Från AHCI till RAID - Windows startar ej.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungälv
Registrerad
Okt 2009

Från AHCI till RAID - Windows startar ej.

Hade tänkt mig att försöka på RAID för första gången men springer på problem direkt

Har 2st Samsung F4 2TB på samma kontroller som min system ssd, Crucial M4 - När jag byter från AHCI till RAID i bios så startar inte Windows.
Har försökt att installera AMDs RAID drivrutiner men får det inte att fungera.

Windows 7 x64 SP1
Asus M4A89GTD Pro

i7 3930k | Rampage IV Gene | 32GB RAM | HD7950 | Silverstone SG10
Retina 15" | Sennheiser RS180 | Audioengine A5+ | Sound Blaster X-Fi HD

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
QuakeNet
Registrerad
Jul 2001

På vilket sätt startar det inte, felmeddelanden? Vad säger Windows-loggen?

SWECLOCKERS.COM :: If Quake was done today :: Serverrum
WS: Asus P9X79 :: Core i7 3820 :: 32 GB RAM :: Samsung 830 256 GB :: 2x Intel 910 400 GB PCIE :: PNY Geforce GTX 970 XLR8 :: Gigabyte Odin GT 800W :: 2x Samsung Syncmaster S27A950D
NAS: SuperMicro X10-SLM-F :: Core i3 4130T :: 24 GB Kingston ECC :: Ri-Vier RVS2-06A 12Bay 2U :: IBM M1015 (IT) :: Mellanox Connect2X SFP+ :: Intel XL710-QDA1 QSFP+ ::

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungälv
Registrerad
Okt 2009

bluescreen direkt efter windows börjar ladda, försökte detta http://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=13940673&post... men funkar bara för Intel antar jag.

i7 3930k | Rampage IV Gene | 32GB RAM | HD7950 | Silverstone SG10
Retina 15" | Sennheiser RS180 | Audioengine A5+ | Sound Blaster X-Fi HD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falkenberg
Registrerad
Dec 2007

Det är ett antal Register hack som måste till innan det går att gå från AHCI/IDE till RAID på systemdisken.
Detta beror på att RAID måste vara förberett i Registrets "CriticalDeviceDatabase".

Jag har jobbat med det ett par dagar nu och lyckats få gamla systemdisken att starta med SATA ställd till RAID.
Eftersom där inte finns Register hack för AMD (vilket finns för Intel) så byggde jag först upp Windows 7 på ett RAID0.
Därefter plockade jag ut de Register poster som hade med RAID att göra (AMD: ahcix64s.sys & INTEL: iaStorV.sys).
Dessa Register delar importerade jag till gamla systemdisken och kunde boota den kopplad via RAID portar i BIOS.

I efterhand kunde jag konstatera att om man har ett moderkort där man kan dela upp SATA portarna i olika grupper
i BIOS så sätter man gamla systemdisken på en IDE-port och kopplar RAID diskarna på de andra portarna.
Då skall man kunna starta upp på gamla disken eftersom den då inte är i kritiskt behov av att vara RAID förberedd.

Väl uppe i Windows så upptäcks RAID diskarna och drivrutinerna laddas in. Man skapar sedan en kopia av detta uppdaterade
Windows (nu med RAID drivrutiner) och överför kopian till nya RAID disken. Nu kan man prova att starta upp på RAID disken.

Prova detta senare sätt och annars får jag skicka Register exporten till dig.

Windows 10 Pro x64 | Zalman HD160XT Plus | Fractal Design 800W | AMD Ryzen 7 1800x | Asus Crosshair VI Hero | Corsair Vengeance LPX 3200MHz 16GB | ASUS Radeon R9 290 4.5GHz | Samsung SSD M.2. 960 Pro. 1TB | Philips Brilliance 40" BDM4065

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungälv
Registrerad
Okt 2009

Tack för hjälpen Waxinator, Det fungerar nu!

Bootade upp med SSDn på IDE, Enhets Hanteraren hittade raid kontrollern och jag kunde installera drivrutinerna där.

i7 3930k | Rampage IV Gene | 32GB RAM | HD7950 | Silverstone SG10
Retina 15" | Sennheiser RS180 | Audioengine A5+ | Sound Blaster X-Fi HD