Varför så stort kommunismhat?

Permalänk
Skrivet av Xellofan:

Mellan 1932-1933 dog cirka 7 millioner människor av svält i Sovjetunionen. http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_famine_of_1932%E2%80%9319...

Dessa människor dog inte pga. av att en maktberusad galning beordrade (inte enbart iallafall) ett massmord, de dog pga. ett system som slog sönder jordbruket och konfiskerade mat och utsäde.

kan du förklara varför det var kommunismens fel?

Permalänk
Skrivet av eliasbajen:

kan du förklara varför det var kommunismens fel?

Det är en filosofisk fråga, speciellt då ord som rätt eller fel är med.
Men om en individ dör där det går att påvisas att detta berodde på att något nytt infördes, så kan man säga att det är denna nya saks fel, oavsett hur godartad tanken med att införa saken var.

I det aktuella fallet så är jag ej sakkunnig, men jag antar att dessa individer inte hade dött om kommunism ej hade införts i landet. Ju tidigare kommunism infördes i landet sedan händelsen inträffade, ju flummigare blir påståendet att de dog på grund av kommunism.

*edit*
Sedan ska en inte missbruka slutsaten och fundera på att även om det var sakens fel, så kanske saken är bra ändå. (olyckor händer) Jag tänker nu inte på kommunism utan på saker i allmänhet...

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem
Skrivet av eliasbajen:

kan du förklara varför det var kommunismens fel?

För kommunismen gör att bonden inte har någon anledning att bruka sin jord för han ändå inte får betalt för maten, eftersom kommunismen har bestämt han inte får tjärna mer pengar än någon annan.

Visa signatur

Fractal Design Tesla 650W 80+ > Asus P8Z77-I Deluxe > BitFenix Prodigy (Vit) > Intel Core i7 2700K > Crucial 16GB 1600MHz > Scythe Mugen III > Gigabyte GTX 660 > 640GB WDB > 120GB OCZ Agility 3

Permalänk
Avstängd
Skrivet av eliasbajen:

Du skrev det perfekt! Tack!
Jag tycker att du har helt rätt, och det är synd att det är som det är.
Det ända stället jag vet som har en fungerande kommunism är en liten Ö, med cirka 500 invånare (tror inte detta är ett land ens)
och i dom tillfällena är det bra. Men somsagt så funkar det tyvärr inte med fler folk

Frågan är om du förstod vad bud_bundy sa... Om du vill påskina att kommunism fungerar i princip så har du bevisbördan.

Jag vet inte vad det är för fantasi-ö du talar om, men ibland lyfts Kerala fram som ett exempel på "lyckad" kommunism eftersom den Indiska delstaten under en tid hade kommunistiskt styre. "Lyckat" här betyder i princip bara att miljoner människor inte dog och att styret var det enda exemplet på framvald kommunism.

Jag önskar att folk skulle sluta med de där dumheterna att låtsas som kommunism är fint och funkar i teorin. Det finns ingenting som tyder på det. Det finns ingen anledning att tro det. Det finns inte ens något mått eller kriterium på "funkar". Edit: Ett stalltips är förstås att, om vi ska ha en samhällsomstörtning, ska resultatet fungera markant bättre än vad det gör idag med vilken given metrik som helst.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av eliasbajen:

kan du förklara varför det var kommunismens fel?

Vilket system hade Sovjet för tiden?

Snälla, var skulle felet annars ligga? Kom nu för bövelen inte och påstå att "nejmen, det var ju inte riktig kommunism". Jag har redan förklarat att riktig kommunism naturligtvis är den kommunism som praktiserats på riktigt, inte någon sorts teoretisk pappers-kommunism.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Skrivet av eliasbajen:

kan du förklara varför det var kommunismens fel?

