Är Microsoft på väg att tappa greppet?

Permalänk
Entusiast

Är Microsoft på väg att tappa greppet?

Jupp, ni läste rubriken rätt, och nej, det är ingen ytterligare Windows vs. X tråd, utan frågan handlar om företaget Microsoft i sin helhet, och deras produkter och tjänster.
Varför jag ställer frågan, är de senaste årens utveckling såsom jag uppfattat den.

För mig verkar det som om Microsoft är på väg att tappa greppet.
Inte fullständigt, men tillräckligt för att konkurrenterna Apple, Google och dem fria och öppna hoten roffar åt sig av dem "kakor" som Microsoft inte kan hålla greppet om.
Istället för att jag förklarar varför jag tror detta, så tänkte jag lista en bunt länkar till olika artiklar om Microsoft, Andra företag och situationer som direkt eller indirekt påverkar Microsofts situation.

Jag har säkert fått en hel del om bakfoten, missuppfattat en del och på sina bitar bara lyckats skriva fel, men menade rätt. Rätta mig.

Så, låt mig förklara hur jag försökt att förstå det hela.
(Jag har nästlat in flera spoliers, för att underlätta läsandet för dem som inte vill gå igenom allt på en gång.)
----------------------------------------------------------

Mobila enheter:

  • 90-talet:
    Nokia, Ericsson och framför allt Palm var dem stora hårdvaruleverantörerna, och de flesta enheterna körde Microsoft Windows CE 1.x / 2.x.
    En fåtal enheter körde dock tidiga versioner av EPOC32, som skulle komma att bli Symbian längre fram.
    Microsoft hade en stor del av den här marknaden, om inte ett monopol. Dem få andra som fanns, märktes knappt av, och så här har det varit ett tag.

  • 00-talet:
    Palm, Pocket PC, Blackberry, Ericsson och Nokia är dem större aktörerna. De flesta körde Microsoft Windows CE, och i senare skedet Symbian.
    Symbian växer till sig rejält och tar stora kakor av Microsofts hittills orubbliga marknadsandelar.
    Senare kom även iPhone och kort därpå Android, men detta tillhör slutet av 00-talet, och effekterna märktes först av något senare, vilket vi kommer till längre ner.

  • Idag:
    Apple stampar in med sin iPhone med rejäla kliv och tar sig ett rejält bett av Microsofts marknadsandel.
    Även Symbian får sig ett rejält bett av Apple.
    Senare kom Android, och naggar Apple i ändlyktan, senare förstärkt med Googles ekonomiska muskler.
    Microsoft har tappat stora delar till Symbian (Numera ägt av Nokia), Apple och Android.

Dold text

Microsofts situation:
Microsoft designar upp ett helt nytt mobilt operativsystem med nytänkande.
Då de flesta hårdvaruleverantörerna redan levererar Google Android, är det svårt för Microsoft att återetablera sig.
Det verkar som om Nokia är Microsofts största chans till en "comeback", då Nokia valt att hålla sig ifrån Android.
Men Nokia är inte precis den höga hästen dem varit en gång i tiden. Det går snabbt utför.
Företags-användarna är numera "otrogna" med Apple och deras iPhone.

Operativsystem för persondatorer/arbetsstationer/databas/filservrar:

  • 90-talet:
    Microsoft har mer eller mindre monopol på IBM PC-kompatila datorer, medans Apple håller hårt i tyglarna på sin plattform.
    Microsoft Windows 3.1x och senare Windows 95/98/Me är det dominerande operativsystemet.
    Linux-kärnan har just tagit sina första steg, och likt en nyfödd så är det små och långsamma steg som gäller.
    Inget som Microsoft eller Apple ens märker av.

  • 00-talet:
    Microsoft bibehåller sin stabila närvaro och det har hittills varit "smooth sailing".
    Windows NT, XP / 2000 och senare Vista, är dem dominerande operativsystemen. Apple håller sig till sin hörna.
    Men det är något som underminerar hela OS-marknaden: Linux, som man hittills ignorerat, har börjat bubbla rejält.
    Microsoft och Apple har tagit strategiska steg för att tackla den här undermineringen.

  • idag:
    Microsoft satsar rejält på nytänkande, för det är verkligen på modet just nu. Windows 7 och kommande Windows 8 är rejäla steg till ett helt nytt sätt att använda datorer.
    Apple sitter lungt i sin skuta och tycker det mesta är "smooth sailing", men dem höjer ändå ett ögonbryn åt Microsofts plötsligt sprudlande "nytänk".
    Frågan är om Microsofts plötsliga nytänkande har börjat skrämma folk som är lite smårädda för "nytt".
    Linux fick trots allt in en rätt fet fot på den mobila marknaden tidigare. Mest tack vare Android, och nu verkar det som om Linux kommer att få fart även på den stationära marknaden.
    Spelföretaget Valve har sagt sitt och söker alternativa operativsystem. Satte Microsoft något i halsen där månne? Apple höjer på båda ögonbrynen och ser detta som en möjlighet eller som ett orosmoln?

Dold text

Microsofts situation:
Tack vare spelmarknaden är Windows fortfarande var mans självklara val... hittills.
Men det är på väg att ändras nu när Valve, och även andra spelföretag, satsar på alternativa/öppna/fria operativsystem.
Risken för tappa greppet en aning på en marknad dem haft klorna i ett bra tag nu kan bli överhängande.

Till databas/fil -servrar är Microsoft oftast ett självklart val, men hoten blir större. I synnerhet nu när moln-tjänsterna tar över många av företags-serverns uppgifter.

Operativsystem för webb-servrar/nätverks-utrustning:

  • 90-talet:
    Unix och Novell Netware har alltid varit självklara val.
    Microsoft var inte sena in i den här leken, men det är en mycket aktiv marknad och Microsoft hade det lite svårare att etablera sig. Windows NT var Microsofts stora satsning för servermarknaden, och på senare tid även för arbetsstationer. Det fick blandade framgångar.
    Linux däremot, fick snabbt ett fotfäste här, då Linux är en variant av en Unix-tolk, och fungerade i stort på samma sätt. Det var lätt att migrera till Linux för Unix-teknikerna, och det var gratis.

  • 00-talet:
    Linux växer rejält, och det i en takt som förvånar många. Inte ens självaste Linus Torvalds kunde förutspå snabbväxten. Det är mer regel än undantag att webbservrar kör Linux, tätt följd av BSD-varianterna, Microsoft ligger dock inte långt efter dem heller.
    Dem stora Unix-systemens tid är så gott som förbi.
    Microsoft växer, men inte så snabbt som dem hoppats på. Linux tuggade i sig rejäla kakor av den marknaden som Microsoft hoppats på att ta.

  • Idag:
    Här har Linux fått sig en så kallad "Landslide Victory". Det finns ännu många Windows-baserade webbservrar, men alltfler går över till Linux och php-baserade servrar. Detta tack vare det växande utbudet av fria och öppna PHP-baserade ramverk och bibliotek, som dessutom snabbt uppdateras till HTML5. Alltfler webbhotell och webb-byråer söker Linux-kunniga PHP-utvecklare.

