Analytiker: AMD på väg att bli irrelevant på processormarknaden

Permalänk
Medlem
Skrivet av thorsama:

Mja fast nu är väl endå 6990 världens snabbaste grafikkort om man då bortser från MARS 2 men den kan man ju knappast räkna, vem köper 1 grafikkort för 13-14k liksom?

Tycker generellt sätt radeon korten är lite bättre, fast geforce har ju mer stabila drivrutiner och kör väl allmänt utan problem. Inte för att radeon har mkt problem men bara mer än geforce?

GTX590.. presterar som HD6990

GTX580.. går inte att jämföra med något då det dominerar storslaget

GTX570.. presterar som 6970

GTX560 Ti.. presterar som 6870

Det som skiljer dom åt förutom prestanda är att Nvidia har PhysX stöd medans AMD har Fler skärmutgångar

Visa signatur

Projektlogg: Vector Qlimax

X APEX, 8700K @ 5200MHz, Trident Z 16GB @ 4133MHz CL16, RTX 2080 Ti, 970 M.2 SSD, RM1000x, EK A240

Permalänk
Medlem
Skrivet av Coldfire2143:

Dock så drar Bulldozer på tok för mycket ström för att vara intressant att använda i en server.

Inte låg-strömsvarianterna av Bulldozer för servrar, Interlagos. Du kan inte hänga upp dig på vad 8150 drar, den är inte serverversionen.

AMD säljer massor med Llano till märkesdatorer och bärbara, de fick en stor order till en Cray superdator på sina Interlagos (Bulldozer för servers), så de lär knappast vara uträknade, långt ifrån...

Sen är Bulldozer inte kass bara för att den inte uppfyller alla förväntningar folk hade. Som sagt, om allt som krävs för att spela spel är en hyfsad quad core och resten hänger på grafiklösningen så funkar ju Bulldozer lika bra som de andra.
Prissättningen är ju inte så konkurrenskraftig just nu när de är nya, men då har ju inga butiker faktiskt fått in dem i lager än, så den kan ju ändras nedåt en bit.

Jag ser fortfarande Bulldozer på desktopsidan som en ny plattform att jobba vidare med, Phenom II var väl för gammal för att kunna optimera mer, så de behövde göra en omstrukturering i grunden.

Som sagt, de säljer massor med server-CPUs och OEM-delar så de lär ha resurserna att fixa till det som behövs för att Piledriver ska få upp arkitekturen i fart.

EDIT: Själv köpte jag ett Sabertooth 990FX och en Thuban 1090T så länge, eftersom jag hellre vill ha 6 hyfsat snabba kärnor än 4 snabbare kärnor, då jag spelar 3 spel + film + surfar samtidigt, då kändes det för lite med en quad. Som sagt, spel går inte segare eftersom mitt 6850 sätter gränsen just nu ändå och jag spelar i 1920x1080

Visa signatur

Shadows never sleep...
Specs: Ryzen 5600X, Powercolor Fighter RX 6700XT, ASUS B550-I ITX, 32GB 3600MHz DDR4, Bitfenix Phenom µ-ATX

Permalänk
Medlem

Tycker Bulldozer presterar väldigt konstigt, jag menar 1100t borde prestera bättre om dom bara gjorde om den till 32nm. Blir inte förvånad om dom "lagar" Bulldozer inom några månader. Sen så är det knappast prestanda segmentet som dom tjänar pengar på, det är nog snarare server och typ Llano som dom tjänar mest på. ARM är nog farligt för AMD dock. Detta är vad jag tror iaf.. .

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nautilus011:

All monopol är inte av ondo.

Vilka fördelar ser du med Intel som ensam aktör?

Permalänk

Och för alla er som tror att en tillverkare är bra så tänk följande: Bara Apple i persondator världen och det till trippla priserna som Apple har idag.

Min uppfattning om det: En bra definition av helvetet.

Visa signatur

Varje svensk medborgare borde ha minst 3 PC/pers där hemma !

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Swedish Berserk:

Tråkigt. Intel käkar upp dom i prestandasegmentet och ARM käkar upp dom underifrån. Bara jag som tycker att AMD ska migrera mot ARM arkitekturen istället?

En ARM Cortex A8 är jämförbar med en Pentium rent arkitektur och IPC mässigt
En ARM Cortex A9 är jämförbar med en Pentium II rent arkitektur och IPC mässigt

Visst ARM drar lite ström, men de är fortfarande helt oanvändbara för desktops. Sedan börjar strömförbrukningen faktiskt dra iväg en del. De snabbast ARM har faktiskt en strömförukning på några enstaka W, tidigare låg ARM på 100-tals mW. Så Intel och AMD är inte speciellt lång ifrån att börja konkurrera med ARM på ARM-high end/x86-low end. Och framförallt AMDs low-end x86 CPUer har betydligt mycket bättre IPC/per cpu kärna än ARM Cortex A9.