Kommunismen dikterade att allt jordbruk skulle kollektiviseras, igen fick driva ett eget jordbruk där skörden kunde säljas eller ätas direkt. Hela skörden skulle samlas in och fördelas centralt, de enskilda jordbruken hade ingen som helst kontroll över skörden, de skulle leverera en angiven mängd mat, oavsett om det var möjlig eller inte, för det hade bestämts centralt. Utsäde fick inte sparas och ingen mat fick avdelas för omedelbart lokalt behov. De människor som på något sätt inte verkade svälta misstänktes för att undanhålla mat och utsattes för en häxjakt med hänvisning till att de var fiender till kommunismen och därmed folket. Kunniga människor som sparade utsäde blev avrättade eftersom de ansågs ha stulit från folket, trots att de gjort det enda rationella för att kunna säkra framtida skördar.
Denna svält var inte ett resultat av en galen despots blodtörst och girighet, den orsakades av ett rationellt handlande för att följa en ideologi som gick ut på total kontroll av alla aspekter av ett samhälle och människorna i det.

Visa signatur

I am Thon, eat my spread!

Permalänk
Medlem
Skrivet av eliasbajen:

kan du förklara varför det var kommunismens fel?

Du blandar ihop termer riktigt ordentligt. Om du tar Hitlers Nationalsocialism. Det står ju inte i deras partiprogram att de ska döda judar och skapa koncentrationsläger samt idka världskrig. Det står inte heller något om den ariska rasens överlägsenhet. Den politiska ideologin bygger ju på arbetarklassen är den viktigaste och "sannaste" klassen. Kapitalisterna som ägde fabriker och sådant var alltså på något sätt utsugare av denna arbetarklass. Därför så riktade Hitler sin retorik till arbetarklassen och mot en tänkt fiende. Till detta byggde han in sina egna värderingar om judar och raser som var populära på den tiden.

Sedan barkade det av. Det innebär alltså att nazismen har problem i sin ideologi. Det kan låta jättefint på pappret men när man försöker implementera det så inträffar saker som går att förutse.

Samma problem har kommunismen då de har mycket gemensamt förstås. Det är fördelningen i utsugare och utsugna, borgarna och proletäret. Det inneboende problemet är liknande. Det bygger på konfliktteori. Det finns alltid en konflikt och det beror på hur verkligheten är förskaffad enligt ideologin. Borgarna vill suga ut proletäret som i sin tur motsätter sig detta. Borgarna har kontroll på medlen och proletäret är arbetskraften osv osv. Det spelar ingen roll vad du ger "ondskan" för namn, borgare, judar, mörkhyade osv eller vilken slags hotbild du målar upp slutsatsen blir att det finns en konflikt.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Skrivet av eliasbajen:

Själv tycker jag att kommunism är en otroligt bra ide, som kanske tyvärr inte fungerar i verkligheten till 100%, pga av att det alltid kommer finnas maktgalna personer, och folk som står emot det (kommunism bygger väldigt mycket på att alla är med på det)

Det är inte riktigt så, även om du tyckts förstå grunden. Jag själv är extremt röd längst in i hjärtat, då jag tycker inte tycker om konceptet med den fria marknaden, utan vill istället se hur människor delar på allting och hjälper varandra.

Men anledningen till att kommunism inte skulle fungera är för att i grunden så är alla människor olika. Alla människor vill inte ha en bara kunna gå till affären och köpa kalles kaviar, utan kanske föredrar ett annat märke eller något annat på mackan än just kalles kaviar. Fastna inte nu på Kalles kaviar, det är bara ett dåligt exempel då jag inte kom på något annat just nu. Men ja för i övrigt så är kommunism en väldigt fin idé, men den kräver för mycket av människan.

Stöter personligen inte på särskilt mycket kommunisthat även fast jag ganska öppet är väldigt vänster.

