Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2003

Genussvenus

Jag är så fruktansvärd trött på att läsa och lyssna på all den ny feminism som på något viss har blivit den PK ställningen här i Sverige, Jag läste här om dagen en artikel om "kärleks invandring" d.v.s när man tar hem en maka/make. Någonstans mitt i artikeln framkom det att i ny feministiska Sverige så gäller denna nya reform förstås endast kvinnor. Plötsligt tar artikeln upp våld i hemmet man > kvinna som om våld på något sätt skulle vara relevant i vår integrations politik? Men det är inte tidningen i sig som är problemet det är förstås politikerna och den nuvarande genus synen - Vi är skapta exakt lika dant och vi har precis samma förutsättningar i allt! *blundar*. Gud förbjude om något kön var kognitivt predisponerad för X och inte Y, vi är ju exakt lika dana fysiskt (umm vänta här nu!) så självklart fungerar vi precis samma på insidan också!

Om vi fastställer att vi är olika. Är det då inte orimligt att förvänta sig en 50/50 fördelning på arbetsplatsen för arbete Y när 90% av ena könet är predisponerade för X och 90% av det andra könet är predisponerade för Y? Jämställdhet är bör vara lika förutsättningar i samhället, inte någon arbiträr 50/50 köns fördelning på jobbet!

Läs detta om du blev butthurt av ovanstående ->

Jag vill förtydliga att jag säger alltså att människor är predisponerade för uppgifter som ett visst arbete innehåller. Alltså inte något specifikt arbete, och speciellt inte "hushållsarbete" eller något annat banalt 50-tals tänk som f.ö vem som helt kan utföra.

Dold text

Dagens feminister sticker inte understollen med att de de facto har varit förtryckta i även vårt västerländska land sedan tidernas begynnelse (INTE LÄNGRE), men samtidigt vill dom inte vissa någon förståelse för implikationerna denna historia av förtryck har. Idag har vi ca 30% tjejer i chefs positioner i Sverige. Detta är bra, detta är realistiskt (om garanterat något artificiellt) för hur värden i dag ser ut. Men nej, ny feminister vill ha något så arbiträrt som en 50/50% uppdelning och dom vill inte ha det 2040, dom vill ha det förra veckan. Detta gäller självklart endast gynnsamma och attraktiva positioner, män sliterut sig i förtid i fysiskt tunga jobb och pensionerar sig tidigare än kvinnor men samtidigt är alltid fokus på kvinnors underrepresentation, inte männens överrepresentation. Även om det från ett rent rationellt perspektiv är rimligt att män förhåller sig till denna sysslan i större utsträckning än de statistiskt fysiskt svagare könet. Jag skulle vilja se en feminist ta upp arbetsfördelningen i en gruva i Kongo (skämt!). Men seriöst så är det just där i Kongo feminism nu behöves. I Sverige? där behöver vi jämställdhet inför lagen, man/kvinna skall inte förekomma i lag texter överhuvudtaget. Vi bör sträva efter ett jämställt samhället, inte ett feministiskt. Jämställdhet kommer inte från politiska initiativ, kvotering osv. (visserligen gör de för mycket fin statistik!) Jämställdhet kommer från förändrade attityder i samhället genom utbildning och kultur.

Ny feminism in action:

Källa: Regeringens skrivelse 2011/12:3

Citat:

Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet. I konkret bemärkelse handlar det om rätten och möjligheten att bestämma över sin egen kropp, sexualitet och reproduktion. Regeringen ansåg det viktigt att förtydliga att det bakom det våld som kvinnor utsätts för oftast finns en manlig förövare, varför det tidigare använda könsneutrala begreppet ”könsrelaterat våld” ersattes av ”mäns våld mot kvinnor”.

Detta blev lite hastigt skrivit om något som gör att det riktigt vrider i mig när jag läser Metro eller lyssnar på feministerna som får härja fritt på p3 med sina åsikter men jag vill se vad ni andra tycker om detta, jag vet att det finns en del feminister här och jag skulle gärna vilja höra från er! Innan pajkastningen börjar vill ja understryka att jag inser att kvinnor fortfarande är underrepresenterade men jag hävdar att detta är ett resultat av hur vårt samhälle ser ut och har varit men även att det blir bättre, det är bara en tidsfråga. Vidare bör en 50/50 uppdelning av arbeten OCH LÖN inte eftersträvas just för att vi är olika som individer, jag vet inte i vilken riktning vågen kommer väga när allt är klart men jag vet att om den stannar på 50/50 så har vi inte lika förutsättningar i vårt samhälle, då har vi kvotering och köns diskriminering.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Maj 2003

Jag tror inte att folket är dumma, utan det handlar mer om journalister som sedan påverkar politiker till att komma med dumma idéer och lagstifta. Där många beklagar sig på detta utan det påverkar något, då det knappast finns någon vanlig person som tycker motsatsen. (bara politiker och journalister som lever i sin bubbla)

Liksom något jag anser är en grundpelare i ett "klasslöst samhälle" är att man är lika inför lagen, där det t.ex. inte finns lagar som enbart skyddar vissa individer och de andra får mer ordspråket "ger du dig in i leken får du leken tåla" till svars när de beklagar sig.
Jag tänker då främst på brottet kvinnofridskränkning, vilket få kvinnor har blivit dömda för när de har misshandlat sina män..
Brottet kvinnofridskränkning är för övrigt lika förlegat som straffet biltog. http://sv.wikipedia.org/wiki/Biltog och ska ur ett vettigt rättsväsende behandlas på samma sätt.

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2003

Jag tror du och jag har ett snarlikt synsätt på detta (och lite annat) Bud_bundy men jag tror däremot att vi dessvärre inte utgör någon majoritet, eller i alla fall inte någon uttalad sådan, Jag har läst många insändare med feminister som blankt förnekar att vi är olika men samtidigt promotar att kvinnor ska "positivt" särskiljas på diverse sett, och som jag sa i mitt tidigare inlägg denna skeva syn och jakt på någon form av 50/50 uppdelning på allt som politiskt kan regleras istället för en strävan efter att ge alla lika förutsättningar och sedan låta korten falla där det gör. Om samhällets män vill göra si och kvinnor så, låt det då vara på det viset. Men alla _måste_ ges samma förutsättningar (i den mån som är könsrelaterat) att göra si som så!

Och detta var bara "ny feminismen" (alltså inte feminismen som pågick och kulminerade någon gång under 50-talet som faktiskt i stort handlade om jämställdhet och lika förutsättningar) i politiken, lika förutsättningar. Ny feminismen den existerar lika mycket i vårt samhälle, men jag lägger inte all skuld på feminismen där. Det finns andra krafter så som värdens historia av "mans dominans" ( haha ) som försvårar för ett jämställt samhälle (gillar egentligen inte ordet i denna kontexten för det har undertoner av det där 50/50 träsket). Det är ett socialt tryck vi att ska göra si och så beroende på kön men vi måste akta oss för att försöka ändra på detta med politiska initiativ, det är fel väg. Samtidigt som det inte är en slump att det är på det viset, män och kvinnor dras till olika saker och självklart bildas det då förutfattade meningar och normer som man förväntas foga sig efter. Grupptryck är inget nytt och jag tycker faktiskt det är ok, vi får leva med det, "rise above it".

Kvinnor far mycket illa av fysiskt starkare våldsamma män i vårt samhälle men det är inte rätt att vi män diskrimineras i politiken för detta. I samhället diskrimineras det fritt bland könen skillnaden är diskriminering av män skjuts under mattan och i vissa fall rent av PK, det råder stora diskussioner om skönhetsideal för kvinnor men debatten om skönhetsideal för män lyser med sin frånvaro. Bilder på lättklädda kvinnor möter enorm kritik om sexism och "objektivism", debatten existerar inte för män. En tjej får en hånfull kommentar ang. behåring under armarna och det blir ramaskri i flera månader, "STOPA PRESARNA!". Håriga män hånas 24/7 i media and yet not a singel fuck has been given.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Maj 2003
Skrivet av tomten51:

Bud_bundy men jag tror däremot att vi dessvärre inte utgör någon majoritet, eller i alla fall inte någon uttalad sådan

Min världsbild som innehåller min människosyn med män och kvinnor är knappast någon majoritet, men det finns gott om folk med liknande drag.

