Billigt sätt att få 12+ SATA-kontakter

Permalänk
Medlem

Billigt sätt att få 12+ SATA-kontakter

Har för närvarande 12 hårddiskar i min filserver kopplade till 2 PCI-kontroller kort med vardera 4 SATA kontakter + 4 SATA kontakter på moderkortet.

Har inga fler PCI platser och behöver koppla på 8 stycken hårddiskar till. Kan man köra en PCIe kontroller eller måste man ha speciellt server moderkort för att det ska funka (sitter med ett vanligt budget moderkort som har 2xPCI och 1xPCIe och en sån där liten PCIe-slot).

Finns det någon annan billig lösning för att expandera SATA-portarna? Kan tänka mig att köra separata enheter som nu eller en array per kontrollerkort.

Vilka kontrollerkort med 8 portar rekommenderas, kan någon tipsa om något hyffsat billigt? Kör dessa nu och de funkar utmärkt synd att inte 6+ PCI-slottar är standard längre http://www.dealextreme.com/p/silicon-image-4-port-sata-pci-ex...

Permalänk
Medlem

"Den lilla PCIe" är väl en x4?
Lita upp ett kort med 2st SFF-8087-kontakter. Med SATA breakout-kabel ger de 4st per port, dvs totalt 8 diskar på kortet.
Man behöver inget serverbord. Kolla bara så det supportas av ditt OS, om du har något obskyrt OS (Linux och Windows brukar aldrig vara problem).
Vore jag dig skulle jag kolla efter begagnat (Blocket/Tradera/Ebay). Man kan ibland få det riktigt billigt. Se bara till att det är PCIe x4 (om du har det på bordet). Är det en PCIe x1 du har kommer du få svårt att hitta 8portars kort. Då finns det nog bara 4-6portars med sata direkt. Areca tror jag har ett PCIe x1 med 8 portar med då får man nog betala skjortan.

Ska du mest köra single-disk utan massa raid-funktioner så kan det bli rätt billigt. Glöm inte att få med kablage eller köpa till det.
Exempel:
http://www.ebay.com/itm/Supermicro-AOC-SASLP-MV8-8-Port-SAS-S...
http://www.ebay.com/itm/HighPoint-RocketRAID-2680-SAS-RAID-Co...
http://www.blocket.se/dalarna/Highpoint_RocketRAID_RAIDkort_8...

Edit:
Här ser du en bild på olika PCIe.
PCIe x4
PCIe x16
PCIe x1
PCIe x16
Vanlig gammal PCI

Permalänk
Medlem

Tack!

Får nog bli ett sånt där PCIe kort, dom var inte så farligt dyra!

Permalänk

Inte billigt men dustin säljer en del kontrollerkort.

http://www.dustinhome.se/product/5010611111/highpoint-rocketr...

Permalänk
Hedersmedlem

Intel SASUC8I är en rätt billig lösning om du inte vill beställa från Ebay. Kan flashas med en "IT"-firmware vilket tar bort kravet på någon form av RAID-array och kontrollerkortet kan fungera just som ett normalt kontrollerkort.

Permalänk
Medlem