Varför så stort kommunismhat?

Permalänk
Avstängd

Arbetarna som dog.

Goddag. Jag vill påminna om de miljoner människor som togs till arbetsläger (Gulag) i Sovjet-Ryssland. Det gick till så att soldater från den röda armén invaderade folks hus och hem, tog samtliga personer och förde dom till tågvagnar. Det var inte passagerarvagnar utan vagnar som användes till bland annat boskaps-transporter. Det fanns inte ens en toalett utan det var ett hål i vagnarnas golv. Det var såklart många olika människor som togs till dessa läger. I östra Polen så togs över en halv miljon polacker på detta sätt till arbetslägren. Vid kaukasus togs också fång-arbetare, bland annat 300 000 från Azerbaidjan. En del hamnade i de sibiriska lägren, där de fick utstå extrem kyla (-40 celcius). Överlag så var matransoneringen väldigt låg, människorna magrade av och svalt nästan. Vid ett läger så fick arbetarna 200 gram bröd per dag, som skulle räcka en hel dag. De ryska kommunistiska vakterna var stränga och det förekom såklart dålig behandling mot fång-arbetarna och även tortyr. Det fanns kriminella bland de intagna också. De kriminella levde på bekostnad av de vanliga fångarna medan vakterna inte ingrep. Det var en hemsk tid för människorna där och många led samt dog i lägren.

Karta över de olika Gulag-lägren.

Länkar:
http://kresy-siberia.org/muzeum/?lang=en
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gulag
http://azer.com/aiweb/categories/magazine/ai141_folder/141_ar...
http://www.gulag.hu/white_auschwitz.htm

Permalänk
Medlem
Skrivet av Triffid:

Var är källan på att 95% skulle varit läskunniga 1840 då ? Där står att över 95% var det 1940 vilket är efter de införde "tvångsskolning".

Hoppsan! Artikeln jag kom att tänka på hävdade att...

Citat:

The situation in America roughly parallels that in England. In 1650, male literacy in America was 60%. Between 1800 and 1840, literacy in the Northern States increased from 75% to 90%, and in Southern States from 60% to 81%. These increases transpired before the famous Common School Movement led by Horace Mann caught steam. Massachusetts had reached a level of 98% literacy in 1850. This occurred before the state's compulsory education law of 1852.

Artikeln källhänvisar till en bok som i sin tur inte verkar ange en källhänvisning för påståendet. Jag rotade fram 1840 års folkräkning (s. 144), men tyckte att det skulle bli mer lättsmält att bara citera ett sammanfattande stycke från en väletablerad källa. Men det sket sig uppenbarligen!

Visa signatur

EOS 5D • EOS-1D Mark IV • 16-35/2.8L • 70-200/2.8L IS II • 35/1.4L • 200/2L IS • 400/2.8L IS

Permalänk
Skrivet av cosmomenal:

Överlag så var matransoneringen väldigt låg, människorna magrade av och svalt nästan.

Svalt nästan? Det var många som dog av svält. Om inte jag missminner mig så var det nummer 2 av dödsorsaker. Den första på listan var någon sjukdom p.g.a. av dom inte kunde vara rena. Tvål var dyrt under Gulag perioden. Minnet kan svikta men har för mig att det var så.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sentenced:

Så vad är då problemet. Att kalla det papperskommunism och att kommunism aldrig har existerat tror jag nog du förstår. Det är fortfarande en diskussion om att det aldrig funnits riktig kommunism och att den riktiga kommunismen faktiskt är världsbäst och jättefint. Såna argument är bara trams.

Att ett kommunistiskt parti för en kommunistisk politik och vad den sedan har för ändamål får du gissa dig till. Man behöver inte gå igenom varje litet steg när man ska beskriva problematiken med detta. Alla kanske inte gud förbjude köper Marx utvecklingstege och pekar helt enkelt på att det kommunistiska partiet som för en kommunistisk politik skall hållas skyldiga för kommunismen lika väl som ett nazistiskt parti skall hållas skyldiga för nazistiska politik även om slutmålet är ett tusenårsrike med fred på jorden osv osv.

Det är ganska uppenbart att Sovjetunionen aldrig var kommunistiskt – någon gång funderat på vad "CCCP" står för? Riktig kommunism – som Marx beskrev det – har förmodligen aldrig funnits. Det är inget försvar av kommunismen utan enbart fakta. Att den är ”jättefin och världsbäst” har jag inte sagt, så sluta lägga ord i mun på mig.

Att ett kommunistiskt parti sitter vid makten innebär inte per automatik att landet är kommunistiskt. Vill du använda ordet ”kommunism” som paraplynamn för socialistiska inriktningar – var så god, inget fel med det. Men att inte kunna skilja på socialism och kommunism som system är inget argument.

Skrivet av MBY:

Jo, jag är hyggligt bekant med Sovjets historia. Och också med kommunismens historia generellt.

Jag vet inte riktigt vad du försöker dig på nu, men det låter som att du försöker med en ekvivokation (argumentationsfel som bygger på dubbla betydelser eller tolkningar av ord, t.ex "barn bör inte arbeta, alla är barn till någon, alltså bör ingen arbeta"). Det är smått komiskt när folk försöker precisera sig med "leninism", "maoism" eller "marxism", etc. Vi har ett utmärkt samlingsbegrepp för dessa. Det kallas för kommunism. Precis som jag skrev förut är kommunism en klassisk ideologi. En ideologi har vanligen tre delar (detta har jag redan skrivit om i tråden, man kunde önska folk läste den): A) en samhällsanalys av läget idag, B) en utopi över hur samhället borde se ut och C) en metod för att forma om samhället från A till B.

