Vilken/Vilka faktorer avgör taket för uppgjord timlön?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2007

Vilken/Vilka faktorer avgör taket för uppgjord timlön?

Hade en liten kort diskusstion idag på jobbet ang. hur timlönen görs upp mellan olika arbetskategorier.
Allting började med att en kollega undrade hur t.ex rörläggare kan göra upp sina jobb och alltid få 200kr+ (ofta uppgörelser som 215kr/tim osv.) i timmen medans vi (är elektriker) alltid måste kämpa och förhandla en massa bara för att kunna komma upp i 187+kr /tim (som ett exempel). Allt detta sker även inom samma företag med olika avdelningar men är fortfarande samma bolag.

Då var det en som sa att det endast beror på efterfrågan alltså konkurrens på marknaden. Men då sa jag att det till största del beror på det ja men även andra faktorer. Dels att deras bemanning ofta max är hälften av våran samt att deras materialkostnad där eventuell vinst också görs har helt andra priser än vad vårat kinaproducerade kostar.
Jag föreslog även ett exempel där en ventilationare och en elektriker ska montera en stor ventilationskanal/kabelstege i en 100m lång korridor. Jobbet kan utföras ungefär lika snabbt (för det kan det i verkligheten). Vilken arbetskategori tror du drog in mest stålar till firman?

Du blev plötsligt en gammal gubbe sur och sa att allt jag hade sagt bara var en lögn och påhitt. Han ansåg att det bara är efterfrågan och konkurrens som avgör vad vi får betalt och inget annat.

Jag tycker själv inte att det känns logiskt. Speciellt när man ofta får höra uttalandet av arbetsledare och chefer: ''Tjänar vi pengar tjänar ni pengar''.
Jag förstår att vad firman kan fakturera kunden i timmen spelar störst roll men inte 100%.

Vad anser ni? Har jag helt fel eller delvis rätt?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Krillehöla
Registrerad
Jul 2001

Jag antar att priset firman tar ut för dig per timme återspeglar vad du kan få i lön.
Bla.

Kostar du kunden 400 kr timmen så lär din timlön rymmas inom det.

Hur mycket skiljde det mellan ventilationaren och elektrikern i korridoren?

På stora byggen är det ju ofta ofta fast pris som gäller.
Om firman har offererat att göra en sak för 100 000:- och det tar 8 man att göra det. Gör man det istället på 4a man så blir det ju dubbelt så mycket kvar till lön osv.

Sen undrar jag om volymen på arbetsstyckena spelar in. Alltså, en ventliationskanal är ju större till storleken än än två st elkablar i en kabellist. Båda kan dock ta lika lång tid att montera samma sträcka, men det ser ut som att ventliationaren fått mer gjort.

Elektriker har ju alltid mer "pilljobb".
Är alltid på plats först och river bort det gamla och sist med att montera upp uttaget efter att målaren varit där och målat.

"Problemet med socialism är att till sist tar alla andras pengar slut" - Margaret Thatcher

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Småland
Registrerad
Jul 2001

Elektriker har väl alltid varit dåliga på att ta betalt för sin kunskap? För let's face it, hantverksmässigt är elektrikernas arbete faktiskt bland de viktigare att kunna bra och göra snyggt. Sen att inte alla har yrkesstolthet men överlag..

Konkurrenssituationen spelar in också, det är svårt att vinna anbud om man inte dumpar priserna idag vilket bidrar till de lägre lönerna. Man märker allt mer att materialet blir billigare och billigare enbart för att kunna sänka anbudspriset några kronor. Rörmokare är det ont om och firmorna behöver inte dumpa priserna lika mycket.

Sen är folk i allmänhet mer rädda för vatten än för el, vilket gör att man hellre ringer in rörmokare till att dra sina rör än elektriker till att göra elen (nu pratar jag privatpersoner).

If my answers frighten you then you should cease asking scary questions.