Möjligen skulle AMD kunna tona ner satsningen på PC och hårdsatsa på low-end x86 i stället.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Skrivet av Segas:

Är det inte så att AMD regerar på servermarknaden? Tycker mig se tonvis av AMD-baserade bärbara också i vartenda reklamblad man får hem. För rätta mig om jag har fel, det köps fler bärbara enheter än just stationära?

Synd, oavsett, gällande rubriken. Får hoppas att AMD sitter med ett kommande äss i rockärmen så vi kan få en bibehållande konkurrens.

Skickades från m.sweclockers.com

Det används mycket AMD i de billigare bärbara men vid 5000kr+ så är det oftast Intel SB som gäller vad jag kan se hos de olika butikerna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Legitjunkie:

Om intel tappar all konkurs i cpu marknaden, borde dem inte sänka priset på sina processorer då? Jag menar, alla skulle ju köpa av dem, fattiga som rika, och om intel skulle höja priset till något orimligt så skulle ju datorn gå under och alla skulle ha mac och en konsol :S

Som tidigare påpekat apple använder Intel processorer Intel's enda riktiga mål är att tjäna mer pengar

Skrivet av flashen:

20.000 för en CPU är nog ingen omöjlighet snart

Som sagt Intel's mål är att tjäna mer pengar ett sån höjning skulle krossa volymerna de säljer i och resultera i mindre inkomst, motsatsen av vad de vill

Skrivet av Mordarosten:

Vad är egentligen problemet hos AMD? Ska det va så jävla svårt och göra en minst lika presterande CPU som Sandy? Jag får det att låta enkelt men så efter kan dom ju omöjligt ligga i tekniken. Pinsamt AMD, pinsamt.

Sandy är mycket fint designade processorer, som väntat utav andra generationen 32 nm processorer från Intel. AMD är purfärska i 32nm och introducerar en förhoppningsvis ofärdig arkitektur.

Skrivet av Bean:

Den frågan har jag ställt mig i många år. Verkar som AMD inte riktigt har kompetens för det för om dom hade så skulle det ju se annorlunda ut.

Jupp det var uteslutande kompetens som satte Intel i toppen, jag menar vem som helst kan väll bygga en processor som FX-8150 utan problem (ironi)

Skrivet av Oldvikingschool:

Kära AMD...

Gör processorer för Gamers som presterar jämnt med Intel och jag kan garantera folk kommer tveka och tänka vid valet mellan Intel och AMD.

Phenom presterar bra, krymp den till 32nm med lite extra cache och klockfrekvens till både FM1 och AM3+.

Känns som det hade varit en mycket bättre idé i dagsläget och låtit BD mogna i labmiljö innan de ens tänkt på lansering.

Jag vill påstå att AMD's misstag var att lansera den^^ Skulle tro att BD (arkitekturen dvs) har enorm potential i flertrådade spel.

Visa signatur

Be wiser than other people if you can; but do not tell them so.

►Jag förbehåller mig rätten att ha helt upp åt väggarna fel◄

Permalänk
Medlem

Kanske ska man inte dömma ut situationen helt. Kanske kommer myndigheter kommer att vilja kliva in och se till att det inte uppstår en monopol situation?

Eller så med hjälp av windows 8 så får ARM starkare fotfäste och blir ett realistiskt alternativ till x86? Vi kanske få in ännu fler aktörer inom ARM på desktopsidan som vänder helt på x86 vs ARM läget.

Sen har vi ju apple som inte direkt är rädda för att byta plattform. Kanske vill de använda samma arkitektur som för nuvarande ipad och kör någon form av hybridlösning emellan med t.ex. A6, A7.

För att inte tala om Nvidia som också kör stenhårt på ARM.

Jag tror nog att möjligheter kommer att finnas oavsett ifall AMD klarar sig eller inte.

Visa signatur

Spelriggen: Intel i5 10400F - GTX 1070 - 16GB DDR4 - ASUS TUF GAMING B460M-PLUS - 500 GB SDD - be quiet! 730W - Define Mini C

Permalänk
Medlem
Skrivet av _MmattiasS_:

Tänk innan ni skaffar er snea fanboy-åsikter. Vad tror ni kommer hända med utvecklingen av och priserna på intels processorer om de inte får någon konkurrens?