Dold text

Microsofts situation:
Till webbservrar kan man lungt säga att Linux har tagit marknadsandelar från Microsoft i rasande takt. Det tack vare en växande marknad av ramverk och bibliotek som är öppna, fria och gratis. I regel är dem baserade på PHP, vilket då ger Linux fördelar. Flertalet av dessa ramverk och bibliotek har redan uppdaterats till HTML5.

Tjänster mot slutanvändare/privatmarknaden:

  • 90-talet:
    Microsofts mest kända tjänster mot privatanvändarna är troligen Hotmail och MSN.
    På den här tiden kom chatt att växa som fenomen, och ett fenomen som kom att kallas "ICQ" ( IseekYou ) var först på plats att lansera en chatt-tjänst globalt. (Det fanns många "lokala" sådana, men ingen av dem slog igenom globalt)
    Tätt på var självfallet Microsoft, och skapade MSN Messenger. Microsoft tog snabbt andelar från ICQ tack vare att Microsoft kunde inkludera MSN Messenger direkt i kommande operativsystem och uppdateringar.
    Onlinebaserade epost-tjänster kom i huvudsak från flertal olika aktörer, men den som kom att etableras rätt snabbt var Microsofts Hotmail.

  • 00-talet:
    En total explosion av tjänster från flertal företag. På tok för många att nämna här.
    En annars rätt "harmlös" aktör kom att lansera en epost-tjänst: Google lanserar Gmail, och detta var Google första globala tjänst för privatpersoner. Google hade tidigare tjänster, men dem var antingen riktade mot USA, eller mot företag i sig.
    Snart lanseras en bunt andra tjänster, och Microsoft samt Google kommer att bli dem stora aktörerna när det kommer till online-baserade tjänster.
    Facebook och Twitter kom snabbt igång med en snillrik idé och har mer eller mindre ensamt herravälde när det komemr till bloggande. Google ger sig in i blogg-leken och lyckas halvdant.

  • Idag:
    Apple har sneglat fram och tillbaka på det här med onlinebaserade tjänster, men har hittills inte "kommit till kritan". Skall Apple låta Google härja på deras gräsmatta, eller skall Apple lansera egna tjänster?
    Microsoft och Google har massor av tjänster och erbjuder i princip samma tjänster. Tack vare Android, så har Google övertaget.

Dold text

Microsofts situation:
Något som inte många räknade med: Google växer så det knakar.
Google har idag ett rejält järngrepp om marknaden tack vare Android. Microsoft kan bara hoppas på att lätta på detta järngrepp så snart senaste mobila versionen av Windows släpps, men folks Android-intresse är det likaså det en rejäl tagg i sidan för Microsoft.

Dold text
Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Entusiast

I fallet Gabe Newell så är han känd för galna uttalanden. Han har sagt mycket konstigt genom året och i det här fallet är det ju uppenbart varför han inte tycker om Windows 8 och det är den integrerade mjukvarubutiken som ju blir en direkt konkurrent. Så att Gabe vräker ur sig saker om en direkt konkurrent ska man inte bry sig så mycket om.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk

Jag tycker snarare Microsoft lägger på extra kol för att försöka ta tillbaka sin position samt att stärka den på nya marker, där dessa nya marker hänger ihop med Microsoft nya. Svårigheten för Microsoft är att konkurrenterna har blivit starkare och säkerligen kommer EU och liknande att motarbeta Microsoft

Bara ta nya office 2013 där man kommer kunna öppna och redigera pdf-filer i Word, detta gillar garanterat inte Adobe och de vill hindra detta. Likaså kommer det blir lättare att arbeta med layout och det för vanliga användare finns mindre mening med att använda Adobes produkter för även detta. (Indesign och Pagemaker)

Jag själv ser EUs-konkurrenslagstiftning som en stor orsak till varför Microsoft har börjat tappat monopolet, vilket dock är bra att de gör. Men orsaken till att microsoft tappar fästet, anser jag då mer beror på statlig fascism än att Microsoft är lata.

Angående windows 8 så är det en massa kritik på olika datatekniska forum, men jag tror inte gemene person kommer vara lika negativ. De ser nog nyheter mer som roligt, men det blir intressant om vad försäljningen av windows 8 blir. Floppar windows 8 på pcn, så lär den garanterat göra det på mobilen också.

*edit*
Angående office: "Enligt en analytiker är Windows inte längre Microsofts stora kassako, istället kommer företaget att satsa mer på Office: http://www.idg.se/2.1085/1.458426/office-ar-microsofts-nya-gu...
Och det är detta jag mig tycker se, konkurrenter får svårt att konkurrera med sharepointstödet, samt de nya officeapparna Napa lär ju knappast fungera.
Detta i sin tur stärker Microsoft operativsystem, då troligen dessa kommer ha den bästa officeversionen.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Entusiast
Skrivet av bud_bundy:

Jag tycker snarare Microsoft lägger på extra kol för att försöka ta tillbaka sin position samt att stärka den på nya marker, där dessa nya marker hänger ihop med Microsoft nya. Svårigheten för Microsoft är att konkurrenterna har blivit starkare och säkerligen kommer EU och liknande att motarbeta Microsoft

Bara ta nya office 2013 där man kommer kunna öppna och redigera pdf-filer i Word, detta gillar garanterat inte Adobe och de vill hindra detta. Likaså kommer det blir lättare att arbeta med layout och det för vanliga användare finns mindre mening med att använda Adobes produkter för även detta. (Indesign och Pagemaker)

Jag själv ser EUs-konkurrenslagstiftning som en stor orsak till varför Microsoft har börjat tappat monopolet, vilket dock är bra att de gör. Men orsaken till att microsoft tappar fästet, anser jag då mer beror på statlig fascism än att Microsoft är lata.

Angående windows 8 så är det en massa kritik på olika datatekniska forum, men jag tror inte gemene person kommer vara lika negativ. De ser nog nyheter mer som roligt, men det blir intressant om vad försäljningen av windows 8 blir. Floppar windows 8 på pcn, så lär den garanterat göra det på mobilen också.

*edit*
Angående office: "Enligt en analytiker är Windows inte längre Microsofts stora kassako, istället kommer företaget att satsa mer på Office: http://www.idg.se/2.1085/1.458426/office-ar-microsofts-nya-gu...
Och det är detta jag mig tycker se, konkurrenter får svårt att konkurrera med sharepointstödet, samt de nya officeapparna Napa lär ju knappast fungera.
Detta i sin tur stärker Microsoft operativsystem, då troligen dessa kommer ha den bästa officeversionen.

Varför skulle Adobe ha något att säga till om? PDF är öppet sen ett par år tillbaks så då har de noll att säga till om. Tror inte de bryr sig alltför mycket heller eftersom de som köper Acrobat Pro antagligen kommer fortsätta göra det eftersom det ger en del andra fördelar.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Skrivet av Zotamedu:

Varför skulle Adobe ha något att säga till om? PDF är öppet sen ett par år tillbaks så då har de noll att säga till om. Tror inte de bryr sig alltför mycket heller eftersom de som köper Acrobat Pro antagligen kommer fortsätta göra det eftersom det ger en del andra fördelar.

