Statens medieråd lanserar upplysningkampanj om datorspelande

Permalänk

Har lärt mig vääldigt mycket engelska från spel, och mycket historia från medeltida strategispel som age of empires till exempel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jonssown:

Håller med, aldrig att det är 92% utav alla ungdomar.

Och när skall dessa diskussioner ta slut, ena sekunden blir man en serie mördare när man skjuter folk i ex BF3, andra sekunden påverkar det inte alls.

Att spela "Dator spel " Är väll nästan som att titta på en film, du påverkas ju inte någe mer negativt av att spela ex BF3 än att kolla på någon krigsfilm med blod-scener " In my opinion."

Detta är skitsnack enligt mig.

Tror nog de har räknat med de som spelar Farmville och liknande, det är då fan inte 92% av ungdomarna som spelar vanliga spel.

Visa signatur

Processor: AMD FX-8350 Grafikkort: AMD Radeon 290 Primärminne: 16 GB Corsair Vengeance Sekundärminne: 1x1TB WD Black 7200RPM, 4x2TB WD Green 5400 RPM

Permalänk

Jag har då, så vitt jag kan minnas, fått allt mitt självförtroende i Engelska på internet.

Permalänk
Medlem

asså..... jag bara suckar och skäms när jag ser detta. Jag vill inte uttala mig för hela denna situationen är så jävla pinsam och tröttsam.

Visa signatur

Ryzen 5 1600, Gigabyte 1070, MSI B350M MORTAR, Crucial 16GB, Samsung EVO 500GB, Define Mini C, Corsair RM550x (╯°□°)╯​︵ ┻━┻

Permalänk
Skrivet av Ixos:

Fast det kan ju lika gärna bero på att du som person helt enkelt är mer intresserad av Spel än TV...

Försök sätta dig in i situationen att du tittade på tv / serier / film lika mycket per dag som du sitter framför datorn, och älskade det lika mycket. Då hade det väl helt logiskt upplevts som lika beroendeframkallande?

Japp, det kan ju så vara, vilket i så fall förklarar varför föräldrarna upplever datorspel som mer beroendeframkallande då deras barn förmodligen spelar datorspel mer än de ser på TV.
Sedan att man upplever spel som mer beroendeframkallande betyder ju inte automatiskt att man ser något problem med det. Det är ju först när datorspelandet blir riktigt maniskt som det blir ett problem och det är väl inte speciellt vanligt. Fast i min bekantskapskrets har jag iofs några exempel på det, men jag vet ingen som bara sitter och glanar på TV jämt och ständigt och låter den gå ut över jobb, familj och vänner.

Min dotter har varit inne på Bolibompawebben och på diverse falshspelsiter sedan hon var tre, det ser jag inget problem med, så länge som hon inte sitter där timmar i sträck (vilket jag även försöker tillämpa på mig själv, när det gäller mitt spelande).

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk
Medlem

Som vanligt är det lattemorsorna/farsorna som är i farten. "Hej, jag pallar inte det här med att uppfostra mina barn, så jag låtsas att tv/datorspel kan ersätta uppfostran och sedan skyller jag mitt barns beteende på dessa företeelser".

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

När ska det eländiga tjatet om att spel är beroendeframkallande ta slut? Har vi inte redan konstaterat att vanliga individer inte påverkas, men att de som redan har en skruv lös eller två gör det? Börjar bli enormt tröttsamt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Messaja:

Grabben min får faktiskt vänta 2 år till innan han får sin surfplatta. Blir en bra 3 års present det

Min son fick en bilbana i dop-present...
Jag sade till min bror att det skulle vara en fin present till honom.

Det skall börjas i tid...

Permalänk
Medlem

om man blir känslomässigt bedövad av att spela spel, hur kommer det sig att jag bryr mig om när karaktärer dör i spel som jag spelar?
Hur kommer det sig att jag har svårt med skräckfilmer, inte för att de är "läskiga" utan för att oskyldiga människor dör på brutala sett?

Hade spelen påverkad oss som människor så hade vi haft anarki för längesedan. Det enda ni behöver lära era barn är att skillja på fiktion och verklighet så kan de kniva hur många datorgubbar i ansiktet de vill.

