Samsung 830 SSD långsam

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Piteå
Registrerad
Maj 2011

Samsung 830 SSD långsam

Har precis installerat Windows 7 på min alldeles nya SSD-disk (samsung 830 256 GB) och det tar riktigt länga att starta datorn ca 1 minut. Någon som vet vad jag ska göra för att få den att gå snabbare?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ystad
Registrerad
Jan 2012

Ladda ner ett SSD Benchmark programm, kan hittas här: http://www.sweclockers.com/forum/6-lagring/879008-hur-snabb-a...

Följ instruktionerna längre ner i länken om hastigheten inte överensstämmer med det utlovade. (830 brukar stämma).
T.ex:
- Sätt i AHCI mode i BIOS.
- Kolla så att du har satt den i en 6 Gbs SATA port och inte en 3 Gbs.
- Kolla så att du har satt den i Intel-portarna till moderkortet och inte Marvel-portarna.
etc.

CPU: i7-8700k + Noctua NH-U14S || GPU: MSI GTX 1080 Gaming X.
MoBo: Asus Rog Strix Z370-F Gaming || RAM 16 GB G.Skill Trident Z RGB 3200 MHz.
PSU: NZXT Hale90 1000W 80+ Gold || Chassi: Corsair Crystal 460X + 4st Corsair LL120.
Lagring: Seagate Barracuda 7200rpm (2TB), Samsung 830(128 GB), Crucial MX300(525 GB), Crucial M500(240GB)
Skärmar: Acer Predator XB271HU, BenQ GL2450 || OS: Win 10 Pro N.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2011

För att tillägga till föregående post.
Hur lång tid av din uppstart är BIOS posten? Har sett jättemånga som klagar på att det tar tid att starta Windows med deras nya SSD och så kommer man fram till att själva Windows starten ligger på mindre än 10 sekunder och det som faktiskt tagit tid är BIOS post med alla I/O kontrollers och skit som inte behöver ligga aktivt.

Guide för felsökning av Bluescreen! (tack till m4goo2 som gjort denna)
Chassi: Antec Twelve Hundred | Moderkort: Asus z170-A | CPU: I7 6700K @ 4.7GHz | Corsair H80 | RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX 16GB@2666MHz | GPU: MSI NVIDIA GTX 1070 Gaming G8 | Nätagg: EVGA SuperNova G2 750w | HDD: Samsung 850 EVO 500GB, OCZ Vertex3 120GB, 4x Seagate Barracuda Green 2TB, 1x Western Digital My Book 3TB, Western Digital My Book 4TB.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Piteå
Registrerad
Maj 2011
Skrivet av TiasE:

För att tillägga till föregående post.
Hur lång tid av din uppstart är BIOS posten? Har sett jättemånga som klagar på att det tar tid att starta Windows med deras nya SSD och så kommer man fram till att själva Windows starten ligger på mindre än 10 sekunder och det som faktiskt tagit tid är BIOS post med alla I/O kontrollers och skit som inte behöver ligga aktivt.

Det ca 16-18 sekunder från det att man startar datorn till att första bilden kommer fram (moderkortet).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2009

vad har du för moderkort? det är snarare det som är problemet! ssdn snabbar upp tiden för windows att starta, dvs från att du ser win loggan till du är på skrivbordet

Node 304: i7-6700K | Corsair LP 16 gb@3000mhz | Evga gtx 1070 ftw | Gigabyte Z170N-wifi | | Corsair SF600 600W | Samsung 850 EVO 500gb x2 |Asus Xonar U7| Ducky Shine Cherry MX Brown | Qpad 5k | Asus ROG SWIFT PG278Q | M-Audio Bx5 D2 | ATH-AD700x

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2010

Övrig hårdvara kanske är långsam? en nyinstallerad Windows7a som tar mer än en minut att starta borde det vara något fel på, eller som sagt bara långsam hårdvara. Jag har själv en Samsung 830 och tycker den är riktigt snabb.

