Kapitalförsäkring, nya regler.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2003

Kapitalförsäkring, nya regler.

Jag sitter och försöker läsa på lite vad de nya reglerna innebär för mig som sparare men jag blir inte så klok.

https://www.avanza.se/aza/ap/kapitalforsakring/information.js...

Citat:

Vad händer vid årsskiftet 2011/2012?

Du kan fortfarande öppna en ny kapitalförsäkring och behålla din befintliga kapitalförsäkring precis som vanligt. Det som händer vid årsskiftet är att skattesatsen och sättet att beräkna avkastningskatten ändras. Det är fortfarande försäkringsbolaget (Avanza Pension) som är skattskyldigt för avkastningsskatten för svenska Kapitalförsäkringar. Skatten kommer som tidigare att tas ut som en avgift från kunderna.

Ändringarna i korthet:

Insättningar kommer numera ingå i kapitalunderlaget. Insättningar som görs till och med juni ska tas upp till sitt fulla värde medan insättningar som görs under resterade månader ska tas upp till 50 %.
Skatteunderlaget räknas fram med hjälp av statslåneräntan 30 nov året före beskattningsåret (tidigare användes den genomsnittliga statslåneräntan året före beskattningsåret).
Skattesatsen ökar från 27 procent till 30 procent.

Eftersom insättningar numera kommer ingå i kapitalunderlaget ska skatten tas ut i efterhand. Tidigare har avgiften för avkastningsskatt betalats i förskott. Det innebär att det inte kommer att dras någon avgift för avkastningsskatt i början av 2012, utan avgiften som avser beskattningsår 2012 kommer dras först i början av 2013.

Vad menas med att " Insättningar som görs till och med juni ska tas upp till sitt fulla värde medan insättningar som görs under resterade månader ska tas upp till 50 %."?

Vad menas med att skattesatsen ökar till 30 procent? Man beskattar ju ingenting på vinst i en KF?

Kanske är dumma frågor men ja.. Någon som har koll?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Apr 2002

Med kapitalförsäkringar behöver du inte skatta för vinster eller förluster. Det du däremot gör är att du skattar löpande under innehavet. Så även om du inte realiserar någon vinst under året behöver du skatta för den. I dagsläget räknas skatten ut som följer:

Försäkringens värde per den 1 januari beskattningsåret * genomsnittliga statslåneräntan för året innan beskattningsåret * skattesats på 27 procent.

I framtiden kommer skatten att räknas ut såhär:

(Försäkringens värde per den 1 januari beskattningsåret + insättningar till och med 30 juni beskattningsåret + insättningar från och med 1 juli till och med 31 december beskattningsåret * 50 %) * statslåneräntan per den 31 november för året innan beskattningsåret * skattesats på 30 procent.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2003

Låter avancerat. Verkar ju som att det fortfarande kan vara fördelaktigt att spara i en KF? Eller kommer det bli mycket dyrare?

Nu kostar det ju inte många kronor i skatt att ha allting liggandes där.

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mölnlycke
Registrerad
Mar 2009

Om jag tolkar det rätt så är det inte krångligare än att skatten nu är justerad uppåt med 3% till 30% för insättningar som görs första halvåret och att de insättningar som görs andra halvåret bara beskattas till hälften.

Asus G73JH-TZ178Y med SSD // Asus G73JH-TY171V // Acer Aspire 7738G // PS3 // Fusion-HTPC

"What doesn't kill you makes you smaller" - Super Mario