Helgsnack: "Snål eller kraftfull HTPC?"

Permalänk

Jag byggde en htpc till farsan för typ 1,5 år sen.

Amd 550be med billig men helt tyst ac kylning, amd 4830, 4gb minne och ett billigt asus atx mobo. Chassiet var ett svart liggande antec med inbyggd nätdel på ~300watt. Priset blev typ runt 6-7 k och då kunde man spela på den i hd-ready upplösn utan problem.

Köpte även ett tvkort med stöd för betal boxer kanaler och gratis parabol kanaler. Detta är den absoluta nackdelen med htpc märkte jag.. för det funkar inte som det ska. Hur mycket man än meckar med det :/

Men å andra sidan klarar man sig utan tv nu förtiden faktiskt.

Så skit i tvkortet. Det är min erfarenhet. Men att kunna se film, styra stereo, spela, strema videor klarar vår familj sig inte utan nu.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

5800X, Asus dual 4070, 32GB, Fractal newton R2 650 watt, Asus Prime B350-plus , Phanteks 400s vit, Asus TUF VG27AQ1A, Dell U2515H.
https://www.flickr.com/photos/albinivik/

Permalänk
Medlem

Min setup jag har här hemma är förvisso överdimensionerad för mina behov, men den kan jag växa i senare.
En NAS som består av en Core i3 530, 8GB ram och FreeBSD, används till lagring och diverse serveregenskaper här hemma. HTPCn består av en Zotac ION mini-ITX med 2GB ram till XBMC.

Fördelen med min setup är att jag relativt enkelt kan koppla till flera HTPC mot NASen. Denna fördelen försvinner lite med en NAS/HTPC kombinerat.
Nackdelen är ju uppenbart kostnaden och utrymmet som krävs för delarna. Men en NAS kan ju med fördel gömmas i ett förråd el.dyl.

HTPC för mig ska vara energisnål, extremt tyst och klara film och ljud.

Såhär jag har det iaf hos mig: http://www.minhembio.com/Shrimp

Visa signatur

WS: Asus P8Z77-I Deluxe mITX | Intel 3770K@4.6 | NH-U12P | Asus 780 GTX | Corsair 2x8GB 1600Mhz CL9 | Samsung 840 512GB | Ubuntu 16.04.3 x86_64 | Corsair AX750 | 2x Dell U2412M | Puppe.se | NAS: i7 860, 16GB DDR3, GA-P55M-UD4, FD Define R3, 8x2TB Samsung F4EG, Serveraid M1015, EVGA 750W G2 PSU, FreeBSD x64

Permalänk
Medlem
Skrivet av som99:

Edit: Jag vill bara nämna att jag inbillar mig att det jag förlorar i el på mina datorer kompenserar dem genom att värma upp rummen Dem strömmar ut värme

Kan ju säga att jag aldrig använt element/dylikt med ett GTX 480 i rummet! ^^

Visa signatur

Speldator: Antec 1200 | i7-930 @ 4.3Ghz+ | GTX 480 | 3x2GB RAM
Kylning: Koolance 360 @ CPU, Koolance VID-GTX480 @ GPU, XPCS RX480x2 Radiatorer, DCP 4,0 mm.
Ljud: Asus Xonar Essence STX + Sennheiser PC 360

Permalänk

Jag kör AMD E-350 och det funkar tillräckligt för film och surfande. Titta gärna hur det blev här: http://www.sweclockers.com/galleri/7374-passiv-mini-pc.

Helt passiv == Helt ljudlös för ca 4000 kr.

Visa signatur

Phanteks P600S Grå - Ryzen 9 3900X - Phanteks PH-TC14PE Black - ASUS ROG Strix X570-F Gaming - G.Skill Trident Z Neo 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 - HD7970 - Seasonic Focus+ 650W Platinum

Permalänk
Medlem

Jag valde ett lite dyrare och enklare/snabbare alternativ, shoppade en Mac Mini och installerade Plex (XBMC fork) = instant Win!!!
Sure det kostar ett par 1000-lappar till men burken står där gömd under TV:n, dem är tyst och den fungerar.
skulle jag vilja så är det bara att plocka loss den så har jag en Desktop till fru eller landet

Lillebror som provat sig igenom "halva" marknaden för mediaspelare och även kört någon Ion-Media PC sitter idag med en Amerikaköpt Mac Mini (=Rätt pris) med XBMC och har aldrig varit nöjdare.

