Rätt prestanda? Artifakter? Trasig 7970? Långt detalj rikt inlägg!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2012

Rätt prestanda? Artifakter? Trasig 7970? Långt detalj rikt inlägg!

För det första vill jag säga att det här kommer förmodligen bli ett väldigt långt inlägg. Jag kommer därför numerera frågorna 1 2 3 osv, så att jag får svar på alla frågor (och inte några som det lätt händer med längre texter, om ni kan svaret givetvis ). Och innan ni börjar läsa om alla mina problem så vill jag säga att jag är väldigt VÄLDIGT tacksam för alla möjlig information jag kan få. Är ju som sagt mitt första bygge och är nästa lite nojig

Allmän information: I alla tester där jag kollar användningen av min gpu så använder jag msi afterburner. Jag spelar i 1080p. Är nybörjare så ni får gärna gå igen allt ni säger grundligt (mitt första dator bygga/första dator jag faktiskt kan saker om). Min gpu har VDDC 1,170V enligt msi kombustor, normalt/bra? Har senaste drivers och ccc. Har avinstallerat drivers och allt som har med ati/amd att göra (med hjälp av den här guiden: http://www.overclock.net/t/988215/how-to-properly-uninstall-a... ) och testat att köra med de drivers som kom med grafikkortet (fick ännu mer buggar, med det verkade som att jag fick högre fps, uppdaterade dom igen till de senaste). Har ännu inte hunnit testa min cpu i prime95 eftersom jag använder den med stock kylaren och den blir väldigt varm. Dock så ser jag med cpu-z att jag har rätt frekvenser när jag spelar (vill dock notera att jag ligger på ungefär 3,4ghz, är det tack vare turboboost, brukar inte turbobosst gå upp till ca 3,8ghz?).

1. När jag startar datorn så kommer det här upp, vad sägs? Notera att ena delan av vbilden (den vänstra översta hörnan) visas lite föra allt annat http://www.youtube.com/watch?v=KGOgKcY_mc4

2. När jag startar 3dmark 11 så tar det väldigt lång tid, normalt? (det burkar ta längre än det tar på videon och ibland startar det inte alls). http://www.youtube.com/watch?v=gIpfZQSs0iI

3. Tror jag får ganska låga poäng i 3dmark 11 (performance läge, använder 99% av gpu). Det leder mig då till: vilken poäng använder sweclockers i sina recensioner (grafik poängen eller den totala poängen) http://www.sweclockers.com/recension/14844-amd-radeon-hd-7970... . Om dom använder grafik poängen så är mitt kort ganska normalt, men om dom använder den totala... Vad kan vara felet i så fall. Funderar dessutom på om min cpu poäng är låg. Och slutligen vad är grejen med att resultaten visar så låga klockfrekvenser på min gpu ocg inga alls på min cpu? (OBS: fick en enstaka gång högre än 1300 i total poäng) http://3dmark.com/3dm11/2891974;jsessionid=158rq0xruj1rv1m8wb...

4. När jag benchar i Heaven (använder 97-99% av min gpu, använde precis i början av testet 80%, det laggade då, brukar vara så när jag startar spel/benchmarks) så uppstår det flimrande i skuggor, ljus, granar ändrar form på långt avstånd, screen tearing (går inte över skärmens hz), när man kommer nära en av propellerna på den flygande båten så visas det någon konstig glitch (är det en glitch?) på den (är ganska litet men man kan se det, har sett videos och andra har det här också men jag verkar ha det överdrivet mycket). Sånt här finns även i 3dmark 11 (men inte lika mycket) och även crysis 2 (sett flimrande texturer, flimrande cloak (alltså vapnet) och vitt blinkande ljus i bilar, men har för mig att det här är ett vanligt problem). Får ungefär (ofta bättre) poäng som sweclocker fick i sin recension: http://www.sweclockers.com/recension/14844-amd-radeon-hd-7970...

5. Får ibland väldigt låg användning av min gpu (60-80%) i t.ex. crysis 2 (men även flera program/ crysis 88-99%) och detta är när jag har redan låg fps från början. Har inte öppen min webbläsare i bakgrunden. Enligt den här recensionen: http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-7970-benchmark-... så ska jag ha minimum 41fps och 54,2fps i ultra 1080p (notera dock att deras 2500k är överklockad rill 4ghz och att dom hade beta drivers för lanseringen av kortet), har dock det här enligt fraps: Min 27, Max 101, Avg 55.155 (låg mest mellan 40-55fps). Stämmer ju ganska bra, men Min är ju riktigt lågt, fick det när jag sköt i vatten fram och tillbaks. Har också haft framedrops på 25-30fps (någon enstaka gång). Vad tror ni?

6. När jag startar spel så hänger dom sig väldigt ofta på första bilden/filmen eller så blir skärmen svart i några sekunder och sedan så startar dom (har bara testat detta med crysis 2, när man laddar banor etc. då fryser sig bilden med 0,9fps-1.6fps och gpu klockar ner sig, bilden släpps efter ett tag). EDIT: Verkar som om det här är ett vanligt problem :). Vad sägs? gpu problem?

7. När jag spelar och benchar så dyker det då och då upp vita streck och prickar på skärmen jätte snabbt (eller så blir stora delar av skärmen svart/stora svarta prickar poppar upp jätte snabbt) i någon tiondels sekund (detta har även hänt vid skrivbordet). Är detta artifakter? Ska jag byta ut kortet?

8. När jag går in på maskinvara - systeminfrormation i ccc och går till bildskärm så står det att jag har ca 1100 000 000 byte på kortet, men jag har ju 3GB, vad tror ni?

Harder Better Faster Stronger

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jan 2012

Jäklar det var en del frågor. Angående fråga 1 så får jag likadant, inget att bry sig om tror jag.

Fråga 5
Det är inte alla spel som använder sig av 99% gpu kraft. Bf3 är typ det enda spelet som lägger sig på 99%.

Skyrim med högsta inställningar ligger runt 60% så det beror på spel.

Alla dessa andra flimmer kan va drivrutiner, kommer ihåg de första drivrutinerna till detta kort de blinkade lite här och var haha.

I7 7700k 4,8GHZ | Asus Strix 1080TI 2000Mhz | Corsair Vengeance RGB DDR4 3100mhz| Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming | Corsair RM850i 850W. AOC AG271QG.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2012
Skrivet av Cameltotem:

Jäklar det var en del frågor. Angående fråga 1 så får jag likadant, inget att bry sig om tror jag.

Fråga 5
Det är inte alla spel som använder sig av 99% gpu kraft. Bf3 är typ det enda spelet som lägger sig på 99%.

Skyrim med högsta inställningar ligger runt 60% så det beror på spel.

Alla dessa andra flimmer kan va drivrutiner, kommer ihåg de första drivrutinerna till detta kort de blinkade lite här och var haha.

Har varit orolig att det skulle vara artifakter, kan sånt verkligen hända av dåliga drivrutiner haha

Men varför skulle t.ex. inte crysis 2 använda sig av all kraft som finns när den är nere på 40 fps?

Harder Better Faster Stronger