Gabe Newell sågar Windows 8 – ser Linux som lösningen

Permalänk
Medlem
Skrivet av jontebula:

+ att tvinga bort vanliga bios för att man skall köpa nytt moderkort fy asså går ju 100 gånger snabbare med vanliga bios ...att styra från windows tycker alla är sämmre rörigare varför då inte bara köra hedliga bios lixom skiter man väll i om det är snyggt man ställer om 1-4gånger max å sen är man aldrig inne mer sen ju

främsta tanken med EFI var nog inte att det skulle se tjusigare ut när man ändrar bootordningen iof..

Skrivet av Khamel:

Jag tror ju personligen att Valve är livrädda för att Market/Appstore ska ta livet av deras guldkossa Steam som dom antagligen tjänar riktigt feta pengar på!

Att då flytta vidare till Linux är väl ett ganska naturligt steg, det finns ingen samlande marknadsplats där som dom måste konkurrera med samt att ska dom bygga en egen consol för PC spel som det ryktas om så är väl ett ganska naturligt val att göra detta på en Linux baserad spelmaskin!

det finns ett litet hål i det där resonerandet.. plattformen de har valt att börja med är ju Ubuntu, och just denna har både en Appleliknande "inlåsning" (programcentralen) samt att det finns en samlad marknadsplats redan i den iom att betalappar kan köpas via ett konto med Canonical som står bakom systemet. även betalspel här alltså.

men nu är det givetvis inget hinder för full Steam framåt då det såklart bara är små indiespel där, och även skaparna av dessa lär nog bli glada om Valve drar med sig lite publik till affären bredvid.

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spindel:

Windows har överlägset bäst stöd för hårdvara för PC menade jag givetvis. Vi pratar ju trots allt om Desktop OS nu och att räkna med Embedded systems känns väl inte helt logiskt?

Det är bara att kolla klagomål från Phoronix.com så ska du se att Linux inte alls har samma stöd/prestanda som Windows för ny hårdvara (för PC).

På vilket sätt skulle det vara mitt fel att Debian-skrivbordet blinkar efter en fräsch installation på ny hårdvara? Jag skulle tro att största problemet med Linux Communityn är att de anser sig vara bättre än alla andra bara för att de använder Linux och att för de som det inte fungerar för så är det automatiskt deras fel och inte Linux...

Det du pratar om tillverkarstöd och deras drivrutiner till hårdvaran som folk köper. Så hur kan detta vara Linux fel.
Är Windows fel att nVidia kort började brinna för att drivrutinens säkerhets spärrar inte fungerade som de skulle? Är det Windows fel att senaste spel crashar för att senaste Catalyst inte stödjer spelet som släpptes?

Största problemen nu är att storleken på Linux devs på AMD är långt ifrån optimalt och deras drivrutiner visar problemen bara gå in på deras bugtracker.

Linux har stöd för mer hårdvara och det visar sig tydligt till vart kerneln sprids till för enheter. Att den sedan inte fungerar med hårdvara där det inte finns någon dokumentation och tillverkaren inte lämmnar några divrutiner är mer tillverkarens fel och problem och ingen annans.

Go upstream.

Visa signatur

Arch - Makepkg, not war -||- Gigabyte X570 Aorus Master -||- GSkill 64GiB DDR4 14-14-15-35-1T 3600Mhz -||- AMD 5900x-||- Gigabyte RX6900XT -||- 2x Adata XPG sx8200 Pro 1TB -||- EVGA G2 750W -||- Corsair 570x -||- O2+ODAC-||- Sennheiser HD-650 -|| Boycott EA,2K,Activision,Ubisoft,WB,EGS
Arch Linux, one hell of a distribution.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Morpiha:

Ah okej
Jag är ingen erfaren Linux användare så Ubuntu får det bli
Tack

Den populäraste disten just nu är Linux Mint som likt Ubuntu också är baserad på Debian. Det funkar alltså på liknande sätt. Linux Mint kör en variant/version av Gnome3 som heter Cinnamon som är ett väldigt trevligt GUI. Många som inte gillar Entity som följer med Ubuntu.

Mint är ett tips! Morsan kör det på sin netbook...

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xeno88:

Att Windows 8 får folk att sluta använda Windows kommer säkert inte hända. De flesta som hatar Win8 kommer stanna på 7an. Om det är tillräckligt många som struntar i 8an så kommer Microsoft gå tillbaka till det de gjorde förr.

Skeptisk,

Mainstream-massan är ju vad som säljer och de har sällan en god smak oavsett om det gäller spel, program eller OS. Sorgligt nog går ju industrin bara utför, speciellt spelindustrin med förstörda serier som cod,bf,re,splintercell,ghostrecon,r6 osv osv.

