Dags att börja plugga, men vad?!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2004

Dags att börja plugga, men vad?!

Hej kärt folk,

Efter att ha gått ut gymnasiet, gjort lumpen, och sedan jobbat i 4 år så känner jag att det är dags att börja plugga vid 25 års ålder!

Jobbat med bordsdatorer i något år, men sedan endast jobbat med servrar. Detta på nivån av teknisk support över telefon, även om jag haft full tillgång till labb-rum med en mängd olika servrar, switchar, och backupstationer. Klart är det i alla fall nu att det är av intresse att fortsätta på samma bana, men att komma till ett mer välbetalt och intellektuellt stimulerande jobb. Har ju främst kunskap om hårdvara, och inte alls särskilt övergripande kunskaper om mjukvara. Jag säger inte att mjukvara inte är av intresse, för så är nämligen inte fallet. Dock vill jag hitta en utbildning där jag har stora möjligheter att hitta jobb. Jag har fått för mig att någon KY/YH utbildning kommer att vara två bortkastade år då det inte kommer leda till något jobb.

Jag vet inte riktigt i vilken riktning jag ska söka mig, och behöver er hjälp! Jag tänker att systemintegration och nätverksteknik är det som faller mest naturligt, men jag har så dålig koll. Finns det någon som har några bra tips på vad som vore trevligt att plugga? Väldigt öppen för förslag! Värt att notera är att jag endast har Matematik B, så om C skulle behövas så får jag i så fall fixa det först också. Vet inte riktigt vad som krävs för de flesta utbildningarna. Matematik är inte direkt favoritämnet, även om jag inte har jätteproblem med det. Utan att bli för långrandig; Tips, tips, tips!

Fractal Design Define S - ASUS STRIX GTX 1060 6GB - Core i5 6600K @ 4.5GHz - be quiet! Pure Rock - Corsair 16GB CL13 2133MHz - Samsung 250GB SSD (OS) - ASUS Z170 PRO Gaming - Corsair RM750x 750W

Citera för svar

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Feb 2004

Nej nej, det är helt fel väg att gå. Läs igenom kursprogram och fundera själv. Det blir bara fel om du lyssnar på vad andra säger i slutändan och sen så hoppar du av, gör ica-kassörskan på smällen, flyttar till Vällingby och skaffat en volvo 740. Sen blir du bitter och tar till flaskan och slutligen så hittar du jobb som säljare på el-giganten. Du blir utbränd efter 12 år i branschen och hankar dig sedan fram på olika åtgärder och det är i den här vevan som ica-kassörskan lämnar dig för en yngre kille som läser företagsekonomi på karlstads universitet. Erat gemensamma barn lilla Kalle har börjat knarka pga er separation och det är du som får huvudansvaret för ditt ex har bara tid för sitt lammkött. osv osv.

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Linköping
Registrerad
Okt 2006

Jag skulle tro en bra start är att läsa upp lite betyg och kanske göra högskoleprovet beroende på hur gymnasiebetygen ser ut men det skadar inte. En teknisk utbildning kommer säkerligen kräva de vanliga matte D(vet inte vad det kallas idag), Fysik B och Kemi A vill jag minnas.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Luleå
Registrerad
Apr 2007

2. Besök en högskola, gärna de program som verkar intressanta. Sök igenom din kompiskrets och se till att de smyger in dig på lektioner, fulla föreläsningar och plugg i biblioteket.
3. Gör högskoleprovet, så får du en vag hint om hur du ligger till inför studier och vad du förväntas vara bra på osv. Det ger dessutom bonus i form av att du möjligtvis får enklare när du söker.

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Plats:
Registrerad
Mar 2011

Det finns ju trevliga data/it/computer science utbildningar på tekniska högskolor. Där måste du dock harva igenom dig lite mer matte och teori i allmänhet än på t.ex. KY. Men om du har en ambition att arbeta med saker på mer avancerad nivå, så kan det vara en bra väg att gå.
Och jag lovar att exempelvis den inledande kursen i linjär algebra inte kommer gå oanvänd om du har några som helst planer på att börja med mjukvaruutveckling.
Sen kan du ju välja om du bara vill göra högskoleingenjör/kandidatexamen på 3 år, eller fortsätta från det och köra hela racet med civilingenjör/masterexamen (5 år).

Generellt kan man väl säga att en KY utbildning leder till mer praktiskt jobb, exempelvis att underhålla/uppgradera servrar då i ditt fall, eller något liknande "hands on". Medan med ingenjörsexamen kan du gå lite djupare och lära dig om tekniken bakom hårdvaran/mjukvaran och kanske skriva mjukvaran som körs på servrarna. Bara som ett exempel.