Utvecklingen blir det inget fel på men priserna kanske:)

Permalänk
Medlem

Det tråkiga när en analytiker säger så här är att det kan bli en väldigt ond cirkel. Då säger analytikern att AMD är på väg att bli irrelevanta, då blir konsumenterna lite rädda för att köpa AMD och köper Intel istället och AMD går ännu sämre. Jag må vara väldigt Intel hejare, men jag hade stora förhoppningar på Bulldozer för AMD och konkurrens skull.

Visa signatur

Tofu bud

Permalänk
Medlem
Skrivet av zhrooms:

GTX590.. presterar som HD6990

GTX580.. går inte att jämföra med något då det dominerar storslaget

GTX570.. presterar som 6970

GTX560 Ti.. presterar som 6870

Det som skiljer dom åt förutom prestanda är att Nvidia har PhysX stöd medans AMD har Fler skärmutgångar

Ungefär, fast GTX560 Ti presterar som 6950

Visa signatur

C>++

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cheewie:

Bean, om du är 26år borde du inte undgått AMD-eran Delerium nämner. Om du inte tycker det var en större hit än Intel under samma tid är du antingen ignorant eller helt enkelt inte särskilt kunnig inom området. Försöka att minnas tillbaka eller lär dig lite historia.

Men hör du inte vad jag säger Amd har aldrig gjort en större hit än vad intel har gjort och jag är inte okunnig det är mitt tycke, säga vad du vill med det men så är det tyvärr. Amd borde satsat bättre på cpu för flera år sen. Nu känns det bara bortkommet och det ger dålig marknadsföring som amd har vetat i flera år också.

Visa signatur

Linux Kalle - Skaffa dig ett liv!
Torrent Johan - Får ta och tanka hem ett!
-----------------------------------------------------
Overclocking during summer is a bitch!

Permalänk
Medlem
Skrivet av zhrooms:

GTX590.. presterar som HD6990

GTX580.. går inte att jämföra med något då det dominerar storslaget

GTX570.. presterar som 6970

GTX560 Ti.. presterar som 6870

Det som skiljer dom åt förutom prestanda är att Nvidia har PhysX stöd medans AMD har Fler skärmutgångar

Håller inte med. 6970 presterar ändå OK i jämförelse med 580 (speciellt 2x6970 vs 2x580), det är cirka 1300 kr prisskillnad men kanske 400 kr skillnad i prestanda

Permalänk
Skrivet av Yoshman:

En ARM Cortex A8 är jämförbar med en Pentium rent arkitektur och IPC mässigt
En ARM Cortex A9 är jämförbar med en Pentium II rent arkitektur och IPC mässigt

Visst ARM drar lite ström, men de är fortfarande helt oanvändbara för desktops. Sedan börjar strömförbrukningen faktiskt dra iväg en del. De snabbast ARM har faktiskt en strömförukning på några enstaka W, tidigare låg ARM på 100-tals mW. Så Intel och AMD är inte speciellt lång ifrån att börja konkurrera med ARM på ARM-high end/x86-low end. Och framförallt AMDs low-end x86 CPUer har betydligt mycket bättre IPC/per cpu kärna än ARM Cortex A9.

Möjligen skulle AMD kunna tona ner satsningen på PC och hårdsatsa på low-end x86 i stället.

Det stämmer säkert. Nu är inte Qualcomms Snapdragon SoC baserade på Cortex de bygger dom själv. Men detta är läsvärt: http://www.nordichardware.se/nyheter/69-cpu-chipset/44373-sna...

Visa signatur

Bärbar Speldator: AMD Ryzen 5 5600H I Nvidia RTX 3050 Ti
Xiaomi Poco X3 Pro I Nvidia Shield TV V2 I PS4 I

Permalänk
Medlem

Väldigt tråkigt, hoppas de håller sig kvar.

Visa signatur

Citera för svar!

Stationär: Fractal Design Define R6 | Asus Z370-P | Intel i7 8700k @ 3.7 Ghz | Corsair Vengeance LPX 32GB CL15 @ 3000 Mhz | Asus STRIX GTX960 4GB | Fractal Design Celsius S24 | 5 TB HDD | 250GB SSD (Samsung 850 EVO), 128GB SSD (Crucial M4) | Corsair HX 850W | W10
Bärbar: Sony Vaio Pro 13.3" | i7-4500U | 8GB RAM | 256GB SSD | Ubuntu

Permalänk
Medlem
Skrivet av furuliden:

Som om du inte fått någonting betalt utav din far? Om du inte har fått någonting av din far när du är liten så kan jag berätta för dig att är oftast så det fungerar. Barn har inte så mycket pengar förstår du.