En annan skrämmande tanke med win8 är ju microsofts vision av att ta xbox-live till pc, vilket i princip är ett nytt/expanderat GFWL. Friheten försvinner mer och mer vilket är en av de stora anledningarna till att jag mest vistas/kör/använder PCn utöver tex konsoller.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Morpiha:

Jo man får ju hoppas. Dock så kör jag mest bara Counter-strike source av alla source spelen. Men dom kanske samarbetar sen med företagen och kanske släpper andra spel för Linux. T.ex APB Reloaded, DDO osv.
Har tänkt köra dual boot men jag vet inte vilket Linux man ska välja (Ubuntu, Arch Linux osv.)

Ubuntus nya skrivbord Unify blir kanske för hög tröskel att kliva över om man går från Windows 7 eller dess tidigare versioner. Linux Mint som har grund i Ubuntu, dvs supporten från ubuntuforums.org funkar bra, har lite mer traditionell skrivbord och deras egen, Cinnamon, är helt ok. Linux Mint installerar också alla codecs, java, flash etc som man inte får med i Ubuntu och kan vara bökiga att installera så det är bara tuta och köra med Mint. Eller ja, språkpaketet får man kolla upp ändå

Själv har jag gått över till Linux Mint efter drygt 6 år i Ubuntu och tackar Canonical att de började med Unify för det hjälpte mig upptäcka hur installation av Linux Mint sparar tid tack vare att allt följer med direkt med familjens alla datorer.

Permalänk
Medlem

Uppenbart att Steam är livrädd för MS kommer äta upp stor del av kakan onlineförsäljningen.

Visa signatur

r_wateralpha 0.3

Permalänk
Skrivet av Skinpop:

Vet inte riktigt vad du försöker säga. OpenGL har minst lika bra prestanda och samma tekniska möjligheter som DirectX, dessutom fungerar modern opengl på långt fler datorer än d3d(alla win xp, osx och linux-varianter t:ex). Det finns egentligen ingen bra anledning att använda sig utav directx.
Det finns gott om guider och dokumentation för opengl. Kan du programmera 3d spelar det ingen större roll om du kodar i d3d eller ogl(jag kodar själv 3d).

Läs om, läs rätt. Jag säger inget om prestanda eller dylikt, däremot att Khronos group är sega med att införa nya standardiseringar i OpenGL API:et. Jag säger inget om att opengl inte fungerar på speciellt många datorer, däremot att drivrutinerna är skitdåliga i OSX vilket medför dålig prestanda på macar.
Jag klagar däremot på bristen av moderna OpenGL tutorials, dvs tutorials där folk inte använder sig av fixed-pipeline-funktionalitet.
För min del har jag mycket lättare att hitta tutorials till directx10+ än modern OpenGL (3.2+/4.0+ ?). Och dokumentationen till D3D är lättare att hitta, ger en bättre översikt och bra förklaringar till funktionaliteten. Det är en av huvudanledniningarna till att jag sitter med i D3D över OpenGL idag.

Visa signatur

| Silverstone raven rv02 | Intel Core i7 920 @ 3.5ghz + Corsair H50 | Kingston DDR3 HyperX 1333MHz 6x2GB | XFX Radeon 6870 | ASUS P6T SE | Chieftec Super Series 750W |

Permalänk
Medlem

Fniss!! Eftersom man ändå får anta att alla, och då menar jag alla på sweclockers tillhör kategorin "mer kunniga" inom datoriseringens framgång, så är verkligen en varm kärleksfull känsla som sprider sig när jag ser att hittils, 1531 personer, eller 75,9% har svarat "ja" på att dom väljer windows främst för spel.

Det vore härligt, underbart, fantastiskt osv om både microsoft och apple fick sig REJÄL konkurans av kreativa gratis-lösningar. Speciellt på OS-fronten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wiiga:

Jag kör PC av den anledning att PC-Spel finns och funkar bäst till Windows.
Men jag skulle självklart kunna tänka mig att köra Linux om alla spel fungerade som till Windows.

Men sen finns det ju ett annat problem med Linux, att man måste vara ganska duktig på datorer för att kunna ställa in Linux. För allt görs väl typ via terminal (heter det så?) fortfarande? Jag har aldrig kört ett "hardcore" Linux utan har bara testat Ubuntu där mitt ljudkort genast började bråka, men där var man ju tvungen att köra en hel del via terminal. Nu är det nog några år sedan jag provade Ubuntu så jag vet inte hur pass användarvänligt det är idag men...

Jaja, någon får gärna rätta mig angående det jag skrev om Linux, har som sagt inte använt det direkt.

Du borde testa Linux Mint. Det är en spin off på ubuntu som många verkar gilla. Personligen gillar jag MATE-versionen bättre än den nyare Cinnamon (2 olika 'skrivbordprogram'), men det är ju en smaksak..