Less is more

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Eskilstuna
Registrerad
Okt 2009

Går från Win-flaggan till färdigladdat skrivbord på 13-15 sek med min 830'a @ 256 GB i en Sata 3Gb/s.
Det som tar tid är som sagt BIOS post för mig. Total uppstart ligger på runt ~45 sek.

Intel i7 860 @ 3,5 GHz| Gigabyte P55A-UD4 | EVGA 580 @ 820/4100 MHz | XMS3 8GB @ 1600MHz | Atcs 840

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Piteå
Registrerad
Maj 2011
Skrivet av Iwar:

vad har du för moderkort? det är snarare det som är problemet! ssdn snabbar upp tiden för windows att starta, dvs från att du ser win loggan till du är på skrivbordet

Det här är det: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=866330

OBS: Datorn är väldigt ny köpt i oktober förra året men pågrund av problem med en tidigare SSD som visade sig vara korrupt så har datorn används väldigt liite (totalt 20-30 timmar)

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Gnällbältets huvudstad
Registrerad
Maj 2003

Stäng av alla extrafunktioner som du inte använder på moderkortet i BIOS (typ extra diskkontrollers för SATA och eSATA) samt flytta eventuell utrustning kopplad till USB3-portar (som inte är USB3, vill säga) till USB2.

i7 8770k @ 5.2 | MSI Z370 KRAIT | 32 GB DDR4-3200 | AX850W
EVGA GTX 980 Ti Classified SLI | Acer XB270HU G-Sync

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Märsta
Registrerad
Jan 2002

Ja en SSD snabbar ju inte upp BIOS POST (Power On Self Test) men kan ju förhala det om den är defekt på något vis.
Tar det längre tid med 830:n än med tidigare enhet (har du den korrupta SSD:n kvar? Eller någon annan hårddisk). Om det är lika lång tid så kan du stryka Samsungen, då får du jaga extrafunktioner som sagt. Är serie och parallellportar påslagna trotts att de inte finns på I/O-plåten utan bara interna kontakter som man inte använder?
Är det interna nätverkskortet påslaget med PXE boot och isf ligger PXE boot före SSD:n i bootordningen? Det vill du inte ha. Det är funktion för att starta datorn utan något lagringsutrymme alls, från en nätverksserver.

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Piteå
Registrerad
Maj 2011
Skrivet av Aqualize:

Ja en SSD snabbar ju inte upp BIOS POST (Power On Self Test) men kan ju förhala det om den är defekt på något vis.
Tar det längre tid med 830:n än med tidigare enhet (har du den korrupta SSD:n kvar? Eller någon annan hårddisk). Om det är lika lång tid så kan du stryka Samsungen, då får du jaga extrafunktioner som sagt. Är serie och parallellportar påslagna trotts att de inte finns på I/O-plåten utan bara interna kontakter som man inte använder?
Är det interna nätverkskortet påslaget med PXE boot och isf ligger PXE boot före SSD:n i bootordningen? Det vill du inte ha. Det är funktion för att starta datorn utan något lagringsutrymme alls, från en nätverksserver.

Den gamla SSD är bortplockad från datorn. Jag operativetsystemet på den tidigare och då tog ca 1:30 minuter att komma in i windows. Men precis som tidigare tar det nästan 20 sekunder att få upp första bilden (på moderkortet).

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2005
Skrivet av TheQuo:

Men precis som tidigare tar det nästan 20 sekunder att få upp första bilden (på moderkortet).

Det där känns inte helt bra. Första bild säger du, är det en bild eller text? Är det en bild så gå in i bios och slå av den så du kan se processor hastighet, minnes info osv så du kan se att det ser rätt ut. Nog för att POST är slöt men det bör inte ta mer en ett par sekunder för det att komma igång.

