Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Naboo
Registrerad
Okt 2003

Reparera musknappen på en Trust mus

Hej!

Jag tänkte försöka reparera en gammal trådlös Trust mus. Det är den vänstra musknappen som är problematisk. Ibland går det att vänsterklicka och ibland inte, den har liksom ingen verkan. Den högra däremot fungerar helt normalt.

Jag har redan plockat isär den helt och sprayat kontakterna med kontaktspray och nu verkar det vara lite bättre. Men ni vet den där plastbiten som sitter under musknapparna som ska trycka ner mot brytarna? På den vänstra sidan är den mer nött än på höger sida. Det har bildats som ett litet spår i plasten, av alla hårda slag på den antagligen. Även plastbiten på brytaren är lite nött.

Det är för övrigt inte min mus egentligen, så jag har inte dåligt samvete för det. Jag brukar inte banka med knytnävarna på musen när datorjäveln inte fungerar. Nej, istället slår jag på tangentbordet!

Frågan är, ska man fila ner den där plasten under musknappen så att den blir jämn och prova om det fungerar? Eller är det bättre att byta ut brytaren istället? Och då är frågan, var hittar jag såna här mikrobrytare som finns i datormöss? Var köper man såna?

Tack!

P.s. Jag kan lägga upp en bild om ni vill.

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Aug 2011

Du kan alltid plocka den från en annan mus. Borde ju vara liknande i nästan alla och billigare är det nog också än att köpa en ny.

Du kan alltid testa att fila den. Eller så byter du ut höger/vänstersidans mikrobrytare.

[CENTER]Hell awaits you

[/CENTER]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Naboo
Registrerad
Okt 2003

Ja, jag har tänkt på det. Jag tänkte avlöda den ena brytaren som går till knapparna för "framåt" och "bakåt" på sidan av musen. Det är ju i alla fall bättre än att knycka den från den högra musknappen. Framåt och bakåt knapparna används ju mer sällan än de primära musknapparna.

Men nu är det så att jag har hittat mikrobrytare som ska passa. De finns hos Swechtrading.

Länk: http://swechtrading.se/zencart/index.php?main_page=index&cPat...

Det finns också en motsvarande hos Kjell. Men deras modell har ett metallbleck ovanför den lilla plastbiten som man trycker ner. Man kan nog ta bort det, men då måste man öppna upp brytaren först. Det är ganska enkelt att göra med hjälp av en liten flat precisionsmejsel eller med en brytbladskniv.

I alla fall om brytaren inte är monterad än... sitter den redan på kretskortet och är dessutom monterad nära andra komponenter så är risken att man inte kommer åt plastclipsen och man kan lätt bryta den, de är väldigt bräckliga. Det hände mig senast jag försökte mig på det. Så nu måste jag byta brytaren vare sig jag vill eller inte.

Dessutom, om man väl har öppnat upp brytaren en gång så blir den inte sig lik efteråt. Man ska helst inte öppna dem, de är lätta att påverka mekansikt så att de får t.ex. försämrad fjädring efteråt.

Länk: http://www.kjell.com/sortiment/el/elektronik/elektromekanik/s...

Här är några länkar till sidor som beskriver de olika momenten.

Overclockers - Mouse Clicking Troubles? DIY Repair
http://www.overclockers.com/mouse-clicking-troubles-diy-repai...

Microsoft Wheel Mouse Optical button switch replacement
http://dreamlayers.blogspot.se/2010/06/microsoft-wheel-mouse-...

how to repair a worn out clicker on an optical mouse
http://www.instructables.com/id/how-to-repair-a-worn-out-clic...

Logitech MX Revolution repair
http://youtu.be/TCcjd4ZMgnY

Är det någon som vet vilket fabrikat det är på de brytare som sitter i Trust möss? På Amazon säljer de Omron D2FC-FN parvis till en billig peng, och denna ska vara den som används till bl.a. Logitech och Microsoft möss.

Länk: http://www.amazon.com/OMRON-Micro-Switch-Microswitch-D2FC-F-7...

Omron är kända för sina reläer och kontaktorer. Jag antar att de här håller lite högre kvalitet än de som sitter i Trust möss, i alla fall de lite billigare varianterna.

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111