Bränn ison till en dvd, eller till ett usb-minne mha UNetbootin, sen är det bara att starta datron från dvd/usb-minnet för att testa på hur det ser ut. Det installeras inte om du inte själv startar upp installationprocessen (dubbelklickar på "Install Linux Mint"-genvägen på skrivbordet), så det är ingen risk att du råkar installera över windows av misstag.

Om du är sugen på att installera det, men inte vill påverka din egna dator så kan jag rekommendera att göra det på en virtuell maskin mha VirtualBox eller VMWare Player. Med dessa program så simulerar du en dator som du kan installera vad du vill på utan att det påverkar din riktiga fysiska dator

Inget av stegen jag pratat om behöver någon som helst programmeringskunskap eller konsoler. Så länge du kan bränna en iso till skiva så klarar du av att få igång Mint så att du kan surfa, skriva dokument, kolla på film etc. Den enda risken som finns är om du har lite ovanligare hårdvara eller en ganska gammal dator (5+ år), då kan det hända att en del saker inte funkar.

Visa signatur

Ryzen 7 2700X@3,7GHz || Corsair Vengeance Black RGB LED Pro DDR4 3200MHz 4x8GB || MSI GeForce RTX 3090 24GB SUPRIM X || Samsung 970 EVO 500GB NVME M.2 + 2xSamsung 860 EVO 1TB SSD || EK Quantum power kit + Vector XC3 || FD R6 Black || Asus ROG Strix X470-F Gaming || Gigabyte G34WQC 34" + ASUS VG248QE 24"

Permalänk
Medlem
Skrivet av kalleidol:

Jag tycker att det ser fulare.
Folk ogillar att den inte har någon startmeny/startknapp.
Jag tycker det är jättejobbigt att när man trycker på Windowsknappen så kickas man till en fullscreen meny döljer det man har öppet.

Jag tycker det känns för mycket som att köra en tablet eller smartphone operativ system på en dator.

Jag har svårt att acceptera ett sådant argument som "Linux är bättre än Win8 för det har en startmeny".

Skrivet av kalleidol:

att du får gå datakurs för att kunna stänga av det:) nej men det tar en stund, flera klick och letande för allt. En sådan simpel sak som hur man stänger av program fick jag kolla på youtube för att se (X och menyerna är borta). Och det blir en massa frustration för enkla saker, sedan det är ganska snyggt får jag väl säga.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av ggustavsson:

Även desktop är förfulat och metrofierat tex, jag hoppas det kommer nått tredjeparts program som kan byta ut hela fönsterhanteraren och slänger ur metro eller åtminstone så det kan inaktiveras och allt till nått som är användbart.

Finns ju en hel del till Windows 7 som byter shell från explorer till nått annat, nått sånt är vad som behövs om jag ska köra windows 8, annars stanar jag kvar vid win 7, eller byter från Microsoft till nått annat
Kör idag en del linux (pingye OS) som är helt ok, Ubuntu baserat men utan unify.
Dock Ubuntu skulle platsa bra på en kommande surfplatta med Intel x86 CPU om det går att installera förstås, om inte blir det Android eller Ipad istället.

Så det som ni inte tycker om med Win8 är utseendet? Inget fel på platformen egentligen?
Många moddar ju Win7 till det oändliga verkar det som, det kommer man även kunna göra med Win8 skulle jag kunna tänka mig!

Permalänk
Medlem

Detta har jag sagt sedan länge! Att företagen "låst" spelen till windows är katastrof i det långa loppet och nu börjar det visa sig.

Jag hoppas verkligen att en linux-distro ska kunna ta över som spelplattform!

Visa signatur

System: Aerocool DS Cube|| i5 4690K @ Stock || Phanteks PH-TC12DX || MSI Z97M-G43 || G.Skill Ripjaws 8-9-9-24 1866 MHz 8 GB || Gigabyte GTX460 1GB OC || PNY Optima SSD 480GB || Crucial C300 128 GB || Samsung Spinpoint F3 1TB || Fractal Design Edison M 750W 80+ Gold

Permalänk
Medlem

Kommer byta till Linux direkt om det börjar släppas spel som går att köra native i OSet. Enda som möjligtvis kan få mig att fortsätta köra Windows är jobbet isf.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Evil Peter:

Det där är ju rent felaktigt. Det har ett gränssnitt för att hantera pekskärmar men det betyder inte på något sätt att det är prioriteten för hela OS:et.

Det påstod jag inte heller, jag var noga med att påpeka att det gällde Metro och huvudsakligen, inte "prioriteten för hela OS:et". Jag skrev väldigt kortfattat så visst utelämnade jag mycket. Men det är min generella åsikt om Windows 8 och Metro.

Skrivet av Evil Peter:

Vad du giller eller inte gillar är inte heller något man deriverar grundtanken från. Det finns fortfarande många fördelar (om man håller med om dem) med att ha aktiva ikoner som ger information utan att man interagerar så mycket med dem, samt som startskärmen använder en förbättrad sökfunktion som bara kommer fungera väldigt snabbt på en PC.