Jag tänkte på bl.a. EU som inte vill tillåta Microsoft skicka med program eller funktioner med windows som kan konkurrera med andra, såsom det tramset med webläsare.

Inför office 2007 så innehöll betan en funktion för att skapa pdf-filer, men denna tog Microsoft bort och gjorde så att man manuellt fick installera den efter ett hotbrev från Adobe.
http://labnol.blogspot.se/2006/06/microsoft-bows-to-adobe-rem...
Reacting to the warning from Adobe, Microsoft has decided to remove native PDF printing support from Office 12 which is due in January 2007 with Windows Vista
.....
Adobe has generally been keeping mum on the whole episode. They did send an e-mail to The Associated Press explaining their situation:
As our CEO Bruce Chizen has stated numerous times in the past, Microsoft has a monopoly and we are always concerned about the possibility that they might abuse that monopoly.

Det är väl denna orsak till varför Microsoft inte har skickat med vettiga program med windows och varit extremt tröga på att lägga in funktioner som stöd för zip/rar filer, bättre bildbehandlingsprogram etc?

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Entusiast
Skrivet av bud_bundy:

Jag tänkte på bl.a. EU som inte vill tillåta Microsoft skicka med program eller funktioner med windows som kan konkurrera med andra, såsom det tramset med webläsare.

Inför office 2007 så innehöll betan en funktion för att skapa pdf-filer, men denna tog Microsoft bort och gjorde så att man manuellt fick installera den efter ett hotbrev från Adobe.
http://labnol.blogspot.se/2006/06/microsoft-bows-to-adobe-rem...
Reacting to the warning from Adobe, Microsoft has decided to remove native PDF printing support from Office 12 which is due in January 2007 with Windows Vista
.....
Adobe has generally been keeping mum on the whole episode. They did send an e-mail to The Associated Press explaining their situation:
As our CEO Bruce Chizen has stated numerous times in the past, Microsoft has a monopoly and we are always concerned about the possibility that they might abuse that monopoly.

Det är väl denna orsak till varför Microsoft inte har skickat med vettiga program med windows och varit extremt tröga på att lägga in funktioner som stöd för zip/rar filer, bättre bildbehandlingsprogram etc?

Fast PDF blev inte öppet förrän 2008 så det är inte så konstigt att Adobe hade åsikter då eftersom det var ett stängt filformat. För ett par år sedan var det väldigt ont om PDF-skrivare som var vettiga just eftersom det var stängt. Nu när det är öppet finns de överallt.

Zip har väl funnits med sen XP? RAR är också ett stängt format så det är inte heller så konstigt att det inte stöds.

Bråket med Explorer berodde på att Microsoft utnuttjade sin ställning för att stänga ute andra aktörer. Eftersom inte Office är förinstallerat utan måste köpas löst har jag väldigt svårt att se varför det skulle vara relevant.
Det var ju just det att Explorer var förinstallerat på alla datorer som var problemet.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av bud_bundy:

Jag tänkte på bl.a. EU som inte vill tillåta Microsoft skicka med program eller funktioner med windows som kan konkurrera med andra, såsom det tramset med webläsare.

[snip]

Det är väl denna orsak till varför Microsoft inte har skickat med vettiga program med windows och varit extremt tröga på att lägga in funktioner som stöd för zip/rar filer, bättre bildbehandlingsprogram etc?

Så du menar att EU skulle ha något att säga till om en produkt som man medvetet köper separat med Windows? Det är ju som att EU skulle tvinga en bilhandlare av ett visst märke att erbjuda mig bilar av andra märken för att de konkurrerar.

ZIP har mig veterligen funnits sedan XP. PDF finns inbyggt i Windows 8. Paint duger utmärkt... oh wait.

Permalänk
Skrivet av Zotamedu:

Fast PDF blev inte öppet förrän 2008 så det är inte så konstigt att Adobe hade åsikter då eftersom det var ett stängt filformat. För ett par år sedan var det väldigt ont om PDF-skrivare som var vettiga just eftersom det var stängt. Nu när det är öppet finns de överallt.

Zip har väl funnits med sen XP? RAR är också ett stängt format så det är inte heller så konstigt att det inte stöds.

Bråket med Explorer berodde på att Microsoft utnuttjade sin ställning för att stänga ute andra aktörer. Eftersom inte Office är förinstallerat utan måste köpas löst har jag väldigt svårt att se varför det skulle vara relevant.
Det var ju just det att Explorer var förinstallerat på alla datorer som var problemet.

Om pdf var stängt som du sa så förklarar det saken, då hindrade inte EU Microsoft att lägga till funktioner.

Dock förstår jag inte på vilket sätt andra aktörer blev utestängda genom att Iexplorer medföljde windows? Och allt detta prat om att Iexplorer inte gick att avinstallera och det och skulle lösas genom att ms tvingades lägga till webbläsarval vid installationen?
http://www.techweekeurope.co.uk/news/microsoft-to-offer-windo...
Utestänga för mig betyder att aktivt motarbeta någon, alltså att windows kodar sitt os så att andra ska ha svårt att göra webläsare och liknande. Det kan även vara att hindra folk ta del av komponenter. En enkel webbläsare kunde man dock långt innan detta tramset slänga ihop i java på en 5 minuter eller så..

Skrivet av Murer:

Så du menar att EU skulle ha något att säga till om en produkt som man medvetet köper separat med Windows? Det är ju som att EU skulle tvinga en bilhandlare av ett visst märke att erbjuda mig bilar av andra märken för att de konkurrerar.

ZIP har mig veterligen funnits sedan XP. PDF finns inbyggt i Windows 8. Paint duger utmärkt... oh wait.

Eu är mästare på att lägga sig i saker som de ej har med och göra och ge dyra böter för att finansiera sina egna utgifter. Nå, det verkar som om PDF-funktionen handlade om andra orsaker.
Dock har office väldigt stor marknadsandel, kanske större än vad Windows har? Så jag ser det ej som osannolikt att någon skulle klaga ur konkurrensskäl, men hör man inget snart så har jag fel. angående denna punkt.

*edit*
office hade inte så höga marknadsandelar som jag trodde, sedan bryr sig nog EU mer om ett operativsystem än ett programpaket.
http://www.idg.se/2.1085/1.293039/gratisprogram-pa-frammarsch

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Entusiast
Skrivet av bud_bundy:

Om pdf var stängt som du sa så förklarar det saken, då hindrade inte EU Microsoft att lägga till funktioner.

Dock förstår jag inte på vilket sätt andra aktörer blev utestängda genom att Iexplorer medföljde windows? Och allt detta prat om att Iexplorer inte gick att avinstallera och det och skulle lösas genom att ms tvingades lägga till webbläsarval vid installationen?
http://www.techweekeurope.co.uk/news/microsoft-to-offer-windo...
Utestänga för mig betyder att aktivt motarbeta någon, alltså att windows kodar sitt os så att andra ska ha svårt att göra webläsare och liknande. Det kan även vara att hindra folk ta del av komponenter. En enkel webbläsare kunde man dock långt innan detta tramset slänga ihop i java på en 5 minuter eller så..