Skrivet av tomten51:

Jag har läst många insändare med feminister som blankt förnekar att vi är olika men samtidigt promotar att kvinnor ska "positivt" särskiljas på diverse sett, och som jag sa i mitt tidigare inlägg denna skeva syn och jakt på någon form av 50/50 uppdelning på allt som politiskt kan regleras istället för en strävan efter att ge alla lika förutsättningar och sedan låta korten falla där det gör. Om samhällets män vill göra si och kvinnor så, låt det då vara på det viset. Men alla _måste_ ges samma förutsättningar (i den mån som är könsrelaterat) att göra si som så!

Att du har läst många såna insändare beror nog på vilka medier du har läst, du hittar inte många forum på nätet där folk delar denna åsikt. Jag skulle knappast tro att denna åsikt ens har mycket att komma med på kvinnodominerade forum som familjeliv.se

Hur det står till bland allmänheten och synen på feminism är intressant men svårt är att veta. Den där extrema feminismen lär inte vara vanlig. Och jag antar att folk i allmänhet har en "förnuftig syn", där man kan fundera på detaljer. Som lika lön för lika arbete oavsett kön, lär ju i princip alla stöda. Lika lön för olika arbete är dock inte lika självklart.
Men detaljer som man t.ex. genom planekonomi ska ge vårdperson högre lön för att man anser de jobbar lika mycket som andra grupper, ja det kanske folket i allmänhet stöder.

Det jag alltså påstår är att det är en liten skara med radikala åsikter som skriver artiklar som retar upp folk. Sedan blöder våra politiker i allmänhet för mycket och har en sjuklig angelägenhet att lägga sig i sånt som de ej har med att göra.

Skrivet av tomten51:

Och detta var bara "ny feminismen" (alltså inte feminismen som pågick och kulminerade någon gång under 50-talet som faktiskt i stort handlade om jämställdhet och lika förutsättningar) i politiken, lika förutsättningar. Ny feminismen den existerar lika mycket i vårt samhälle, men jag lägger inte all skuld på feminismen där.

Om vi pratar om arbetspolitik så handlar det om socialistisk tänkande.
Om kvinnor utför samma arbete för mindre pengar, varför ska man då anställa dyrare män för jobben? Det finns ingen logik i detta, problemet är att vissa att staten ska detaljstyra marknaden för att gynnas deras egetintresse, som att höja lönen på vissa arbete.

Skrivet av tomten51:

Det är ett socialt tryck vi att ska göra si och så beroende på kön men vi måste akta oss för att försöka ändra på detta med politiska initiativ, det är fel väg. Samtidigt som det inte är en slump att det är på det viset, män och kvinnor dras till olika saker och självklart bildas det då förutfattade meningar och normer som man förväntas foga sig efter. Grupptryck är inget nytt och jag tycker faktiskt det är ok, vi får leva med det, "rise above it".

Det sociala trycket emot "pojkflickor" vill jag påstå i princip är borta bland vanliga svenskar. Däremot finns såklart trycket kvar på män, det är då mer ens jämnåriga som ser ner på en.
Nå som du sa är grupptryck inget nytt och vi får leva med det.

Skrivet av tomten51:

det råder stora diskussioner om skönhetsideal för kvinnor men debatten om skönhetsideal för män lyser med sin frånvaro.

Orsaken till detta är nog att få män blir lidande av skönhetsidealen och att vi bryr oss mindre om dem.

Skrivet av dosman:

Om du blir trött bara av att läsa om hur det är, hur trötta på situationen är då inte de som är förtryckta.

Det är verkligen synd om dig som är tvungen att lyssna och läsa vad feminister har att säga. Det är män som är de verkliga offren. Den vita mannens börda är tung.

Förtryckta? Utveckla.. Och oja det har funnits förtryckta folk i sverige, allt ifrån sockenlappar till andra "invandrare", men svenska kvinnor idag? Vem har föresten tung börda i sverige? Att ha det dåligt ställt och ha tung börda är två skilda ting.

Jag vill påstå att sverige genom socialism har tagit bort bördan ifrån personer, då nästan oavsett vad som händer så har man alltid kåken att falla tillbaka till. Likaså behöver man ta hand om sina barn om man inte vill, detta gäller idag även kvinnor.
Trots min lilla bekantskapskrets känner jag till fyra kvinnor som övergav sina småbarn utan någon knappt reagerade och jag tror inte min bekantskapskrets är unik. (de hade hittat yngre och fräschare tjurar/hingstar och ville slippa passa barnen)
Men visst män har enklare att överge sina barn om de känner för det, detta är knappast något som vi behöver skämmas på en arbetsintervju eller så om.. Så kvinnor har helt klart större börda när vi pratar om barn, bara det att det ofta inte är svårt att minska bördan.

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2003
Skrivet av dosman:

Om du blir trött bara av att läsa om hur det är, hur trötta på situationen är då inte de som är förtryckta.

Det är verkligen synd om dig som är tvungen att lyssna och läsa vad feminister har att säga. Det är män som är de verkliga offren. Den vita mannens börda är tung.

Varför tar du in etnicitet i detta? Jag pratar inte om "den vita manen" vem detta nu är, det är då inte jag, jag har nog ta mig fan haft min "fair share" av bördan kan jag tala om för dig. Nej, jag pratar om män precis som jag oavsett vilken kulör vi besitter.

Här har du ett riktigt exempel på hur detta manifesterar sig utanför lag/politik (som är det stora problemet), även om detta exempel inte är ett stort problem i säg så är det en indikator på vad vi män får stå ut med i samhälle på grund av någon medfödd skuld. I alla fall så skulle jag träffa min syster som låg inne på sjukhuset, men eftersom jag var en man fick jag inte komma in, sjuksköterskan bad mig vänta utanför varpå jag ringde min syster. sjuksköterskan hade haft "dåliga erfarenheter" och kände då att hon huff som haf kunde slänga ut alla män tills dom ringer vederbörande.

Skall vi börja göra lika dant med svarta män för att dom är överrepresenterade i brottsstatistiken? Behöver jag ens nämn orättvisan i vårdnadstvister? Det finns ingen stans där kvinnor inte har fördelen när det gäller lag och politik. Det är fel. Det är diskriminering. Punkt. DU kan inte klandra en mänska för något en annan mänska har gjort. pfft "den vita manens börda är så tung" toppen av arrogans det där, och den vita kvinnas börda är då större?

Gå till svt:play och titta på lite filmer där, där har du börda.

Jag vill hemsk gärna höra vad din faktiska ståndpunkt är så om du kan förmå dig att skriva fem rader vad du faktiskt tycker om saken och inte spy ut massa strunt. Få mig att förstå varför jag är har en sådan lätt börda, tidsskillnad från resten av Sverige.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2010

Okej, så för någon som inte riktigt förstår vad du skriver:

Vad är problemet? Att feminister i Sverige först och främst fokuserar på Sverige och inte Kongo?

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2003

Ja, feminism behöves där, här behöver vi jämställdhet och det hävdar jag är inte vad feminismen står för i Sverige _idag_, feminismen i Sverige gör allt för att skilja på könen, feminismen oavsiktligt eller ej står för ojämna förutsättningar för att nå 50/50 idealet där kvinnor och män statistiskt skall hålla på med samma saker trots att könen dras till olika saker. Feminism särbehandlar människor baserat på brottsstatistik.

Feminism behöves i bl.a Afrika ("desperate times requires desperate measures" typ av ting), för att motverka våldtäkter i kris områden och det utbreda sociala förtrycket mot kvinnor som existera i Afrika där kvinnor diskrimineras, könsstympas och annat hemskt. Men faktiskt, precis så som du säger, ut med feminism in med jämställdhet och lika förutsättningar inför lagen, resten får samhället reda ut genom debatt te.x sexuella trakasserier och annat som ofta riktas mot kvinnor (som fungerar åt båda hållen faktiskt, har själv en erfarenhet av det där haha). Härligt med ditt inlägg för det får mig å inse att mina åsikter kanske inte är så extrema som dom verkar när det talas feminism i min umgängeskrets.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Källaren
Registrerad
Sep 2004

Fattar inte heller poängen i OP.... Förstår inte riktigt hur relevanta är dom små fysiska skillnaderna mellan en man och och en kvinna i dagens samhälle...