Jag har bildat mig en egen uppfattning genom att läsa mycket om Windows 8, testa de gratisversioner som Microsoft gett ut och även tittat på Surface-introduktionen och läst förhandstittar på den. Jag var noga med att påpeka att det gällde Metro, som helt klart är designat för pekskärmar i första hand. Det finns förstås alternativa sätt att jobba, men eftersom UI:t är en vidareutveckling av deras tidigare WP7 så är det inte svårt att härleda var fokus ligger. De appar jag testade var alla extremt simpla, förenklade versioner gjorda för att hantera med ett mycket simpelt interface.

Skrivet av Evil Peter:

Sökfunktionen är ju ändå vad alla som arbetar snabbt i Windows 7 använder. Att sitta och klicka är rätt förlegat.

Visst använder man snabbkommandon och de alternativ som finns för att snabba på sitt arbete. Men man använder de interface som finns tillgängliga. På desktop är det mus och tangentbord. Kan inte se hur klicka kan bli förlegat ens i Windows 8.

Skrivet av Evil Peter:

Att man inte gillar de ändringar och streamlining mellan enheter som de gjort är en sak (jag uttalar mig själv inte om de lyckats eller inte innan jag använt det flera månader, så jag är neutral), men att påstå att Win8 kretsar helt kring pekskärmar är skrattretande.

Windows 8 med Metro är helt klart en integrering mellan deras tidigare mobila system som är designat för pekskärm (mobil och platta). Visst har de försökt att göra det mer desktopvänligt, men efter att ha testat systemet under en tid så har jag i alla fall tillräckligt med fakta för att ha en egen uppfattning. Om den sen inte stämmer med den allmäna åsikten om Windows 8 och Metro så får jag titta på andra alternativ för egen del. Du låter rätt nedlåtande och försöker vara överlägsen i ditt svar, men jag tror att jag lyckades hålla mig från att sjunka till din infantilt låga nivå (hoppsan, det gjorde jag visst inte helt och hållet).

Permalänk
Medlem

Finns fler aspekter än bara spel, handlar helt enkelt om mjukvara som inte kan konkurrera ut mjukvaran som finns för Windows, sen finns det situationer som vanliga användare kan bli svåra att vänja sig vid.

Microsoft Office > Libre Office.
Photoshop > Gimp
Audacity hos Windows fungerar bättre än hos Ubuntu (Vilket jag brukar köra till viss del)
Skype finns ju, men mer lätthanterat hos Windows
Msn ser ju bara löjligt ut hos Linux. (Snackar då om emesen som jag brukar använda)

Tog dessa från skrivbordet, men finns fler.

Sen har vi ju te.x paket.. Hos Windows har vi ju .rar/.zip, men hos Linux finns det hur många som helst, och dessa fungerar inte för alla distributioner, om jag te.x skulle prova på att använda Fedora så skulle det finnas en chans att 7zip inte skulle fungera, men alltid har fungerat hos Ubuntu, vilket jag är van vid, då blir det nästan en helt ny värld. (Nu vet jag inte om 7zip eller tar fungerar hos alla distributioner, men brukar kunna vara så.)

Saker ska kunna användas på samma sätt hos alla huvuddistributioner, så när jag är van med en distribution så ska jag kunna byta, utan att behöva lära mig massa nya saker, plus att mjukvaran ska kunna fungera hos dessa, sen kanske Linux kan utmana, vilket jag vill att dom gör.

Kan inte skriva mer nu, är på semester och folk klagar, var bara tvungen att skriva av mig lite.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Buio:

Det påstod jag inte heller, jag var noga med att påpeka att det gällde Metro och huvudsakligen, inte "prioriteten för hela OS:et". Jag skrev väldigt kortfattat så visst utelämnade jag mycket. Men det är min generella åsikt om Windows 8 och Metro.

Då förstår jag mer hur du menar, fast jag har då svårare att se poängen. På en PC kommer man ju mest se Metro på den nya "startmenyn" och den är ju gjord för att skapa snabbt användande på en dator (samt ge mer direkt synlig information), med flera funktioner som kommer gå långsammare att använda på en platta. Därmed ser jag inte poängen i klagomålet att något är gjort för pekskärmar när klagomålet rör sig kring delar som främst inte kommer användas på en dator.

Skrivet av Buio:

Jag har bildat mig en egen uppfattning genom att läsa mycket om Windows 8, testa de gratisversioner som Microsoft gett ut och även tittat på Surface-introduktionen och läst förhandstittar på den. Jag var noga med att påpeka att det gällde Metro, som helt klart är designat för pekskärmar i första hand. Det finns förstås alternativa sätt att jobba, men eftersom UI:t är en vidareutveckling av deras tidigare WP7 så är det inte svårt att härleda var fokus ligger. De appar jag testade var alla extremt simpla, förenklade versioner gjorda för att hantera med ett mycket simpelt interface.

