HDD setup för NAS?

Permalänk
Medlem

HDD setup för NAS?

Jag har införskaffa en Synology DS212+ och köpte till en 2Tb disk. I min befintliga stationära dator har jag redan en annan 2Tb disk (av annat märke och modell) som jag funderar på att också trycka in i NASen. Det jag undrar över är om man ska använda de som vanligt eller i en raid konfiguration? På det viset kan man ju få upp lästiden, men är det något man kommer märka om man ska dra / streama saker från NAS (både lokalt, men även över nätet)?

Permalänk
Medlem

Det kommer inte vara diskarna som sätter gränsen utan CPU'n i enheten.
Så att stripa dom ger ingenting förrutom extra utrymme.

Så fortsätt med 1 disk, eller tryck i en till för lite extra säkerhet via spegling.

Permalänk
Entusiast

Du kommer inte märka någon prestandaskillnad alls i en så billig NAS eftersom processorn begränsar prestandan. Däremot kan det finnas andra fördelar med att köra RAID. Fördel med RAID0 i en enklare NAS är att du får en stor enhet att lägga filer på istället för två olika vilket kan vara smidigt. Sen finns RAID1 också vilket gör att du klarar en kraschande disk utan att all data försvinner. Så om du ska RAIDA och vilken nivå du väljer är en smaksak.

Permalänk
Medlem

Så för att köra RAID så krävs det att alla hårddiskar är av samma modell?

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Albinsson:

Så för att köra RAID så krävs det att alla hårddiskar är av samma modell?

Nej. De kan vara av olika modell, olika tillverkare och till och med olika storlek. Fast om man kör med olika storlek så är det den minsta disken som bestämmer storleken. På samma sätt är det generellt den långsammaste disken som begränsar prestandan om man RAIDar för att få ut prestanda.