Om "det kommunistiska samhället" eller "proletariatets diktatur" eller liknande är målet så är detta endast punkt B i kommunismen. Kommunism innefattar alla tre där A är en mer eller mindre pseudovetenskaplig beskrivning av den ekonomiska historien och C är implementationen, exempelvis Sovjet.

Det som du benämner som marxism-leninism (och det motsäger jag mig inte) är således C, en delmängd av kommunismen. Lenin själv skrev en bok om just C, Vad bör göras (1905). Marx själv berörde också C.

Om någon har B som mål och utgår från A är det i sammanhanget kommunism det är frågan om. Som jag skrev tidigare (och har berör många gånger i flera trådar) är detta också en orsak till att ordet "ideologi" är smått meningslöst då alla s.k. ideologier inte har dessa element.

Ergo, Sovjet var en kommunistisk stat i "fas C". Att B ens existerar, att man över huvud taget kan befinna sig i proletariatets diktatur är högst osäkert, obevisat och hypotetiskt. Till skillnad från Sovjet alltså som inte var hypotetiskt, utan äkta, riktig, verklig, befintlig, sann, verklighetsförankrad, etc, etc, etc kommunism. Vi måste tamigfan sluta kalla papperskommunism för "riktig" eller "äkta", det är ohederligt och en "ingen sann skotte"-fallgrop.

Något ”ingen sann skotte”-argument är det inte. Jag tror varken socialism eller kommunism fungerar. Men jag kan åtminstone skilja på dem. Du skrev ”vad är det för hemlig definition av "riktig" [kommunism] folk rör sig med egentligen” - se inlägg #209.

Diskussionen handlar om huruvida kommunismen som system har existerat. Hela ditt argument är ungefär: ”partiet som satt vid makten var kommunistiskt, ergo landet hade kommunism” eller ”Hollande kallar sig socialist, ergo Frankrike har socialism”.

Det är korrekt att kalla Sovjet för en stat med kommunistiskt inriktning (vars styrande parti strävar mot B – enligt din uppdelning) eller socialistiskt – C. Men för att ett samhälle ska kallas kommunistiskt krävs att det har vissa egenskaper t.ex. inga klasser, pengar, gemensamt ägande etc. Det vill säga inte alls vad Sovjetunionen var.

Citat:

”The exact definition of communism varies, and it is often mistakenly, in general political discourse, used interchangeably with socialism; however, Marxist theory contends that socialism is just a transitional stage on the road to communism.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Communism

Om det underlättar, se kommunism och socialism som ekonomiska system. I Kina styr kommunistpartiet men det är inte kommunism som utövas utan råkapitalism. När man talar om ”kommuniststater” menar man egentligen att kommunistpartiet styr. Länderna beskriver sig själva som socialistiska republiker med ett enpartisystem där makten tillhör arbetarklassen, proletariatets diktatur, med målet att uppnå kommunism en vacker dag.

Visa signatur

Ryzen 1700 | ASRock X370 Gaming K4 | 16 GB G.Skill Flare X | Corsair AX 750W | Noctua NH-D15 | Samsung EVO 960 | Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av celerity:

Det är ganska uppenbart att Sovjetunionen aldrig var kommunistiskt – någon gång funderat på vad "CCCP" står för? Riktig kommunism – som Marx beskrev det – har förmodligen aldrig funnits. Det är inget försvar av kommunismen utan enbart fakta. Att den är ”jättefin och världsbäst” har jag inte sagt, så sluta lägga ord i mun på mig.

Det är ganska uppenbart att det är bara skitsnack. Vad CCCP har med saken att göra förstår jag inte. Det kommunistiska partiet hade makten i Sovjet sedan bildandet och de hade också makten i Sovjet ända fram tills dess störtade. De kallade sig kommunistiska partiet, de kallade sig kommunister. Riktig kommunism som Marx beskrev det handlar om en utopi. Är du helt främmande för hur ideologier är uppbyggda? Det finns ingen riktigt kapitalism heller, eller riktigt nationalsocialism osv osv. Det är inte riktigt det som är poängen utan vad man väljer att försöka implementera.

Jättefin och världsbäst är inte att lägga ord i din mun. Jag hävdade aldrig att du sa det utan att du använde dig av det urgamla och värdelösa argumentet "Riktig kommunism". Bara för att man inte lyckades skapa det ultimata samhället som Marx beskrev det så är det inte riktigt kommunism helt enkelt. Grattis. Riktigt så funkar inte världen. Dessutom blir det ju ännu mer komplicerat om man som jag t.ex. knappast tror på Marx teori om hur utvecklingen går till och vad slutresultatet blir. Då blir det ju väldigt svårt. Då kan alltså inte riktigt kommunism existera ändå har det dödat X antal miljoner människor.

Sluta tramsa.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sentenced:

Det är ganska uppenbart att det är bara skitsnack. Vad CCCP har med saken att göra förstår jag inte. Det kommunistiska partiet hade makten i Sovjet sedan bildandet och de hade också makten i Sovjet ända fram tills dess störtade. De kallade sig kommunistiska partiet, de kallade sig kommunister. Riktig kommunism som Marx beskrev det handlar om en utopi. Är du helt främmande för hur ideologier är uppbyggda? Det finns ingen riktigt kapitalism heller, eller riktigt nationalsocialism osv osv. Det är inte riktigt det som är poängen utan vad man väljer att försöka implementera.

Jättefin och världsbäst är inte att lägga ord i din mun. Jag hävdade aldrig att du sa det utan att du använde dig av det urgamla och värdelösa argumentet "Riktig kommunism". Bara för att man inte lyckades skapa det ultimata samhället som Marx beskrev det så är det inte riktigt kommunism helt enkelt. Grattis. Riktigt så funkar inte världen. Dessutom blir det ju ännu mer komplicerat om man som jag t.ex. knappast tror på Marx teori om hur utvecklingen går till och vad slutresultatet blir. Då blir det ju väldigt svårt. Då kan alltså inte riktigt kommunism existera ändå har det dödat X antal miljoner människor.