AMD Athlon xp 2100+ | Asus A7M266 | 512 DDR | GeForce3 | 40 GB Hdd | DVD Plextor 16X

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av Tomas_88:

Fattar inte heller poängen i OP.... Förstår inte riktigt hur relevanta är dom små fysiska skillnaderna mellan en man och och en kvinna i dagens samhälle...

Det kanske inte är fysiska skillnader som OP syftar på? Förmåga till muskelmassa är ju inte den enda genetiska skillnaden mellan kvinnor och män.

Bureaucracy expands to meet the needs of the expanding bureaucracy. - Oscar Wilde
If the answer to any question requires a leap of faith, is it really an answer at all?
"Reason is not automatic. Those who deny it cannot be conquered by it." - Ayn Rand

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2003

Thomas_88 är min text svår att läsa eller är det bara innehållet du inte ser någon poäng med? Texten är skriven ganska hastigt så jag får ursäkta mig själv om så är fallet. Men poängen är att, enligt mig så efter det att ett samhälle har kommit tillräckligt långt i mänskliga rättigheter, jämlikhet å allt annat gott så blir feminismen kontraproduktiv mot alla dessa goda saker då feminismen i botten särskiljer män och kvinnor för att förbättra kvinnors situation när dom inte har/hade lika rättigheter, när vi väl har lika rättigheter och förutsättningar så finns det inget mer för feminismen att göra, men feminism i Sverige fortsätter, men istället för att balansera ut ekvationen och likställa kvinnor och män så börjar feminismen att särskilja man och kvinna inför lag och politik. Skrota feminismen i Sverige, ta in jämställdhet.

Som en fotnot vill jag även nämna att alla vi män bör vara medvetna om att kvinnor blir socialt "positivt" särbehandlade i samhället hela tiden, men det är förstås något som antaglig kommer ändras med tiden, till en vis punkt, de är ju förstås kvinnor och vi män..

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2010
Skrivet av tomten51:

Ja, feminism behöves där, här behöver vi jämställdhet och det hävdar jag är inte vad feminismen står för i Sverige _idag_, feminismen i Sverige gör allt för att skilja på könen, feminismen oavsiktligt eller ej står för ojämna förutsättningar för att nå 50/50 idealet där kvinnor och män statistiskt skall hålla på med samma saker trots att könen dras till olika saker. Feminism särbehandlar människor baserat på brottsstatistik.

Jag skulle, enligt definition, kalla mig feminist utan att stå för något av det där. Att lyssna på de som skriker högst och sedan göra dem till representanter för hela gruppen är ingen bra idé. Givet att det finns många knasiga genusmiffon som tar det hela till en ny nivå, men extrema åsikter finns i alla läger.

Skrivet av tomten51:

Feminism behöves i bl.a Afrika ("desperate times requires desperate measures" typ av ting), för att motverka våldtäkter i kris områden och det utbreda sociala förtrycket mot kvinnor som existera i Afrika där kvinnor diskrimineras, könsstympas och annat hemskt. Men faktiskt, precis så som du säger, ut med feminism in med jämställdhet och lika förutsättningar inför lagen, resten får samhället reda ut genom debatt te.x sexuella trakasserier och annat som ofta riktas mot kvinnor (som fungerar åt båda hållen faktiskt, har själv en erfarenhet av det där haha). Härligt med ditt inlägg för det får mig å inse att mina åsikter kanske inte är så extrema som dom verkar när det talas feminism i min umgängeskrets.

Ska svenska feminister åka till Afrika därför att du tycker att Sverige är jämställt? Ska svenska feminister sluta diskutera könsrelaterade frågor för att du tycker att Sverige är jämställt? Är inte feminister en del av samhället?

Jag blir så förvirrad här.

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Källaren
Registrerad
Sep 2004
Skrivet av Zartax:

Det kanske inte är fysiska skillnader som OP syftar på? Förmåga till muskelmassa är ju inte den enda genetiska skillnaden mellan kvinnor och män.

Men för den delen kan jag inte heller förstå hur relevanta är dom mentala skillnader mellan killar och tjejer då jag tror att vår intellekt ändå gör dom skillnader mycket obetydliga. Och ja nu när jag läser inlägget under Zartaxs så håller jag med, extrem feminism är ren paradox till den jämlikhet dom strävar efter

AMD Athlon xp 2100+ | Asus A7M266 | 512 DDR | GeForce3 | 40 GB Hdd | DVD Plextor 16X

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av Tomas_88:

Men för den delen kan jag inte heller förstå hur relevanta är dom mentala skillnader mellan killar och tjejer då jag tror att vår intellekt ändå gör dom skillnader mycket obetydliga. Och ja nu när jag läser inlägget under Zartaxs så håller jag med, extrem feminism är ren paradox till den jämlikhet dom strävar efter

Vårt intellekt är överskattat. Vi är mycket mer styrda av genetiska drag än vi vill tro. Man vill ju gärna tro att man har kontroll över sitt sinne, sin vilja och att man är herre över sitt liv, men i själva verket är känslor och instinkter en stor del av ens personlighet. Jag har mycket svårt att tro att de skillnader i könsfördelning vi ser inom t.ex. vården bara beror på kulturella orsaker, speciellt när man ur evolutionär synvinkel lätt kan motivera varför kvinnor skulle ha mer nytta än män av att ha en disposition åt det vårdande och omhändertagande hållet. Vad man bör fråga sig är då om det verkligen är bra för samhället och dess invånare att försöka driva sysselsättningen inom olika grenar till ett 50/50-förhållande? Antagandet att män och kvinnor är lika, utöver de uppenbara fysiska skillnaderna, är ju trots allt en politiskt och ideologiskt driven "fakta" och inte något vetenskapligt faktum.

Bureaucracy expands to meet the needs of the expanding bureaucracy. - Oscar Wilde
If the answer to any question requires a leap of faith, is it really an answer at all?
"Reason is not automatic. Those who deny it cannot be conquered by it." - Ayn Rand

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2003

Zartax har ochså koll på dett här ser jag, härligt. Frågan är nu då, blir ni andra även förvånade av hur feministerna i media får härja fritt jag tänker kanske mest på P3 nu då som är public service. Programledarna på P3 är väldigt fri språkliga till och från (jag lysnnar mycket på P3 på jobbet) med sina politiska åsikter och hur svenska män och kvinnor ska behandlas olika.

Vill fortfarande höra från feminister där ute, och Valiumballong, är du även maskulinist? Jag är väll också feminist (och maskulinist och etnicitetist(?) etc. etc.) men jag ser ingen anledning att utöva feminism i Sverige då kvinnor inte har några rättigheter män inte har. Våra mänskligrättigheter är allt vi behöver värna om. Och ännu en gång, feminismen i Sverige är inte längre för jämlikhet, det har vi redan och lite till, vad vi behöver är att ändra uppfattningar som människor har om man och kvinna, det är det som skapar den stora inbalansen i arbetes statistiken. Vi måste även ge det tid, generationen där somliga anser att kvinnans plats är i köket jobbar fortfarande, arbetsmarknaden är som sagt inget som ändras i en handvändning. Och tro mig, köns diskriminering är något som är här för att stanna men att bekämpa det från ett feministiskt perspektiv är diskriminering i sig.

blev lite av rant men ja ja

Gärna lite kvinnliga feminist tankar om ni inte är för arga på mig?

//edit:

Här hittade jag! http://www.youtube.com/watch?v=CEZ7uta14nw

Detta program var från "Återvinningsintervjun" i programmet P3 Populär den 17 Oktober 2008, hur kan P3 få låv att fortsätta med dessa uttalade pro feminism program och programledare? Jag förstår det inte? Men fan va bra Paolo var! Notera program ledarens reaktion när han säger att han är "militant jämställdhetsivrare", jag ska nog ta och kontakta SR.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hufvudstaden
Registrerad
Jan 2002
Skrivet av tomten51:

Men fan va bra Paolo var!