Ja, det är klart Metro som helhet är designat för att göra pekskärmar användbara i systemet. Metro är ju som sagt valbart överlag, förutom startskärmen som har ett liknande utseende. Vad gäller appar har man ju inte någon bra koll på hur de kommer se ut eftersom utvecklarna inte kommit igång riktigt ännu (lär nog ta ett år eller så innan det slår igenom helt) och det dröjer nog rätt länge innan just datoranvändarna går över till appar från de större programmen, om det händer öht.

Skrivet av Buio:

Visst använder man snabbkommandon och de alternativ som finns för att snabba på sitt arbete. Men man använder de interface som finns tillgängliga. På desktop är det mus och tangentbord. Kan inte se hur klicka kan bli förlegat ens i Windows 8.

Det är klart man fortfarande kommer klicka med musen. Det är dock knappast mycket svårare att klicka på aktiva ikoner än passiva. Den främsta nackdelen med startskärmen man kan se nu är att man har sämre överblick på skrivbordet och öppna fönster, något jag själv håller med om fast jag vet samtidigt inte om jag ens i dagsläget någonsin öppnat startmenyn och sedan behövt titta på något annat innan jag är klar med den. Det som inte ligger direkt tillgängligt på startmenyns förstasida kommer jag bättre åt med en sök eller kortkommando. Men visst är och kommmer musen vara användbar även på nya startskärmen eftersom så länge man kan göra det man vill med få klick så är det bättre än att släppa musen (som man använder i mycket annat användande, t ex browsern), göra det man vill, och sedan gå tillbaka till den.

Att använda en mus är ju i stora drag samma typ av användande som att använda en pekskärm, det är bara små fördelar i precision åt båda hållen som skiljer.

Skrivet av Buio:

Windows 8 med Metro är helt klart en integrering mellan deras tidigare mobila system som är designat för pekskärm (mobil och platta). Visst har de försökt att göra det mer desktopvänligt, men efter att ha testat systemet under en tid så har jag i alla fall tillräckligt med fakta för att ha en egen uppfattning. Om den sen inte stämmer med den allmäna åsikten om Windows 8 och Metro så får jag titta på andra alternativ för egen del. Du låter rätt nedlåtande och försöker vara överlägsen i ditt svar, men jag tror att jag lyckades hålla mig från att sjunka till din infantilt låga nivå (hoppsan, det gjorde jag visst inte helt och hållet).

Ja, Win 8 med Metro fullt på är vi helt eniga om. Jag har också testat litegrann men själv litar jag inte helt på mina åsikter ännu då en stor ändring kommer att kräva tid för att jag ska bli helt van vid den. Innan jag är det kommer jag kunna irritera mig på att saker just är på ett annat sätt än jag är van vid. Som sagt vet jag inte om jag kommer gilla Windows 8 som helhet eller inte, men alla förbättringar under skalet kommer vara nog för att jag ska testa det en längre tid när de kommit ut. Jag får se då. Min attityd kommer från min allmänna irritation av överdrifter och snedvridna argument på nätet, men jag kan ju ha missuppfattat dig en del och i övrigt är jag väl inte en sämre människa än att jag kan be om ursäkt för de nedlåtande sakerna jag skrev. Oavsett vad så uppnår man inget med sådant (tvärtom) och jag kunde undvikit det.

Permalänk
Avstängd

Min åsikt om Windows 8 på desktop är i stort sett som jag såg i denna video:
http://www.youtube.com/watch?v=qIMuJTrxuhQ&feature=player_emb...

Men å andra sidan är Gnome 3 på Linux inte helt optimalt heller, eller Unity gränssnittet:
http://www.dedoimedo.com/computers/gnome-3.html
http://pavel.frimix.se/2011/10/13/ubuntu-11-10-oneiric-ozelot...

Vill man bara ha ett "vanligt" operativsystem för desktop, med tangent bord och mus så verkar det som om Windows 7 snart är det enda alternativet.
Så av den anledningen tror jag Windows 7 på sätt och vis tar över XP.s roll. Det blir ett operativsystem som lär leva länge.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av johnh3:

Min åsikt om Windows 8 på desktop är i stort sett som jag såg i denna video:
http://www.youtube.com/watch?v=qIMuJTrxuhQ&feature=player_emb...

Men å andra sidan är Gnome 3 på Linux inte helt optimalt heller, eller Unity gränssnittet:
http://www.dedoimedo.com/computers/gnome-3.html
http://pavel.frimix.se/2011/10/13/ubuntu-11-10-oneiric-ozelot...

Vill man bara ha ett "vanligt" operativsystem för desktop, med tangent bord och mus så verkar det som om Windows 7 snart är det enda alternativet.
Så av den anledningen tror jag Windows 7 på sätt och vis tar över XP.s roll. Det blir ett operativsystem som lär leva länge.