Sluta tramsa.

Det enda vi har kommit fram till är att du kallar Sovjetunionens system för kommunism trots att det varken passar definitionen eller att människorna själva kallade det så. Att du sedan anser kommunism är omöjligt att uppnå är helt irrelevant.

Visa signatur

Ryzen 1700 | ASRock X370 Gaming K4 | 16 GB G.Skill Flare X | Corsair AX 750W | Noctua NH-D15 | Samsung EVO 960 | Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av celerity:

Det enda vi har kommit fram till är att du kallar Sovjetunionens system för kommunism trots att det varken passar definitionen eller att människorna själva kallade det så. Att du sedan anser kommunism är omöjligt att uppnå är helt irrelevant.

Sovjetunionens system? Jag kallar sovjetunionens ledande parti för kommunister och de styrande kommunister. Det gör jag för att de själva gjorde det och att partiet hette Kommunistiska partiet.

Från 1918 till 1991 alltså med små variationer i namnet så hette de som styrde Sovjetunionen kommunistiska partiet och de kallade sig kommunister. Frågor på det?

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av celerity:

Det är ganska uppenbart att Sovjetunionen aldrig var kommunistiskt – någon gång funderat på vad "CCCP" står för? Riktig kommunism – som Marx beskrev det – har förmodligen aldrig funnits. Det är inget försvar av kommunismen utan enbart fakta. Att den är ”jättefin och världsbäst” har jag inte sagt, så sluta lägga ord i mun på mig.

Men då så, sluta kalla det för "riktig kommunism".

Skrivet av celerity:

Att ett kommunistiskt parti sitter vid makten innebär inte per automatik att landet är kommunistiskt. Vill du använda ordet ”kommunism” som paraplynamn för socialistiska inriktningar – var så god, inget fel med det. Men att inte kunna skilja på socialism och kommunism som system är inget argument.

???
Är det något som är ett paraplynamn så är det "socialism". Däri finns även kommunism. Vad är det för argument du tror att jag fört där jag inte skiljer på socialism och kommunism?

Skrivet av celerity:

Något ”ingen sann skotte”-argument är det inte. Jag tror varken socialism eller kommunism fungerar. Men jag kan åtminstone skilja på dem. Du skrev ”vad är det för hemlig definition av "riktig" [kommunism] folk rör sig med egentligen” - se inlägg #209.

Haha! Du tror inte det fungerar och ändå vill du kalla det för "riktig" kommunism. Det är ingen sann skotte så det förslår. Du kan alltid hitta på ad hoc som gör Sovjet eller vilken stat X som helst till "oriktig" kommunism. Hör du inte hur dumt det låter? Riktig kommunism = kommunism som aldrig funnits. Kommunism är ett idéramverk som folk har fantiserat ihop och när den är riktig har den implementerats.

Skrivet av celerity:

Diskussionen handlar om huruvida kommunismen som system har existerat. Hela ditt argument är ungefär: ”partiet som satt vid makten var kommunistiskt, ergo landet hade kommunism” eller ”Hollande kallar sig socialist, ergo Frankrike har socialism”.

Nej. Tredje gången nu jag förklarar detta i tråden: En ideologi består av tre delar, A) en samhällsanalys och analys över vilka problem samhället har, B) hur idealsamhället ska se ut och C) hur vägen dit ska se ut. Att/om Hollande kallar sig socialist är alltså helt otillräckligt för att Frankrike ska vara socialistiskt, speciellt när Hollande bara suttit veckor vid makten. Jag tycker det är ohederligt av dig att hitta på dylika halmgubbar och missförstå med flit. Sovjet var inte kommunistiskt därför att ledarna kallade sig för kommunister, socialister, marxister eller whatever, utan för att den politik som fördes, fördes enligt C,
polemiserade mot A och det uttalade målet var B.

Skrivet av celerity:

Det är korrekt att kalla Sovjet för en stat med kommunistiskt inriktning (vars styrande parti strävar mot B – enligt din uppdelning) eller socialistiskt – C. Men för att ett samhälle ska kallas kommunistiskt krävs att det har vissa egenskaper t.ex. inga klasser, pengar, gemensamt ägande etc. Det vill säga inte alls vad Sovjetunionen var.

Nu sitter du bara och hittar på eufemismer. Det intressanta är att du försvarar en position som ingen annan i tråden verkar ge uttryck för, samtidigt som du försvarar en mer allmän position trots att dessa tu är sinsemellan uteslutande. Antingen är Sovjet ingen "riktig" kommunism (1) eftersom de inte följde "regelboken", eller så är det inte en riktig kommunism därför att man inte hunnit dit (2). Det första argumentet är ju ohållbart vilket redan visats i tråden. Det senare är ett icke-relevant off topic-argument eftersom ingen har förnekat att Sovjet aldrig nådde "proletariatets diktatur" eller liknande. Snarare visar det med önskvärd tydlighet att C är en mycket obehaglig och blodig fas.

Så, antingen kan du erkänna att en stat som sa sig vara kommunistiskt, där ledarna sa sig vara kommunister, där strävan sas vara kommunistisk kan kallas för "riktig" kommunism, eller så kan du erkänna att Sovjet (etc) befunnit sig i en övergångsfas till kommunism. Och då blir det liksom lite meninglöst att säga att Sovjet inte var kommunistiskt eller att förneka att kommunism leder till blodspillan - en blodspillan som finns implicit redan på pappret på samma sätt som Freuds psykoanalys var rent nys redan på pappret.

Skrivet av celerity:

Om det underlättar, se kommunism och socialism som ekonomiska system.