Bra för att han för fram ett rigoröst filosofiskt och/eller vetenskapligt argument eller för att ni delar en känslomässig anknytning till samma koncept? Paolo övertygar ingen som inte redan är invigd och för min del så får han gärna hålla sig så långt borta han kan från mansrättsrörelsen.

Länktips: "Fempocalypse!!" av GirlWritesWhat

EOS 5D • EOS-1D Mark IV • 16-35/2.8L • 70-200/2.8L IS II • 35/1.4L • 200/2L IS • 400/2.8L IS

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2010
Skrivet av tomten51:

Vill fortfarande höra från feminister där ute, och Valiumballong, är du även maskulinist? Jag är väll också feminist (och maskulinist och etnicitetist(?) etc. etc.) men jag ser ingen anledning att utöva feminism i Sverige då kvinnor inte har några rättigheter män inte har.

Jag är för män och kvinnors lika rättigheter och lika behandling. Idag är inte män och kvinnor likvärdiga i alla situationer. Kvinnor har fördelar i frågor som rör barn och familjeliv medan män har fördelar inom många branscher oavsett nivå. Det är frågor som, med tiden, kommer att lösa sig, men förmodligen inte utan hjälp. Inget löser sig av sig självt. Sedan har vi ett rätt stort problem med våld och trakasserier mot kvinnor av vilket mycket kan spåras till våran havererade invandringspolitik, men även bland svenska ungdomar och vuxna finns det i många fall en riktigt kass kvinnosyn. Jag är ingen genustrytare som vill ha könspedagoger på dagis, men jag vet att det finns normer som behöver justeras. Att män är så kraftigt överrepresenterade i styrelser är ett socialt problem, men det innebär inte att jag förespråkar kvotering.
Det handlar inte bara om rättigheter. Feminism är mycket större än så.

Sedan är detta förhållandevis små politiska frågor. Det finns mycket som jag prioriterar, men det skadar inte att ha det i åtanke.

edit: Feminism är ingenting man "utövar".

edit2: Jag vet inte om jag tycker att du har rätt att säga vad jag, som feminist, står för.

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2003

Vad anser du att feminismen bör göra i Sverige då? Jag förstår inte hur man kan förespråka jämställdhet och samtidigt hålla en debatt om endast feminismen, var är maskulininismen?. Var är debatten om mäns könsroller i samhället? Nej, kalla det vad det är. Kalla det jämställdhets debatt och diskutera ämnet utan fasit i hand. Kvinnor har inte alltid det korta strået, i Sverige vill jag snarare påstå att det är tvärt om. Och snälla tag inte in brottsstatistiken i saken, det är irrelevant, eller snarare ett resultat av mäns könsroller som feminismen inte tar upp (för att inte tala om att det är direkt könsdiskriminerande att på något sätt basera politik på).

Jag vet att det är många där ute (många män) som te.x tror att brottsstatistik är något bevis för att män är svin, helt absurt tänk det där (säger inte att du har påståt något sånt men jag vet att detta är något många feminister anser). Med den logiken är kvinnor dumma. Alla stora pionjärer har varit män. Eliten har historiskt bestått av män. Är kvinnan helt enkelt dum? Eller har kvinnorna inte fått chansen? Har kvinnorna fått chansen att starta krig? behöver kvinnor begå brott för att ställa matt på bordet eller gör manen det? hur är det med könsrollerna? Vi behöver en köns neutral debatt om könsroller inte en debatt som redan är vinklad.

Jag vill se Titanic berättad av Leonardo DiCaprio.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2009
Skrivet av tomten51:

Jag är så fruktansvärd trött på att läsa och lyssna på all den ny feminism som på något viss har blivit den PK ställningen här i Sverige,

Varför gör det dig så upprörd? Är det för att du tror att alla andra människor i Sverige delar deras åsikter eller är du rädd att något de kan åstadkomma kan förstöra ditt liv? I vilket fall som helst så vore det intressant att veta mer exakt vad det är som stör dig. Korkade människor?

På några punkter håller jag absolut med
1. Den feministiska debatten i media kan inte på samma gång vara välformulerad och i första hand handla om jämställdhet.
2. Jämställdhet handlar inte bara om kön utan även om klass, etnicitet, religion, sexuell läggning, handikapp m.m.

Fast om du nu vill hävda att jämställdhet inte har något med feminism att göra, varför ens låtsas om det "avundsjuka" hittepåordet maskulinist? Vad är det egentligen bra för?

Skrivet av tomten51:

Om vi fastställer att vi är olika.

Men varför skulle vi göra det? På vilket sätt är vi (ur jämställdhetssynpunkt) olika och vilka "feministiska" argument (som du inte tycker har med jämställdhet att göra) faller om det är så?

Skrivet av Zartax:

Jag har mycket svårt att tro att de skillnader i könsfördelning vi ser inom t.ex. vården bara beror på kulturella orsaker, speciellt när man ur evolutionär synvinkel lätt kan motivera varför kvinnor skulle ha mer nytta än män av att ha en disposition åt det vårdande och omhändertagande hållet. Vad man bör fråga sig är då om det verkligen är bra för samhället och dess invånare att försöka driva sysselsättningen inom olika grenar till ett 50/50-förhållande? Antagandet att män och kvinnor är lika, utöver de uppenbara fysiska skillnaderna, är ju trots allt en politiskt och ideologiskt driven "fakta" och inte något vetenskapligt faktum.

Precis som du säger är det ingen som vet hur mycket våra levnadsmönster beror på arv eller miljö. Det enda vi kan vara säkra på är att de allra flesta barn omedelbart blir behandlade av föräldrar och/eller omgivning som antingen pojkar eller flickor. Om det mot förmodan inte skulle vara så lär ändå inte långa dagisköer kunna förhindra att de förr än senare börjar socialiseras in bland jämnåriga och (den förhållandevis mycket kvinnodominerade) dagispersonalen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2010
Skrivet av tomten51:

Vad anser du att feminismen bör göra i Sverige då? Jag förstår inte hur man kan förespråka jämställdhet och samtidigt hålla en debatt om endast feminismen, var är maskulininismen?. Var är debatten om mäns könsroller i samhället? Nej, kalla det vad det är. Kalla det jämställdhets debatt och diskutera ämnet utan fasit i hand. Kvinnor har inte alltid det korta strået, i Sverige vill jag snarare påstå att det är tvärt om. Och snälla tag inte in brottsstatistiken i saken, det är irrelevant, eller snarare ett resultat av mäns könsroller som feminismen inte tar upp (för att inte tala om att det är direkt könsdiskriminerande att på något sätt basera politik på).

Jag anser att feminister ska fortsätta att diskutera de problemområden där olika förutsättningar gäller för män och kvinnor. Ingen påstår att kvinnor alltid slår ur underläge. Brottstatistik är visst relevant, varför skulle det inte vara det?

Skrivet av tomten51:

Jag vet att det är många där ute (många män) som te.x tror att brottsstatistik är något bevis för att män är svin, helt absurt tänk det där (säger inte att du har påståt något sånt men jag vet att detta är något många feminister anser). Med den logiken är kvinnor dumma. Alla stora pionjärer har varit män. Eliten har historiskt bestått av män. Är kvinnan helt enkelt dum? Eller har kvinnorna inte fått chansen? Har kvinnorna fått chansen att starta krig? behöver kvinnor begå brott för att ställa matt på bordet eller gör manen det? hur är det med könsrollerna? Vi behöver en köns neutral debatt om könsroller inte en debatt som redan är vinklad.

Kvinnor begår också brott, men det är inget snack om saken att de är kraftigt underrepresenterade. Vilka män begår idag brott för att ställa mat på bordet?
Resten av ditt inlägg är bara svammel. Det är väl ingen som motsäger sig att mäns dominans fram till modern tid inte beror på kvinnors inkompetens utan på väldigt tydliga och svårrubbade sociala konstruktioner. Din idé om att det bara är män som är pionjärer är också ren idioti. Marie Curie och Amelia Earhart är två namn av många.