Visa signatur

Vitaly Chernobyl and The Meltdowns

Permalänk
Medlem
Skrivet av SuperBerra:

Ja är man super kräsen finns det Blu-ray spelare för 30,000+ att köpa som får allt att glida fram som en dans. Audiofiler t.ex brukar köpa värstingspelare som de sedan har i sina ljud/bild uppsättningar för flera hundra tusen.

Äh, vad jag har förstått så fungerar 24p alldeles utmärkt med det flesta bluerayspelare.
Hacken syns väldigt väl och jag tror inte att det behövs något i närheten så dyrt för att få bort det.
Har iallafall själv sett på spelare för runt 10 där jag inte upplevt något sådant. Har nog aldrig sett en hel rulle med ps3:an med tror även den skall klara det. Kan dock ha fel här.

Visa signatur

If you follow the herd you are going to have to step through a lot of manure. Have the courage to trust in yourself and follow your own path.

Permalänk
Medlem

Jag skulle köpa en mediaspelare om jag bara ska ha för film. I annat fall skulle jag försöka kombinera NAS/HTPC

Visa signatur

Intel i7 950 -|- Asus P6T Deluxe V2 -|- Corsair 6GB 1333MHz -|- Gigabyte GeForce GTX 460 1GB -|- Corsair HX 650W -|- FD R3 -|- 1TB Samsung F3 -|- CM Hyper 212+ -|- Win7

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tjofras:

Det här med 23.976hz känns lite som en hysteri. Hur många gånger hinner du tex blinka mellan varje gång din HTPC skippar en frame? Säg att du blinkar en gång var 5:e sekund (verkar vara något ganska vedertaget genomsnitt) och att det tar ca 300ms att blinka. Då kommer då att hålla din ögon stängda i 3.6sekunder varje minut. Jag antar här att du håller dina ögon stängda under hela din blinkning, vilket inte är sant. Men du har troligen inte full fokus/syn direkt efter en blinkning så det blir säkert ett bra genomsnitt
Så för den som stör sig väldigt mycket på att sin HTPC missar en frame var 5e minut så finns det en väldigt enkel lösning, försök att blinka samtidigt som din HTPC skippar en frame!

Skämt åsido. Visst vore det skönt om tillverkarna bara fixade detta så man slapp droppade frames, men det är väll ändå ett väldigt litet problem? Att säga att man aldrig kan tänka sig att köpa en produkt som inte kan spela upp i 23.976hz känns väll ändå som en liten överdrift?

Och för att hålla mig till lite till topic så tycker jag att en simple HTPC som är till för att spela upp film är perfekt. Man vill nog ha en tillräckligt kraftfull maskin så den orkar med högupplösta flashvideos (Starcraft-streams FTW!) men mycket mer än så känner jag inget behov av.

Om en frame skippas under panorering så syns detta väldigt väl, vilket är störande.

Visa signatur

If you follow the herd you are going to have to step through a lot of manure. Have the courage to trust in yourself and follow your own path.

Permalänk

Jag kör atom+ion2 och det fungerar bra med vanlig film på xbmc, spotify och svt play. Tv4 play fungerar dåligt. Youtube fungerar bra i full hd men bara om det inte finns reklam eller kommentarer ovanpå filmklippet, då får man sänka till 480p. Vill man slippa bekymmer ska man ha lite extra kräm.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 5600X | 16 gb DDR4 | B550 ASUS-bräda | Inno3D RTX 3070 | Samsung 840 250 gb | Corsair RM750 | Fractal Design Arc | Win 10 Pro

Permalänk

Sj kör jag med en Core i5, 8GB RAM och ett GF210 Passivkylt, inte de billigate i varesig inköp eller drift. Men orkar inte med seeg uppstart:)

Permalänk
Medlem

Mitt största krav var att den skulle va tyst. Hittade ett chassi som heter HFX Mini där cpu/graffe/NB kyls av heatpipes som går till stora kylflänsar på utsidan av chassiet. Hårddiskarna (förutom en ssd) ligger i en liten server i garderoben.

