Lenovo N5902 - Ett HTPC-tangentbord i samma anda som DiNovo Mini

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerhaninge, Sthlm
Registrerad
Apr 2002

Lenovo N5902 - Ett HTPC-tangentbord i samma anda som DiNovo Mini

För något år sedan släppte Lenovo tangentbordet N5901 som var rätt nytänkande, men samtidigt hade det ett gäng irriterande brister. Jag var beredd att bortse med detta för nån månad sedan eftersom jag hittade det till ett bra pris, men alldeles innan jag beställde så kikade jag runt lite och upptäckte då att Lenovo tydligen är ett företag som lyssnar på sina användare för de hade just släppt uppföljaren N5902 som adresserar i stort sett samtliga av dessa problem.

N5902 finns att beställa direkt från Lenovos hemsida för $79.99 (de har en "eCoupon" på samma sida som tar ned priset till $51.99 just nu), men problemet är att den bara finns för den amerikanska marknaden - om man väljer Sverige så finns den inte.

Jag lät därför en kompis i staterna beställa en åt mig (med en eCoupon som då sänkte priset till $40.00 ) och skicka över och nu har den kommit hit.

Tänkte att det kunde vara kul att skriva lite om hur den funkar och hur den skiljer sig från N5901.

Det största problemet med N5901:an var att tangentbordet saknade belysning vilket knappast var så smidigt i mörkret i TV-soffan. Med N5902 har man dock åtgärdat detta.

Sedan var den första gjord i högblank svart plast vilket som alla vet blixtsnabbt övergår till fingeravtrycksmönstrad plast. Ersättaren kommer i en mattare finish och dessutom har man flyttat på musknapparna och integrerat dem i ramen kring tangentbordet. Musknapparna blir fortfarande fingeravtryckiga, men det är fortfarande en härlig förbättring. Tack för det!

Att flytta runt markören har också det blivit en fröjd eftersom man dumpat den sladdriga trackballen som rullade på egen hand hela tiden till förmån för en optisk trackpad (tänk smartphones från HTC) som dessutom går att klicka på. *Väldigt* mycket bättre. Dessutom sitter det numera en scrollist nedanför trackpaden så du kan scrolla fönster genom att dra fingrarna över den.

Två AAA-batterier i N5901 var i underkant även utan möjligheten till belysning, men numera är det två AA-batterier istället som erbjuder ganska mycket bättre batteritid.

Så vad saknas då? Ja, naturligtvis finns det ju inga Å-, Ä- eller Ö-tangenter på den här men det var väl rätt väntat. För HTPC-bruk är det väl knappast så viktigt, men visst hade det varit najs. Då är det värre med att det inte går att använda F-knapparna. Alt+F4 känns det som att man hade kunnat ha nytta av då och då men det går alltså inte.

Tangentbordet kopplas till datorn med en liten USB-plutt (Den kan lagras mellan batterierna när man tar med den någonstans och är lysblå så man kan skilja den från svarta blåtandspluttar) och kommunicerar över 2.4GHz. Blåtand hade kanske varit smidigare om man har det i datorn, men hellre en dedikerad plutt som funkar än en BT-variant som strular då och då (som det BT-tangentbord jag hade innan gjorde).

Jag kör Windows Media Center 7 och Media Browser och det här bordet kan naturligtvis inte ersätta en MCE-fjärr för att stega runt, men tangentbordet är tillräckligt litet för att kunna ligga på soffbordet och kunna erbjuda möjligheten att gå ut i Windows och ställa in saker eller surfa lite utan att man måste hämta ett stort tangentbord och mus.

Räckvidden har jag inte satt på stora prov än, men de typ fyra meter jag har från datorn till soffan var inga problem (till skillnad från Logitech-musen).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2008

Rätt så gammal tråd... men jag vill säga tack ändå - bra recension!