Fattar ärligt talat inte ens vad ditt nonsens ska försöka handla om. Är män överlägsna kvinnor menar du?

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
stockholm
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av tomten51:

Ja, feminism behöves där, här behöver vi jämställdhet och det hävdar jag är inte vad feminismen står för i Sverige _idag_, feminismen i Sverige gör allt för att skilja på könen, feminismen oavsiktligt eller ej står för ojämna förutsättningar för att nå 50/50 idealet där kvinnor och män statistiskt skall hålla på med samma saker trots att könen dras till olika saker. Feminism särbehandlar människor baserat på brottsstatistik.

Som feminist blir jag fundersam över var du hittar den informationen. Utveckla tack. Att du använder "jämställdhet" får mig att misstänka att du har snöat in dig på Pär Ströms töntiga korståg.

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2003
Skrivet av Caligari:

Varför gör det dig så upprörd? Är det för att du tror att alla andra människor i Sverige delar deras åsikter eller är du rädd att något de kan åstadkomma kan förstöra ditt liv? I vilket fall som helst så vore det intressant att veta mer exakt vad det är som stör dig. Korkade människor?

På några punkter håller jag absolut med
1. Den feministiska debatten i media kan inte på samma gång vara välformulerad och i första hand handla om jämställdhet.
2. Jämställdhet handlar inte bara om kön utan även om klass, etnicitet, religion, sexuell läggning, handikapp m.m.

Ang: nr 2, feminism handlar dock endast om "genus", specifikt det feminina könet. Det är lite det som är problemet, feminism är överflödigt i Sverige. Det är som en rättssal men bara ena parten har en advokat. Resultatet är fördelar inför LAGEN endast för kvinnor.. Absurt.

Skrivet av Caligari:

Fast om du nu vill hävda att jämställdhet inte har något med feminism att göra, varför ens låtsas om det "avundsjuka" hittepåordet maskulinist? Vad är det egentligen bra för?

Jag hittade på ordet maskulinist, etnicitetist osv för att påvisa hur rörig och segregerad debatten om jämställdhet och lika förutsättningar blir om vi skall behöva gå med i en viss ideologi för att inte bli anklagad för att förtrycka någon folkgrupp, 50% av folket i detta fall. Och återigen, att det finns en stor politiskt rörelse endast för kvinnor är i sig en ojämställdhet, feminism är bra men i Sverige är det kontraproduktivt mot jämställdhet.

Skrivet av Caligari:

Men varför skulle vi göra det? På vilket sätt är vi (ur jämställdhetssynpunkt) olika och vilka "feministiska" argument (som du inte tycker har med jämställdhet att göra) faller om det är så?

Men vi är olika, det går inte att diskutera, så är det. Hur minutiös det än är så är vi olika och det skapar en diskrepans i statistiken. 50/50 idealt är omöjligt att uppnå, den dagen vi når det "idealet" är det genom kvotering. Då har vi inte lika förutsättningar, då är vi inte jämställda. Så radikal feminismen är en enda stor paradox, ett korthus. Och innan du säger "det".. Den "vanliga" feminism finns inte i Sverige, inte för att den inte är bra eller inte passar här, den finns inte i Sverige för det finns inget kvar att göra, kvinnor här har alla rättigheter män har och MER, men om du vill kalla dig en social sympati feminist, så var så god, i guess. Humanist ligger annars bra i tungan.

Skrivet av Valiumballong:

Jag anser att feminister ska fortsätta att diskutera de problemområden där olika förutsättningar gäller för män och kvinnor. Ingen påstår att kvinnor alltid slår ur underläge. Brottsstatistik är visst relevant, varför skulle det inte vara det?.

Feminism har inget mer att göra i Sverige, nämn en sak feminismen har kvar att göra! Det enda som finns kvar är radikal feminism som vill skapa separata regler för könen, kvotering och annat, som Paolo sade; radikal vänstern har kapat feminismen. Kvinnor har samma rättigheter som män och mer där till. PUNKT. Är sexuella trakasserier ett kvinnligt problem? Nej! Är våldtäkt ett kvinnligt problem? Nej! - ja ja till stor del visst, men skall vi ha en hel politiskt doktrin specialiserad på våldtäkt mot kvinnor? Absurt.

Skrivet av Valiumballong:

"Det är väl ingen som motsäger sig att mäns dominans fram till modern tid inte beror på kvinnors inkompetens utan på väldigt tydliga och svårrubbade sociala konstruktioner."

Det var precis det jag ville få fram, varför skulle mäns kriminella dominans vara annorlunda? Är kvinnan född helgon? Feministerna/du plockar russinen ur kakan.

Män är (nja var är det väll snarare nu mera) överrepresenterade i intellektuella eliten på grund av sociala konstruktioner. Männen är överrepresenterade i brottsstatistiken? Män är avskum! Brottsstatisten är irrelevant.. Eller stryk det, den är uppenbarligen högst relevant. Ser du vad som försiggår här? Istället för att försöka förstå varför män är överrepresenterade så menar feminismen att män är våldsmän och därmed basta, skrattretande. Kvinnan är underrepresenterad i arbetslivet? Ställ hon i köket! Hon är uppenbarligen född till det.
Det är sociala konstruktioner precis som i arbetslivet, forskning, mm. De biologiska skillnader vi har, hormoner osv, är i stora drag irrelevanta tack vara människans intelligens.

Skrivet av Valiumballong:

"Din idé om att det bara är män som är pionjärer är också ren idioti. Marie Curie och Amelia Earhart är två namn av många."

Ja visst är det inget monopol från mäns sida, precis som med allt annat. Men! Kvinnliga pionjärer, uppfinnare, forskare mm håller inte ett statistiskt ljus mot deras manliga motparter. Jag pratar om en kraftig överrepresentation av män, precis som i brottsstatistiken, precis som i arbetslivets högre positioner. På grund av social konstruktioner. Så när feminister, precis som du faktiskt, istället för att skapa en balanserad debatt om könsroller lägger en kollektiv skuld på männen "det är någonting som är fel med oss, vi är våldsamma" (många män köper detta) så får vi bara ännu mer könsdiskriminering och konstiga lagar så som kvinnofridslagen och framför allt kommer vi aldrig att förstå könsroller, vad som är vad. Vad är medfött vad är inlärt. Var är de sociala konstruktionerna? Hur kan vi påverka dom? VILL vi påverka dom? De frågorna kan vi svara på om vi slutar stirra oss blinda på kvinnan som ett offer för manens översitteri.

Mitt nonsens handlar f.ö om att köns debatten är så åt hellvete skev så det är inte sant. En stor jävla pajkastning är det. Paradoxalt vill jag påstå att det är feministerna som står för pajerna (oj oj vad bra det där blev).

Skrivet av astrob0y:

Som feminist blir jag fundersam över var du hittar den informationen. Utveckla tack. Att du använder "jämställdhet" får mig att misstänka att du har snöat in dig på Pär Ströms töntiga korståg.

Nu vet jag inte vem Pär Ström är men din formulering får mig att tro att du inte tycker att det jag skriver är en jämställd syn på könen, kan du peka ut vad jag skriver och tycker som inte är en jämställd syn på kvinna och man? Kanske skulle jag äntligen fatta vad det är jag inte fattar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
stockholm
Registrerad
Sep 2008

Pär Ström driver en välbesökt blogg som jag tror att du skulle uppskatta. Han skriver om jämställdhet och att feminismen är en hemsk företeelse. Jag tror att du skulle uppskatta den Tänker inte ge den jäveln en länkning av förklarliga orsaker

Jag är ärligen nyfiken på var din bild av feminism kommer ifrån. Kommer den ifrån studier, kamrater, partner, forum?