Prestandamässigt så blev det en hyffsat stark sak för att va HTPC. Har tak på 65w TDP per chassisida så har haft en Intel C2D och ett radeon 4650 tills nu, har kunnat lira de flesta spel också. Har dock precis köpt AMD A8-3850. Ska se om jag kan få ner TDPn på den genom att undervolta lite, och ska sen prova hybrid graphics med ett Radeon 6570. Går det inte skiter jag i graffekort och köper en separat speldator istället.

Nackdelen med allt detta är att chassit är dyrt och jobbigt att bygga om. Men jag stör mig aldrig på oljud längre

Så personligen gillar jag alltså en kraftigare HTPC, det är nice att kunna spela på stor TV och sitta i fotölj utan att det är en xbox (om man är ensam förstås).

edit: http://www.brightsideofnews.com/news/2011/7/6/amd-apu-undervo... Llano undervolting

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Tobias75:

Jag har en WD HD TV live mediaspelare för 1000kr som spelar upp 1080P galant. Har ingen aning om den lyckas med "23.976hz" men jag har aldrig supplevt något hack.

Skulle jag bygga mig en HTPC skulle det vara en liten tyst energisnål maskin med Win7 som kan spela upp film och surfas på. Den skulle stå på ganska mycket och tanka ner ifrån nätet så inte min speldator behöver göra det.

Men pengarna man får lägga på ett HTPC bygge jämfört med mediaspelaren jag redan har gör att det inte känns så intressant.

Det är inte frågan om att spela upp 1080p material utan 1080/24p. Det är bara Blue-ray filmer som har 24p. De filmer som är rippade från blueray exempelvis behöver inte nödvändigtvis tillhöra denna kategori. Kan sedan tillägga att i princip alla Bluerayspelare måste ställas in på 1080/24p innan de spelar ut filmen på detta sätt.
Har man inte gjort det så får man naturligtvis samma bildkvalite men inte i närheten samma flyt i bilden.
Givetvis så måste även TV'n ha stöd för 24p. De flesta apparater ställer om sig till 72hz när 24p visas, andra ställer om till 120hz. Dvs. samma bild visas alltså 3x24 alt. 5x24 bilder per sekund. Som en parentes så kan jag säga att man måste ha sett det med egna ögon för att förstå hur stor skillnad det verkligen är.

Visa signatur

If you follow the herd you are going to have to step through a lot of manure. Have the courage to trust in yourself and follow your own path.

Permalänk
Medlem
Skrivet av elajt_1:

Det är inte frågan om att spela upp 1080p material. Det är bara Blue-ray filmer som har 24p. De filmer som är rippade exempelvis behöver inte nödvändigtvis tillhöra denna kategori.

Ok. Tack

Visa signatur

Hobby #1 Ryzen 7 5700G 3060ti 1tb ssd Hobby #2 Glock 19, Remington 700 .308, Mossberg 500.

Permalänk
Medlem

Iom jag fick barn så tog han över mitt datorrum och jag fick leta nytt ställe att ha min dator. Men det fanns inte plats någon annanstans i lilla lägenheten så det fick bli kraftfull HTPC Nåväl, när den byggdes var den kraftfull iaf. (den i sign.)

Det sköna är att man kan nöja sig med att köpa en handkontroll för 300:- istället för en hel Xbox tex.... Eller spela spel med surround på en rejäl skärm.

