Apple byter dock-kontakt i nästa Iphone

Permalänk
Medlem
Skrivet av WardonE:

Det är exakt det Apple gör med den nya kontakten, tror alla på Sweclokers helt seriöst att de ändrar kontakten BARA för att jävlas med allihopa?!

Läs http://www.cultofmac.com/178093/the-...ector-feature/ som någon annan postade. Där ser du fördelarna med Apples kontakt jämfört med USB

Artikeln förklarar varför Apple gör som de gör men jag ser knappast hur dessa magra fördelar skulle göra kontakten bättre än USB. Innan 2000 hade jag kunnat acceptera argumentet att USB behöver en dator för att ordna informationen från gränssnittet och detta är en stor nackdel. Att bygga apparater idag som klarar USB är ingenting svårt. Det finns ingen anledning att sitta och trycka på analoga gränssnitt när USB har en överföringshastighet som gott och väl räcker till Full-HD och vidare. Alla moderna apparater som du kan tänkas koppla din iPhone till klarar eller skulle klara USB kommunikation. En TV klarar USB, en stereo klarar USB, en bil klarar USB, en radioapparat klarar USB, jag har till och med sett kylskåp som klarar USB tillbehör. I stort sett allt med en microprocessor verkar i dagens läge fixa USB tillbehör.

Ja, Samsung har också en ny skitkontakt men vi kan i alla fall trösta oss med att det är en standard. Om en tillverkare nu tvunget ska ha en multimediakontakt så fixa en micro-usb och en multimediakontakt. Lite som telefonerna med HDMI.

Permalänk
Medlem

Det är inte direkt ogenomtänkt att alla ska behöva byta ut sina laddare och tillbehör och beror knappast på att man verkligen ville flytta hörlursuttaget.

Så länge iphoneanvändare gillar läget så gör ju apple helt rätt.

Visa signatur

Om du vill att jag ska se ditt svar så tryck på Citera.

Permalänk

tror den största anledningen till att apple inte har någon form av usb standard för att dom just ska tjäna pengar

är det inte så att man måste betala en summa för att få tillverka ett tillbehör?

man kan ju koppla in en arduino i en android telefon. Sen har android: accessory development kit, som man kan göra massor av roliga saker med

Visa signatur

Laptop #1 ASUS X75VC Laptop #2 Packard Bell EasyNote LJ61
photobucket (mina bilder, har en bild jag lagt upp 404 så kan den finnas här) hemsida

Permalänk
Medlem

Är ju lite lite kul att just här läsa all galla över Apple som byter en riktigt bra kontakt efter 10 år till en annan säkert genomtänkt dito. Speciellt när man hänvisar till miljöaspekten. Finns det någon bransch som byter standarder på kontakter och anslutningar som PC branschen? På senare tid har jag nog aldrig lyckats uppgradera nämnvärt utan att byta det mesta på grund av nya socklar eller liknande.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

WORKHORSE: [Graphite 380T] [2x512GB SSD + 4TB] [MSI Z97i GAMING ACK] [Intel i7 4790K] [32GB 2400Mhz RAM] [HD7870, 2st 27" Dell U2713] [Corsair CX430]. Windows 8.1
ÖVRIGA: iPad mini, iPhone 6, MBA, Mac mini, labdatorer, samt servrar/storage i egen hall.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Itchy Trojan:

Men hörlursutaget får ju fortfarande plats på nedrekant, även med 30-pins kontakten. Kan de inte bara göra samhället en tjänst och köra mini-usb!?!?!?!

Nej, för det sitter en mikrofon och högtalare bredvid dockporten.

---

Skrivet av rinosaur:

Aldrig haft några problem med mina apple produkter faktiskt.

Inte jag heller. Fick tillochmed ett mail från Apple gällande min Gen 1 Nano där de sa att det kunde inträffa tråkigheter med batteriet. Skickade in den kostnadsfritt, ett par veckor senare hade jag en sprillans ny iPod Nano i handen - av senaste modell dessutom. Det kallar jag service, utanför garantitid och allt.