Nej, det underlättar inte alls eftersom kommunism inte främst är ett ekonomiskt system utan ett tankeramverk som innehåller ekonomi, historia, psykologi och politik. Speciellt historia och psykologi intresserade Marx och kommunismen bygger på en analys av dessa tu.

Skrivet av celerity:

I Kina styr kommunistpartiet men det är inte kommunism som utövas utan råkapitalism.

Vad är "råkapitalism"? Ytterligare en sak som bara är salongsfähig att säga utan att någon egentligen tänker efter vad som menas. På samma sätt som folk från vänster till höger "håller med" om att kommunism "egentligen är en fin tanke" utan att tänka efter.

Skrivet av celerity:

När man talar om ”kommuniststater” menar man egentligen att kommunistpartiet styr. Länderna beskriver sig själva som socialistiska republiker med ett enpartisystem där makten tillhör arbetarklassen, proletariatets diktatur, med målet att uppnå kommunism en vacker dag.

Obegripligt. Nu argumenterar du enligt (2) ovan och då känns det bara som att du försöker dig på ett semantiskt argument. Visst, jag (alla!) kan hålla med om att varken Sovjet eller Kina når eller nådde proletariatets diktatur eller en utopisk kommunism. Men vägen dit är naturligtvis kommunistisk även den. Du får kalla den socialistisk om du vill, men det blir bara en semantisk fråga. Det gör inte kommunismen som tillämpad "oriktig".

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av celerity:

Det enda vi har kommit fram till är att du kallar Sovjetunionens system för kommunism trots att det varken passar definitionen eller att människorna själva kallade det så. Att du sedan anser kommunism är omöjligt att uppnå är helt irrelevant.

Det där är helt enkelt inte sant. Människorna själva kallade det för kommunism i allra högsta grad och det saknas dessutom någon "definierad" skillnad på kommunism och socialism i detta fall. Kommunism är en ideolog och en ideologi har alltid en samhällsanalys, ett idealsamhälle och en väg från den förra till den senare. Hela denna sfär kallas i kontexten för "kommunism". Man kan även kalla den för socialism om man vill. Sovjet styrdes av kommunistpartiet KPSS, Kommunisticheskaya partiya Sovetskogo Soyuza, Sovjetunionens kommunistparti och Lenin var med att definiera C i "Vad bör göras". Marx och Engels har inte monopol på definitionen av kommunism - en definition som svårligen ens kan sägas existera.

Så, människorna kallade sig viss för kommunister, målet var kommunism och någon stringent Sovjet-uteslutande definition av kommunism existerar inte ens. Dubbelfel.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Citat:

Haha! Du tror inte det fungerar och ändå vill du kalla det för "riktig" kommunism. Det är ingen sann skotte så det förslår. Du kan alltid hitta på ad hoc som gör Sovjet eller vilken stat X som helst till "oriktig" kommunism. Hör du inte hur dumt det låter? Riktig kommunism = kommunism som aldrig funnits. Kommunism är ett idéramverk som folk har fantiserat ihop och när den är riktig har den implementerats.

Jag tror inte det fungerar, men det finns de som gör. Ad-hoc är det inte eftersom Sovjet aldrig deklarerat sig själv som kommunistiskt.

Citat:

Nej. Tredje gången nu jag förklarar detta i tråden: En ideologi består av tre delar, A) en samhällsanalys och analys över vilka problem samhället har, B) hur idealsamhället ska se ut och C) hur vägen dit ska se ut. Att/om Hollande kallar sig socialist är alltså helt otillräckligt för att Frankrike ska vara socialistiskt, speciellt när Hollande bara suttit veckor vid makten. Jag tycker det är ohederligt av dig att hitta på dylika halmgubbar och missförstå med flit. Sovjet var inte kommunistiskt därför att ledarna kallade sig för kommunister, socialister, marxister eller whatever, utan för att den politik som fördes, fördes enligt C, polemiserade mot A och det uttalade målet var B.

Var är halmgubben? Jag försöker förklara att bara för att det sittande partiets ideologi är X betyder inte att landet har X (och kommer att uppnå X). Istället svarar du med att Hollande bara varit president i några veckor vilket är helt bortom min poäng. Man måste döma efter vilket system som utövats i praktiken - vilket i Sovjet var socialism.

Citat:

Nu sitter du bara och hittar på eufemismer. Det intressanta är att du försvarar en position som ingen annan i tråden verkar ge uttryck för, samtidigt som du försvarar en mer allmän position trots att dessa tu är sinsemellan uteslutande. Antingen är Sovjet ingen "riktig" kommunism (1) eftersom de inte följde "regelboken", eller så är det inte en riktig kommunism därför att man inte hunnit dit (2). Det första argumentet är ju ohållbart vilket redan visats i tråden. Det senare är ett icke-relevant off topic-argument eftersom ingen har förnekat att Sovjet aldrig nådde "proletariatets diktatur" eller liknande. Snarare visar det med önskvärd tydlighet att C är en mycket obehaglig och blodig fas.

Så, antingen kan du erkänna att en stat som sa sig vara kommunistiskt, där ledarna sa sig vara kommunister, där strävan sas vara kommunistisk kan kallas för "riktig" kommunism, eller så kan du erkänna att Sovjet (etc) befunnit sig i en övergångsfas till kommunism. Och då blir det liksom lite meninglöst att säga att Sovjet inte var kommunistiskt eller att förneka att kommunism leder till blodspillan - en blodspillan som finns implicit redan på pappret på samma sätt som Freuds psykoanalys var rent nys redan på pappret.