Visa signatur

Case - Silverstone Raven Rv03 → Mobo - Asus P8P67 Pro rev b3
CPU - i7 2600k @ 4,5 ghz → Corsair H70
PSU - Corsair AX850+ → RAM - x4 4gb Xms3
GPU - Gtx 580 →

Permalänk
Skrivet av Robeliboban:

Kan inte säga att min uppväxt var smärtfri, lite pengar, arbetslöshet, min pappa dör i en arbetsplats olycka när jag just börjat gymnasiet. Jag har ändå haft möjligheten till jobb och studier. Det är upp till individen att sätta mål inte staten, men de kan gärna ge en knuff till dem som behöver det. Är 22år inte så hemskt gammal med andra ord.

Men om du tänker mer på samhällen i samhället eller samhällen med allmän segregation, så kan jag hålla med din kritik. Barn och ungdomar som växer upp i dessa förhållande får försämrade möjligheter. Till exempel uppstår det lätt problem skolor som lärare flyr från och vikarier få ta över, ungdomar får sämre betyg redan i högstadiet. Föräldrarna har sämre utbildning, sämre jobb eller inget jobb. Vilket kan leda till kriminalitet. Många saknar helt enkelt något vettigare att göra.

Just nu gör kommuner och regeringen alldeles för lite för att förhindra det, många vill inte ens erkänna problemen för att det är politiskt inkorrekt eller tabu. Ökade bidrag har såklart fungerat men det leder ingenvart folk bara står och trampar i skiten. Våran kära regering måste sluta skapa fattiga och segregerade samhällen även! Fokusera på sysselsättningar, integrera, sätt människorna i studier och vägleda dem!

jo, att sätta dom på studier är defenetivt bättre än att testa en ännu sålänge totalt misslyckad (i verkligheten) "ide"
Men ändå, allt handlar om såvida det är en bra ide eller inte
att det inte funkar i verkligheten har jag förstått

Skrivet av Rewinding:

Det är inte riktigt så, även om du tyckts förstå grunden. Jag själv är extremt röd längst in i hjärtat, då jag tycker inte tycker om konceptet med den fria marknaden, utan vill istället se hur människor delar på allting och hjälper varandra.

Men anledningen till att kommunism inte skulle fungera är för att i grunden så är alla människor olika. Alla människor vill inte ha en bara kunna gå till affären och köpa kalles kaviar, utan kanske föredrar ett annat märke eller något annat på mackan än just kalles kaviar. Fastna inte nu på Kalles kaviar, det är bara ett dåligt exempel då jag inte kom på något annat just nu. Men ja för i övrigt så är kommunism en väldigt fin idé, men den kräver för mycket av människan.

Stöter personligen inte på särskilt mycket kommunisthat även fast jag ganska öppet är väldigt vänster.

okej, jag är själv väldigt "röd" (dock inte kommunist) men däremot en sosse rakt igenom!
men jag tycker fortfarande att iden är bra (inte allt, men det finns väl inget man gillar alllt i?)
men förstår att det inte funkar i verkligheten

Permalänk
Skrivet av Robeliboban:

Alla har samma chans till att få ett högt uppsatt jobb, det handlar om tid och erfarenhet! Starta eget företag kan också vem som helst göra, det finns både kommuner, företagarcentrum och bidrag som kan hjälpa ett blivande företag. Äger själv en enskild firma.

Då alla inte har samma biologiska försättningar för olika saker så blir ditt påstående mycket fel. Att starta ett eget företag är det inte alla som klarar av då det krävs en viss mental kapacitet som gör att många får det svårt att vara konkurrenskraftig.
Dock blir det rent skit av att försöka föra en politik där alla ska ha lika stor chans att bli något, men så finns det i princip ingen heller som förespråkar en sådan politik. Men däremot förespråkar många socialism som du ovanför nämner, vilket är ett stort steg mot kommunism.

Annars sverige är allt mer ett kommunistisk land än vad många kan tro, jag personligen har närstående som än en gång tvingas offra äganderätten för att staten anser sig behöva mark bättre än de själva. Personerna har fått ett ultimatum, antagligen så skänker de bort marken emot en struntsumma som staten har fastslagit, eller så kommer marken att tillhöra staten utan att någon ersättning överhuvudtaget gess. Visst marken tillhöra staten är fel ord, men de förlorar all nyttjande rätt till marken (naturreservat).. Beträder de marken på fel sätt så kommer sveriges Gestapo i demokratins namn att ingripa.