Eu är mästare på att lägga sig i saker som de ej har med och göra och ge dyra böter för att finansiera sina egna utgifter. Nå, det verkar som om PDF-funktionen handlade om andra orsaker.
Dock har office väldigt stor marknadsandel, kanske större än vad Windows har? Så jag ser det ej som osannolikt att någon skulle klaga ur konkurrensskäl, men hör man inget snart så har jag fel. angående denna punkt.

*edit*
office hade inte så höga marknadsandelar som jag trodde, sedan bryr sig nog EU mer om ett operativsystem än ett programpaket.
http://www.idg.se/2.1085/1.293039/gratisprogram-pa-frammarsch

Jag förstår inte heller fullt ut varför det blev sådan uppståndelse över just Internet Explorer. Resonemanget var något om att eftersom det var förinstallerat så utnyttjade Microsoft sin monopolställning vilket gav en konkuransfördel som de inte borde ha. Jag bryr mig inte det minsta om jag ska välja att ladda hem en browser när jag installerar datorn eller om jag måste öppna Internet Explorer och dra ner Firefox efter installation. Det är ugnefär lika jobbigt i båda fallen. Har för mig att jag sket i att plocka hem en browser vid installationen eftersom jag ville ha koll på vilken version jag fick.

Att inte Paint är bättre än det är beror nog mest på att de inte orkar bry sig. Det skulle inte ge så mycket att lägga massa tid på att uppgradera den för de som använder paint idag klarar sig med Paint. De som vill ha något mer är ändå för kräsna för att köra ett Paint 2.0. Har svårt att se att de skulle orka konkurrera med Photoshop och GIMP. Framförallt GIMP som är helt gratis blir svårt att slå eftersom det är ett bra program som klarar det mesta. Det skulle ju inte ge Microsoft så mycket heller.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Entusiast

Jag tror inte att man kan jämföra PDF och webbläsare rakt av.

PDF är ett format som är framtaget av Adobe, ägs av Adobe, och alla får följa dem licenser Adobe väljer att sätta.
"Webbläsare" är en programkategori där ett flertal företag bidrar till utvecklingen med sina egna versioner. Ingen bör eller skall ha monopol i den här kategorin.

Om Microsoft integrerar PDF i operativsystemet, så sker detta högst troligt i samtycke med Adobe. Något annat tror jag inte är tal om.
Om nu Adobe skulle ha något emot detta, och har släppt "en korkad" licensform som inte hindrar Microsoft från att göra detta mot Adobes vilja, så är det mer troligt att framtida versioner av PDF kommer att inneha en uppdaterad licens som hindrar Microsoft från att stödja framtida funktioner, och stödet i operativsystemet blir då snabbt förlegad.

Att tänka på:
I och med att Adobe gått med på att låta PDF ingå i ISO-standarderna, i detta fallet ISO 32000-1, så har Adobe mer eller mindre låtit alla fritt ta del av standarden. Inga undantag.
Det är själva grundtanken med ISO: Standarder som vem som helst kan ta del av, och på så sätt möta marknadens behov utan bekymmer för missförstånd.

Microsoft kan i teorin ta del av, och implementera ISO 32000-1, så länge det sker inom ram/regelverket bakom ISO, utan Adobes enskilda godkännande.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk

Jag tror inte att windows kommer försvinna på många många år, men det kommer antagligen inte fortsätta vara det självklara valet för praktiskt taget alla datorer, som det har varit de senaste 17 åren. Är det något apple har lyckats med, så är det kommunikationen mellan ios och osx. Linux kommer också växa, allt eftersom folk i allmänhet blir mer intresserade och kunniga, och det skulle faktiskt inte förvåna mig om google kommer med något vettigt os till persondatorer inom några år. Windows kommer finnas kvar, men det kommer inte vara det självklara valet för alla längre. Gamers till exempel kanske går över till någon sorts lättdriven linux, som lämnar all kraft till spelen.

Jag bet inte vad som kommer hända, men jag tror inte att windows kommer fortsätta vara ett bra os för alla

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Jag tror att det är ganska avgörande de närmaste åren med windows 8. Men jag tror också att microsoft har en väldigt stark position. Allvarligt talat ser inte jag problemet med Windows 8, man kan köra med desktop som vanligt, men man kan också köra tabletläge på samma hårdvara. AMD Samara eller Intel Silvermount i en Nokia telefon med Windows 8 och folk har en PC med sig vart de än går. Runt 2015 borde prestandan vara så pass bra i telefoner att de kan ersätta mångas PC-datorer helt. Windows 8 kommer vara perfekt för detta. Ett klassiskt operativsystem som Windows 7 skulle fungera mycket sämre.

Permalänk
Medlem

Två ord: Internet Explorer

Se bara hur dåligt det går för IE! Kan ju hända att IE tar tillbaka andelar nu när de faktiskt släpper uppdateringar regelbundet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kobb3:

Två ord: Internet Explorer

Se bara hur dåligt det går för IE! Kan ju hända att IE tar tillbaka andelar nu när de faktiskt släpper uppdateringar regelbundet.

Fast man kan inte döma ut ett av världens största företag efter hur en av deras små gratisprodukter går.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aleshi:

Fast man kan inte döma ut ett av världens största företag efter hur en av deras små gratisprodukter går.

Ytterligare en del i helheten var det tänkt som!

Permalänk
Medlem
Skrivet av kobb3:

Ytterligare en del i helheten var det tänkt som!

Ja det är väl helheten de håller på att få till nu tycker jag. Jag har varit kritiskt till vartenda nytt operativssystem efter Windows 2000. Men jag tror minsann att de håller på att väva ihop en helhetslösning med windows 8 som kommer vara svårslagen, de väver ihop telefoner, läsplattor, datorer och konsoll i ett och samma ekosystem.

Permalänk
Medlem

Givetvis gör Microsoft massa "misstag" precis som alla andra företag men man kan antagligen påstå att de sköter Windows dåligt ur ett konsumentperspektiv(relativt till micosofts storlek) utan att vara helt fel ute. I huvudsak på grund av den monopolliknande ställningen som bör leda till ett större gap mellan vad som ligger i konsuments intresse och vad som är mest stategiskt gynnsamt för Microsoft.

Om man utgår från vad som är bäst för Microsoft så tror jag personligen att de är på rätt spår men det känns som genomförandet eventuellt kan leda till relativt stora misslyckanden. Till exempel tidpunkt är orhört viktigt, är just nu rätt tidpunkt för att unifiera operativsystemen på detta sätt? Sen är det inte heller, sett från Microsofts perspektiv på något sätt självklart att fördelarna med denna typ av unifierade användargränssnitt någonsin kommer att uppväga nackdelarna.
Men det är självklart även möjligt att de lyckas stärka eller bibehålla sin ställning framöver.

