[Fråga] HD6970 Crossfire

Permalänk
Medlem

[Fråga] HD6970 Crossfire

Hallå alla på sweclockers.

Hade tänkt mig att köra två stycken HD6970 som titeln säger och är då lite fundersam om mitt moderkort samt nätaggregat håller.
Moderkort: http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1156/P7P55D_LE/...
Nätagg: http://www.antec.com/Believe_it/product.php?id=MTc5OQ==
CPU: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=492766
Ljudkort: http://www.dustinhome.se/creative-sound-blaster-x-fi-xtreme-g...

Ännu en fråga som uppstår är om jag kommer att kunna ha mitt ljudkort (PCI) eller om korten kommer att ta upp alla portar?
Aldrig kört dubbla kort förut, därför jag har lite att fråga. Uppskattar all hjälp!

Permalänk
Medlem

Du har plenty med plats för ljudkortet, stoppa in grafikkorten i PCI-E platserna (övre mörkblåa och vita i mitten), sedan kan du stoppa ljudkortet i den nedersta PCIx1 platsen. Då kommer du att ha: 1 GPU, 1 ledig plats, 1 GPU, 1 ledig plats, 1 ljudkort. Nätagg och Processor är ingen problem och kommer inte flaska.

Det enda problemet är moderkortet som har 1 PCI-E plats som går i x16 och den andra går i x4. Man brukar säga att mellan x16 och x8 är skillnaden <5%, men mellan 8 och 4 är det tyvärr en hel del mer än det. Jag har inte siffran i huvet men jag tror att den långsamma PCI-E platsen kommer att flaska ena kortet rätt rejält, gissningsvis 25%, vilket inte är optimalt. Detta skulle också kunna medföra andra problem eftersom korten arbetar ihop och det enda har en flaskhals medans det andra inte har det.

När P55-serien tillverkades var korten inte lika snabba och gissningsvis var det inte så farligt att köra en GPU på en x4 plats, men ett 6970 kommer säkerligen flaskas rejält av att köras i x4. Jag tycker det är lite pissigt att säga att modekortet stödjer Quad CFX i specifikationen, visst det går att stoppa in fyra kort men det kommer inte bli bra!

Jag hade nog inte rekommenderat CFX på det moderkortet du har, enligt ovanstående. Då hade jag hellre sett ett ASUS DCII 580 överklockat till tusen eller ett byta av moderkort innan CFX köpet. Så frågan är väl egentligen; behöver du verkligen 2x 6970 eller klarar du dig kanske på ett fett 580?

Permalänk
Medlem

Ajdå, hade missat att det bara fanns en 16x PCI-E slot. Antar att det får bli en uppgradering av CPU och moderkort inom en snar framtid då. Tack för svar.