Så man kan fråga sig vad för statsskick vi för idag då staten kan ignorera äganderätten för struntsaker? Detta ihop med all arbetsmarknadspolitik som är knepig, fackombud som motverkar konkurrens etc gör sverige lite åt kommunism, bara det att makten är lite sprid åt olika håll.
Men ändå det svenska uttrycket lagom är ofta bra och jag tror att lagom av allt är det bästa, det är bara det att när man själv utsätts av sveriges fascism så gillar man inte det, men när andra utsätts för samma sak så är det en helt annan sak.
Samma sak med skatter, "alla" ogillar dessa, men när vi själva får sjukvård, skola, bidrag etc så klagar vi ej. Det "enda" vi klagar på är att staten slösar pengar på andra som vi ej anser behöver ha dem..

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem
Skrivet av eliasbajen:

jo, att sätta dom på studier är defenetivt bättre än att testa en ännu sålänge totalt misslyckad (i verkligheten) "ide"
Men ändå, allt handlar om såvida det är en bra ide eller inte
att det inte funkar i verkligheten har jag förstått

okej, jag är själv väldigt "röd" (dock inte kommunist) men däremot en sosse rakt igenom!
men jag tycker fortfarande att iden är bra (inte allt, men det finns väl inget man gillar alllt i?)
men förstår att det inte funkar i verkligheten

Och om något inte fungerar i verkligheten, då kan det väl inte klassas som en bra idé?

Visa signatur

In the real world, size matters. And the big guy always win.

Jag har en svart dator med skärm och tangentbord.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av eliasbajen:

okej, jag är själv väldigt "röd" (dock inte kommunist) men däremot en sosse rakt igenom!
men jag tycker fortfarande att iden är bra (inte allt, men det finns väl inget man gillar alllt i?)
men förstår att det inte funkar i verkligheten

Det är oroväckande att någon säger sig vara X "rakt igenom" där X är en politisk eller religiös rörelse. Missförstå mig rätt nu, det är inte sossarna jag bashar (inte i denna tråd iaf), utan jag menar bara att det är problematiskt att en del identifierar sig så mycket med en specifik ideologi att den genomsyrar ens natur. Att vara "X rakt igenom" är bara ett annat sätt att hävda att man tror sig sitta på sanningen (om politiken, om samhället, om Gud, etc) och att man låter detta genomsyra en. En slags enmanstotalitarism, med andra ord.

Det du behöver tänka på är vad det implicerar (=medföra, leda till) att vara "sosse rakt igenom". Det blir ett problem om demokrati inte längre handlar om vilka som ska ta ansvar för det offentliga, utan även om vilka "vi" ska vara. Det spelar ingen roll om X är helt "ofarligt" ("demokrat rakt igenom") eller uppenbart skadligt ("nazist rakt igenom"), det blir ett problem hursomhelst.

Och återigen, kommunism är inte någon bra idé ens på papper och kommunism är i alla händelser inte ett smörgåsbord där man kan plocka något men inte allt. Kommunism är en hel samhällsteori, en ideologi i klassisk mening som utgår från tre saker: 1) hur samhället ser ut idag, 2) hur samhället borde se ut och 3) hur vägen mot 2 ska se ut. Kommunismen berör samhället som helhet och är därmed total, komplett, totalitär.

Problemet är inte att kommunism "inte fungerar i verkligheten", problemet är att kommunism inte fungerar alls. Det är själva idén som är fel. När homeopati, kreationism eller astrologi inte fungerar, inte tusan säger vi "fungerar inte i verkligheten men är en god idé"?