Feminismen försöker förstå och förklara, samhällsvetenskapen som det perspektiv kommer ifrån är reflexiv i sin natur, varför män begår mer brott och varför män dör oftare på sin yrkesplats i skador än kvinnor. Feminismen försöker även förstå varför män hamnar i chefspositioner i högre utsträckning än kvinnor- trots att det sen 10 år tillbaka är fler kvinnor som tar sin (högskole)examen*. Feminismen försöker inte skapa ett 50/50 samhälle. Det finns däremot ideer om att 50/50 är ett bra politiskt verktyg för att uppmärksamma visa sociala problem. Varifrån har du fått det ifrån?
En feministisk tanke är att lön påverkas av kön. En tolkning av färsk lönestatisk från SCB görs och någon kommer fram till att könet kvinna ger sämre lön än könet man. Det innebär att kvinna arbetar gratis den sista timmen, eller det kanske var sista 53 minutrarna, på sin arbetsplats här i Sverige.

*kanske inte stämmer helt. Skriver från ett vagt minne..

Politisk korrekt och feministiskt färgad läsning om löneutveckling.
https://www.vardforbundet.se/Documents/Rapporter/Nationella/H...

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2010
Skrivet av tomten51:

Feminism har inget mer att göra i Sverige, nämn en sak feminismen har kvar att göra! Det enda som finns kvar är radikal feminism som vill skapa separata regler för könen, kvotering och annat, som Paolo sade; radikal vänstern har kapat feminismen. Kvinnor har samma rättigheter som män och mer där till. PUNKT. Är sexuella trakasserier ett kvinnligt problem? Nej! Är våldtäkt ett kvinnligt problem? Nej! - ja ja till stor del visst, men skall vi ha en hel politiskt doktrin specialiserad på våldtäkt mot kvinnor? Absurt.

Jag har redan nämnt några av de områden jag tycker att det finns arbete kvar på. Våldtäkt är ett mycket grovt brott och jag tycker det är konstigt att du bagatelliserar det på det där sättet. Feminism handlar inte bara om våldtäkter.

Skrivet av tomten51:

Det var precis det jag ville få fram, varför skulle mäns kriminella dominans vara annorlunda? Är kvinnan född helgon? Feministerna/du plockar russinen ur kakan.

Testosteron är kopplat till, bl.a., aggression. Män har mer testosteron än kvinnor. Det är en förklaring till att män begår mer våldsbrott.

Skrivet av tomten51:

Män är (nja var är det väll snarare nu mera) överrepresenterade i intellektuella eliten på grund av sociala konstruktioner. Männen är överrepresenterade i brottsstatistiken? Män är avskum! Brottsstatisten är irrelevant.. Eller stryk det, den är uppenbarligen högst relevant. Ser du vad som försiggår här? Istället för att försöka förstå varför män är överrepresenterade så menar feminismen att män är våldsmän och därmed basta, skrattretande. Kvinnan är underrepresenterad i arbetslivet? Ställ hon i köket! Hon är uppenbarligen född till det.
Det är sociala konstruktioner precis som i arbetslivet, forskning, mm. De biologiska skillnader vi har, hormoner osv, är i stora drag irrelevanta tack vara människans intelligens.

Män och kvinnor är inte särskilt olika vad det gäller intelligens. Här finns det ingen genetisk förklaring till kvinnors tidigare minoritetsställning. Brott är en annan femma. Bedrägeri och icke-våldsamma brott bör, ur en genetisk synvinkel, vara jämt fördelade mellan könen. Inte våldsbrott. En annan anledning kan vara att kvinnor i mångt saknar fysisk kapacitet att begå våldsbrott p.g.a. otillräcklig muskelmassa.

Nej, genetiska drag är _inte_ i stort irrelevanta tack vare människans intelligens. Människor tar irrationella beslut och genetiska mekanismer är inte något som man kan tänka bort. Du överskattar människans rationella förmåga.

Skrivet av tomten51:

Ja visst är det inget monopol från mäns sida, precis som med allt annat. Men! Kvinnliga pionjärer, uppfinnare, forskare mm håller inte ett statistiskt ljus mot deras manliga motparter. Jag pratar om en kraftig överrepresentation av män, precis som i brottsstatistiken, precis som i arbetslivets högre positioner. På grund av social konstruktioner. Så när feminister, precis som du faktiskt, istället för att skapa en balanserad debatt om könsroller lägger en kollektiv skuld på männen "det är någonting som är fel med oss, vi är våldsamma" (många män köper detta) så får vi bara ännu mer könsdiskriminering och konstiga lagar så som kvinnofridslagen och framför allt kommer vi aldrig att förstå könsroller, vad som är vad. Vad är medfött vad är inlärt. Var är de sociala konstruktionerna? Hur kan vi påverka dom? VILL vi påverka dom? De frågorna kan vi svara på om vi slutar stirra oss blinda på kvinnan som ett offer för manens översitteri.

Du läser inte vad jag skriver och du verkar ha fått för dig att jag är en rabiat feminazi. Det du håller på med just nu är känslomässig argumentering, inte saklig. Om du tittar på dagens situation så har du massvis med framtstående kvinnor inom forskning och kultur. Där kan vi prata om en social kontstruktion. Mäns högre testosteronnivå är inte en social konstruktion. Alla män är givetvis inte våldsamma, men män är mer aggressiva än kvinnor som en biprodukt av ökad testosteronproduktion. Det är genetiskt.
Jag försöker skapa en balanserad och nyanserad debatt. Att jag inte håller med dig gör inte min åsikt felaktig.
Jag ser inte heller kvinnan som ett offer för mannens översitteri. Det där är en halmgubbe.
Våld i nära relationer rör både män, kvinnor och barn. Kvinnofridslagen är ett resultat av att våldet mot kvinnor är mer omfattande och komplext. Män är fortfarande skyddade av lagar och det är inte fritt fram för kvinnor att slå sina män.

Skrivet av tomten51:

Mitt nonsens handlar f.ö om att köns debatten är så åt hellvete skev så det är inte sant. En stor jävla pajkastning är det. Paradoxalt vill jag påstå att det är feministerna som står för pajerna (oj oj vad bra det där blev).

Jag vill påstå att det finns en könsdebatt som sker i media och en debatt som sker på ett mer privat plan. Den mediala debatten är förhållandevis nischad på ett antal frågor varav de flesta är situationer där kvinnor är i underläge. Det förnekar ingen. Den debatten är också rätt ointressant p.g.a. bristande nyansering och extrema idéer, men det överskuggar inte den mer privata debatten som är betydligt mer sansad. Motreaktionen till den mediala debatten är personer som du, dvs, personer som är vinklade åt andra hållet.

Det är f.ö. ingen paradox i din "slutkläm", du behöver inte sitta och dunka dig själv i ryggen.

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2009
Skrivet av tomten51:

Ang: nr 2, feminism handlar dock endast om "genus", specifikt det feminina könet. Det är lite det som är problemet, feminism är överflödigt i Sverige. Det är som en rättssal men bara ena parten har en advokat. Resultatet är fördelar inför LAGEN endast för kvinnor.. Absurt.

Tja, nu trodde jag nog att det var uppenbart att jag höll med dig om att feminism och jämställdhet inte med nödvändighet är samma sak. Jag förstår inte riktigt hur du läste texten för att missuppfatta det? Att gå så långt som att påstå att feminism är överflödigt i Sverige är dock att ta det lite väl långt.

Skrivet av tomten51:

Jag hittade på ordet maskulinist, etnicitetist osv för att påvisa hur rörig och segregerad debatten om jämställdhet och lika förutsättningar blir om vi skall behöva gå med i en viss ideologi för att inte bli anklagad för att förtrycka någon folkgrupp

Låt gå för det. Tyvärr gjorde det din egen argumentation lite rörigare i mina ögon. Nu börjar jag dessutom förstå att du också ganska nyligen gett dig in i genusdebatten eftersom ordet på inget sätt är nytt. Första gången jag hörde det var nog från någon ståuppkomiker, men om jag inte minns fel så används det också ganska flitigt av Per Ström som nämndes ovan.

Skrivet av tomten51:

Men vi är olika, det går inte att diskutera, så är det.

Det går visst att diskutera. Åtminstone tills du berättar på vilka sätt vi är olika. Jag kan hålla med om att vissa (främst fysiska) skillnader är odiskutabla, men ingen av dem har någon betydelse för jämställdheten. Därför spelar de ingen roll. Vill du hävda att det finns fysiska skillnader som har betydelse för hur vi ska se på jämställdhet är jag övertygad om att de går att diskutera.

