Studera vidare - dator, internet och praktik

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kristianstad
Registrerad
Feb 2006

Studera vidare - dator, internet och praktik

Hejsan!

Det är ingen liten sak jag ber er om att hjälpa mig med idag, speciellt inte för mig då det är något som kanske kommer att forma resten av mitt liv.
Jag har lärt mig av andras misstag och vill lära mig av era erfarenheter och er kunskap inom datoryrken.
Det är nämligen så att jag snart måste bestämma mig för vad jag skall studera vidare till, och det som först kommer till tanken är "Datorer".
Jag gillar datorer och har använt dem så länge jag kan minnas, tyvärr gillar jag inte total isolering i kontor utan har en viss förkärlek till praktiskt arbete likaså.

Som person kan jag inte se mig själv sitta inne och programmera i ett rum 8 arbetstimmar om dagen utan måste ha någon form av praktisk stimulans för att klara dagen.
Jag är väldigt intresserad av spel och har funderat starkt på spelutveckling, nackdelen där är väl att det känns som ett väldigt specialiserat område och jag känner att jag vill ha möjlighet att hoppa mellan olika jobb (även om jag älskar datorspel) , så någon generell form av programmering är antagligen det jag letar efter - med stor eftersträvan efter något som berör internet då jag brinner för internet och dess funktion och anser att internet hjälper forma vårat samhälle, och jag vill bidra till internet på ett eller flera sätt.
Möjlighet att kunna frilansa är också en enorm bonus till mitt val, då jag vill ha möjlighet att resa i ett halvår och ta mig fram i olika länder, vilket inte är lätt om ens utbildning i stort sett bygger på konstant fast anställning på ett och samma företag.

Till råga på allt det här så vill jag ha möjlighet att studera och arbeta i Japan med min utbildning då det är ett land jag verkligen tycker om.

Jag hoppas ni kan hjälpa mig lite med detta problem, all hjälp, all info, alla uppmaningar och tips uppskattas väldigt mycket!

Tack på Förhand
- Jonas

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Jul 2011

Civilingenjör inom datateknik är alltid ett tips, bred utbildning där du under dina specialiseringsår kan gå mot saker som spelutveckling, internet, mm. När det gäller jobb senare kan du ju alltid söka dig till konsultfirmor efter examen.
Läser till det själv nere i Lund och stormtrivs, hos oss finns även möjligheten att läsa till kinesiska som en del av utbildningen och läsa en termin i Kina, tyvärr finns inga lika uttalade möjligheter till utbyte till Japan men är man driftig och sugen kan man nog lösa det själv på de flesta utbildningar genom att söka studier i Japan genom sin skola.
Värt att nämnas kring just civilingenjör är att en stor del av utbildningen hanterar annat än programmering, ganska mycket matte till exempel.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kristianstad
Registrerad
Feb 2006

Tack för svaret och jag ber om ursäkt för mitt sena svar själv, det är nämligen så att jag reser i Nya Zeeland och internettillgången är begränsad.
Jag tror att teorin inom Civilingenjörsyrket är överväldigande för mig, men å andra sidan då jag har ett intresse inom dator och programmering så misstänker jag starkt att jag aldrig kommer komma undan teori helt och hållet eftersom det är en väldigt teoretisk genre.
Jag har absolut funderat på Lund, och just samma kurs faktiskt. Satt nämligen och tittade på det häromdagen, det innebär dock att jag måste läsa Fysik B först, vilket innebär ett halvår av att inte göra mycket annat än Fysik B innan jag kan ansöka.
Jag är inte riktigt hundra på exakt vad jag vill ännu misstänker jag, men det hade varit grymt kul att blanda datorprogrammering med praktik på något sätt, då för mycket av det ena eller det andra inte funkar för mig.
Hur mycket praktik finns med i kursen? Kan vara enkla saker såsom att sätta upp datorer i lokaler och bygga nätverk.
Kina är mycket lockande, verkligen, jag sitter och funderar på antingen kinesiska eller japanska och jag anser att kinesiska är bättre i framtiden, men jag tycker om japan på ett helt annat sätt.

Aja, tål att tänkas på. Ännu fler funderingar och kommentarer uppskattas!
Misstänker också att jag bara flummat ihop mitt svar lite , ber om ursäkt för det då jag sitter på ett bibliotek med 0.000001kbs och får panik

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2007

Jag kan hålla med Vesh om att civilingenjör inom datateknik låter som om det skulle passa dig. Givetvis finns det andra utbildningar som är rätt så lika och på andra skolor. Ge det en riktig funderare och kolla på vilka utbildningar som finns.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jul 2001

Själv så läste jag en yrkesutbildning, system och nätverkstekniker. Kan rekommendera det om man gillar mer praktiska saker så som att bygga nätverk, konfa switchar och routrar och jobba med serveroperativ, snarare än att sitta och läsa en massa teori. Vill man ha lite mer teori kan man på egen hand läsa till certifieringar som t.ex. MCTS (Windows Internals, SQL Server och .NET kan vara intressanta om man gillar programmering), CCNA och även CCNP om man är tillräckligt intresserad för att lägga ner mycket av fritiden på det.

Att hitta ett jobb var inga problem alls, det var bara att söka, gå på intervju och sen var det klart. Sitter dock som supporttekniker nu (2nd line), vilket inte är det jag helst vill göra. De flesta som rekryterade till mer avancerade tjänster var positiva, men hänvisade till att jag behövde mer arbetslivserfarenhet. Så det blir till att göra ett nytt försök om ett eller ett par år. Som ett första heltidsjobb är det dock helt OK (bättre än Lidl eller McDonalds..). Man kan se det som 1-2 studieår, men med heltidslön...

Ryzen 7 1800X, Asus Prime X370 Pro, 16 GB DDR4 3200 C14, Asus GTX 1070, 2,3 TB SSD, Win10

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Jul 2011

Utbildningen är i främsta hand teoretisk, visst finns det ett gäng praktiska moment i form av laborationer och olika projekt men det mesta går år till att sitta på föreläsningar, skriva/räkna övningar och kolla på TV med öppnad kurslitteratur och låtsas att man läser.
Har inte jättekoll på hur det ligger till med högskoleingenjörsprogrammen men har fått för mig att de är lite mindre teoretiska, kanske kunde vara något att kolla på? Tyvärr har jag fått intrycket att det kan vara lite svårare med utlandsstudier på dessa och på LTH finns det inget direkt avtal som det vi har med Kina.