Xfce och KDE är ju alltid värda en titt förstås.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Till exempel går det nu fortare att komma åt fler av de programmen du använder oftast eftersom du kan lägga ut tiles i två dimensioner och inte bara i en lista som startmenyn ger.

Start-menyn är ingen lista, det är en träd-vy som ger betydligt större möjligheter att kategorisera program på ett logiskt/intuitivt sätt än en två-dimensionell array. När man har tillräckligt många program kommer arrayen (tiles) helt enkelt inte att räcka till koncept-mässigt.

Skrivet av johnh3:

Jag tror inte GNU/Linux slår igenom pga detta. Visst funkar Ubuntu på desktop hyfsat men när det kommer till tillbehören som en skrivare blir det mer problem. Även för webbkameror m.m..
För att inte tala om en kombinerad skrivare/scanner. Medelsvensson ids inte lägga för mycket tid på att forska vilken kombination som är kompatibel.

Är du helt säker på att detta gäller idag på en ny-installation? Det är nog väldigt få fall kvar som strular, skulle tro att det idag tom är mer strul i Windows iom att där behöver du oftast installera drivrutiner.

Skrivet av Spindel:

Sedan har Windows överlägset bäst stöd för all möjlig hårdvara.

http://en.wikipedia.org/wiki/Linux "It has since been ported to more computer hardware platforms than any other operating system."

Skrivet av rektor:

Vänta inte, dual-boota Linux och Windows redan idag.

Idag behöver man inte dual-boota. Det går att köra Windows7 som en virtuell klient med full hårdvaru-acceleration. Och det fina i det är att Windows ligger i en sandboxad miljö och inte kan göra så mycket skada. Du kan dessutom strössla med virtuella klienter med olika OS eller miljöer för olika sorters spel. Det är dock fördel att ha två grafik-kort till detta, ett för den virtuella klienten och ett för hosten (Linux).

"Setting Up A Xen Graphics Card Pass-Through" : http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTA3NjA

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zyriak:

Aero går att stänga av och då Windows vänder sig till fler än kodnördar så finns det många som uppskattar visuella funktioner, men som sagt, vill man inte köra det så behöver man inte.

Utbildning påverkar inte vilket operativ man väljer, det är bara ett tomt uttalande eller har du fakta att backa upp med? Många som håller på med Linux är självlärda, medan det finns utbildade personer som använder olika system, vare sig det är Linux, Windows eller något annat.

Om du exponeras för och använder linux under dina studier är ju chansen större att du går över till att använda det som operativsystem än om du aldrig kommer i kontakt med det.
Av de bekanta jag har som använder linux är uteslutande alla dataloger, civing IT/datateknik eller liknande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SebboD:

Gabe är rätt stor i käften.. Och varför i hela friden är han emot en inbyggd app-store? Det minskar ju bevisligen risken för att råka installera virus,, trojaner etc, priserna pressas också, bara bra för konsumenten.

Känner du till Internet Expolorer? Om du förstod vilken skada den webbläsaren gjorde(för browserutvecklingen bland annat) och alla säkerhetshål den fört med sig skulle du aldrig häva ur dig sån smörja.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anders190:

Som sagt, säg inte det. Dock tror jag det är rätt osannolikt att det händer med BF3, spelet är nästan ett år gammalt nu men möjligen BF4. Slutet av 2013/början av 2014 är ett bra tag fram till och fram tills dess bör Dice ha tid att få till något som rullar på Linux.

Portar de spelet är det för att tjäna pengar, vilket är anledningen till att Valve intresserat sig för Linux. Tro inget annat.

Om BF3 och Diablo 3 skulle portas till Linux så skulle det täcka mer eller mindre hela mitt spelbehov i dagsläget.

Jag skriver inte att EA alldrig kommer producera (betala utvecklingen för) ett linux-baserat OS men jag tror inte vi kommer få se BF3 på linux.

Visa signatur

Be wiser than other people if you can; but do not tell them so.

►Jag förbehåller mig rätten att ha helt upp åt väggarna fel◄

Permalänk
Medlem
Skrivet av QL:

Innebär detta att det kommer att gå att köra Steam på samtliga Linux-distributioner (Debian, Ubuntu, Fedora m.m.)? Eller är det bara Ubuntu som gäller? Någon som vet?

bara ubuntu till att börja med, så vitt jag vet. Har ingen källa på det men vill minnas att jag läst nåt sånt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av rektor:

Alla som utvecklar för Wii och PlayStation använder OpenGL.

