Permalänk
Medlem

Var hittar man dammfilters mesh/tyg?

Hej!

Jag har ett gammalt chassi (Chieftec Bravo) som är i drift, samt ett annat HTPC bygge på gång. Jag skulle vilja filtrera upp dessa chassin men att använda enstaka dammfilterskit på de olika insugen blir onödigt pilligt; och med HTPC bygget snudd på omöjligt.

Så, jag skulle vilja veta om det finns någon leverantör där man köpa själva tyget, eller mesh lösning per meter eller så för att sedan själv skapa ramar och installera det hela på eget bevåg.

Permalänk
Medlem

Jag har tänkt i 2 år att jag ska dammskydda min dator för att slippa jobbet att damm ur skiten då o då.
Men nu är ju jag så förbannat slö så har inte orkat göra nåt än.

Men det jag tänkte köra på varhögtalartyg (sånt tyg du har framför själva elementen på högtalaren) dom släpper ju igenom luft lätt annars skulle ju ljud försämras betydligt men är finmaskiga och lite elastiska med.
Köpte dom från biltema för två år sen och dom ser ut ut att vara perfekta till detta.

Jag måste säga att dammfiltrena jag sett på dom flesta chassin nu förtiden knappt kan kallas "damm"filter utan endast filter då dom väldigt ofta är ganska grovmaskiga vilket borde släppa igenom en hel del damm.
Visst en del stoppas men långt ifrån allt och det är ju det finaste dammet som är det som fastnar och försämrar kylningen bäst.

Sen har jag inte kommit så långt med själva fastsättning men har funderat lite kring magnettejp heller köpa en övningskörning skylt och klippa till jag tror det skulle funka med ok med båda.
och bakom fronten syns det ju inte så bra men sido plåten kan ju vara jävligare att få snyggt men troligen får man väl sätta tyget på insidan med magnettejpen,skylt.

Sen kan det ju gå att klämma fast det i springor,luckor,etc eller göra nån typ av ram som du var inne på.

Det kostar ju inte många kr att exprimentera lite med detta tyg+magnettejp,skylt.
Sen finns det säkert andra högtalar tyg som släpper igenom ännu mera luft men då kostar dom väl en del, x antal tusen i värsta fall då det är audiofil terrytory vi klampar in på (med snake oil på det mesta)

Permalänk
Medlem

http://www.shelby.fi/catalog/default.php?cPath=22_99

Vet inte vilket som lämpar sig bäst men tror fine mesh tyget kan vara bra.

Dom skickar även till Sverige, frakten är väl typ 90 kr.

Permalänk
Medlem

Tack för tipsen!

Högtalartyg vore en bra lösning för att det är så allmänt tillgängligt. Jag tror faktiskt jag har några gamla högtalare på vinden som jag kan ta tyg från. Att få det monterat blir ju ett litet projekt men skall nog gå med lite våld.

Shelby verkar även vara en intressant butik. Chieftec chasit kan se lite skabbigt ut så tror att det blir högtalartyg till den; men sen kanske beställa fine mesh från Shelby och experimentera med det för HTPC.

Permalänk
Medlem

nylonstrumpor är en klassiker till att göra filter av...

Permalänk
Medlem

Tänk på att tyget kan vara väldigt skört då det är gammalt och kan gå sönder lätt (inte alltid dock) en del tyger klarar ju knappt att hållas i när dom blir äldre.
Sen tror jag att det borde vara lättare att få det snyggt med ett tyg som är lite elastiskt (vilket dom kan tappa med åren med).
Ja nylonstrumpor har man ju trätt över en del moppe förgasare

länken från Meanis så år det nog bara Fine Mesh som skulle duga men jag tror det är mer grovmaskigt än högtalartyg och alla andra tyger vet jag inte direkt då det kan vara svårt med luftgenomsläppet så att det blir för stort motstånd i tyget.
Vilket högtalartyg inte får ha då ljudet skulle förändras radikalt i så fall.