---

Bryr mig inte om detta, detta har jag varit uppväxt med. Alla tillverkade hade en egen port för sina tillbehör och laddare förr i tiden. Spelar mig ingen roll. Dessutom finns det väl inte så jäkla mycket tillbehör som nyttjar usb-porten på android-baserade telefoner?

Visa signatur

PC: 5600X / 7800XT / 32 GB
FOTO: Sony a7R IIIa
Fotofolio \ flickr \ Mina Custom Gundam-modeller

Permalänk
Medlem
Skrivet av JasPlan:

Ja, någon gång är de väl tvungna att byta kontakt, de har ju haft nuvarande kontakt ett bra tag. Lite trist att de inte tog en standard kontakt, men det är ju Apple trots allt så vad hade ni förväntat er?

Apple, företaget som är så jävliga att de designar sin egen sata kontakt så man inte fritt kan byta hdd utan måste köpa deras som är dyrare.

http://www.sweclockers.com/nyhet/13956-apple-hindrar-hemmafix...

Permalänk
Medlem

Apple kommer givetvis tillhandahålla adapter för bakåtkompabilitet.
Dumt vore ju annars. Det vet ju hur många kunder de har som kräver detta.

Jag tycker det är kanon att de byter ut den gamla skitkontakten. Den kändes allt annat än gedigen.

Visa signatur

r_wateralpha 0.3

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Xermalk:

Apple, företaget som är så jävliga att de designar sin egen sata kontakt så man inte fritt kan byta hdd utan måste köpa deras som är dyrare.

http://www.sweclockers.com/nyhet/13956-apple-hindrar-hemmafix...

Och skillnaden på dem och gamla Compaq eller Dell är då...?! Compaq hade egna hårddiskar som kostade mycket mer än vad Apple tar och gick endast att använda dem, Dell hade egna minnen som var 1-2mm längre så man var tvungen att köpa dem från dem för ett hutlöst överpris, sen gör inte Apple datorer som man behöver gå in och pilla i, lagringsutrymme bestäms vid köp av dator sen satsar de på iCloud för lagringsutrymme

Skrivet av Goldfinger:

Apple kommer givetvis tillhandahålla adapter för bakåtkompabilitet.
Dumt vore ju annars. Det vet ju hur många kunder de har som kräver detta.

Jag tycker det är kanon att de byter ut den gamla skitkontakten. Den kändes allt annat än gedigen.

Jag ser inga som helst fel på den som är, den är beprövad och fungerar på alla deras enheter
Jag tvivlar fortfarande på att det kommer att ske, jag lyssnar inte på några spekulationer, allt visar sig när den kommer

Permalänk
Medlem

Mycket gnäll från kleti & pleti... uppenbarligen så vet de vad de sysslar med till skillnad från de svensson som sitter hemma och gnäller. Det är ALLTID ALLTID ALLTID gnäll när standarder ändras, sen dröjer det ett halvår tills folk anpassat sig. Tänk ett steg längre än näsan räcker innan ni rage'ar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av akkaniclas:

Nej inte egentligen. Att bygga om USB till en 3,5-plugg är inget annat än fysisk utformning.
Den enda, och det är i grunden den enda, anledningen till att hålla igång med egna kontakter hit och dit är att man vill bygga in användaren i ett hörn där allting de vill ha måste betyda en inkomst för företaget. Om denna inkomst är från egna tillbehör eller från licens-pengar är sak samma, det är ändå till för att skapa intäkter från en framtvingad situation och inte från användarens egna val.

Och alla ursäkter om att det skall vara bättre m.m. är just bara det, ursäkter. faktum är att en av dina länkar sammanfattar det hela rätt bra i ett citat.

Citat:

By switching to 30 pins, Apple allowed accessories to easily communicate with iPods without drivers, launching a profitable “Made for iPod” licensing business.