Detta stämmer iofs inte. Playstation har stöd för OpenGL men ingen seriös utvecklare använder sig utav det. Man använder sig utav apin som är mer hårdvarunära för att verkligen kunna utnyttja grafikkortet till max. Något annat vore bara dumt när du har en fast specifikation för en konsol.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Zakiya:

Finns fler aspekter än bara spel, handlar helt enkelt om mjukvara som inte kan konkurrera ut mjukvaran som finns för Windows, sen finns det situationer som vanliga användare kan bli svåra att vänja sig vid.

Microsoft Office > Libre Office.
Photoshop > Gimp
Audacity hos Windows fungerar bättre än hos Ubuntu (Vilket jag brukar köra till viss del)
Skype finns ju, men mer lätthanterat hos Windows
Msn ser ju bara löjligt ut hos Linux. (Snackar då om emesen som jag brukar använda)

Tog dessa från skrivbordet, men finns fler.

Detta är åsikter (och föremål för hetsiga debatter världen över). Mina åsikter vänder på pil 1 och 2, punkt 3 är inte så väldefinierad (vet inte vad du menar med "bättre" - det jag har använt Audacity har det inte orsakat problem). Jag använder inte Skype, men visst är Linuxklienten bedrövlig. Microsoft äger Skype. Det blir nog inte bättre. Det finns alternativ.

Det är som sagt mina åsikter - det blir inte universellt sant bara för att jag säger det heller . Vi behöver inte fler hetsiga debatter om detta, speciellt inte här .

Att det finns någon som gillar MSN Live Messenger om det är det du menar med "MSN" får mig att häpna lite . Det är ju fullt med reklam! Finns mängder alternativ till Linux (och Windows): Pidgin, Empathy, emesene, Kopete, aMSN, Bitlbee (används personligen), ... .

Skrivet av Zakiya:

Sen har vi ju te.x paket.. Hos Windows har vi ju .rar/.zip, men hos Linux finns det hur många som helst, och dessa fungerar inte för alla distributioner, om jag te.x skulle prova på att använda Fedora så skulle det finnas en chans att 7zip inte skulle fungera, men alltid har fungerat hos Ubuntu, vilket jag är van vid, då blir det nästan en helt ny värld. (Nu vet jag inte om 7zip eller tar fungerar hos alla distributioner, men brukar kunna vara så.)

"Paket" syftar vanligen på programfiler samlade i ett specifikt format, färdigt för installation. "Komprimerade filer" är samlingsnamnet du verkar söka.

Ja, det används fler format i världen än RAR och ZIP, som båda är ganska Windowscentriska (speciellt RAR). Programmet "tar" i Linux packar upp egentligen alla förekommande andra format. 7zip finns till Linux.

Detta handlar ju om att du är ovan vid allting annat än Windows. Mac OS X använder ytterligare andra format - gör det att det inte går att använda Mac? Varför finns det både RAR och ZIP till Windows - vore det inte mycket bättre med bara ett format? Det är ju inte Microsoft som gör dessa delar, så vem skulle bestämma att bara ett fick finnas? Valfrihet och möjlighet att välja det bästa för situationen måste väl ändå anses som något positivt.

Om du med "paket" verkligen menar installationsfiler, så sköter Linux det på ett helt annat sätt, som brukar listas som en av de stora fördelarna med Linux, och som Windows mer och mer försöker efterhärma (från Windows Update till uppkommande programbibliotek i W8, vilket är en stor del vad denna posten handlar om under ytan). En pakethanterare laddar ner, installerar och håller alla program automatiskt uppdaterade, med bara ett klick (eller kommando). Detta är smidigare än att hålla koll på alla applikationer som är installerade på ett Windowssystem, separat gå till respektive programs hemsida, kolla om det finns uppdateringar, ladda ner, installera. Många utvecklare försöker implementera automatiska uppdateringsmekanismer i sina program numera - i många Linuxdistributioner har detta problem varit löst i 15 år.

Det händer kanske ett fåtal gånger per år att jag installerar ett program från en manuellt nedladdad fil. Distributionen sköter allt åt mig. Vill jag installera Firefox skriver jag ett kommando, eller klickar i en pakethanterare. Sedan har jag det installerat och uppdaterat så länge jag vill.

Skrivet av Zakiya:

Saker ska kunna användas på samma sätt hos alla huvuddistributioner, så när jag är van med en distribution så ska jag kunna byta, utan att behöva lära mig massa nya saker, plus att mjukvaran ska kunna fungera hos dessa, sen kanske Linux kan utmana, vilket jag vill att dom gör.

Detta är ett helt orimligt och märkligt krav. Olika distributioner är olika operativsystem! Helt olika organisationer och företag ligger bakom olika distributioner, så vilka skulle vara "dom"? De strävar inte efter att vara exakt likadana. Hade de varit det, så hade de ju inte behövt existera! Då hade man bara haft en distribution att "välja" på. Det finns många för att man ska kunna välja den som passar en själv bäst.