Visa signatur

i7 8700K | MSI 3080 SUPRIM X | Corsair 32GB DDR4 | STRIX Z370-H | Seasonic FOCUS GX 750W | Phanteks 300A | OS: Windows 10

Permalänk
Medlem

förstår inte ett dugg hur man kan klaga på datorspelande. Om det nu inte blivit av ett beroende dvs.
Det är ju mycket mycket värre att sitta framför en TV , käka chips och kolla på nån hjärndöd kanal där man inte lär sig ett dugg. Så ser iaf jag på det. Är prencip samma sak som att klaga på någon spelar fotboll. Det är ett fritids intresse. Sen finns det ju klart vissa individer med svagare psyke än andra som kanske påverkas negativt av att spela spel. Men det är ju inte direkt spelens fel.

Visa signatur

-PC- HAF932 - i7 920d0 oc 3.8ghz - P6TDELUXE v2 - Asus 7950 3GB TOP - Samsung 830 128gb - 2xWD 1TB Black - Asus Xonar Essence STX - Logitech G400 - Sennheiser pc360G4me - Logitech Z5500 - S27a950d 120hz - 2233RZ 120hz
GAME | Dota2 | Age of Conan
Youtube: http://www.youtube.com/user/b4nto

Permalänk

Orkar inte att man ALLTID ska vinkla spelandet. Gosh, tänk vad blodigt och hemskt Portal 1/2 är. Tänk vad hemskt DiRT 1/2/3 är. Tänk vad skadade folk blir av allt dödande i Amnesia och Minecraft...

Fine, BF och CoD har en väldigt stor publik men likaså WoW och SWTOR. Varken WoW eller SWTOR är väl blodigt och hemskt. Du går och dödar påhittade monster utan en dropppe blod. Du springer ju inte runt i BF och skjuter folk i huvudet för att du vill döda dom. Det är ju inget hat inblandat. Du gör det för att vinna.

Rätta mig gärna om jag har fel.

Permalänk
Medlem

Allt detta är ett klassiskt exempel av " De vi inte förstår är vi rädda för. Alltså är de "Farligt" och måste göras något åt. "

Lägg pengarna på skola och omsorg istället för onödiga efterblivna "undersökningar" om hur "farligt" eller "dumt" spelandet är.

Visa signatur

[Phanteks Enthoo Pro TG] [ASUS ROG Strix 850W Vit] [Delidad i7 7700K] [Corsair iCUE Hydro H150i ELITE CAPELLIX Vit] [Corsair Vengeance RGB PRO SL DDR4 16GB 3200MHz/CL16 Vit] [ASUS Z270-F] [Gigabyte RTX 2070 Super 8GB GAMING OC Vit] [C:WD Black SSD 256GB M.2, E:Seagate Firecuda 1TB, F:Samsung 860 EVO 1TB, G:Seagate IronWolf 4TB & H:Seagate Momentus XT 7200.1 500]

Permalänk
Medlem

Om det är något dom borde oroa sig om så är det väl nästan all gore unga tittar på? Fyller 18 i sommar och har själv tittat på gore sen jag var runt 15. Inte skadat mig eller nåt men det är nog en viktigare fråga än datorspel.

Permalänk
Medlem

Hahahahhaha! Vad löjligt! han tittar på youtube videos med högtalare fast han har headset på sig. Han spelar inte ens.

Permalänk
Medlem

Som småbarnsförälder/spelfantast så har jag tänkt en del på det här, och jag har kommit fram till att jag kommer följa de åldersrekommendationer som står på spel och film ganska hårt. Man märker ganska fort att småttigngarna inte fattar vad som händer när dom ser vad jag spelar... Frågor som "Vilka är dom Onda?" kommer ganska fort upp...

...idag är det mest LEGO-spel på Wii och spel på bolibompawebben som gäller. Det ska bli kul när jag kan lira BF och lite mmo med grabben när han blir äldre

Visa signatur

AMD 5600x

Permalänk
Medlem
Skrivet av simme300:

Hahahahhaha! Vad löjligt! han tittar på youtube videos med högtalare fast han har headset på sig. Han spelar inte ens.

True, dom har ju även tagit videos från kända youtube klipp.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Chassi: Define C ll RAM: Vengeance CL15 16GB ll Kylare: Noctua ND14 ll Mobo: Asus prime z270-p ll CPU: i5 7600k ll PSU: Supernova G3 650w ll GPU: MSI GTX 1060 6GB Gaming X ll Lagring: Samsung 850 EVO 250GB, Seagate 1TB HDD

Permalänk
Medlem

Hoppas man även tar med alla de positiva aspekter som datorspelande för med sig!