Antalet pins i sin tur avgör bara om vissa signaler skall ha en egen dedikerad ingång eller om man behöver sortera ut det från en ingång som delas med andra signaler. Så egentligen handlar det bara om hur mycket energi man orkar lägga på mjukvara, med andra ord lathet. Det finns ingenting som säger att iphones m.m. inte skulle kunna köras precis lika bra via usb med exakt samma funktionalitet. Det skulle kräva annorlunda och mer avancerad mjukvara, men det är på inget sätt omöjligt. Och att det skulle kräva drivrutiner är ju bara en löjlig bortförklaring då det antingen används via deras eget OS eller via deras egen mjukvara i form av iTunes, så att drivrutiner skulle vara ett problem är ju bara stolligt.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem

Får mig att tänka på LEGO.

Visa signatur

HTPC Lian Li PC-A05FNB | Intel Core i5-13400 | 32 GB DDR5-6000 | 4,5 TB SSD | RTX 4070 12 GB
Laptop Razer Blade 15 Base 2021 | Intel Core i7-10750H | 16 GB DDR4-2933 | 1,5 TB SSD | RTX 3070 8 GB
Laptop Lenovo ThinkPad E585 | AMD Ryzen 5 2500U | 16 GB DDR4-2400 | 756 GB SSD | Radeon Vega 8

Klocka GTX 460 med NiBiTor 5.8

Permalänk
Medlem
Skrivet av KimTjik:

Jämförelsen med Samsung Galaxy S3 haltar väl ändå betänkligt. Samsung går ifrån en standard till en annan standard, när Apple går ifrån en egen design till en annan egen design.

För mig är det en oerhörd skillnad. Sen att teknik inte kan vara låst till en kontakt för all framtid är ju självklart, eller sitter det fortfarande medlemmar här med COM-ports anslutning till Internet?

Apple gör detta för att kunna sälja nya dyra tillbehör som endast passar deras egna. Enkel matematik.

Permalänk
Medlem

Kontakter som krymper är väl bara bra, förutsett att "prestandan" bibehålls (eller förbättras). Att folk får köpa till en extra adapter är väl bara att ta, man bör inse när man köper Apple att man är låst till deras egna lösningar som oftast är lite dyrare också.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk
Skrivet av AddeezZ:

Fan.. gillar inte att ha 3.5mm i botten..

Skrivet av AddeezZ:

Meh, dockor görs ju ändå inte med 3.5mm så om man har mobilen i en laddningsdocka så kan man inte lyssna på musik samtidigt ...

Att sladden inte böjer sig konstigt så den slits ut i tid och att sladden inte fladdrar framför skärmen är ju vida mycket viktigare än ditt dockningsargument. Hur många sitter med en iphone dockad samtidigt som de har hörlurar inkopplade i den och lyssnar?!

Inte otänkbart att dockor har 3.5 port anyways

Permalänk
Medlem
Skrivet av uzzi:

Mycket gnäll från kleti & pleti... uppenbarligen så vet de vad de sysslar med till skillnad från de svensson som sitter hemma och gnäller. Det är ALLTID ALLTID ALLTID gnäll när standarder ändras, sen dröjer det ett halvår tills folk anpassat sig. Tänk ett steg längre än näsan räcker innan ni rage'ar.

Du har helt rätt. Apple vet exakt hur de ska kunna få ut mer licenspengar utan att uppröra deras fans för mycket.

Om nu 19-pins kontakten är bättre än USB. Är den bättre än 30-pin?

Permalänk
Medlem
Skrivet av sparriskrigaren:

Efterblivet är efterblivet.

Att kalla Apple's beslut efterblivna är att förolämpa alla fysiskt och psykiskt handikappade. Apple is so much worse...

Stör mig dock inte så mycket på det eftersom att Apple har så många andra egenskaper som jag inte tål, och att köpa en iPhone kommer därför aldrig finnas på kartan.

Visa signatur

He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster. And if you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you.

Permalänk

troligtvis kommer dom bara tjäna mer på detta... sorgligt

Visa signatur

AMD Ryzen 3700X | ASUS Rog Strix X570-F | WD Black SN850 1TB | 32Gb | 3060Ti | Fractal Design Meshify C TG | Windows 11
LG 48GQ900 | Qpad 8K | Varmilo VA88M

Permalänk
Medlem
Skrivet av uzzi:

Mycket gnäll från kleti & pleti... uppenbarligen så vet de vad de sysslar med till skillnad från de svensson som sitter hemma och gnäller. Det är ALLTID ALLTID ALLTID gnäll när standarder ändras, sen dröjer det ett halvår tills folk anpassat sig. Tänk ett steg längre än näsan räcker innan ni rage'ar.

