Hårddisken har krashat. Säkerhetkopiera datan?

Permalänk
Medlem

Hårddisken har krashat. Säkerhetkopiera datan?

Åkte till DH i under helgen och troligen under transporten skadade jag min hårddisk så att jag fick bluescreen när windows laddade, lyckades inte fixa det så köpte en SSD att använda under DH. Nu när jag kom hem idag så ville jag koppla in den i datorn och försökta komma åt en del information på den som jag gärna kopiera. Men nu när jag kopplade in den börjar inte ens hårddisken att snurra. Under DH så försökte jag koppla in min Hårddisk i en polare för att se om det gick att göra något med sektorerna. Men han kör modulärt precis som jag och han hade inga kablar för mig. Så jag tog en av mina kablar för att de passade i hans, bara att de var lite trögt att tycka in i PSU:n.(Vi har 2 olika PSU:s/olika märken. Ingen aning om det var en jävligt korkad idé.) Sedan när vi försökte starta datorn blinkade det bara kill lite kort vid lamporna sedan så stängde den av sig direkt. Så det verkade inte funka. Undrar också då om det kan va så att jag pajade min HDD totallt vid det tillfället? Finns det möjlighet att byta styrkortet isf? Eller kan något annat vara problemet om inte HDD:n snurrar?

Har hört att man kan stoppa in den i frysen för att allt krymper lite då så att hårddisken funkar en kort stund för att kunna säkerhetskopiera allt. Någon som har någon erfarenhet av detta.?

Permalänk
Hedersmedlem

Modulära kablars koppling skiljer oftast mellan olika märken och det finns exempel i forumet där folk eldat upp sina hårddiskar genom att byta ut sina kablar mot felaktiga/från annat märke.

Till alla som läser: Testa aldrig modulära kablar från andra nätagg än ditt eget, om du inte har kontrollerat hur det är kopplat med multimeter.

Startar den inte alls har du troligen kört in 12V i 5V med bränt kretskort som följd. Att datorn slog ifrån tyder på riktigt allvarlig kortslutning, kanske 12V till jord. Byte av kort kräver ett exakt likadant från samma diskmodell. Ibland krävs även samma tillverkningsdag beroende på hur tillverkaren matchar kort med kalibreringen av skivor/huvud.