Vad som är bäst för konsumenterna är å andra sidan kanske närmare motsatsen till vad som för tillfället är bäst för Microsoft. Sett ut ett konsumentperpektiv kan ju tex några rejäla misstag av Microsoft leda till stora konsumentfördelar i framtiden.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av _Akta:

Givetvis gör Microsoft massa "misstag" precis som alla andra företag men man kan antagligen påstå att de sköter Windows dåligt ur ett konsumentperspektiv(relativt till micosofts storlek) utan att vara helt fel ute. I huvudsak på grund av den monopolliknande ställningen som bör leda till ett större gap mellan vad som ligger i konsuments intresse och vad som är mest stategiskt gynnsamt för Microsoft.

Om man utgår från vad som är bäst för Microsoft så tror jag personligen att de är på rätt spår men det känns som genomförandet eventuellt kan leda till relativt stora misslyckanden. Till exempel tidpunkt är orhört viktigt, är just nu rätt tidpunkt för att unifiera operativsystemen på detta sätt? Sen är det inte heller, sett från Microsofts perspektiv på något sätt självklart att fördelarna med denna typ av unifierade användargränssnitt någonsin kommer att uppväga nackdelarna.
Men det är självklart även möjligt att de lyckas stärka eller bibehålla sin ställning framöver.

Vad som är bäst för konsumenterna är å andra sidan kanske närmare motsatsen till vad som för tillfället är bäst för Microsoft. Sett ut ett konsumentperpektiv kan ju tex några rejäla misstag av Microsoft leda till stora konsumentfördelar i framtiden.

Kan du förklara lite närmare vad som är bra för Microsoft och vad som är bra för konsumenten?

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Kan du förklara lite närmare vad som är bra för Microsoft och vad som är bra för konsumenten?

Bäst för Microsoft borde rimligtvis vara så hög lönsamhet som möjligt, både på lång och kort sikt. För att ta något konkret så vill de troligtvis stärka eller åtminstome bibehålla sin ställning på operativsystemsmarknaden. Ett exempel på en viktig del av deras strategi för att uppnå detta är säkerligen att windowsanvändarna ska känna att det är svårt att byta till konkurrerande operativsystem - vilket antagligen, precis som hög lönsamhet inte är unikt för Microsoft. Något som är mer ovanligt är att vara i den position de är i, någon som kanske bäst beskrivs som monopolliknande ställning. Det senare bör bland annat leda till att Microsoft kan ta mer betalt för sina produkter/tjänster och att de(om de vill) kan få kunderna att acceptera mer saker som kunderna inte nödvändigtvis vill ha.

Vad som ligger i konsumenternas intresse är som sagt ofta(även om det alltid inte behöver vara det) det motsatta. Exempelvis är det för en konsument givetvis negativt om en massa spel man gillar inte skulle gå att spela om man byter operativsystem. Eller varför inte ta ett exempel från win8 debatten: Det ligger knappast i kunsumenternas intresse att Metro inte går att slå av, osv.
Det ekonimiska är kanske mer självklart. Till exempel kostar just nu det billigaste alternativet, Windows 7 home premium 1999,90 kronor från Microsofts onlinebutik. Professional kostar 3090 och Ultimate 3190(kraftig prissänkning nyligen?). Om Microsofts ställning var svagare kanske alla verisioner skulle vara "Ultimate" och man kan nog med säkerhet påstå att det skulle vara rejält mycket billigare om konkurensen var bättre.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av _Akta:

Bäst för Microsoft borde rimligtvis vara så hög lönsamhet som möjligt, både på lång och kort sikt. För att ta något konkret så vill de troligtvis stärka eller åtminstome bibehålla sin ställning på operativsystemsmarknaden. Ett exempel på en viktig del av deras strategi för att uppnå detta är säkerligen att windowsanvändarna ska känna att det är svårt att byta till konkurrerande operativsystem - vilket antagligen, precis som hög lönsamhet inte är unikt för Microsoft. Något som är mer ovanligt är att vara i den position de är i, någon som kanske bäst beskrivs som monopolliknande ställning. Det senare bör bland annat leda till att Microsoft kan ta mer betalt för sina produkter/tjänster och att de(om de vill) kan få kunderna att acceptera mer saker som kunderna inte nödvändigtvis vill ha.

Vad som ligger i konsumenternas intresse är som sagt ofta(även om det alltid inte behöver vara det) det motsatta. Exempelvis är det för en konsument givetvis negativt om en massa spel man gillar inte skulle gå att spela om man byter operativsystem. Eller varför inte ta ett exempel från win8 debatten: Det ligger knappast i kunsumenternas intresse att Metro inte går att slå av, osv.
Det ekonimiska är kanske mer självklart. Till exempel kostar just nu det billigaste alternativet, Windows 7 home premium 1999,90 kronor från Microsofts onlinebutik. Professional kostar 3090 och Ultimate 3190(kraftig prissänkning nyligen?). Om Microsofts ställning var svagare kanske alla verisioner skulle vara "Ultimate" och man kan nog med säkerhet påstå att det skulle vara rejält mycket billigare om konkurensen var bättre.

Ok, så du bygger din argumentation på ett par egna antagande baserat på egna värderingar. Varför skulle Metro automatiskt vara sämre för konsumenten? Argumentet är som hämtat från Facebook där alla gnäller på Timeline av den enkla anledningen att det är nytt. Samma gäng har gnällt lika mycket vid varje nu större uppdatering av Facebook. Det gnälldes även massa när Windows gick från 3.11 till 95. Det var ett väldigt stort steg och det förändrade kraftigt användargränsnittet. Det gnälldes även då men titta, ett par år senare sitter alla och försvarar ett gammalt GUI med näbbar och klor. Titta i ett lite större perspektiv. Är det dåligt för användarna att erbjuda en enhetlig arbetsmiljö så att surfplatta, mobiltelefonen och datorn beter sig likadant? Jag tycker det tvärt om låter som något som är väldigt bra för användaren. Det saknar motstycke på marknaden att de en så enhetlig användarupplevelse.

Kommer det bli barnsjukdommar? Javisst, det var massa trassel med Windows 95 också ska du veta. De fick till och med lägga in en pil som pekade på startmenyn så att folk skulle förstå att man skulle klicka på den.

Att göra Metro valbart vore att skjuta sig själv i foten och det skulle ställa till med en hel del trassel med tanke på hur operativsystemet är uppbyggt. Microsoft försöker införa en ny API som ska vara gemensam för flera olika plattformar. Det är positivt att det utvecklas för står man och trampar så blir man omkörd. Väldigt intressant det här att vissa gnäller om att det krävs utveckling och andra kräver bakåtkompatibilitet samtidigt som ett gäng skriker om att det ska vara pyttelitet och resurssnålt. Det är omöjligt att kombinera allt det i ett system eftersom de är motsatser.