Som jag skriver ovan handlar din indelning om ideologi - inte praktik. Det skulle innebära att varje lands politiska system ändras varje gång ett annat parti vinner valet (det gör det inte). Jag har alltid sagt att det är normalt att kalla Sovjet kommunistiskt ifall man syftar på partiet eller inte vill skilja på socialism, marxism och kommunism. Men ska man diskutera politiska system, hur samhället var uppbyggt, var Sovjet inte kommunistiskt utan socialistiskt.

Citat:

Obegripligt. Nu argumenterar du enligt (2) ovan och då känns det bara som att du försöker dig på ett semantiskt argument. Visst, jag (alla!) kan hålla med om att varken Sovjet eller Kina når eller nådde proletariatets diktatur eller en utopisk kommunism. Men vägen dit är naturligtvis kommunistisk även den. Du får kalla den socialistisk om du vill, men det blir bara en semantisk fråga. Det gör inte kommunismen som tillämpad "oriktig".

Det är ingen semantisk fråga eftersom det finns praktiska skillnader på socialism och kommunism (#209). Du säger (i princip) att "riktig" kommunism aldrig funnits eftersom den är omöjlig - därför bör man kalla det närmaste man kommit kallas "kommunism". En kommunist hade emellertid sagt att kommunism ("riktig kommunism") aldrig funnits, men att den är möjlig och kalla det som funnits för "socialism". Det sista är åtminstone i enighet med den sovjetiska uppfattningen.

Bottom Line: Dagens kommunister kan mycket väl påstå att Sovjet aldrig var kommunistiskt.

Visa signatur

Ryzen 1700 | ASRock X370 Gaming K4 | 16 GB G.Skill Flare X | Corsair AX 750W | Noctua NH-D15 | Samsung EVO 960 | Fractal Design Define C

Permalänk
Avstängd
Skrivet av celerity:

Bottom Line: Dagens kommunister kan mycket väl påstå att Sovjet aldrig var kommunistiskt.

Nej, bottom line är att dessa sitter och hittar på ingen-sann-skotte-argument. Av lätt insedda skäl måste man genomgå C för att komma till B och de Cn vi sett i världen har varit riktig kommunism helt enkelt därför att det är den enda intellektuellt hederliga definitionen av "riktig". Kommunism på pappret är antingen imaginär eller chimär, eller så finns implementationen redan i skrift. Jag vill nog hävda det senare, men jag vet att folk tolkar de kommunistiska skrifterna lite som folk tolkar bibeln - anything goes. Det kan inte finnas någon "riktig" kommunism bara på papper, någon jäkla ordning på terminologin får det vara (och jag hävdar som sagt att det inte är någon större skillnad på skriften och tillämpningen. Skrifterna är inte "fina idéer i princip" utan tämligen blodsugna)!

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Skrivet av celerity:

Jag tror inte det fungerar, men det finns de som gör. Ad-hoc är det inte eftersom Sovjet aldrig deklarerat sig själv som kommunistiskt.

Bottom Line: Dagens kommunister kan mycket väl påstå att Sovjet aldrig var kommunistiskt.

Bottom Line är att dagens kommunister självklart inte vill förknippas med Sovjet med tanke på vad som verkligen hände och ren fakta från det lilla experimentet. Konstigt nog så höll många självklart med om att det minsann var riktigt kommunism när det begav sig...

Det är klart att dagens nationalsocialistiska element inte vill förknippas med Hitler och förintelsen heller när de vill bli rumsrena konstigt nog. Gissa vilken typ av argument de kör? Joo att Hitler var galen, att hans ideer var knäppa, inte nationalsocialismen förstås... Det vill ju bara väl!

Det är ingen slump att ALLA kommunistiska experiment är ett misslyckande som kostar mer eller mindre miljoner människoliv. Du kanske ska ta ett snack med någon som levt under kommunistiskt förtryck och försöka förklara för dem att de minsann inte var riktigt kommunism som de led av utan att det var bara ett litet misstag. Så ska du få höra ett eller annat om kommunismen ska du se. Bottom Linen av det hela helt enkelt.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Medlem

Detta är vad jag tror, och jag vill betona att inte är någon expert inom området, så ni får ta det här för vad det är - lekmannafunderingar.

Visst är det hemskt när människor lider och dör. Särskilt om det handlar om oskyldiga människor som dessutom dör helt i onödan, p.g.a. andra människors girighet och/eller irrationella fantasier. Enbart det räcker nog inte för att människor i allmänhet ska anamma en passionerad avsky mot lidande och död i stort eller ens en ideologi som ställer till med detta. Visst känner de allra flesta en viss sympati för t.ex. svältande barn i Afrika, men det är för det mesta ytligt och övergående. Istället går det alldeles utmärkt att rationalisera dödandet av "getknullare" och "trasskallar", trots att dessa också för det mesta är helt vanliga, oskyldiga människor.

Alla samhällssystem knäcker ägg när det ska göras omelett och ju större omelett man ska göra, desto fler ägg måste krossas. Otippat nog är många människor villiga att offra oskyldiga människoliv om de tror sig tjäna på det och att de själva inte riskerar att bli utsatta. Irrationella rädslor spelar också in. Ställ människor inför det falska dilemmat att de måste välja mellan sin egen trygghet och en miljard blodtörstiga muslimers liv och du upptäcker hur altruistiska människor egentligen är.

Vad har nu allt detta med kommunismen och kommunismhatet att göra? Jag tror helt enkelt att ideologin, med allt vad det innebär, är så omvälvande för många av oss här i västvärlden att bara tanken väcker avsky inom oss. Jag tror att man tittar på sin position i samhället som det ser ut i nuvarande form och jämför den med hur man föreställer sig leva i ett kommunistiskt samhälle. Om man finner tanken så främmande och skrämmande att man absolut inte skulle kunna tänka sig att klara livet i ett sådant samhälle, är det bara naturligt att reagera med hat och avsky. En person som har det svårt att klara sig i dagens samhälle kanske lockas mer av tanken att störta samhället och bygga om det på ett sätt som passar en själv bättre. Illgärningar mot människor som man inte identifierar sig med kommer i andra hand, om man överhuvudtaget orkar bry sig om något sådant.

