Permalänk

Har jag haft för bråttom?

Ber om ursäkt om detta är en korspostning, har letat men hittar inget direkt som hjälper mig. Med detta gjort, till min fråga:
Köpte detta:
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=649116, och detta:
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=620247 och ett 600W nätaggregat, en ny WD 2 TB hdd och fortsatte använda min gamla Samsung 160GB hdd. Kör båda diskarna på SATA 3GB/s. Rev ut det gamla,satte in det nya, startade upp, installerade W7. Allt frid och fröjd, bootar i rätt ordning ( DVD-RW, 2TB disken och sist 160Gigs-disken, slängde ut floppyn när jag ändå höll på) Nu läser jag om det här AHCI, å då kommer frågorna...
1: Skulle jag aktiverat det i BIOS:en?
2: Kan jag göra det i efterhand utan dataförluster?
3: Vad vinner jag på det? (Datorn används mest till surf/office av ungarna, ibland sitter jag nån timme o kör BF, HL2 o Duke4)
4: http://bengansblogg.wordpress.com/2010/11/25/sla-till-ahci-mo.... Bra guide?
Lev väl i uppgraderingsdjungeln!

EDIT: Bara mekaniska hårddiskar. ENDEDIT!

Permalänk
Medlem

Ifall du har en ssd så behöver du aktivera det för att komma åt den potentiella hastigheten men på en vanlig hdd ska det inte göra någon skillnad. Är inte jätte kunnig inom området så någon får gärna förklara mer ingående, men jag tror du kan pusta ut lite iaf

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Skit i det denna gången men kom ihåg att göra det nästa gång du ska installera om windows blir väl ingen prestandaboost men söka igenom HDD och sådant går snabbt med AHCI om jag inte kom ihåg fel, därför är det löjligt viktigt att detta är aktiverat på SSD's eftersom dom kan ibland förlora 50% av sin prestanda men mekaniska ska det inte vara någon större skillnad..

Permalänk
Medlem

Om dina diskar stöder NCQ (din 2TB disk gör det garanterat) så gynnas du av att köra AHCI även med mekaniska diskar för att uppnå bästa söktid.

Du kan läsa Här om vad det innebär och varför du bör ha AHCI aktivt även med vanlig HDD.

Permalänk

Tack för svaren. Lämnar dock allt som det är tills jag skaffat mer RAM och större chassi.

Permalänk
Medlem

Du har inget att förlora på att aktivera ahci, det är jätte lätt.
http://bengansblogg.wordpress.com/2010/11/25/sla-till-ahci-mo...

Edit: läste nog op lite slarvigt ser jag. Japp det är så enkelt som guiden visar.
Andra först i registret o sedan i bios.