Jag har sagt det förut, och säger det igen. Något är fel med begreppet "ideologi". Liberalism och kommunism kan inte gärna vara två ideologier. Om den ena är en ideologi måste rimligen den andra vara något annat. Den ena kan du bre på vad som helst som en färg, utan att störa annat. Den andra är komplett och ersätter allt annat. Du kan vara liberal i en fråga, konservativ i en annan, socialdemokrat i en tredje, men du kan inte vara "kommunist i just denna specifika fråga". Kommunism är en världsbild, ett tankeramverk för att stå på egna ben, ett "allt". Den är oförenlig med andra ideologier eller över huvud taget alla andra idéer som har minsta beröringspunkt med samhället. Det är inte någon vacker eller bra idé, det är i själva verket något ganska vidrigt. Och tillämpningen har blivit därefter. Sovjet, etc, var tvättäkta, riktiga kommuniststyren.

Edit: Givet vissa mentala föreställningar om idealsamhälle, e.dyl, så är nazism också något som "inte fungerar i praktiken" trots att "tanken är god/fin". Det visar rätt tydligt att dessa mentala föreställningar är fel från början. Nazismen är rationell, precis som kommunismen, givet vissa vanföreställningar. Om man tror att människors väl handlar om separation mellan etniciteter eller om nationens storhet, blir nazismen fullkomligt logisk och fin. Den som hyser dessa föreställningar är inte ens en "ond" människa, i alla händelser inte enligt denne själv. Precis som det finns en flora av kommunistiska strömningar, finns/fanns det även en flora av nazistiska, som kunde pendla mellan alltifrån "människor är lika mycket värda, men vi behöver etnopluralism [neonazistiskt kodord för apartheid - separationen av samexisterande "raser"] till "alla som inte är som vi skola döden dö".

I denna kontext stör jag mig mycket på "allas" uttryck att "kommunismen är en vacker tanke, men fungerar ej". Vem som helst tycks kunna säga det, från vänster till höger. Jag har hört ungmoderater säga så. Jag vet inte om det är någon sorts ödmjukhet eller diplomati, men det är en vrångsyn. Det verkar vara någon sorts konsensus att kommunismen är "fin" men inte fungerar. Jag är övertygad om att denna allmänna uppfattning är fel. Den förutsätter inte minst att det finns ett idealsamhälle utan att man ställt sig frågan "för vem?". Är det kollektivets, nationens eller mitt, idealsamhälle?

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

Det är något mycket fascinerande med ideologiskt övertygade 14 åringar som gillar att få 15 nya rövhål uppslitna på 2 dagar och samtidigt vara så blinda för allt utom sina egna åsikter att de inte förstår varför de blir ifrågasatta.

Visa signatur

as it was in the beginning so it shall be in the end

Permalänk
Medlem
Skrivet av nidas:

Det är något mycket fascinerande med ideologiskt övertygade 14 åringar som gillar att få 15 nya rövhål uppslitna på 2 dagar och samtidigt vara så blinda för allt utom sina egna åsikter att de inte förstår varför de blir ifrågasatta.

Ahhhhh.. gamla goda Nidas...

Permalänk
Medlem

Hatar inte kommunism. Det funkar inte så bra i verkligheten helt enkelt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem
Skrivet av eliasbajen:

Jag sa att jag tyckte att kommunism var en bra ide och min lärare vart påväg att bli galen på mig, däremot får vi diskutera nationalism hur mycket vi vill..
Jag får knappt prata om vänsterpartiet, sen vet jag inte när du gick i skolan. Men så är det nu, när jag går i 8an!
Och sen att nazismens brott diskuterar mer håller jag med om (jag har aldrig läst i en bok om hur många som dog pga av kommunism, vilket var betydligt mer än judar som dog!).
Men oandrasidan så är det skillnad på att döda folk pga maktgalenhet. Han dödade folk (eller andra dödade för han) för att han var rädd att dom skulle göra motstånd mot han.
Medans hitler var lite mer extrem, och enligt mig "ondare"

