering:
Jag har prövat koppla ur den 2:a hårddisken och då funkar allt som det ska. Jag kan boota SSD:n i ACHI läge.
Men när jag kopplar in den igen så kommer felmeddelandet tillbaka om jag väljer ssd:n som bootdisk.
Men det är ju lustigt att den startar från ssd:n om jag väljer den andra hårddisken som bootdisk istället... Måste nog vara en bugg i biosen. Jag tror jag helt enkelt får köra så här, för det verkar ju funka om än det inte är riktigt rätt.

Desktop: Core i7 8700k @ stock 4.7Ghz | NZXT Kraken X62 | Aorus Z370 Gaming 7 | 32GB Ripjaws V 3200 Mhz | ASUS GTX 1080Ti Strix Gaming OC | 500 GB Samsung 960 EVO | Fractal Design R6 Blackout | Corsair RX 850W | Acer Predator X34A + Samsung SyncMaster 2443BW | Asus Xonar U7 | ATH-M50x | Roccat Nyth | Corsair Strafe RGB MX Silent | Windows 10 Pro / Manjaro KDE
Server: Core i5 2500K @ 4.7 Ghz | Noctua NH-D14 | ASRock P67 Extreme 6 | 24 GB G.Skill 1600 Mhz | Fractal Design Define R3 Titanium Grey | Corsair HX850W | Samsung 850 EVO 500 GB | ca 20 TiB HDDs | Redhat Server 28

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Sep 2007

Enklast är att byta plats på SATA kablarna så att SSD hamnar först.

Exakt hur vet du att du valt SSD som boot disk i bios?

Folk bruka välja helt fel när de har flera hårddiskar( eller USB minne). Detaljerna varierar mellan olika moderkort. Det gör in en lista med konstiga modell namn på alla diskar (USB minnen mm) du har kopplat för tillfället (INTE där man ställer in datum tid). Listan används när man har flera av samma typ eller USB att välja mellan.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Piteå
Registrerad
Sep 2003

SSD:n sitter på första porten. I bios har står det ACHI:Corsair Force 3 som första boot enhet och jag har tagit bort alla andra enheter i listan. Så det finns ingen risk att jag skulle ha valt fel.

Skickades från m.sweclockers.com

Desktop: Core i7 8700k @ stock 4.7Ghz | NZXT Kraken X62 | Aorus Z370 Gaming 7 | 32GB Ripjaws V 3200 Mhz | ASUS GTX 1080Ti Strix Gaming OC | 500 GB Samsung 960 EVO | Fractal Design R6 Blackout | Corsair RX 850W | Acer Predator X34A + Samsung SyncMaster 2443BW | Asus Xonar U7 | ATH-M50x | Roccat Nyth | Corsair Strafe RGB MX Silent | Windows 10 Pro / Manjaro KDE
Server: Core i5 2500K @ 4.7 Ghz | Noctua NH-D14 | ASRock P67 Extreme 6 | 24 GB G.Skill 1600 Mhz | Fractal Design Define R3 Titanium Grey | Corsair HX850W | Samsung 850 EVO 500 GB | ca 20 TiB HDDs | Redhat Server 28

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Påarp
Registrerad
Dec 2004

vi kan ju konstatera att det har medf diskarnas ordning och bootloadern att göra...

har du tagit ut windows skivan?

Core i5 650@3.8ghz passivt kyld
XFX Radeon HD 6870@stock

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Piteå
Registrerad
Sep 2003
Skrivet av GizmoTheGreen:

vi kan ju konstatera att det har medf diskarnas ordning och bootloadern att göra...

har du tagit ut windows skivan?

Ja, givetvis...
Men jag tror snarare att det är någon bugg i bios som gör detta. För det funkar ju som det ska när jag tar ut den andra hårddisken. Och uppenbarligen så bootar den från ssd:n när jag väljer den andra hårddisken.

Desktop: Core i7 8700k @ stock 4.7Ghz | NZXT Kraken X62 | Aorus Z370 Gaming 7 | 32GB Ripjaws V 3200 Mhz | ASUS GTX 1080Ti Strix Gaming OC | 500 GB Samsung 960 EVO | Fractal Design R6 Blackout | Corsair RX 850W | Acer Predator X34A + Samsung SyncMaster 2443BW | Asus Xonar U7 | ATH-M50x | Roccat Nyth | Corsair Strafe RGB MX Silent | Windows 10 Pro / Manjaro KDE
Server: Core i5 2500K @ 4.7 Ghz | Noctua NH-D14 | ASRock P67 Extreme 6 | 24 GB G.Skill 1600 Mhz | Fractal Design Define R3 Titanium Grey | Corsair HX850W | Samsung 850 EVO 500 GB | ca 20 TiB HDDs | Redhat Server 28

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Påarp
Registrerad
Dec 2004

yep, då är det bootloadern som kollar på fel disk och starta fel operativsystem helt enkelt...

Core i5 650@3.8ghz passivt kyld
XFX Radeon HD 6870@stock