En bra ide är nog som Alakai sa, att smita in på föreläsningar på närmaste tekniska högskola och kolla vad det handlar om. Se bara till att gå i början av kursen (helst 1:a veckan!), och inte för avancerade kurser, annars kan det nog bli en avskräckande upplevelse!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lite överallt
Registrerad
Jan 2003
Skrivet av fRg!!!:

*stuff*...Dock vill jag hitta en utbildning där jag har stora möjligheter att hitta jobb. Jag har fått för mig att någon KY/YH utbildning kommer att vara två bortkastade år då det inte kommer leda till något jobb. *stuff*...

Beroende på tidsperspektiv och hur avancerat du vill jobba så finns det ju lite olika vägar. Som tidigare nämnts så är det större chans att få arbeta med de mer avancerade (och roliga, givande) uppgifterna med en högskoleutbildning. Men då är det väl en 3-4 år som minst iom att du kanske behöver läsa upp några betyg?

KY/YH har istället den fördelen att det är kortare, 1-2 år och du har många möjligheter att skaffa dig ett nätverk av kontakter på olika företag. Är du en hyvens kille som de märker är riktigt intresserad och skötsam så kommer du absolut få ett jobb, och därefter möjligheter till internutbildning mm. för att ta dig framåt.

Själv har jag läst två KY-utbildningar á 2 år per styck. Dock inom Produktionsutveckling (maskinteknik typ) och Elektroteknik (inriktning automation).

Alla är vi barn i början och det är få högskole- och civilingenjörer på min arbetsplats som kommer som nyexade och direkt börjar med mer avancerade arbetsuppgifter. I längden kan jag dock tänka mig att ingenjörerna lättare kan komma upp de högre nivåerna med mer komplexa uppgifter. Då som någon form av specialister och jobbar inom ett mycket avgränsat område.

Men, ser jag på mina äldre kollegor, så är det många som i grunden bara har tekniskt gymnasium, och sedan tagit sig uppåt genom de kunskaper de fått utav sina erfarenheter. Dessa personer har också ett brett kunskapsfält och kan ganska mycket om ganska mycket. Oftast har de provat på lite av varje genom åren, och sedan hittat det där som passar just dom och trivs med.

Nämnas bör är att jag jobbar på ett konsultföretag som verkligen inte har några problem med att kosta på mig kurser mm. för att täppa igen hål eller få specifik fabrikat/komponentkännedom. Andra företag jag har arbetat på däremot, har inte varit riktigt lika intresserade av att bygga på min kompetens. Så kanske är val av arbetsgivare också viktigt. Men, det är det nog oavsett tidigare utbildning.

Detta är dock lite av en annan bransch, så hur det ser ut och brukar gå till inom IT-branschen vet jag ju inte. Däremot så vågar jag påstå att alla som är intresserade och inte helt socialt inkompetenta och har gått en KY-utbildning fått ett jobb antingen under eller strax efter utbildningstiden. Detta baseras på f.d. studiekamrater samt vänner som gått andra KY-utbildningar. I den senaste (elektroteknik) satt jag med i ledningsgruppen och ifrågasatte antalet personer som inte slutförde sin utbildning. Svaret jag fick, efter uppföljningar de hade gjort, var att flertalet studerande som var halvvägs genom utbildningen fått ett intressant och relevant jobberbjudande.

Så utifrån mina erfarenheter, så tycker jag att du ska få för dig något annat än att KY/YH inte ger jobb. Det är just möjligheten att få visa upp sig på arbetsplatser och lära känna arbetsgivare (som sitter med och utformar kursplaner, kursinnehåll och syns ute på skolorna i allmänhet) som är så bra. Dessa personer har bra kontakt med föreläsare mm. och kan ofta höra sig för om vilka personer som kan vara intressanta mm.

Det finns dock också olika kvalitet på KY/YH och gärna ska man tänka på vilka företag som är representerade i ledningsgruppen och eventuellt höra av sig till personer som tidigare studerat på utbildningen. YH tillkom delvis för att kunna sätta upp lite högre krav på utbildningarna, då det fanns en del mystiska KY-utbildningar som dels inte levde upp till de krav på att få fram en viss kompetens som faktiskt behövdes ute på arbetsplatserna.

Om någon har erfarenhet från IT-inriktade KY/YH-utbildningar, eller har haft med dessa personer att göra och har erfarenhet därifrån, så vore det intressant att se om vi delar samma tankar, eller om det kanske skiljer sig markant mellan IT och övriga teknikutbildningar.

Spelar RB6 Siege, PUBG, Rimworld och lite annat smått o gott.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2004
Skrivet av Nightcrawl:

Beroende på tidsperspektiv ... mellan IT och övriga teknikutbildningar.

Jag kanske gör så att jag hoppar på någon 2 årig YH, och skulle jag känna att det inte räcker i efterhand så kanske jag kan hoppa på något nytt efter det.

Fractal Design Define S - ASUS STRIX GTX 1060 6GB - Core i5 6600K @ 4.5GHz - be quiet! Pure Rock - Corsair 16GB CL13 2133MHz - Samsung 250GB SSD (OS) - ASUS Z170 PRO Gaming - Corsair RM750x 750W

Citera för svar