Låter som att du har en vettig lärare, vilket är väldigt sällsynt. Jag gick i skolan på 90-talet, och då var iallafall den så kallade folkutbildningen bara ren socialistindoktrinering. ALLA lärare jag har haft har undervisat med en tydlig vänsteragenda. Du säger "han" ungefär som att det bara funnits en maktgalen kommunist... menar du Stalin? Mao? Pol Pot? Tito? Om vi utgår ifrån att du menar Stalin, så skulle jag vilja påstå att det inte är någon större skillnad mellan honom och Hitler. Stalin var minst lika rasistisk som Hitler även om han inte koncentrerade sig på en specifik grupp. Stalin tvångsförflyttade etniska minoriteter och då dog massor med folk. Kan ju säga att jag hade varit mer rädd för Stalin än för Hitler. Stalin var galet paranoid och oberäknelig medan Hitler hade en betydligt tydligare agenda.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xpanterx:

Hatar inte kommunism. Det funkar inte så bra i verkligheten helt enkelt.

Skickades från m.sweclockers.com

Var fungerar det bra då?

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av magnusvmt:

Låter som att du har en vettig lärare, vilket är väldigt sällsynt. Jag gick i skolan på 90-talet, och då var iallafall den så kallade folkutbildningen bara ren socialistindoktrinering. ALLA lärare jag har haft har undervisat med en tydlig vänsteragenda. Du säger "han" ungefär som att det bara funnits en maktgalen kommunist... menar du Stalin? Mao? Pol Pot? Tito? Om vi utgår ifrån att du menar Stalin, så skulle jag vilja påstå att det inte är någon större skillnad mellan honom och Hitler. Stalin var minst lika rasistisk som Hitler även om han inte koncentrerade sig på en specifik grupp. Stalin tvångsförflyttade etniska minoriteter och då dog massor med folk. Kan ju säga att jag hade varit mer rädd för Stalin än för Hitler. Stalin var galet paranoid och oberäknelig medan Hitler hade en betydligt tydligare agenda.

Vill bara göra att påpekande om att Stalin speciellt hatade judar över allt annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MarcusW:

Var fungerar det bra då?

I hjärnan på medlemmar i Ung vänster och 14 åringar?

Permalänk
Medlem
Skrivet av MarcusW:

Var fungerar det bra då?

Där var du allt fyndig ;). Det kanske är en bra idé på papper som du såklart förstod att jag menade eller hur?
Du kan säkert hitta argument mot det också och fiska lite mer från mig men jag avber mig det tack så mycket.

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av xpanterx:

Där var du allt fyndig ;). Det kanske är en bra idé på papper som du såklart förstod att jag menade eller hur?
Du kan säkert hitta argument mot det också och fiska lite mer från mig men jag avber mig det tack så mycket.

Vad var det som var bra med den då? Lite högre upp i tråden finns gott om argumentation för att företeelsen är ganska dålig på de flesta sätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xpanterx:

Där var du allt fyndig ;). Det kanske är en bra idé på papper som du såklart förstod att jag menade eller hur?
Du kan säkert hitta argument mot det också och fiska lite mer från mig men jag avber mig det tack så mycket.

Hur är det en bra idé på papper om det inte fungerar i verkligheten? Det är väl där ideologin är tänkt att implementeras? Jag försöker inte "fiska" något från dig, jag skulle gärna vilja veta hur man resonerar att det är en bra idé när det inte funkar.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Elgot:

Vad var det som var bra med den då? Lite högre upp i tråden finns gott om argumentation för att företeelsen är ganska dålig på de flesta sätt.

Skrivet av MarcusW:

Hur är det en bra idé på papper om det inte fungerar i verkligheten? Det är väl där ideologin är tänkt att implementeras? Jag försöker inte "fiska" något från dig, jag skulle gärna vilja veta hur man resonerar att det är en bra idé när det inte funkar.

Det finns hur mycket som helst på nätet om de teoretiskt positiva sidorna med kommunism om man är intresserad, inget jag orkar ge mig in på att diskutera en fredag eftermiddag (måndag när jag sitter på jobbet kanske ), jag bara slängde in en snabbt inlägg (vilket jag inte skulle gjort haha) :).