Det är just det jag faktiskt förstår, och då barn inte har så mycket egna pengar, så har de heller inget grepp om pengars värde, varvid de skiter fullständigt i om intel tar 20 papp för en Processor, eftersom det endå är pappsen som betalar deras gaming-rigg som, naturligt vis, går i svart och rött och ser ut som ett rymdskepp.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

En ARM Cortex A8 är jämförbar med en Pentium rent arkitektur och IPC mässigt
En ARM Cortex A9 är jämförbar med en Pentium II rent arkitektur och IPC mässigt

Visst ARM drar lite ström, men de är fortfarande helt oanvändbara för desktops. Sedan börjar strömförbrukningen faktiskt dra iväg en del. De snabbast ARM har faktiskt en strömförukning på några enstaka W, tidigare låg ARM på 100-tals mW. Så Intel och AMD är inte speciellt lång ifrån att börja konkurrera med ARM på ARM-high end/x86-low end. Och framförallt AMDs low-end x86 CPUer har betydligt mycket bättre IPC/per cpu kärna än ARM Cortex A9.

Möjligen skulle AMD kunna tona ner satsningen på PC och hårdsatsa på low-end x86 i stället.

mm. Vore kul att se ett prestanda per watt diagram för olika ARM och x86 processorer.

Nyfiken på hur "project denver" presterar när det är klart. nVidia kan ju definitivt bygga kraftfulla X-PU'er (X som variablen) Något som lämpar sig för den som vill ha prestanda över effektivitet.

Visa signatur

Be wiser than other people if you can; but do not tell them so.

►Jag förbehåller mig rätten att ha helt upp åt väggarna fel◄

Permalänk
Medlem
Skrivet av FribBe:

Ah du kanske menar Michael Pachter? Blir förbannad varje gång han öppnar sin käft. Pratar bara en massa skit hela tiden!

Ja det var han jag tänkte. Om det är såna analytiker som analyserat det här så är det lugnt för AMD.

Permalänk
Medlem

Alla sitter med sina Intelprocessorer och tycker att det är så tråkigt att det inte går bra för AMD. Ni kanske kan fundera på att köpa en AMD CPU?

Visa signatur

|Intel Core i7-5820|Cooler Master Hyper 212 Evo|MSI X99S SLI PLUS|4x Crucial Ballistix Sport 4GB DDR4 2400MHz (16GB)|ASUS RTX 2070 Super 8GB|Samsung 840 EVO 250GB SSD|Samsung 850-series EVO 120GB M.2|Samsung 870 QVO 2TB SSD|Seagate 3TB|Seagate 2TB|Corsair AX 850W (80+ GOLD)|NZXT H440W - Vitt|Acer Predator XB241|Logitech PRO X Superlight|Steelkeys 6G|Windows 10 Pro Svensk x64|

Permalänk
Medlem
Skrivet av bud986:

Svårt att se någon annan tillverkare med möjligheter att göra detta dock om inte AMD kan få ihop sin skit, och ingen kommer att tjäna på att intel hamnar i en monopol situation.

Även ifall det inte finns en bättre tillverkare som kan ta över så tjänar fortfarande allihop ifall en bättre tillverkare tar över x86, precis det Ati gjorde för länge sedan.
En bättre tillverkare med högre budget är mycket bättre att ha än AMD som är i en väldigt krånglig situation.
Men ifall man ska vara realistiskt så finns det knappt någon bättre tillverkare som kan ta över förutom Intel.

Visa signatur

Stationära:[Fractal Design R2], [Asrock Fatal1ty Professional] , [Vengeance low profile 1600mhz]
[Intel Core i5 2500k 3.3 ghz (Kyld av Noctua nh-d14)], [ Referens XFX HD 6970],
[Corsair TX 650 watt], [ca 750 GB utrymme], [2x Gentletyphoon Utblås och 2x Fractal design inblås]

Permalänk
Medlem
Skrivet av €ric:

Du måste ju vara under 15 år eller helt blank i huvudet som tycker detta är bra. Herrejösses. Det bästa är att ha 2 konkurrenter som presterar riktigt bra.

Trololo...

OnT: Detta har man ju lite haft på känn att det vart på väg åt det hållet, men ändå väldigt tråkigt att se det svart på vitt.
Hoppas verkligen att de rycker upp sig, men jag tror att de måste komma på något väldigt revolutionerande om de ska kunna ha en chans i att konkurrera med intel... Och då menar jag något i Stil med att vända upp och ner på grunderna för hela processorindustrin.