Visa signatur

Citera om du skriver till mig. Annars läser jag troligtvis INTE.

Permalänk
Medlem

Varför gör de ingen studie om fotboll eller dans? Jag är säker på att det finns "negativa" saker med det också.

Visa signatur

Chassi Silverstone FT03-MINI Moderkort ASRock Z77E-ITX CPU i5 3570k @ 4.4Ghz GPU Gainward GTX 670 Phantom PSU Corsair VS 450W Lagring OCZ Vertex 3 240gb x2 RAID0 Ljud Beyerdynamic DT770 pro 250ohm / Beyerdynamic T70p + Schiit Magni 2

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tempel:

Tv är enkelriktad underhållning mot dig som konsument där du bara konsumerar utan att delta.

Dator/TV-spel är nått du faktiskt gör. Även om du aldrig kommer ha nytta av dom färdigheterna så är det iaf mer konstruktivt än TV.

Visst finns det människor som blir beroende men de är få i antal i förhållande till de som är beroende av att sitta på ärslet framför TVn och bli matad med skit.

45årig pappa.

finns dock studier som visar att folk som spelar mycket FPS har bättre reflexer och reagerar snabbare och lugnare i trafiken vid risken för olyckor (tex att nån kliver ut i trafiken) så att säga man inte har nytta är rätt felaktivt då jag inte ser ökad chans att rädda liv som något negativt.

Skrivet av _NsMs_:

Varför gör de ingen studie om fotboll eller dans? Jag är säker på att det finns "negativa" saker med det också.

såg en föreläsning för några år sen där en kille snacka om att man skulle föreställa sig en värd där alla hade spela TV spel och dator spel i flera hundra år sen kommer någon med en fotboll och så börjar folk få hjärnskador och bryta benen med mera hur skulle deras föräldrar reagera då? förmodligen om att detta nya "verklighets sportandet" var absolut livsfarligt.

Visa signatur

| ASUS P8Z77-V DELUXE | Intel Core i7 2700K @ 4.7Ghz | 16GB Corsair Vengeance 1600Mhz @ 8-8-8-24 |
| ATi Radeon HD 6950@6970 (900|1350Mhz @ 1.14v) | Corsair Force GT 120GB | Corsair HX 650W |
| Nvidia's GT300 yields are less than 2% | Min ArmA2 YouTube Kanal |

Permalänk
Avstängd

jag tror att anledningen till att barn inte sitter timtal i sträck framför tv:n utan istället väljer datorn är på grund av allt skräp som går på tv:n hela tiden medan om du spelar spel så är det du som bestämmer vad du ska se eller göra och även såklart att man känner sig delaktig när man spelar spel vilket i vissa fall gör en mer självsäker.
jag fattar inte heller detta med att folk säger att man inte lär sig något av spel. för precis som andra har skrivit lär man sig både engelska och svenska men framförallt samarbete och konsten att hålla lugnet i stressiga miljöer vilka är en väldigt positiva förmågor att kunna när man är i skolan/på jobbet.

Visa signatur

cooler master elite 430, i5 2500k, corsair ax 850w, gigabyte gtx 580,
1tb samsung spinpoint, asrock p67 extreme 4, corsair vengance 8gb

Permalänk
Medlem

Det känns så tryggt att ledningen i detta land bara öser ut pengar på massa skit istället för att satsa mer på skolor & sjukvård.

Permalänk
Medlem

Dator är bättre än tv.. TV förslöar, dator kräver en varierande mängd tankeverksamhet. Båda är olika former av underhållning. Lika så med böcker, en annan form av underhållning och kan vara hur störd som hellst men om det är en bok så är det ändå ok...

De problem jag ser med datorspelande är om man inte kan hålla det på en lagom nivå. Du kan få det svårt att ordna studierna och lyckas på arbetsmarknaden, dock är det en individuell prioriteringsfråga också.

Datorspelande kan ge en ökad förbättrad problemlösningsförmåga men flera dagars nötande och grindande i wow har jag svårt att se att det skulle ge så värst mycket. Någon social kompetens tror jag inte heller det ger. Om någon är kass i guildet sparkar man denne, så kan man inte göra på arbetsmarknaden.