Visa signatur

Coola låtar i massor!
http://revolvermen.com

Permalänk
Medlem

Enligt sättet att diskutera här inne så står både moderaterna samt socialdemokraterna för samma ideologi eftersom bägge 2 är arbetarepartier då?

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Skrivet av MBY:

Kapitalism är inte en total ideologi som kommunism så de går inte att jämföra.

Korrekt och jag borde sätta mig mer in i exakt vad kommunism innefattar, då det är mer än bara socialism.
Annars bygger kapitalism på trams som äganderätt och hur denna ska balanseras. Där långtifrån alla är för en stark äganderätt, vilket visar sig när vi har riksdagsval. De åt vänster är mer bara för en annan balans av äganderätten. Kommunism är däremot mer en ideologi, där troligtvis många är som jag och inte vet vad vi pratar om utan bara ser det som extrem socialism.

I alla fall många upplever dagens balans av äganderätten som skev, där det är helt korrekt att fråga sig varför vissa är så rika medans andra är så fattiga? I ett anarkistisk samhälle löses detta problem väldigt enkelt, idag så använder kapitalister regimens fascister för att hindra dem odla mat, fiska, jaga, skaffa tak över huvudet med mera på "deras mark".

Sedan som i nuvarande sverige där vi motverkar folk att komma hit att arbeta, hindrar arbetsgivare att anställa vem de vill m.m, vilket såklart inte beror på kapitalism utan protektism. I alla fall så resulterar detta i att fler inser hur folks tillgångar har kommit till ägo. Respekten för att någon "äger något" är inte så stor hos alla, utan vi kan säga att vi förespråkar kommunism utan riktigt veta vad vi pratar om. När vi syftar på en ny statlig fördelning, som i praktiken inte fungerar så bra.
I mitt fall så är jag trött på "huliganer" som ska styra och ställa och jag tycker att det nästan är bättre att staten kan ta över allt. I alla fall när de har blivit så sjukt som jag upplever det idag är.. (nu har jag dock ej en objektiv syn, när dagens samhälle för vanliga arbetare i sverige fungerar väldigt bra)

Skrivet av skruvis:

Enligt sättet att diskutera här inne så står både moderaterna samt socialdemokraterna för samma ideologi eftersom bägge 2 är arbetarepartier då?

Ja, skillnaden mellan dom är marginell, speciellt nu när de anpassar sina åsikter efter väljarna. Alltså det är taktisk smart att ha den åsikten som folk vill ha för då får man många röster. Nu stämmer detta såklart inte på allt som FRA och liknande.

Angående varför hatet emot kommunism är så stort, så tror jag främsta orsaken är hur extremisterna av de som förespråkar kommunism i sverige beter sig, samt vilka åsikter de står för. Med åsikter så syftar jag främst på lika lön för alla och hat emot de rika etc.
Liksom att ta bort moroten att anstränga sig leder knappast till ett bra samhälle och de som "anstränger sig" plus har turen på sin sida, känner inte alltid en så glädje att dela med sig till alla.
Hade det inte varit för dessa främst unga kommunister i sverige, så varför slösa sitt dyrbara hat på något som knappt berör en?

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av MBY:

Nej, bottom line är att dessa sitter och hittar på ingen-sann-skotte-argument.

Detta begrepp har använts många gånger nu. Det applicerar inte by default som en logisk felaktighet, utan problemen i diskussionen handlar om att ni inte kommer överens om definitionen. Detta måste inte betyda att motparten har fel.

   A: –Ingen pacifist gillar krig.
   B: –Min pappa är pacifist och gillar krig!
   A: –Då är han inte en sann pacifist.

Här ses tydligt att bara för att parternas definition inte överensstämmer så betyder det inte att A har fel.

Dessutom, i denna tråden låter det förenklat:
   A: –Kommunism är bra.
   B: –Sovjet var kommunistiskt och det var dåligt!
   A1: –Sakta i backarna, Sovjet var inte sann kommunism.

A1 är inte direkt överförbart på ett "ingen sann skotte"-argument. Då skulle det i stället ha behövt vara:
   A2: var Sovjet inte sann kommunism.

dvs en implikation att eftersom det var dåligt så stämmer det inte överens med definitionen. Uttalandet i A1 innehåller inte denna implikation, och är då inte det cirkelresonemang som "ingen sann skotte" ska påvisa. Som B kan man argumentera för att A "säkert hade" sagt samma sak om alla exempel som var dåliga och att implikationen gömmer sig där i bakgrunden, men detta följer inte av logiken. Det kan ju vara fallet att A kan argumentera för sin sak i dessa exempel. Tills ett specifikt motbevis hittas så faller inte A:s uttalande, oavsett vad man kallar det.

[Splittar mitt meddelande här för klarhet då det är uppdelat i två distinkta delar]

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Hedersmedlem

Ska diskussionen vidare benas upp så handlar den om definitioner. "För"-parten vill ha en diskussion kring kommunismen som ideologisk idé. "Mot"-parten sätter ekvivalens mellan kommunism och Sovjets styre, och argumenterar för att det senare var dåligt (vilket ingen här argumenterar emot), och att detta då medför att kommunism är dåligt. Om något så är detta väldigt nära en halmgubbe, då diskussionen överförs på ett exempel som "för"-parten inte står för, som sedan attackeras av "mot"-parten.