Fast de där priserna är inte så relevanta med tanke på hur många som faktiskt köper lösa licenser. De allra flesta får OEM-licenser när de köper en ny dator och de är bra mycket billigare i inköp. Har för mig att det handlar om ett par hundra kronor per licens. De andra som köper större mängder licenser är företag men de får ju självklart mängdrabatt. Priserna är för övrigt betydligt bättre om du köper från en datorbutik istället för direkt från Microsoft.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Ok, så du bygger din argumentation på ett par egna antagande baserat på egna värderingar. Varför skulle Metro automatiskt vara sämre för konsumenten? Argumentet är som hämtat från Facebook där alla gnäller på Timeline av den enkla anledningen att det är nytt. Samma gäng har gnällt lika mycket vid varje nu större uppdatering av Facebook. Det gnälldes även massa när Windows gick från 3.11 till 95. Det var ett väldigt stort steg och det förändrade kraftigt användargränsnittet. Det gnälldes även då men titta, ett par år senare sitter alla och försvarar ett gammalt GUI med näbbar och klor. Titta i ett lite större perspektiv. Är det dåligt för användarna att erbjuda en enhetlig arbetsmiljö så att surfplatta, mobiltelefonen och datorn beter sig likadant? Jag tycker det tvärt om låter som något som är väldigt bra för användaren. Det saknar motstycke på marknaden att de en så enhetlig användarupplevelse.

Kommer det bli barnsjukdommar? Javisst, det var massa trassel med Windows 95 också ska du veta. De fick till och med lägga in en pil som pekade på startmenyn så att folk skulle förstå att man skulle klicka på den.

Att göra Metro valbart vore att skjuta sig själv i foten och det skulle ställa till med en hel del trassel med tanke på hur operativsystemet är uppbyggt. Microsoft försöker införa en ny API som ska vara gemensam för flera olika plattformar. Det är positivt att det utvecklas för står man och trampar så blir man omkörd. Väldigt intressant det här att vissa gnäller om att det krävs utveckling och andra kräver bakåtkompatibilitet samtidigt som ett gäng skriker om att det ska vara pyttelitet och resurssnålt. Det är omöjligt att kombinera allt det i ett system eftersom de är motsatser.

Fast de där priserna är inte så relevanta med tanke på hur många som faktiskt köper lösa licenser. De allra flesta får OEM-licenser när de köper en ny dator och de är bra mycket billigare i inköp. Har för mig att det handlar om ett par hundra kronor per licens. De andra som köper större mängder licenser är företag men de får ju självklart mängdrabatt. Priserna är för övrigt betydligt bättre om du köper från en datorbutik istället för direkt från Microsoft.

Nu skrev jag inte att Metro är dåligt, jag har faktiskt inte ens testat windows 8. Jag skrev att det inte ligger i konsumenternas intresse att Metro inte går att slå av eftersom många verkar vilja ha den möjligheten. Men jag är öppen för att det av någon anledning skulle vara dåligt för användarna om möjligheten fanns även om jag i skrivande stund inte lyckas komma på någon hypotetisk anledning, jag har ju som sagt inte provat windows 8 ännu.

Angående priserna så är det ju även billigare att köpa en OEM-verision från vanliga butiker än att köpa en licens online från Microsoft men det förändrar inte frågan nämnvärt, priset lär ju fortfarande vara betydligt högre än om de varit mer konkurrensutsatta.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av _Akta:

Nu skrev jag inte att Metro är dåligt, jag har faktiskt inte ens testat windows 8. Jag skrev att det inte ligger i konsumenternas intresse att Metro inte går att slå av eftersom många verkar vilja ha den möjligheten. Men jag är öppen för att det av någon anledning skulle vara dåligt för användarna om möjligheten fanns även om jag i skrivande stund inte lyckas komma på någon hypotetisk anledning, jag har ju som sagt inte provat windows 8 ännu.

Angående priserna så är det ju även billigare att köpa en OEM-verision från vanliga butiker än att köpa en licens online från Microsoft men det förändrar inte frågan nämnvärt, priset lär ju fortfarande vara betydligt högre än om de varit mer konkurrensutsatta.

Fortfarande, vad är det som gör att det kommer falla på det? Några tycker inte om förändring och vill stanna kvar i det gamla. Ska de hålla tillbaks utvecklingen för resten? Som sagt, Windows 8 är byggt runt Metro, det är inte bara ett skal. Så att lägga till funktionen att stänga av det hade krånglat till operativsystemet.

Vad baserar du det antagandet på? En OEM-licens kostar några hundra. En OSX-licens kostar ett par hundra. Tittar vi på serversidan så kostar support för Red Hat från ett par hundra för workstations till tiotusentals kronor för större servrar per år. Så jag är fortfarande inte övertygad om att priset, som nästan ingen betalar ändå, hade varit så annorlunda.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Fortfarande, vad är det som gör att det kommer falla på det? Några tycker inte om förändring och vill stanna kvar i det gamla. Ska de hålla tillbaks utvecklingen för resten? Som sagt, Windows 8 är byggt runt Metro, det är inte bara ett skal. Så att lägga till funktionen att stänga av det hade krånglat till operativsystemet.

Vad baserar du det antagandet på? En OEM-licens kostar några hundra. En OSX-licens kostar ett par hundra. Tittar vi på serversidan så kostar support för Red Hat från ett par hundra för workstations till tiotusentals kronor för större servrar per år. Så jag är fortfarande inte övertygad om att priset, som nästan ingen betalar ändå, hade varit så annorlunda.

Senast jag kollade, vilket var ett antal månader sedan låg win7 professional OEM på runt 1300 hos relativt billiga större butiker men gissar att det kan gå att få tag i för någon hundring mindre nu om man letar runt lite. Att man egentligen inte ska köpa OEM om man inte just byggt sig en ny dator är en annan fråga...

Poängen med metroexemplet var inte att metro suger eller dylikt, det var ett ganska slumpvist valt exempel på hur vad som ligger i konsumenternas intresse nödvändigtvis inte är relativt lika viktigt för Microsoft. Och det är varken konstigt eller på något sätt unikt.
För att inte babbla på för mycket om effektivisering och innovation osv kan jag sammanfatta det jag menade med "rejäla misstag av Microsoft leda till stora konsumentfördelar i framtiden" till att: Konkurrens anses vanligen gynna vår strävan att få så mycket roliga grejor som möjligt och att delar av Microsofts affärsmodell är inte konkurrentutsatta på ett speciellt optimalt sätt.
Med det sagt så vill jag personligen att tex windows 8 ska vara skitbra eftersom jag säkert kommer att använda det en jäkla massa. Så jag hoppas inte på att en bättre konkurrenssituation ska komma från att Microsoft börjar göra dåliga produkter, det vore trevligare om konkurrensen exempelvis växer fram tack vare förbättringar hos konkurrenterna.

För att återgå mer till ämnet, är en unifiering av användargränssnitten just nu ett smart drag av Microsoft?

Personligen gissar jag att tanken med detta i princip är att det på sikt kraftigt ska hjälpa dem att slå sig in på tablet och mobiltelefonmarknaden, med andra ord att pcanvändarna ska känna igen sig och därmed välja windowstablets/telefoner. Jag tror det kan fungera men med tanke på Apples och Googles gigantiska försprång känns det tveksamt om strategin kommer att lyckas.