Skrivet av tomten51:

Så radikal feminismen är en enda stor paradox, ett korthus.

Nej, radikalfeminismen är guds gåva till alla som behöver ett gott skratt innan man går tillbaka till en seriös diskussion om jämställdhet och kön. Tyvärr är det fler än de som står för underhållningen som har missat den detaljen.

Skrivet av tomten51:

men om du vill kalla dig en social sympati feminist, så var så god, i guess. Humanist ligger annars bra i tungan.

Jag bryr mig faktiskt inte om att sätta etiketter eller kalla mig något speciellt. De åsikter jag har, de har jag ändå. Om du (eller någon annan) mår bättre av att sätta in mig i något fack så varsågod. Skyll bara inte på mig om jag bryter mot etiketten.

Fast eftersom du verkar vara både ny och engagerad i debatten om jämställdhet och feminism (och dessutom är helt övertygad om vissa könsskillnader) kan jag inte låta bli en liten rekommendation. Flytta för några ögonblick ditt fokus från radikalfeministerna till särartsfeministerna. Vem vet, kanske är du feminist utan att veta om det?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2012
Skrivet av astrob0y:

Feminismen försöker förstå och förklara, samhällsvetenskapen som det perspektiv kommer ifrån är reflexiv i sin natur, varför män begår mer brott och varför män dör oftare på sin yrkesplats i skador än kvinnor. Feminismen försöker även förstå varför män hamnar i chefspositioner i högre utsträckning än kvinnor- trots att det sen 10 år tillbaka är fler kvinnor som tar sin (högskole)examen*. Feminismen försöker inte skapa ett 50/50 samhälle. Det finns däremot ideer om att 50/50 är ett bra politiskt verktyg för att uppmärksamma visa sociala problem. Varifrån har du fått det ifrån?
En feministisk tanke är att lön påverkas av kön. En tolkning av färsk lönestatisk från SCB görs och någon kommer fram till att könet kvinna ger sämre lön än könet man. Det innebär att kvinna arbetar gratis den sista timmen, eller det kanske var sista 53 minutrarna, på sin arbetsplats här i Sverige.

Jag tror inte feminismen generellt kan påstås vilja objektivt förstå något av det du nämner i citatet. Den skulle givetvis kunna ha den viljan men i praktiken verkar dagens feminism vara ointresserad av hur människor fungerar vilket får "försöker förstå och förklara" att framstå som en felaktig beskrivning. Du skriver till exempel att en feministisk tanke är att lön påverkas av kön, verkar den feministiska rörelsen vilja förstå och förklara varför?

Angående det du skriver om chefspositioner så vore det ju ganska konstigt om så pass nyexaminerade personer som du nämner skulle ha någon betydande effekt på i vilket fall högre chefspositioner. Sen kan jag undra varför i huvudsak chefspositioner verkar lyftas fram av både feminister och media i det sammanhanget när den sjunkande andelen pojkar på högskolorna rimligsvis borde vara ett viktigare jämställdhetsproblem.

När det gäller lönebiten har jag för mig att jag läst någonstans att den oförklarade löneskillnaden mellan kvinnor och män är runt 1-2% vilket skulle göra 53-minutersgrejen matematiskt omöjlig. Nu vet jag inte om jag minns fel eller om 1-2% är korrekt men en timme eller 53 minuter gratis låter verkligen inte troligt om jag ska vara ärligt.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Nov 2007

När FI, ROKS och andra galna grupper tar upp hela debattutrymmet är det inte konstigt att folk tar avstånd infrån feminism.

Själv så tycker jag att män och kvinnor ska få välja vilka yrken de vill, att barn ska få leka med vilka leksaker de vill och att alla ska vara lika inför lagen. Dock så skulle jag aldrig kalla mig för feminist.

Skrivet av dosman:

Ett problem med din teori och evolutionär psykologi i allmänhet är att det ofta inte går att verifiera hypoteserna med tester. Utan vetenskapliga tester är det svårt att få fram vetenskaplig slutsatser som inte involverar ideologiska, kulturella och politiska tolkningar av forskningsresultaten.

Ungefär som i princip all genusvetenskap menar du?

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
stockholm
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av _Akta:

Jag tror inte feminismen generellt kan påstås vilja objektivt förstå något av det du nämner i citatet. Den skulle givetvis kunna ha den viljan men i praktiken verkar dagens feminism vara ointresserad av hur människor fungerar vilket får "försöker förstå och förklara" att framstå som en felaktig beskrivning.

Det kanske stämmer det du skriver. Kan du utveckla då jag inte helt förstår vad du menar med andra meningen.

Skrivet av _Akta:

Du skriver till exempel att en feministisk tanke är att lön påverkas av kön, verkar den feministiska rörelsen vilja förstå och förklara varför?

Japp, feminism försöker förstå och förklara. Precis som många andra samhällsvetenskapliga tankeströmningar. Inga faktiska påståenden om det sociala som något statiskt eller objektiva sanningar försöker upptäckas via samhällsvetenskapen som feminismen ligger i.

Skrivet av _Akta:

Angående det du skriver om chefspositioner så vore det ju ganska konstigt om så pass nyexaminerade personer som du nämner skulle ha någon betydande effekt på i vilket fall högre chefspositioner. Sen kan jag undra varför i huvudsak chefspositioner verkar lyftas fram av både feminister och media i det sammanhanget när den sjunkande andelen pojkar på högskolorna rimligsvis borde vara ett viktigare jämställdhetsproblem.

Att chefspositioner hamnar hos män i störst utsträckning är inget nytt fenomen. Förstår inte ens din tanke att nyexaminerade personer ska hamna på chefsposition eller varför du ens nämner det då det är mest troligt att en person först måste bygga sig ett namn och sen hamnar man på olika positioner.
Hur kommer det sig att chefpositionerna som oftast faller på män? Varför är det ett viktigare samhällsproblem att män i mindre utsträckning finns i Sveriges högskolor samtidigt som det finns tydliga tendenser att kvinnas utbildning påverkar karriär mindre? Tror du inte att det kan vara strukturer från tidigare skeenden i vår historia som fortfarande ligger och påverkar?

Skrivet av _Akta:

När det gäller lönebiten har jag för mig att jag läst någonstans att den oförklarade löneskillnaden mellan kvinnor och män är runt 1-2% vilket skulle göra 53-minutersgrejen matematiskt omöjlig. Nu vet jag inte om jag minns fel eller om 1-2% är korrekt men en timme eller 53 minuter gratis låter verkligen inte troligt om jag ska vara ärligt.

Var någonstans har du läst det?

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2003
Skrivet av astrob0y:

Pär Ström driver en välbesökt blogg som jag tror att du skulle uppskatta. Han skriver om jämställdhet och att feminismen är en hemsk företeelse. Jag tror att du skulle uppskatta den Tänker inte ge den jäveln en länkning av förklarliga orsaker

Jo men den känner jag ju faktiskt till, kan bli lite löjligt där ibland, ja.

Skrivet av astrob0y:

Jag är ärligen nyfiken på var din bild av feminism kommer ifrån. Kommer den ifrån studier, kamrater, partner, forum?

Roligt att du frågar för jag mins det som igår, det var under gymnasiet, vi hade en studie grupp på ca 3 tjejer jag och 2 killar från min klass, vi skulle diskutera underlaget "gender equallity" och det var det bara den största dyngan av statistiskt vinklat agenda jag skådat på länge, utdraget från regeringens hemsida. Självklart blev tjejerna helt förbannade och vi pratade inte engelska länge om man säger så, klasskamraterna stirrade bara .

Skrivet av astrob0y:

Feminismen försöker förstå och förklara, samhällsvetenskapen som det perspektiv kommer ifrån är reflexiv i sin natur, varför män begår mer brott och varför män dör oftare på sin yrkesplats i skador än kvinnor. Feminismen försöker även förstå varför män hamnar i chefspositioner i högre utsträckning än kvinnor- trots att det sen 10 år tillbaka är fler kvinnor som tar sin (högskole)examen*. Feminismen försöker inte skapa ett 50/50 samhälle. Det finns däremot ideer om att 50/50 är ett bra politiskt verktyg för att uppmärksamma visa sociala problem. Varifrån har du fått det ifrån? En feministisk tanke är att lön påverkas av kön. En tolkning av färsk lönestatisk från SCB görs och någon kommer fram till att könet kvinna ger sämre lön än könet man. Det innebär att kvinna arbetar gratis den sista timmen, eller det kanske var sista 53 minutrarna, på sin arbetsplats här i Sverige.