Om du kan så testa 830:an på en annan dator så vet du iaf om det är den eller något annat som strular.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2009

Har du tesat uppdatera bios? http://www.gigabyte.se/products/product-page.aspx?pid=3847&dl...

låter snarare som det är där problemet ligger

Node 304: i7-6700K | Corsair LP 16 gb@3000mhz | Evga gtx 1070 ftw | Gigabyte Z170N-wifi | | Corsair SF600 600W | Samsung 850 EVO 500gb x2 |Asus Xonar U7| Ducky Shine Cherry MX Brown | Qpad 5k | Asus ROG SWIFT PG278Q | M-Audio Bx5 D2 | ATH-AD700x

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Piteå
Registrerad
Maj 2011

Det tar nu ca 43 sekunder från att man startat till att windows har laddat klart och av den här tiden så är 18 sekunder Bios post. Datorn är inlämnad för genomgång.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Piteå
Registrerad
Maj 2011
Skrivet av TheQuo:

Det tar nu ca 43 sekunder från att man startat till att windows har laddat klart och av den här tiden så är 18 sekunder Bios post. Datorn är inlämnad för genomgång.

Nu har jag fått svar från Datorfixarna de har inte lyckats få ner tiden i Bios post, känns märkligt :-/. Det känns som att de helt klart ska gå att få under 10 sekunder i alla fall.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Apr 2006

Hade du kikat boot device priority? När man installerar Windows via skiva så sätter man ju DVDn till primär bootdisk, om man inte ändrar denna tillbaka till SSDn när Windows är installerat så ligger den och försöker boota på DVDn innan den väljer SSDn för att DVDn är tom. Jag har själv Samsungs 830 på 128GB och startar datorn kallt på 25 sekunder totalt, men det tog mycket längre tid innan jag satte SSDn som första boot device.

TJ08-e | P5K-vm | Q8400 @ 3,44 | 4GB DDR2 | GTX 560 ti OC | 128GB 830 | Corsair 450w | Win 7 64bit

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Piteå
Registrerad
Maj 2011
Skrivet av PaddanL:

Hade du kikat boot device priority? När man installerar Windows via skiva så sätter man ju DVDn till primär bootdisk, om man inte ändrar denna tillbaka till SSDn när Windows är installerat så ligger den och försöker boota på DVDn innan den väljer SSDn för att DVDn är tom. Jag har själv Samsungs 830 på 128GB och startar datorn kallt på 25 sekunder totalt, men det tog mycket längre tid innan jag satte SSDn som första boot device.

Hur kollar jag upp det där?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gislaved
Registrerad
Dec 2004
Skrivet av TheQuo:

Hur kollar jag upp det där?

i bios finns bootmeny.

ASUS MAXIMUS X HERO | Intel Core i7 8700K@5.0 Ghz | Corsair H150i Pro | G.Skill Tridentz RGB DDR4-3200 16Gb | EVGA GeForce GTX 1080ti | Samsung 960 PRO 500GB M.2 | Acer Predator X34P

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Apr 2006
Skrivet av TheQuo:

Hur kollar jag upp det där?

I BIOS i boot menyn, sen ändrar du bara så SSD står överst i prioriteringslistan.

TJ08-e | P5K-vm | Q8400 @ 3,44 | 4GB DDR2 | GTX 560 ti OC | 128GB 830 | Corsair 450w | Win 7 64bit

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Narnia
Registrerad
Nov 2004

Kontrollera följande:
Att din ssd sitter på intels s-ata 6 styrkrets så att den inte sitter på marvells, detta har föreslagits tidigare i tråden.
AHCI aktiverat
Bootordningen
Biosuppdaterat
Ifall du har fler hårddiskar inkopplade än din ssd och även optisk enhet, koppla ur dessa
Byt s-ata kabel till ssd till en ny
Kontrollera så du har senaste bios till ditt moderkort
Uppgradera firmware på din ssd ifall det finns en nyare

fanns inte plats för alla mina leksaker här:(

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2002

Stäng av alla funktioner du inte använder i bios. T.ex Marvell-kontrollern, stäng av den. Och RAID-grejjer. ALLT som du inte använder är det bara stänga av. Då kommer det gå mycket fortare att post'a. Jag hade själv det problemet.