Allt som allt går det att dela upp diskussionen i tre delar:

  1. Marxism, bra/dåligt?

  2. Kommunistiska stater, bra/dåliga?

  3. Vad är kopplingen däremellan?

I denna tråd så har 2 redan behandlats, och alla är överens om att Sovjet var "dåligt" (definitionen på en "kommunistisk stat" är vanligen "en stat som styrs av ett kommunistiskt parti"; det är inte nödvändigtvis likställt med "en stat som lever enligt kommunism". Detta är en ren begreppsdefinition — håller man inte "med" så vet jag inte vad man diskuterar egentligen.). 1 hoppas helt över (även om det var trådskaparens egentliga önskan att diskutera). Motparterna hävdar att kopplingen i 3 är ekvivalens; förparten hävdar att kopplingen på sin höjd är implikation.

Om "motparten" vid detta laget målat mig röd så är det i sig en logisk felaktighet då det jag sagt har handlat om logik och definitioner (man kan argumentera för att jag har fel, men inte för att jag påvisat politisk läggning, och tror man att jag är "kommunist" så vet man något om mig som jag inte själv gör ). Jag anser att det hade sparats spaltmeter i denna tråd om bara Wikipediasidan om kommunism hade lästs igenom så att alla parter på förhand var överens om definitionerna för uttrycken

  • kommunism

  • marxism

  • kommunistisk stat.

Mycket text i tråden handlar också bara om schismen som nämns efter mitt fetstilade "however" från Wikipediatexten nedan:

Citat:

[…] . Part of this criticism extends to the policies adopted by one-party states ruled by communist parties (known as "communist states"). Some scholars are specially focused on their human rights records which are claimed to be responsible for famines, purges and warfare resulting in deaths far in excess of previous empires, capitalist or other regimes. However, such state regimes do not fit the definition of communism as a stateless and international workers' democracy, as repeatedly advocated by Marx and Engels, and subsequent orthodox Marxists.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bud_bundy:

Får man fråga hur gammal du är?

Permalänk
Medlem

Karl Marx, säger själv att det är nödvändigt att döda stora delar av befolkningen för att "attain the basic objective of Communism."

Marx skriver is sitt manifest:

You must, therefore, confess that by "individual" you mean no other person than the bourgeois, than the middle-class owner of property. This person must indeed, be swept out of the way, and made impossible. (Progress Publishers, Moscow, 1973 edition, page 66)

Man har sett en tendens från kommunisters sida att ändra på vad de betecknar sig själva som.

Från Stalinister, Leninister, Trotskijlister till nu endast Marxister.

Anledningen till detta är att de vet att de inte kan försvara sina argument och därför väljer reträtt bakom vad de tror en snäll socialist.

Marx förespråkade folkmord i sitt manifest och att förbise det verkar vara alltför nonchalant.

Sedan för att avsluta med något annat så är de väldigt hycklande att se dessa så kallade "socialister" ena dagen med ett legitimt politiskt parti pratande om hur fint det är med socialism för att i andra hand vara dubbelansluten/delaktig med grupper som AFA, RF, Syndikalisterna m.m.

Ljug allt ni vill, det är bara ett tecken på eran illvilja att inte vilja lära er något.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rickepip:

Karl Marx, säger själv att det är nödvändigt att döda stora delar av befolkningen för att "attain the basic objective of Communism."

Marx skriver is sitt manifest:

You must, therefore, confess that by "individual" you mean no other person than the bourgeois, than the middle-class owner of property. This person must indeed, be swept out of the way, and made impossible. (Progress Publishers, Moscow, 1973 edition, page 66)

Man har sett en tendens från kommunisters sida att ändra på vad de betecknar sig själva som.

Från Stalinister, Leninister, Trotskijlister till nu endast Marxister.

Anledningen till detta är att de vet att de inte kan försvara sina argument och därför väljer reträtt bakom vad de tror en snäll socialist.

Marx förespråkade folkmord i sitt manifest och att förbise det verkar vara alltför nonchalant.

Sedan för att avsluta med något annat så är de väldigt hycklande att se dessa så kallade "socialister" ena dagen med ett legitimt politiskt parti pratande om hur fint det är med socialism för att i andra hand vara dubbelansluten/delaktig med grupper som AFA, RF, Syndikalisterna m.m.

Ljug allt ni vill, det är bara ett tecken på eran illvilja att inte vilja lära er något.

Inte bara det utan Marx har samma problem som Hitler hade med sin version av nationalsocialismen. De målar upp en fiende eller ett skäl till att allt inte är bra, utsugare, judar osv. Ingen av dem säger i sina ursprungsteser vad som ska göras åt problemet. Hitler beskriver inte alls att judarna skall utrotas när han går till val. Det är underförstått. Precis samma sak gäller Marx texter. (de är dock på helt olika nivåer förstås) men det är underförstått att kapitalägarna är ett problem. Bara för att Marx i sina texter inte rakt ut säger att dessa måste bort krävs det knappast någon större tankeverksamhet att göra samma koppling som Hitlers ideologiska tankegångar om hur judarna är ett problem. Det är först när Hitler förverkligar sina fantasier som alla kan se klart och tydligt vad som händer när man släpper fram en sådan demonisering.

Vilken tomte som helst inser rätt snabbt om de tänker efter vad som måste hända för att kapitalägarna skall släppa makten till proletäret och skapa det kommunistiska paradiset.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Skrivet av Blk:

Får man fråga hur gammal du är?