Om kraftigt unifierade användargränssnitt är framtiden känns ännu mer tveksamt. Även om Microsoft lyckas ta över hela mobil och tabletmarknaden så tror jag inte att användargränssnitten kommer att fungera speclellt lika på touchenheter och pc's längre fram i tiden. Bland annat på grund av att vad som fungerar bäst med mus sällan verkar vara vad som fungerar bäst med touch.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av _Akta:

... <snip>

För att återgå mer till ämnet, är en unifiering av användargränssnitten just nu ett smart drag av Microsoft?

Personligen gissar jag att tanken med detta i princip är att det på sikt kraftigt ska hjälpa dem att slå sig in på tablet och mobiltelefonmarknaden, med andra ord att pcanvändarna ska känna igen sig och därmed välja windowstablets/telefoner. Jag tror det kan fungera men med tanke på Apples och Googles gigantiska försprång känns det tveksamt om strategin kommer att lyckas.

Om kraftigt unifierade användargränssnitt är framtiden känns ännu mer tveksamt. Även om Microsoft lyckas ta över hela mobil och tabletmarknaden så tror jag inte att användargränssnitten kommer att fungera speclellt lika på touchenheter och pc's längre fram i tiden. Bland annat på grund av att vad som fungerar bäst med mus sällan verkar vara vad som fungerar bäst med touch.

Det tror jag är ett smart drag. Nu när portabla enheter får processorkraften att kunna köra "fullvuxna" operativsystem finns det snart ingen anledning att ha helt separata operativsystem.
Det är den vägen Google tar med Android: samma operativsystem från små telefoner till större portabla datorer. En unifierad upplevelse, samma appar, samma inställningar, samma data tillgängligt på alla ens enheter.
Microsoft ser fördelarna med detta och följer i fotspåren så att säga.

Microsoft följer även Googles fotspår när det kommer till molnbaserade användardata och användarprogram/applikationer, vilket jag är positiv inställt till. Frågan hur långt Microsoft kommer att ta detta.
Skulle vara bekvämt att ha mina konton från den stationära datorn, med mina filer och dokument, automatiskt synkat till min bärbara dator.
Som alltid, oavsett om det är med Apple, Google, Microsoft eller dropbox, så måste man hålla rätt på vad för data man vill ha synkat på nätet. Själv hård-krypterar jag mina känsliga data som jag vill synka. Säkerheten är trots allt upp till en själv.

Gör Microsoft rätt, så kommer Windows 8, med molntjänsterna som integreras, att bli en succé.
Det är just det jag ifrågasätter: Radikala förändringar och ett helt nytt sätt att hantera data. Kommer medelsvensson att hänga med? Eller floppar det på grund av för stora förändringar?

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem
Skrivet av SysGhost:

Det tror jag är ett smart drag. Nu när portabla enheter får processorkraften att kunna köra "fullvuxna" operativsystem finns det snart ingen anledning att ha helt separata operativsystem.
Det är den vägen Google tar med Android: samma operativsystem från små telefoner till större portabla datorer. En unifierad upplevelse, samma appar, samma inställningar, samma data tillgängligt på alla ens enheter.
Microsoft ser fördelarna med detta och följer i fotspåren så att säga.

Microsoft följer även Googles fotspår när det kommer till molnbaserade användardata och användarprogram/applikationer, vilket jag är positiv inställt till. Frågan hur långt Microsoft kommer att ta detta.
Skulle vara bekvämt att ha mina konton från den stationära datorn, med mina filer och dokument, automatiskt synkat till min bärbara dator.
Som alltid, oavsett om det är med Apple, Google, Microsoft eller dropbox, så måste man hålla rätt på vad för data man vill ha synkat på nätet. Själv hård-krypterar jag mina känsliga data som jag vill synka. Säkerheten är trots allt upp till en själv.

Gör Microsoft rätt, så kommer Windows 8, med molntjänsterna som integreras, att bli en succé.
Det är just det jag ifrågasätter: Radikala förändringar och ett helt nytt sätt att hantera data. Kommer medelsvensson att hänga med? Eller floppar det på grund av för stora förändringar?

På vilket sätt tar Google denna vägen med Android? Android fungerar inget vidare på laptops (enligt mig) och Chrome OS är inte Android så jag ser inte riktigt vad du menar. Kan du förtydliga?

Molnet (the cloud) är väldigt inne och hett nu. Jag gillar verkligen tanken på att mina dokument kommer att synkroniseras mellan min stationära dator, min laptop, och min telefon utan att jag behöver tänka på det eller oroa mig för att data försvinner om att jag tappar bort någon enhet/ någon enhet går sönder. Jag delar redan nu några OneNote-böcker i Windows 8 till min telefon (Lumia 800) på detta sätt och det är extremt smidigt.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Murer:

På vilket sätt tar Google denna vägen med Android? Android fungerar inget vidare på laptops (enligt mig) och Chrome OS är inte Android så jag ser inte riktigt vad du menar. Kan du förtydliga?

Nyare versioner av Android fungerar utmärkt på laptops, både ARM-baserade och x86-baserade, då Google har släppt en x86-kompilerad version, tänkt att köras med Intel x86-baserade smartphones och datorer.

Android är ett mycket flexibelt operativsystem som kan köras på allt från pyttesmå enheter i form av armbandsur (Smartphone i armbands-format) såsom I'm Watch till mindre laptops såsom Toshibas AC100

...och Android kommer att bli än mer flexibelt. Detta tack vare den underliggande och oerhört flexibla Linux-kärnan som kan bestyckas och beskäras hur än tillverkarna vill ha den.

Skrivet av Murer:

Molnet (the cloud) är väldigt inne och hett nu. Jag gillar verkligen tanken på att mina dokument kommer att synkroniseras mellan min stationära dator, min laptop, och min telefon utan att jag behöver tänka på det eller oroa mig för att data försvinner om att jag tappar bort någon enhet/ någon enhet går sönder. Jag delar redan nu några OneNote-böcker i Windows 8 till min telefon (Lumia 800) på detta sätt och det är extremt smidigt.

Precis. Detta är något som Microsoft ser stora möjligheter i och är troligtvis rätt steg för en bibehållen , från Microsofts sett, dominans på marknaden.
Men så lätt blir det inte för Microsoft heller, då Google redan har ett kraftigt grepp här.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem
Skrivet av SysGhost:

Nyare versioner av Android fungerar utmärkt på laptops, både ARM-baserade och x86-baserade, då Google har släppt en x86-kompilerad version, tänkt att köras med Intel x86-baserade smartphones och datorer.

Visst vet jag att det kan köras på x86, men jag menar att det inte är i närheten av det bästa alternativet om man vill ha ett operativsystem för en laptop. Inte minst för att många program och interfacet är anpassade för pekskärm och i bästa fall fungerar hyffsat med mus.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Murer:

Visst vet jag att det kan köras på x86, men jag menar att det inte är i närheten av det bästa alternativet om man vill ha ett operativsystem för en laptop. Inte minst för att många program och interfacet är anpassade för pekskärm och i bästa fall fungerar hyffsat med mus.