Kan inte du då upplysa oss om vad den stora och bra skillnaden är, istället för att dumförklara oss som inte gillar Apple's marknads- och maktspel?

Lägg även märke till att om något ska anses som en standard, så bör fler än ett företag använda det.

Visa signatur

He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster. And if you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you.

Permalänk
Medlem
Skrivet av thomas_skane:

Du har helt rätt. Apple vet exakt hur de ska kunna få ut mer licenspengar utan att uppröra deras fans för mycket.

Om nu 19-pins kontakten är bättre än USB. Är den bättre än 30-pin?

Det är ju fel att säga att det är en kontakt, det är flera kontakt i en.
Det är 19-pinnar för att man rensat bort gammalt stöd, som tex Firewire ur kontakten.

Lånad av tva@idg:
"Om du vill ha analogt ljud ut ur en microUSB så krävs det en adapter med D/A-omvandlare och drivelektronik.
Likadant med fjärrstyrning (via enkelt RS232-liknande) kontra att köra det via USB med elektronik och drivers i båda ändarna.
Likadant med enklare analog video ut.
Likadant med device sensing (som ska hanteras via USB-identifikation isft. enkel resistans mellan två pinna).
Likadant med audio in där extern drivelektronik A/D-omvandlare skall till för att få det via USB.
En stadig koppingspunkt som kan hålla ett iDevice på plats (vilket en microUSB -kontakt inte tål).
Dessutom har man USB givetvis i dock-kontakten.

Många bäckar små till varför en dockkontakt är så behändigt för tillbehörstillverkarna.
Sen att Apple tänkte lite dåligt innan man specade upp pinnarna och därför har slösat bort någta på skitprotokoll är en annan femma.

Men microUSB är inte ett till fylles alternativ för att ersätta. Eller varför tror du man får ansluta två kablar (usb och hörlurskontakt/bluetooth) när man kopplar in en androidgrunka i en av de få docka som stödjer dem."

Visa signatur

"Datorn har ju fan mer dragningskraft än jorden. Skulle jag ramla skulle jag hamna i datorstolen & inte på golvet."

Permalänk
Skrivet av ficklampa:

Nej, för det sitter en mikrofon och högtalare bredvid dockporten.

---

Det gick ju på Ipod Touch i alla fall..

Visa signatur

Palit RTX 3060 Ti | Ryzen 7 7800X3D | Gigabyte B650M DS3H | 32GB Vengeance 5600 MHz CL36

Permalänk
Medlem
Skrivet av Itchy Trojan:

Det gick ju på Ipod Touch i alla fall..

Har iPod Touch en mikrofon undertill? Nej, precis.

----

Skrivet av thomas_skane:

Du har helt rätt. Apple vet exakt hur de ska kunna få ut mer licenspengar utan att uppröra deras fans för mycket.

Om nu 19-pins kontakten är bättre än USB. Är den bättre än 30-pin?

Skulle gissa på att de rensar bort lite pins de inte använder och troligtvis inte kommer använda i framtiden heller. Typ video out (komposit) osv.

Visa signatur

PC: 5600X / 7800XT / 32 GB
FOTO: Sony a7R IIIa
Fotofolio \ flickr \ Mina Custom Gundam-modeller

Permalänk
Medlem
Skrivet av Datanisse:

Apple kommer givetvis tillhandahålla adapter för bakåtkompabilitet.
Dumt vore ju annars. Det vet ju hur många kunder de har som kräver detta.

Jag tycker det är kanon att de byter ut den gamla skitkontakten. Den kändes allt annat än gedigen.

Och i detta sammanhang betyder tillhandahålla: Sälja dyrt, och motivera med licensavgifter.

Visa signatur

He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster. And if you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you.