Sen nylonstrumpor så kan det ju vara en liten nackdel att man inte vet hur mycket dom räcker till vilket tyger gör tex biltemas som är 180 x 100 cm.
Själva priset mellan dom kan man ju diskutera lite (vad fan kostar nylonstumpor nu?) vad kan vara billigast i förhållande till mängden.
Jag tror att nylonstrumporna är lite mer grovmaskiga än vad högtalartyget är med så det kan ju gå åt dubbelt av strumporna för att få samma filtrering.

Permalänk
Medlem

strumpbyxor till damer fungerar prima, billigt och bra! är dessutom väldigt enkelt att fästa med tex lim för att dom är tunna.

Permalänk
Avstängd

intressant tråd har aldrig tänk på att det går att köpa sånt tyg!

Permalänk
Medlem

luftfilter cross-mc funkar också bra!

Permalänk
Medlem

enkel lösning
flickvännens / mammas strumpbyx låda

funka för mig då ja gjorde egna fläktfilter till en polares burk som inte hade några och hade mesh i hela fronten

Permalänk
Medlem

Som så många andra tidigare i tråden så röstar även jag på nylonstrumpor. Bara att fråga mamma/syster/flickvän, garanterat har dom flera stycken med små revor i som dom gladeligen lämnar ifrån sig.

Satte för hela fronten på mitt Antec Ninehundered med dessa strumpor för många år sen o de sitter där än, klockrent. En annan bra sak med dom är att dom är så pass töjbara som dom är, inga problem alls att sträcka ut dom o få till det snyggt.

Enligt mig lätt den bästa enklaste ghetto-modden man kan göra på en datorlåda.

Permalänk
Medlem

Har använt högtalartyg på mitt Chieftec chassi och det funkade rätt bra. Lite lurigt att få tyget tajt nog för att se någorlunda okej ut från utsidan men det blev ok. Monteringen på insidan var a'la ghetto. Silvertejp för att få det på plats som jag vill och sen smeta på lim för att hålla det på plats. Snickrade en träram för 5,25 slotsen som är dold bakom 5,25 panelerna.

Har blivit en del damm i filtren på en rätt kort tid så det gör en del nytta. Skall i framtiden beställa från Shelbys och se vad som funkar från dem.

Något jag har tänkt på är de olika luftrenare som existerar i större industribyggnader etc. Det vill säga, en låda innehållande fläktar och en uppsättning med filter hängandes i taket allt som oftast. Dessa dammfångare har till och med flera lager av dammuppfångande material i sina filter och detta är synnerligen intressant. Skall se med en kompis om jag inte skulle få han att få ett nytt filter av detta slag att pilla på.

Dessa filter blir däremot extrem överkurs. Man behöver i princip använda 20-25 cm av chassit för att få in filtren i fronten t.ex. men en intressant projekt för framtiden.

Permalänk
Medlem

Jag har haft lite sånt hemma för test.
Jag provade endast med en 120mm fläkt i en ihop tejpad kartong kanal med fläkten i ena änden.
Sen helt enkelt bara täckte över andra änden med filtret problemet var att efter att filtret var på så kom det knappt någon luft alls.
Jag provade med en tändare ställde in den så att den nästan blåstes ut av luften sen efter filtret kom på så fladdrade knappt lågan alls.
Och man kände inte att luften rörde sig alls med handen så det hindrade luften alldeles för mycket med andra ord.

Nu vet jag inte om det exakt samma filter vi talar om men det jag provade användes till att filtrera luften som används till att fylla plastblåsorna som användes när man gör plastfilm,säckar,etc.

Permalänk
Medlem

jag använder sånt filter som man sätter på det avlånga ventilationsfönstret som brukar finnas i många lägenheter, finns på byggvaruhus å funkar awesome, det blir typ alldeles grått å luddit på typ 2v så då e det bara blåsa rent.