Jo, håller med om att Android för nuvarande inte är det optimalaste valet för en "fullstor" dator. Och än mindre nu när Windows 8 kommer, som har enligt min mening förvånansvärt låga systemkrav för att vara ett "fullvuxet" operativsystem.
Men den snabba utvecklingen av Android kommer troligen att knappa in på Windows 8 som mobilt operativsystem. Google måste hålla uppe takten och få Android att mogna till och jämföras med fullvuxna operativsystem, vilket jag tror att dem kommer att göra.

Sedan skall vi inte glömma att Android ursprungligen är tänkt som ett minimalt operativsystem i små portabla enheter med mycket begränsade resurser, medans Windows är tänkt för fullstora datorer med rejäla resurser bakom sig.
Det jag finner intressant är den grå zon mellan portabelt och "fullstort" där både Android och Windows 8 kommer att ligga i luven på varandra. Android växer och mognar till och kommer att ta sig in allt mer på den "fullstora" marknaden, medans Windows krymper, smalnar av och tar sig alltmer in på den portabla marknaden.

Framtiden kommer minst sagt att bli intressant. Speciellt i den här gråzonen mellan fullstort och portabelt.

Min slutgiltiga fråga och fundering är huruvida Microsoft kommer att sköta det här.
För om Microsoft satsar för hårt på den portabla biten, finns det en risk att den "fullstora" marknaden blir lämnad med outnyttjade möjligheter och resurser. Undrar om Microsoft gapar efter lite för mycket här, hur väl vi än vill se ett bra resultat. Google är ingen liten "uppstickare" som lätt kan tryckas ner och ignoreras som Microsoft hittills gjort med många andra aktörer.

EDIT:
http://www.networkworld.com/community/node/81197
När man läser detta så börjar jag allvarligt fundera på Microsofts strategi. Verkar som om det kommer uppstå ett vakuum på den stationära marknaden.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Entusiast
Skrivet av SysGhost:

Jo, håller med om att Android för nuvarande inte är det optimalaste valet för en "fullstor" dator. Och än mindre nu när Windows 8 kommer, som har enligt min mening förvånansvärt låga systemkrav för att vara ett "fullvuxet" operativsystem.
Men den snabba utvecklingen av Android kommer troligen att knappa in på Windows 8 som mobilt operativsystem. Google måste hålla uppe takten och få Android att mogna till och jämföras med fullvuxna operativsystem, vilket jag tror att dem kommer att göra.

Sedan skall vi inte glömma att Android ursprungligen är tänkt som ett minimalt operativsystem i små portabla enheter med mycket begränsade resurser, medans Windows är tänkt för fullstora datorer med rejäla resurser bakom sig.
Det jag finner intressant är den grå zon mellan portabelt och "fullstort" där både Android och Windows 8 kommer att ligga i luven på varandra. Android växer och mognar till och kommer att ta sig in allt mer på den "fullstora" marknaden, medans Windows krymper, smalnar av och tar sig alltmer in på den portabla marknaden.

Framtiden kommer minst sagt att bli intressant. Speciellt i den här gråzonen mellan fullstort och portabelt.

Min slutgiltiga fråga och fundering är huruvida Microsoft kommer att sköta det här.
För om Microsoft satsar för hårt på den portabla biten, finns det en risk att den "fullstora" marknaden blir lämnad med outnyttjade möjligheter och resurser. Undrar om Microsoft gapar efter lite för mycket här, hur väl vi än vill se ett bra resultat. Google är ingen liten "uppstickare" som lätt kan tryckas ner och ignoreras som Microsoft hittills gjort med många andra aktörer.

Fast det var nog få som trodde att konceptet med smartphones och surfplattor skulle slå igenom så extremt fort och att utvecklingen skulle gå så fort. ARM utvecklades sanslöst fort. Tittar man på prestandan på SoC för telefoner så har prestandan ökat med 10-20 gånger på några år. Det är helt sanslöst och under samma tid har prestandan hos x86 "bara" fördubblats. Android har också utvecklats väldigt mycket på kort tid. Jag köpte nyligen en Galaxy Nexus och skillnaden mellan den och min Hero som jag haft i två år är enorm. Det känns på något sätt mer genomarbetat så det är inte bara den ökade prestandan som gör det.

Jag tror att Microsoft har en bra chans på den mobila sidan om de lyckas med integreringen. De kommer ju bli lite som ett mellansteg mellan det extremt låsta Ios och det extremt öppna Android. De ska ha viss kontroll på apparna men inte lika hård som Apple. Sen har ju Microsoft den stora fördelen med att de kan lösa väldigt fin integrering mellan stationära och mobila enheter.

Jag funderar också lite på hur de kommer landa mellan mobila enheter och mer traditionella stationära plattformar. De är inte dumma nog att dumpa stationära helt för de måste ha server-klientsidan kvar.

Jag tror det kommer hända mycket intressant inom en inte alltför avlägsen framtid. Det är kul att det börjar hända saker igen för alltför länge har datorer bara blivit snabbare och snabbare men inget stort har hänt. Nu börjar vi se ett generationsskifte igen vilket är väldigt spännande.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av SysGhost:

Det tror jag är ett smart drag. Nu när portabla enheter får processorkraften att kunna köra "fullvuxna" operativsystem finns det snart ingen anledning att ha helt separata operativsystem.
Det är den vägen Google tar med Android: samma operativsystem från små telefoner till större portabla datorer. En unifierad upplevelse, samma appar, samma inställningar, samma data tillgängligt på alla ens enheter.
Microsoft ser fördelarna med detta och följer i fotspåren så att säga.

Microsoft följer även Googles fotspår när det kommer till molnbaserade användardata och användarprogram/applikationer, vilket jag är positiv inställt till. Frågan hur långt Microsoft kommer att ta detta.
Skulle vara bekvämt att ha mina konton från den stationära datorn, med mina filer och dokument, automatiskt synkat till min bärbara dator.
Som alltid, oavsett om det är med Apple, Google, Microsoft eller dropbox, så måste man hålla rätt på vad för data man vill ha synkat på nätet. Själv hård-krypterar jag mina känsliga data som jag vill synka. Säkerheten är trots allt upp till en själv.

Gör Microsoft rätt, så kommer Windows 8, med molntjänsterna som integreras, att bli en succé.
Det är just det jag ifrågasätter: Radikala förändringar och ett helt nytt sätt att hantera data. Kommer medelsvensson att hänga med? Eller floppar det på grund av för stora förändringar?

Jag tror också att det går åt hållet som du beskriver men jag tror inte att det kommer att leda till att pcdatorer har samma användargränssnitt som telefoner/tablets har i dag eller att det skrivbordsbaserade gränssnittet kommer att försvinna. Till exempel utgår ju Android i princip från skrivbordsgränssnitt som det är och det känns troligare att det blir temabaserat där de olika användargränssnitttemorna är kraftigt optimerade för ändamålen.
Därav min tveksamhet angående delar av Microsofts unifieringsstrategi.