Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Väsby
Registrerad
Feb 2009

Sabertooth 990FX

Hej

Har problem med RAM i mitt nya moderkort, Sabertooth 990FX. Behöver verkligen hjälp.
Jag har installerat 16GB minne. Men bios använder bara 8GB, men den hittar alla 4 stickor.
Har testat att öka volt på CPU/NB, har testat att klocka ner minnerna.
Har testat två olika ram, CMZ8GX3M2A1600C9 och KVR1333D3N9K4/16G.

Har varit hos webhallen och bytt moderkort.

Min cpu är AMD Phenom II x6 1090T.

Tips?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kista
Registrerad
Sep 2011

4 x DIMM, Max. 32GB, DDR3 1866/1600/1333/1066 Hz ECC, Non-ECC, Un-buffered Memory
Dual Channel Memory Architecture

Ja du står här att ditt moderkort ska klara av det! men jag tror nog att ditt moderkort ser ut för ditt bästa då den kör bara 2 st av dina minnen eftersom det ger optimal prestanda .. (oftast så att 2 är svarta och 2 slots är vita som ett exempel) det är ju inte så randomly det är så att moderkortet körs bättre med 2 st ... samt att ditt kort inte är så kompatibel med RAM

om du hade tagit din tid att söka i typ 1 minut på google hade du nog kommit med svar

http://uk.asus.com/Motherboards/AMD_AM3Plus/SABERTOOTH_990FX/...

had a quick look at http://uk.asus.com/M...OOTH_990FX/#MSL and your ram config seems not on the qualified vendor list document.

I have the same board, and it is a bit picky with ram. I had bought amd performance ed ram (patriot) and get all sorts of weird issues. Swapped for corsair vengance, all good.

Intel I7 3770k, MSI G45-Z77A, Corsair Vengenance Low Profile 2x 8GB, Samsung Evo 840 250 GB, Fractal Design Define R4, Cooler Master Evo 212, Corsair HX650 v2, 1 TB Western Digital Green Caviar, Asus Dvd Brännare.

Trädvy Permalänk
Hjälpsam
Plats
Karlskoga
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av schnoken:

Hej

Har problem med RAM i mitt nya moderkort, Sabertooth 990FX. Behöver verkligen hjälp.
Jag har installerat 16GB minne. Men bios använder bara 8GB, men den hittar alla 4 stickor.
Har testat att öka volt på CPU/NB, har testat att klocka ner minnerna.
Har testat två olika ram, CMZ8GX3M2A1600C9 och KVR1333D3N9K4/16G.

Har varit hos webhallen och bytt moderkort.

Min cpu är AMD Phenom II x6 1090T.

Tips?

Om du inte har senaste BIOS, testa att uppdatera.

AMD Ryzen 7 1700 | Vega RX 64 | https://valid.x86.fr/ufsz9j | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W | Corsair 600T Graphite vit.
AMD FX8350 | Polaris RX 460 4 GB | https://valid.x86.fr/0q5pkm | Cooler Master V 700W | 32 GB ECC-Minnen.
HTPC | https://valid.x86.fr/ez1zxw |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mariefred
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av Ratatosk:

Om du inte har senaste BIOS, testa att uppdatera.

Japp ska finnas en ny BIOS som fixar detta.En polare hade exakt samma problem och vi körde in nyaste bios och poff allt vart ok

╔ Corsair 32GB DDR4 CL15 3000Mhz VENGEANCE RGB ■
╠ ASUS-ROG-MAXIMUS-X-HERO ■ ASUS-ROG-STRIX-GTX1080TI-OC ■ i7 8700K
╠ DeepCool Captain 280EX RGB ■ 2x Samsung 970 EVO 500GB■
╠ Deepcool NEW ARK 90 Electro Limited Edition NR58 ■ XFX PRO1000W Limited Black Edition
╚ Samsung SE790C 34" Ultrawide 3440x1440@75Hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
192.168.1.1
Registrerad
Jan 2010
Skrivet av Stefan93:

Vill bara säga att det fungerar inte bättre med 2, det är precis lika bra med fyra. Sålänge det är par, och samma sorts minnen Dual-channel innebär inte att den jobbar bäst med 2 minnen, utan att den körs i två kanaler = behövs 2 minnen

Dell XPS 13 9360 / På jakt efter nya projekt

Krusidullen är stulen

Trädvy Permalänk
Hjälpsam
Plats
Karlskoga
Registrerad
Jan 2007

AMD Ryzen 7 1700 | Vega RX 64 | https://valid.x86.fr/ufsz9j | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W | Corsair 600T Graphite vit.
AMD FX8350 | Polaris RX 460 4 GB | https://valid.x86.fr/0q5pkm | Cooler Master V 700W | 32 GB ECC-Minnen.
HTPC | https://valid.x86.fr/ez1zxw |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kista
Registrerad
Sep 2011
Skrivet av SuperSverker:

Vill bara säga att det fungerar inte bättre med 2, det är precis lika bra med fyra. Sålänge det är par, och samma sorts minnen Dual-channel innebär inte att den jobbar bäst med 2 minnen, utan att den körs i två kanaler = behövs 2 minnen

haha aa vet det trodde bara att detta moderkortet var avsedd för att optimera just på det sättet jag vet att dual memory channel betyder att 2 minnen behövs men i och med det han skrev så tänkte jag bara out of the blue .. men som sagt kolla in med ditt moderkort att dom ens kan ta in dom ram minnerna du har

Intel I7 3770k, MSI G45-Z77A, Corsair Vengenance Low Profile 2x 8GB, Samsung Evo 840 250 GB, Fractal Design Define R4, Cooler Master Evo 212, Corsair HX650 v2, 1 TB Western Digital Green Caviar, Asus Dvd Brännare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kista
Registrerad
Sep 2011

och snälla nästa gång säg modellen på RAM minnet du använder eller hela datorns specs så man får en bättre bild

Intel I7 3770k, MSI G45-Z77A, Corsair Vengenance Low Profile 2x 8GB, Samsung Evo 840 250 GB, Fractal Design Define R4, Cooler Master Evo 212, Corsair HX650 v2, 1 TB Western Digital Green Caviar, Asus Dvd Brännare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
192.168.1.1
Registrerad
Jan 2010
Skrivet av Stefan93:

haha aa vet det trodde bara att detta moderkortet var avsedd för att optimera just på det sättet jag vet att dual memory channel betyder att 2 minnen behövs men i och med det han skrev så tänkte jag bara out of the blue .. men som sagt kolla in med ditt moderkort att dom ens kan ta in dom ram minnerna du har

Kan dem
Skulle tro att, som det sagt ovan, det behövs en BIOS-uppdatering för att fixa proiblemet.

Dell XPS 13 9360 / På jakt efter nya projekt

Krusidullen är stulen

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004

Den där listan är bara en guide till vissa minnen, då de ju omöjligt kan testa alla därute på marknaden så brukar de flesta vanliga minnen passa.

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2011

har exakt samma problem.

4 st Kingston Hyper-X som har fungerat oavbrutet i 4 månader.

Verkar bara fungera i 1066mhz av någon dum anledning :/

AMD FX-9590 @ 4,90 GHZ | EK Vattenblock till CPU med 2x360 radiatorer | AMD Memory 4x4GB kit 1866MHZ | MSI R9 290X Lightning with EK Fullcover block | Asus ROG Crosshair V Formula-Z 990FX | Corsair 1000W PSU | Phantek Enthoo Pro | Razer Blackwidow Ultimate 2014 | Sennheiser PC-360 G4ME | 1st 240GB Samsung 840 Evo | 2x 1,5TB Samsung F1 | 1x 500GB Samsung

Trädvy Permalänk
Hjälpsam
Plats
Karlskoga
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av Ohlert90:

har exakt samma problem.

4 st Kingston Hyper-X som har fungerat oavbrutet i 4 månader.

Verkar bara fungera i 1066mhz av någon dum anledning :/

Senaste BIOS?

AMD Ryzen 7 1700 | Vega RX 64 | https://valid.x86.fr/ufsz9j | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W | Corsair 600T Graphite vit.
AMD FX8350 | Polaris RX 460 4 GB | https://valid.x86.fr/0q5pkm | Cooler Master V 700W | 32 GB ECC-Minnen.
HTPC | https://valid.x86.fr/ez1zxw |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2011

yes 1304

AMD FX-9590 @ 4,90 GHZ | EK Vattenblock till CPU med 2x360 radiatorer | AMD Memory 4x4GB kit 1866MHZ | MSI R9 290X Lightning with EK Fullcover block | Asus ROG Crosshair V Formula-Z 990FX | Corsair 1000W PSU | Phantek Enthoo Pro | Razer Blackwidow Ultimate 2014 | Sennheiser PC-360 G4ME | 1st 240GB Samsung 840 Evo | 2x 1,5TB Samsung F1 | 1x 500GB Samsung

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2011

Löste problemet genom att byta processor till en FX-8120. Verkar som om minneskontrollern i CPU:n havererat då samma fenomen uppstår med andra moderligt

Skickades från m.sweclockers.com

AMD FX-9590 @ 4,90 GHZ | EK Vattenblock till CPU med 2x360 radiatorer | AMD Memory 4x4GB kit 1866MHZ | MSI R9 290X Lightning with EK Fullcover block | Asus ROG Crosshair V Formula-Z 990FX | Corsair 1000W PSU | Phantek Enthoo Pro | Razer Blackwidow Ultimate 2014 | Sennheiser PC-360 G4ME | 1st 240GB Samsung 840 Evo | 2x 1,5TB Samsung F1 | 1x 500GB Samsung