Visst en helt korrekt bedömning av min åsikt att jag är en snorunge. (ärligt alltså)

Men min åsikt upplevelse bygger på erfarenhet där t.ex. staten fråntar mig mark p.g.a. dumheter där jag inte har ett skit att säga till om.
När jag ska anställa arbetskraft så är dessa svindyra fast det finns så extremt gott om arbetskraft i världen som kan utföra arbetsuppgiften billigt. Jag får inte ens ha en stege uppsatt utan en gestapo liknande person kan komma och klaga på att någon kan klättra upp i denna. Alla maskiner ska vara CE märka, ingen ombyggnation får finnas, att inga anställda finns kvittar, arbetsmiljöverket är här och snokar ändå.. Nissarna på arbetsmiljöverket är heller självklart inte insatta i de maskiner de bedömer och säger att diverse skydd borde finnas, bra kontakta då tillverkaren för tusan och inte slutkonsumenten som inte får modifiera skydden. Sedan nissar som klagar på övervakning på nätet, bli bonde och bli satellitövervakad säger jag bara. Förutom alla skumma myndighetspersoner som smyger i buskarna.
På arbetsmarknaden får jag ej sälja mig för vilken lön eller vilka villkor som helst.

Så min syn på världen kommer ifrån min erfarenhet, där jag har insett att dagens sverige är mest trams. Alltså staten styr och ställer vad jag upplever nästan allt och så blandar sig folk in i saker som de ej har med och göra. (facket) Och då upplever jag som att staten likaväl kan ta över allt, bara att jag vet att det tyvärr inte kommer bli så bra. Detsamma gäller självfallet mer kapitalism också, iaf när det handlar om att stänga ute folk. Och självklart gäller samma sak socialism, inte sagt något annat.

Min åsikt är dock att nuvarande politik fungerar mycket bra för vanliga svenska arbetare, mycket mer vänster eller höger gynnar inte dessa. Men jag är öppen för de båda. Mer vänster ligger mig lite nära, men jag är inte alls för samma vänster som vanligt vänsterfolk.

*edit*
Förklaringen på att min åsikt är flummig ligger alltså i att jag är flummig. hehe Och då öppen för det mesta, men som sagt jag vet att nästan allt tyder på att dagens politik är det mest gynnsamt för befolkningen i helhet. Det är bara det att om jag skulle vara i bottenskåran, uteliggare, så skulle jag skita i om politiken är bäst för de flesta om den motverkar mig att få ett drägligare liv.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Kommunismen har failat flera gånger innan. Så har demkokratin också. Det vi har kvar nu är Venus Project! http://www.thevenusproject.com/

Visa signatur

I5 2500k@4,6ghz 8gb ram, 6950 Asus Directcu II Fractal design define r3, Corsair h60.
Microsoft sidewinder 4, Logitech mx518, Benq 24", Beats by dr.dre Studio edition.
PSN: Sazern

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sentenced:

Det är klart att dagens nationalsocialistiska element inte vill förknippas med Hitler och förintelsen heller när de vill bli rumsrena konstigt nog. Gissa vilken typ av argument de kör? Joo att Hitler var galen, att hans ideer var knäppa, inte nationalsocialismen förstås... Det vill ju bara väl!

Någon som kallar sig Nationalsocialist kan knappast ta avstånd från Hitler, däremot finns det olika idéer om vad som hände i lägren och så vidare. Något enstaka och tämligen uppenbart troll skulle möjligtvis köra NS bra - Hitler dålig argumentet.

Däremot kan man ju inte klassa in SD och andra konservativa element som Nationalsocialister, förväntar man sig att de ska vara fans av Hitler blir man besviken.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Klingon:

Någon som kallar sig Nationalsocialist kan knappast ta avstånd från Hitler, däremot finns det olika idéer om vad som hände i lägren och så vidare. Något enstaka och tämligen uppenbart troll skulle möjligtvis köra NS bra - Hitler dålig argumentet.

Däremot kan man ju inte klassa in SD och andra konservativa element som Nationalsocialister, förväntar man sig att de ska vara fans av Hitler blir man besviken.

Finns mängder med nationalsocialister som tar avstånd från Hitler men som ändå vill kalla sig det. Delvis hör just "olika ideer" om vad som hände i lägren dit samt att Hitler gjorde fel o.s.v Det är ju en rätt naturlig sak att göra på det viset för de flesta förstår ju att det vore dumt att prata om att återskapa det Hitler gjorde om man ska locka till sig anhängare. Självklart finns det även sådana men det är ju de extrema av de extrema.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sentenced:

Finns mängder med nationalsocialister som tar avstånd från Hitler men som ändå vill kalla sig det. Delvis hör just "olika ideer" om vad som hände i lägren dit samt att Hitler gjorde fel o.s.v Det är ju en rätt naturlig sak att göra på det viset för de flesta förstår ju att det vore dumt att prata om att återskapa det Hitler gjorde om man ska locka till sig anhängare. Självklart finns det även sådana men det är ju de extrema av de extrema.

Jag får erkänna att fenomenet är mer utbrett än jag trodde. Däremot hymlar uppenbarligen inte Sveriges största NS-organisation med kopplingen till Hitler. Nu får man ju vara medveten om att den marxistiska tolkningen kring Hitlers person och förehavanden inte är gångbar i de här kretsarna, men det handlar inte om beröringsskräck.

http://www.nordfront.se/du-kan-inte-vara-nationalsocialist-om...

Permalänk
Skrivet av eliasbajen:

Detta kanskeinte märks så jätte mycket här på sweklockers, men ta ett forum
Som tex flashback.. Där finns det så extremt stort hat mt kommunism, folk som "påstås" kunna. Döda en kommumist (förmodligen inte), men bara att skriva något sådant
Tyder väl ivarjefall lite på hat?

Och återigen tror jag du missförsår kommunism, du tar upp länder som misslyckats extremt med kommunism, men dock förknippas med kommunism ändå "har t.ex. hammaren och skäran på tröjan"

Flashback.... Kolla upp hur stor andel av flashbacks aktiva medlemmar som säger sig stå bakom breiviks handlingar, så får du kanske en ganska bra bild av vad som händer på det forumet