Tror tyvärr att detta mycket väl kan vara vad som håller på att hända, men hoppas verkligen på att de kommer igen.
Får sympatiköpa en LAN-burk med Ph2 eller amd gfx eller nåt... Som ni ser i sign har jag ju inte direkt bidragit med min nuvarande burk..

Permalänk
Medlem
Skrivet av Uzor:

Även ifall det inte finns en bättre tillverkare som kan ta över så tjänar fortfarande allihop ifall en bättre tillverkare tar över x86, precis det Ati gjorde för länge sedan.
En bättre tillverkare med högre budget är mycket bättre att ha än AMD som är i en väldigt krånglig situation.
Men ifall man ska vara realistiskt så finns det knappt någon bättre tillverkare som kan ta över förutom Intel.

Are you familiar with the old robot saying, "Does Not Compute"?

Visa signatur

Be wiser than other people if you can; but do not tell them so.

►Jag förbehåller mig rätten att ha helt upp åt väggarna fel◄

Permalänk
Medlem

Asså sitter o funderar över vad fan man ska göra med sitt am3+ moderkort nu.. Ångrar starkt att jag förberedde mig inför bulldozer.

Tror ni det går att sälja ? o köpa ett intel moderkort+ i7 ? :/

Visa signatur

ASUS GeForce RTX 4080 TUF
Intel Core i5 13600K 3.5 GHz
Corsair 32GB DDR4 3600MHz
@4K/138Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Asheileon:

Jaha, inte så att det vore en enorm överraskning om det händer.

Samma här. Fler o fler verkar välja Intels CPU:er. Går AMD även back på laptop-fronten?

Visa signatur

AMD 5800X3D | PowerColor 7900 XT MBA | 32 GB DDR4 2666 MHz | Windows 10 Pro (64-bit)

Permalänk
Medlem
Skrivet av zhrooms:

GTX590.. presterar som HD6990

GTX580.. går inte att jämföra med något då det dominerar storslaget

GTX570.. presterar som 6970

GTX560 Ti.. presterar som 6870

Det som skiljer dom åt förutom prestanda är att Nvidia har PhysX stöd medans AMD har Fler skärmutgångar

håller med. Men har för mig att 560 ti är emot 6950 och 560 är emot 6870 ;P

samt en sak till som skiljer är strömförbrukningen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frux:

Senaste köpet blev det Intel för min del men som redan påpekats, alla förlorar på dålig konkurrens. Försvinner AMD så lär det inte ta lång tid innan halva budgeten för en ny dator går åt till Intel-processorn...

Förresten, bara jag som tycker att Bulldozer är ett riktigt dåligt namn? Jag förknippar det med ord som "långsam" och "stor och otymplig".

Det är något som förflyttar väldigt mycket, alltså en bra processor? (var ju vad det var tänkt att vara iallafall)

Visa signatur

Intel Core2Duo E6600 @ 3200MHz (8*400) | Corsair 3gb DDR2 PC6400 | Radeon HD4870 512mb | Corsair 520W | 320gb + 500gb | Gigabyte GA-P35-DS4 rev. 1.0

Citera mig så att jag hittar tillbaka! :]

Permalänk
Medlem

Vad som nog gäller nu är att knoppa av ATI och lägga ner/sälja x86-utvecklingen till Intel.

Visa signatur

Core i5 2500K 103MHz*45, Asus P8Z68-V Pro, 4x4GB 103MHz*16, Intel 320 120GB*2, Fractal Design R2, Fractal Design Newton 650W, Asus Xonar mm

Permalänk
Avstängd

Var det inte så att AMD hade något på gång väldigt snart efter BD, typ en uppdaterad version men som dom sedan drog tillbaka. Uppenbarligen var det så att AMD viste vad som skulle hända så dom valde förhoppnings vis att göra en lite större förändring istället.
Så vi får väl hoppas att AMD kommer med något bra nästa år.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZarToK:

Kan inte hålla med om att nvidias drivrutiner skulle vara stabilare, dom ligger förmodligen på samma nivå där.

Som utvecklare kan jag säga att det stabilaste med ATI:s drivrutiner är buggarna.
Det är en plåga att porta saker till ATI. Och då har jag bara gjort hobbyprojekt, i princip.

Skrivet av Segas:

Är det inte så att AMD regerar på servermarknaden?

Inte direkt, de drar för mycket el per prestanda. Och de är lite för långsamma per core.

Just nu gäller det även de senaste testbladen vi har testat, de kostar mer per prestanda, och drar lite mer än 2.5x så mycket ström som en Xeon L-serie CPU.

Eftersom elen över 3 år för en sån server kostar runt 30-60kkr beroende på var i världen man installerar den, och datorn kostar runt 20, så är det inte direkt en bra idé att dra mer el.