Visa signatur

Intel Core i7 8700K, MSI GeForce GTX 1080 Ti 11GB Gaming X, Samsung 960 EVO 1TB, MSI Z370 GAMING M5, Corsair 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance, EVGA Supernova G3 850W

INTEL CORE I7 3930K 3.20GHZ 12MB S-2011, FRACTAL DESIGN MIDITOWER DEFINE R3, CORSAIR HX 1050W, ASUS RAMPAGE IV FORMULA, Asus STRIX GTX970, CORSAIR 16GB DDR3 DOMINATOR QUAD 1866MHZ CL9 (4X4GB) Ljud: ASUS Xonar D2X/XDT 7.1 | Elac 5.1 +förstärkare | Cambridge dacmagic plus | Astro gaming A40 | Sennheiser HD 650
You ask me if I have a god complex? Let me tell you something, I am god!

Permalänk

Tycker det här med att ''92% av alla inom åldern 9-16 år spelar datorspel'' kan tolkas på lite olika sätt. Vart går gränsen liksom. Räknas man som aktivt spelande om man kör tio minuter farmville om dagen eller går gränsen vid fyra timmars mer seriöst spelande?

Visa signatur

Livet är som ett avloppsrör, långt och fullt med skit.

Citera om du vill ha svar!

Permalänk
Medlem

Den videon är nog bland det löjligaste jag sett på länge.

Permalänk

Gillar att dem tar sekvensen från BF3 där det är som blodigast/sorgligast.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ant3:

Allt detta är ett klassiskt exempel av " De vi inte förstår är vi rädda för. Alltså är de "Farligt" och måste göras något åt. "

Lägg pengarna på skola och omsorg istället för onödiga efterblivna "undersökningar" om hur "farligt" eller "dumt" spelandet är.

^This
Personen som "kom" på idén o la pengar på att skapa sånt skit verkar ha tittat mycket på Fox news

Permalänk
Inaktiv

Jag kommer ihåg när min farmor fick för sig att testa wow. Det blev en female gnome. och ja visade hur man sprang runt och hur man dansade. Hon sprang runt och frågade en massa. gud vad hon skrattade! Men när hon blev attackerad av en varg, o ja nämnde att hon var tvungen att döda den annars sskulle hon själv dö. Nä då vart hon lite ledsen men sen börja hon springa runt igen o allt var frid o fröjd! Kan säga att det tog ett tag innan jag fick tillbaka datorn

kan också säga att all min engelska har ja lärt mig från spel.
började sitta vid datorn redan vid5 års ålder och var som nån annan här ovan nämnde långt före alla andra i engelska.

Permalänk
Medlem

Nämen oj då
http://www.fz.se/artiklar/nyheter/20120223/world-of-warcraft-...

Detta är bara ett exempel på hur spel stimulerar hjärnan. Jag anser att man ska hitta en balans mellan studier och spelande, något som är ganska svårt för ungdomar. Att slänga bort sitt liv åt att bara ägna sig åt spel kan jag hålla med om att det leder inte till en bra framtid för dom flesta, men det kan även vara starten för en framtid inom spelutveckling.

Sen är det som någon annan sa, inte bara datorspel som distraherar studier. Ta dom som är engagerade i idrott, som tränar flera dagar i veckan. Lär dom sig något när dom lyfter skrot, hoppar över en pinne eller sparkar på en boll? Att föräldrar vill att barn ska vara ute ligger nog mest i att dom själva vill slippa ungarna och få en stund för dirty stuff. Och hur ska man få studierna gjorda om man ska vara ute mer?

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk

De 66% som säger att TV inte är beroendeframkallande... Testa att ta ifrån dem deras TV så de inte kan se på sina serier på kvällarna, och se vad de säger då...

I spel lär man sig att samarbeta, man lär sig språk, man umgås, man lär sig strategier (man behöver ju aldrig veta vilket objective man ska ta irl, men principen kan vara samma ).
Jag är helt säker på att jag aldrig kommer ångra all engelska jag lärde mig genom spel. Det är ju nästan som att åka på språkresa varje gång man loggar in

edit: pappan säger: "jag har aldrig spelat spel", och sen kommer han med massa påståenden om spel...

Permalänk
Medlem

Visst är det något som går snett, vad jag har förstått så lär vi oss mindre och mindre. Det är fler och fler som har problem med matematik och bla svenska. Men om det beror på spelande vet jag inte, jag tvivlar på det. Någon timmes spelande om dagen ser inte jag som något problem, däremot att bli fast och prioritera spelande framför allt annat kan väl inte vara så bra.