Några små skutt i filmerna alá skippade frames har jag inte lagt märke till.
Prio ett när man bygger HTPC är dock ljudnivån i min mening. Finns inget som är så störande som att sitta i ett mörklagt rum och se en spännande tyst scen med konstant jaktplan i bakgrunden >_>

Permalänk
Medlem

Själva ordet HTPC talar ju för sig själv, Home Theater Personal Computer. Den ska med andra ord vara till för hemmabio, film och musik, och inga spel. Vill man spela på den så kan man ju självklart köpa lite värre grejer, men då är det ingen HTPC längre enligt mig. Vill man kunna spela så har väl förmodligen dom flesta här redan en speldator med möjlighet att koppla in den till TVn?

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk

Körde på ett Antec Fusion chassi och AM2+ mATX moderkort med 780G för några år sedan, mest för att kunna återanvända lite gamla grejor (minne och en x2 5000+). Valde Fusion-chassit för att kunna bygga om den till en spelburk vid behov och uppgraderade CPU till x3 445, men eftersom jag redan har två spelburkar, så har jag aldrig känt behovet (hade LAN hemma förut lite då och då och hade tänkt HTPC'n som extraburk för polare som inte orkade släpa med sin dator, men nu hinns sällan LAN med längre, ungarna tar upp tiden). x3 hamnade i burken dels för att jag skulle kunna driva ett spelkort, men även för att jag irriterade mig på att de få filmer som inte var lvl4.1 inte gick att lira på den gamla processorn.
Har bytt fläktar till Nexus Real Silent och har en Scythe Ninja mini (med en Nexusfläkt på 5V), vilket gör att burken är tystlåten.

Burken funkar även som allmän dumpningsplats för filer och backuper. Mestadels ligger den i sleep-mode, så energiförbrukningen är inte mycket att tala om.

I dagsläget skulle jag nog kört på en mindre mini-ITX burk med Llano, så att man kan få in burken i en standard TV-möbel.
HTPC'n jag har funkar som den skall, men den är lite väl stor, vilket gör det jobbigt att hitta ny TV-möbel.

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk

Skulle jag byggt hade jag köpt en AMD Fusion E-350 av något slag. Vill ha så tyst som möjligt. Och för vad jag skulle använt den till hade det räckt alldeles utmärkt.

Visa signatur

Bärbar Speldator: AMD Ryzen 5 5600H I Nvidia RTX 3050 Ti
Xiaomi Poco X3 Pro I Nvidia Shield TV V2 I PS4 I

Permalänk

Som trådskaparen skrev: Det handlar om prioriteringar. Vill man ha en lite mer kraftfull HTPC så får man väl köpa en, annars är är det bara att köpa en färdig billig produkt som gör jobbet. : )

Permalänk

Kör en Apple Tv 2 med xbmc klarar dock inte 1080p utan kodar ned till dem till 720p och uppspelning från NAS.
Klart det alternativet som jag blivit mest nöjd med sedan jag slutade använda Xmbc på xbox1.

Visa signatur

C2D E4400@3Ghz

Permalänk
Medlem
Skrivet av ernstp:

Jag hade det speciella kravet att den skulle kunna ha ett PCI-kort för digitaltv.
Så jag har ett mATX chassi, moderkort med integrerad grafik och en AMD på 45W. Kör all media genom det, live-tv, inspelat, dvd, nedladdat, osv, behöver bara en enda fjärrkontroll.
Linux och MythTV. Hela familjen är mycket nöjd!

Du kunde annars tatt ett mini-itx mb med pci-e för grafikkort och använt dig av något bra USB tv-kort, inte skit från ebay utan något vettigt från tex pinacle (eller bättre om du har högre krav) om duger och ändå haft den internt från moderkortets usb headers och bara förlängt ingångarna o borrat hål i chassit för dem så skulle datorn ändå vart liten

Visa signatur

Amiga 3000 (1990), CPU: 68060 66MHz, RAM: 2MB chip 470MB Fast, GFX: ECS+RTG zz9000 @ 1920x1080, HDD: 32GB SSD/PATA, 128GB SCSI, DVD-Brännare/SCSI, Chassi: Original Desktop. www.som99.se
Primär workstation: i9-12900KS, 128GB RAM, intel A770 16GB.