Linux används på hemdatorer, på routrar, i mer än hälften av alla smartphones, nästan alla superdatorer, huvuddelen av internets servrar, etc. Ska alla dessa apparater använda ett OS som fungerar precis likadant?

Mycket av det du säger verkar bygga på att du tror Linux är ett operativsystem (eller till och med ett företag bakom ett operativsystem - det du kallar "dom" ovan) - det är det inte. Linux är en vital del som används av många operativsystem då det är fritt, alltid kommer vara det, och alla drar nytta av de förbättringar som alla andra gör.

Ett problem är att ordet Linux används lite slarvigt: ibland som kärna, ibland som ett sorts paraplynamn för distributioner. Är det klart av sammanhanget och man vet vad man menar så spelar det ingen roll (och jag gör det själv, säkert flera gånger i detta inlägg), men ibland kan det leda till förvirring. Jag tror det har gjort det med i Linuxupplevelse.

Skrivet av Zakiya:

Kan inte skriva mer nu, är på semester och folk klagar, var bara tvungen att skriva av mig lite.

Sweclockers är en bra personlig psykolog på det sättet - lyssnar alltid .

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zerorepent:

Läs om, läs rätt. Jag säger inget om prestanda eller dylikt, däremot att Khronos group är sega med att införa nya standardiseringar i OpenGL API:et. Jag säger inget om att opengl inte fungerar på speciellt många datorer, däremot att drivrutinerna är skitdåliga i OSX vilket medför dålig prestanda på macar.
Jag klagar däremot på bristen av moderna OpenGL tutorials, dvs tutorials där folk inte använder sig av fixed-pipeline-funktionalitet.
För min del har jag mycket lättare att hitta tutorials till directx10+ än modern OpenGL (3.2+/4.0+ ?). Och dokumentationen till D3D är lättare att hitta, ger en bättre översikt och bra förklaringar till funktionaliteten. Det är en av huvudanledniningarna till att jag sitter med i D3D över OpenGL idag.

Problemen med API:t var som värst för några år sedan. Idag är det inget hinder, i så fall är det ett betydligt större problem att Dx är begränsat till olika windows-versioner t:ex.

Det finns gott om tutorials, böcker, dokumentation osv för modern opengl. Jag vet inte hur du söker men nåt måste du göra fel.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Skinpop:

Om du exponeras för och använder linux under dina studier är ju chansen större att du går över till att använda det som operativsystem än om du aldrig kommer i kontakt med det.
Av de bekanta jag har som använder linux är uteslutande alla dataloger, civing IT/datateknik eller liknande.

Detta är troligen sant, men främst en effekt av det du säger först: att om man befinner sig i universitetsmiljöer så exponeras man för en annan värld än den där bara Windows existerar. Chansen för att börja använda Linux om man aldrig någonsin hör talas om det är ganska 0. Ju mer man använder Linux på jobb/i skola, desto mer underlag får man för att göra ett aktivt val av vad man vill använda.

Mer än så är svårt att väga in i det, och bör inte vägas in i det, tror jag.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Avstängd

Om jag håller mig till ämnet om spel. Valve ska bara stödja Ubuntu:
"The first version of the Steam client will be released for Ubuntu 12.04 with all the major features in the near future."
http://steamforlinux.com/?q=en/node/68
http://blogs.valvesoftware.com/linux/

Så jag ser det som att Ubuntu en gång för alla blir den enda Linux distributionen som i så fall "slår igenom" så att säga.
Så det kanske blir att man framöver mer säger Mac, Windows och Ubuntu.

De andra GNU/Linux distarna hamnar i bakvattnet. De har för lite folk och resurser.
Om man inte räknar in RedHat men de är ju mer inne på servrar och företag.

Ubuntu blir den enda disten som på allvar blir ett alternativ för hemma användaren.
Inte mig emot jag har alltid tyckt att det har varit för många distributioner och för spretigt.

Permalänk
Medlem

Det är ju inte så att Windows 7 inte kommer finnas bara för att Windows 8 kommer.

Men det är väl trevligt att det kommer mer spel till Linux, även om det fortfarande finns en del att jobba på när det gäller drivrutiner.

Visa signatur

< :: Intel i9 9900ks@5.0Ghz/Ring@4.5Ghz | 32Gb DDR4@3600Mhz | Geforce RTX 4070 :: >

Permalänk
Medlem
Skrivet av NinTrance:

tror ni verkligen att Lisa Svensson orkar gå igenom installationen till Ubuntu?

Det kan hon, min syrra heter så och jag såg på när hon installerade det.

Permalänk
Avstängd

Installationsprocessen i Ubuntu är nog den bästa och enklaste som finns. Men det är klart förinstallerat "out of the box" är ju lättast.
Ingen installerar ju Android på sin smartphone heller. De flesta får ju Windows förinstallerat också.

Det är först vid en datorkrasch den vanliga användaren ev, behöver installera om sitt Windows.