Permalänk
Medlem

Säga vad man vill om Apple men att tjäna pengar kan dom! Det är klart det är en ekonomisk vinning i det hela och till skillnad från andra konsumentgrupper så är ju

Apples konsumenter extremt lojala, där andra konsumenter skulle klaga över tilltaget så nickar och ler Apples kunder och köper nytt. Svårt att beskylla Apple för att dom vill tjäna ännu mer pengar, däremot tycker jag sektmentaliten är otäck, men det är konsumenternas ansvar att säga ifrån.

Permalänk
Medlem

Som tur är så är det ingen som tvingas att köpa produkter från Apple. Vill man inte ha det så köper man det inte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon42512:

Nej, väldigt många android-telefoner använder samma. T ex HTC, ZTE och Samsung.

Så det finns bara andriod telefoner bortsett från iPhone?

Permalänk

Känner ändå på något sätt att detta känns som ett icke-problem. Visst sitter man inne på en schysst docka tex B&W Zeppelin för några tusen så kanske det är lite surt att konstakten inte passar, men som tidigare nämnts så lär det släppas adaptrar som förhoppningsvis inte ska gå på mer än en spottstyver.

Dock gäller det ju att man specialanpassar adaptrarna till vissa dockor osv för att telefonen ska stå stabilt. Har svårt att se att dom är så korkade att detta inte kommer att ske. I ärlighetens namn så tror jag inte att så många har mer än ett tillbehör hemma som kräver specialanpassad adaptrar för att fungera optimalt, så då kanske det kan kännas värt att betala lite extra för den specialanpassade adaptern. Sen lär det ju finnas adaptrar för knäckebrödspengar som man kan ha till annat där adapterns utseende inte fyller någon funktion.

Visst kommer det säkert att vara lite surt nu i början att man kanske inte kan låna så många bekantas laddare, men i mitt fall brukar konstigt nog ändå aldrig vara någon som har rätt laddare när man verkligen behöver det. Sen var det ju mycket värre förr när alla tillverkare hade sin egen standard och denna ändrades från modell till modell, men självklart vill man ju att utvecklingen ska fortsätta framåt.

Visst hade det varit guld om alla laddare hade fungerat till alla telefoner, men det lär väl tyvärr inte hända inom de närmaste åren iaf.
I sig så är ju Apples kontakt inte helt fy skam.
Har aldrig varit med om att den slits ut och fungerat sämre med tiden osv. Jämför bara med dom gamla Ericsson-kontakterna som började glappa redan efter en månad, det var sjukt irriterande ^^

Visa signatur

|| Desktop: Intel i7 4770K @4,5GHz / ASUS MAXIMUS VI IMPACT mITX / ASUS Radeon R9 290 DirectCU II OC 4GB @1100/6000MHz/ A-Data XPG 16GB 1600MHz CL9 @2133MHz CL10 / Seasonic Platinum SS-860XP2 860W / Samsung 840 Pro 256GB + 850 EVO 500GB/ Bitfenix Phenom Mini / Win 10 / Ubuntu ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av Deathdancer:

Och i detta sammanhang betyder tillhandahålla: Sälja dyrt, och motivera med licensavgifter.

Det är väl exakt det ett företag ska göra? Tjäna pengar!? Det är inte välgörenhet de pysslar med. Sen om folk inte gillar byten av kontakter etc: köp inte produkterna. Cake!

Förstår inte riktigt problemet... o.O

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Calle2003:

Sälj den istället för att stampa?

Av ren princip, nej.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Inaktiv

fan sysslar dom med igentligen, fan dåligt även för att vara apple.

e/ äger en iphone 3GS och är nöjd med den.

Permalänk
Medlem

Helt otroligt vad en del gnäller bara för att gnälla, och då framförallt eftersom det handlar om apple.
De byter en kontakt som de har haft som "standard" i nästan 10år (samma kontakt finns på varenda apple produkt i princip)
Andra tillverkare byter standard betydligt oftare än apple någonsin gjort men det gnälls det minsann inte på (antagligen för att det inte är apple det handlar om)