Permalänk
Medlem

Jag kör med en 2-3 år gammal Popcorn Hour a-110 och en usbhårddisk.
Den har gått som ett spjut tills nu de senaste månaderna, jag har blivit lite irriterad på småsaker som att bilden har börjat hacka, den kan inte spola i vissa filmer, subtitles dyker inte upp efter ordning m.m.
Slänger nog av min slutkörda a-110 och köper en ny liknande i höst. Låter ingenting, har i princip funkat till alla filmer utan något krångel. Billigt har jag för mig att det var också, gav väl 2000 spänn eller något sådant.

Visa signatur

"Det dryga femtiotalet poliser utrustade med sablar och gevär kunde inte hindra att arbetarna efter mötet tågade vidare mot hamnen där de rev avspärrningarna runt fabriksområdet och hamnade i slagsmål med strejkbrytare och polis."

Permalänk
Medlem

jag köpte en HTPC låda som var lite större och kunde ta riktiga grafik kort så allt "gammalt" när jag köper nytt åker in i den så kompisar kan spela spel och även jag själv kan tycka det är trevligt att spela spel på projektorn.

kan även styra den med medföljande fjärrkontroll och mjukvara om man inte vill ha tgb och mus på bordet hela tiden när man kollar film

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Hedersmedlem

Min första htpc var en vanlig spelmaskin i miditower som blev över efter uppgradering. När den flyttade in i tvbänken i htpc-chassi var det en A64 4000+ med 1GB ram och ett X850 eller liknande.

Egentligen skulle jag sälja spelprylarna och bara visa film, men tänkte att jag kanske ville spela på min 40" lcd jag köpte 2006. Jag spelade två gånger på två-tre år, eftersom arbetsstationen min var både bättre spelmaskin och står i vardagsrummet, så jag kan se på tv och spela samtidigt.

Efter en bra bunt år med tråkiga elräkningar och introduktionen av atom och ion kom jag på en bra lösning på den åldrande htpcn som ibland inte orkade med 1080p och dessutom drog en herrans massa ström. Köpte en ion-planka och är fruktansvärt nöjd. De enda spelen jag kör på maskinen idag är In The Groove och Stepmania vilka ion-chippet klarar utmärkt. Den agerar Windows-server i hemmet också, för en sådan är bra att ha ibland. Uppgradering till xbmc var också en trevlig upplevelse.

Nästa steg i htpcns liv blir väl uppgradering så att den orkar 3D eftersom jag nu har 3D-tv. Men det lär dröja eftersom jag är snål student. Väntar nog också på att det ska komma någon teknik som inte drar ström och inte har problem med framedropping, även om jag aldrig upplevt problemet med min Ion-planka.

Visa signatur

yayaya I am Lorde yayaya

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jexmark:

För det första är det 24p man vill åt (23.976) Och jo det finns massor av saker som klarar 24p helt perfekt. HTPC är generellt dock inte en av dem. Det finns dock mediaspelare, stationära blurayspelare och PS3 som lämnar ut perfekt 24p.

Tack det var precis de jag ville veta, och självklart menade jag 24p inte 23.

Jag har själv lite problem med min vanliga dator som filmuppspelare då det kan nästintill lagga i panoreringar eller intensiva scener. Det är inte tvn fel då den har 100hz och 24p.. är en sony KDL40ex700

Tycker inte de borde vara min hårdvara som är för dålig, ati 5770 och en phenom II cpu borde ju räcka tycker man..

Kör vlc som uppsleare och har testat med gpu accelerngingsalternativet på som finns i vlc inställningarna.