@MarcusW Sorry om jag missförstod, har blivit påhoppad ett antal gånger här (senaste månaderna har stämningen blivit dålig här tycker jag), så jag reagerade automatiskt...

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem

“How do you tell a Communist? Well, it’s someone who reads Marx and Lenin. And how do you tell an anti-Communist? It’s someone who understands Marx and Lenin.”
― Ronald Reagan

Visa signatur

Varför önska sig fred jorden när man kan få krig på månen?

Permalänk
Medlem
Lagt till en länk
Visa signatur

Varför önska sig fred jorden när man kan få krig på månen?

Permalänk

Angående frågan vart det fungerar: I en myrstack, för det är så maktgalna ledare ser ner på människorna i landet han precis kommer terrorisera, såsom vi trampar ner myror hela dagarna för att det är spännande och kul att ha så enormt mycket mer makt över någonannans liv..

Skrivet av QL:

“How do you tell a Communist? Well, it’s someone who reads Marx and Lenin. And how do you tell an anti-Communist? It’s someone who understands Marx and Lenin.”
― Ronald Reagan

Där satte du pricken över det sista "i"et som MBY inte redan rört( och alla andra såklart Den där brukar jag använda när jag filosoferar kring religion..

Visa signatur

Palit RTX 3060 Ti | Ryzen 7 7800X3D | Gigabyte B650M DS3H | 32GB Vengeance 5600 MHz CL36

Permalänk
Medlem

Politik är som religion. I grund och botten går det ut på att kontrollera människor.

Det är inte religionens fel att miljoner dör pga. krig för att de är oeniga om vem som har rätt, det är människan i sig som är problemet och har bristen på intelligens.

Detta går att återgärda genom studier och upplysning om hur politik och religion fungerar i grund och botten utan att hjärntvätta sina barn direkt från födseln för att man själv blev det.

Visa signatur

|AMD Ryzen 9 5900X| |ASUS ROG Strix B550-F| |Crucial Ballistix 32GB CL16@3600MHz| |PNY RTX 4090 XLR8 Gaming| |Samsung 990 Pro 2TB| |Samsung 970 Evo Plus 1TB| |Samsung 860 Evo 1TB| |Corsair RM1000| |Fractal Design Define R5| |LG OLED 48" C2 Evo|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sentenced:

Kommunistiska tröjor säljs i vanliga affärer och ja det är klart det kan bli nån diskussion om du har t.ex. hammaren och skäran på tröjan men knappast så att du riskerar bli misshandlad.

i norrköping för några veckor sedan blev en person misshandlad pga att han hade "hammaren" på halsbandet och blev kallad för nazistj***l (?!), och de stal även halsbandet. Så det kan hända men de personerna som misshandlade vet inte vad de pratade om...

Visa signatur

CM STORM | SP 500W | AMD FX-4100 | Gigabyte GA-970 | GeForce GTX 560 | 1TB HDD | WIN7 | DUCKY SHINE 3 | QPAD 5K | QH-90

Permalänk

Jag tar kraftfullt avstånd från kommunismen av den enskilda anledningen att ideologin tar död på det människan i sinne och själ ska få vara. Fri. Hatar? Jag hatar ingenting, det är så irrationellt med hat.

Skrivet av matte47:

i norrköping för några veckor sedan blev en person misshandlad pga att han hade "hammaren" på halsbandet och blev kallad för nazistj***l (?!), och de stal även halsbandet. Så det kan hända men de personerna som misshandlade vet inte vad de pratade om...

Det var nog inte den ryska hammaren personen i fråga bar.

Permalänk
Avstängd

Så mycket hat? Snarare så vill jag fråga varför det är så lite hat mot kommunister och kommunismen i Sverige. Inte nog med att de har gjort och gör brott mot mänskligheten, det står även för en väldigt vidrig syn av människor och dess rättigheter.

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W