Men ska nog leta reda på en bra mediaspelare som kan spela 24p bra

Visa signatur

i7 8700K | MSI 3080 SUPRIM X | Corsair 32GB DDR4 | STRIX Z370-H | Seasonic FOCUS GX 750W | Phanteks 300A | OS: Windows 10

Permalänk
Medlem

Som redan nämnts: Billigt och bra blir det genom att dra en HDMI från sin vanliga dator ut till TVn (förutsatt att du kan dra kabeln på ett bra sätt) Sedan kör du fjärrkontroll genom Iphone eller Android-lur som du ändå redan har liggandes hemma (självkart har du trådlöst nätverk hemma). Kör själv på detta sätt, dock drar jag fram kabeln över golvet när det behövs, vilket är lite ghetto såklart. De uppenbara fördelarna är 1) Billig merkostnad 2) Din dator är antagligen rejält overkill för att spela upp film --> 3) Du kan spela om du vill 4) Tyst, eftersom datorn är i ett annat rum.

Visa signatur

Define R3 Arctic White, Asus Z97-AR, i5 4690K, CM 212, 16 GB DDR3 RAM, Asus Radeon R9 290X DCUII, Samsung 840 250GB, 840 Pro 512 GB, EVGA Supernova G2 750 W, Windows 10 Pro, O2+ODAC

Permalänk
Medlem

Min HTPC är en AMD X2 1.9ghz i ett mATX-kort i ett fett desktopchassi. Minns inte exakt när jag köpte den, men 4-5 år sedan, före ATOM-prollarna alltså. Huvudsyftet var att få en billig maskin som vi kunde spela in TV-program på, samt spela upp filmer.

Jag har fortfarande kvar den men jag har uppgraderat den lite, från 1 till 3 GB minne, ett AMD 5570 passivt kylt, en Lite-on Blu-ray, samt en extern 2TB-disk (totalt ljudlös... hörs fan inte om man så lägger örat på den).

Den används fortfarande främst till att spela in TV-program och spela upp filmer, men nu även Blu-ray och lite surfande/youtube.

Jag kör Win 7 och Media Center för TV-inspelning och XBMC för filmuppspelning.

Har några spel installerade också, Prototype och Oblivion t.ex. som jag spelar med en 360-kontroll.

En sak som man kanske ska tänka på är att det är riktigt skönt att ha en "riktig dator" istället för en ATOM-burk när man ska surfa och inte har det minsta problem med att spela upp 1080p i Youtube eller 720p i SVTplay. Kompisar med ATOM/ION svär alltid över detta.

Dessutom har jag en TV-bänk med dörrar så datorn varken syns eller hörs. Det är ett enkelt och smidigt sätt att slippa bry sig om ljudnivåer tycker jag. Rekommenderas!

/hulle.

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Medlem

nvidia ion

Permalänk
Medlem

Nä jag är lite gammal dags när det gäller htpc jag tror fortfarande mest på ION burk med Linux och XBMC är lättaste och smidigaste lösningen. Och en fjärrkontroll såklart. Spel och surfning ska göras på en annan dator. Med Ubuntu kan den sättas upp och bli färdig på typ en timme utan krångel, ska man ha tv kort och sätta upp mythtv backend kan det ta lite längre tid dock.

Det blir en billig htpc som används bara som en htpc och drar lite ström.

Visa signatur

CachyOs. MSI MPG Z490 GAMING PLUS// Intel Core i5-10600K@4800Mhz// Radeon rx 6800 16gb // Corsair VENGEANCE LPX 32GB.

Permalänk

En HTPC för mig ska göra 2 saker, spela upp film i HD och vara tyst. Detta utesluter direkt allt från AMD.
Jag använder överblivna delar från min speldator, vilket gör att den är gratis i princip.
Lite nya fläktar och kylare är inte dyrt. Schythe är aldrig fel.
MediaPortal för att XBMC inte har tillräckliga inställningar och är buggigt. (Synd, det är mycket snyggare)
XP för sleep. Linux är bara för fattiga.
Klart.

Visa signatur

AMD, valet för dig som är fattig.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av cosmos92:

Men ska nog leta reda på en bra mediaspelare som kan spela 24p bra

Har du provat xbmc? Vet inte hur det står sig mot perfektionister, men jag tycker det är en underbar spelare. Fick aldrig vlc att fungera som jag ville.

Visa signatur

yayaya I am Lorde yayaya