Har du kollat på underlaget till denna statistiken? Det finns minst sak bias där. Jag tror du kommer bli chockad.
http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____149083.aspx <-- ser inget problem med detta, om du kollar på hur standardvägningen ser ut så ser du att dom inte har tagit med allt som är lönebildande. Istället för att hitta problemen kanske vi borde försöka förstå de. Att säga att kvinnor jobbar gratis efter 3 är ett praktexemplar på en statistisk lögn utformad för att chockera, kolla på siffrorna och underlaget istället.

Många feministr strävar efter 50/50 eller i alla fall har brist på förståelse över att vi aldrig kommer att söka oss till precis samma arbeten, 0% skillnad i lön mellan könen är omöjligt utan att diskriminera och kvotera, eller ska vi säga, det är högst osannolikt, vi är olika.

Skrivet av astrob0y:

Politisk korrekt och feministiskt färgad läsning om löneutveckling.
https://www.vardforbundet.se/Documents/Rapporter/Nationella/H...

Ja färgad.

Skrivet av Valiumballong:

Jag har redan nämnt några av de områden jag tycker att det finns arbete kvar på. Våldtäkt är ett mycket grovt brott och jag tycker det är konstigt att du bagatelliserar det på det där sättet. Feminism handlar inte bara om våldtäkter.

Men vad handlar feminism i Svergie om då? vi är ju jämställda! Så feminismen skall återigen till marsch, marsch för att illigalisera våldtäkter! ..En gång till? Svensk feminism är förlegad, den har gjort sitt, vi har lika rättigheter (nja kvinnor har mer).

Att påstå att feminism inte i grund är vinklad för feminina människor är att blunda för sanningen. Varför behöver vi en kvinnorörelse men inte en mansrörelse? Hur kan vi någonsin nå jämställdhet om vi inte bevakar båda könen efter samma regelverk? Kan kvinnorna inte gå igenom samma instanser som männen? Är den manliga delen av samhället inte intresserade av att stoppa våldtäkter och våld mot kvinnor? Nej du har inte nämnt några områden där feminism har "arbete kvar" samtliga områden tas upp i genusforskning, inte forskning för att förstå mysteriet som är kvinnor eller vad du nu tror feminism kan dubblera som.. http://www.ne.se/feminism

Skrivet av Valiumballong:

Testosteron är kopplat till, bl.a., aggression. Män har mer testosteron än kvinnor. Det är en förklaring till att män begår mer våldsbrott.

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091208132241.htm hoppas du tar detta till hjärtat nu och funderar på varför du tror att överrepresentation på något sätt är annorlunda när det gäller kriminalitet och våld (varför tror du kvinnors representation ökar även här?). Självklart är det sociala konstruktioner. Kvinnor är inga födda helgon och män är inte födda onda.

Skrivet av Valiumballong:

Män och kvinnor är inte särskilt olika vad det gäller intelligens. Här finns det ingen genetisk förklaring till kvinnors tidigare minoritetsställning.

Självklart inte, den är sociologisk, precis som allt annat. Sluta plocka russin, dom är slut.

Skrivet av Valiumballong:

Brott är en annan femma. Bedrägeri och icke-våldsamma brott bör, ur en genetisk synvinkel, vara jämt fördelade mellan könen. Inte våldsbrott.

Kvinnor skall alltså göra försäkringsbedrägeri på sina tvättmaskinen? Lägg ner, hon ber en man göra det åt hon. Sociala konstruktioner.

Skrivet av Valiumballong:

En annan anledning kan vara att kvinnor i mångt saknar fysisk kapacitet att begå våldsbrott p.g.a. otillräcklig muskelmassa.

Sant.

Skrivet av Valiumballong:

Nej, genetiska drag är _inte_ i stort irrelevanta tack vare människans intelligens. Människor tar irrationella beslut och genetiska mekanismer är inte något som man kan tänka bort. Du överskattar människans rationella förmåga.

OK, så mamma ruvar på eggen och pappa jagar kött? Genetiska skillnader är i stort irrelevanta, de påverkar de val vi gör, men det finns inga kriminalietsgener eller chefsgener.

Skrivet av Valiumballong:

Du läser inte vad jag skriver och du verkar ha fått för dig att jag är en rabiat feminazi. Det du håller på med just nu är känslomässig argumentering, inte saklig. Om du tittar på dagens situation så har du massvis med framtstående kvinnor inom forskning och kultur. Där kan vi prata om en social kontstruktion. Mäns högre testosteronnivå är inte en social konstruktion. Alla män är givetvis inte våldsamma, men män är mer aggressiva än kvinnor som en biprodukt av ökad testosteronproduktion. Det är genetiskt.
Jag försöker skapa en balanserad och nyanserad debatt. Att jag inte håller med dig gör inte min åsikt felaktig.
Jag ser inte heller kvinnan som ett offer för mannens översitteri. Det där är en halmgubbe.
Våld i nära relationer rör både män, kvinnor och barn. Kvinnofridslagen är ett resultat av att våldet mot kvinnor är mer omfattande och komplext. Män är fortfarande skyddade av lagar och det är inte fritt fram för kvinnor att slå sina män.

Sluta diskriminera män! Skall vi skapa två separata regelverk åt könen? mansfrid och kvinnofrid? Absurt! Neger frid? (ursäkta alla mörk hyade)

Det är genetiskt? Usch säger jag till det, fy fan! Försöker skapa en blaserad debatt? du diskriminerar ju för fan! Du säger; - här är kvinnan underrepresenterad för hon är förtryckt, och här är det för att manen är en genetisk grottmänniska. va fan?

Skrivet av Caligari:

Att gå så långt som att påstå att feminism är överflödigt i Sverige är dock att ta det lite väl långt.

Varför? Behöver kvinnors intressen special bevakas i Sverige?

Skrivet av Caligari:

Nu börjar jag dessutom förstå att du också ganska nyligen gett dig in i genusdebatten eftersom ordet på inget sätt är nytt. Första gången jag hörde det var nog från någon ståuppkomiker, men om jag inte minns fel så används det också ganska flitigt av Per Ström som nämndes ovan.
Första gången jag hörde det var nog från någon ståuppkomiker

Ditto får jag nog säga här. Fast jag har ju förstås varit informerad om vad feminin och maskulin betyder sedan så långt jag kan minas

Skrivet av Caligari:

Det går visst att diskutera. Åtminstone tills du berättar på vilka sätt vi är olika. Jag kan hålla med om att vissa (främst fysiska) skillnader är odiskutabla, men ingen av dem har någon betydelse för jämställdheten. Därför spelar de ingen roll. Vill du hävda att det finns fysiska skillnader som har betydelse för hur vi ska se på jämställdhet är jag övertygad om att de går att diskutera.

Tror inte jag förstår vad du menar riktigt här. Glöm inte att vi även är kemisk olika och att vårja hjärnor ser annorlunda ut (hjärn delen kan vara pseudoforskning, inte insatt i det där)

Skrivet av Caligari:

Jag bryr mig faktiskt inte om att sätta etiketter eller kalla mig något speciellt. De åsikter jag har, de har jag ändå. Om du (eller någon annan) mår bättre av att sätta in mig i något fack så varsågod. Skyll bara inte på mig om jag bryter mot etiketten.

OK, jag är nazist men jag tycker att alla är del av mästerrasen som är mänskligheten. Det är bara massa fundamentala subgrupp nazister som inte gillar judar.

Skrivet av Caligari:

Fast eftersom du verkar vara både ny och engagerad i debatten om jämställdhet och feminism (och dessutom är helt övertygad om vissa könsskillnader) kan jag inte låta bli en liten rekommendation. Flytta för några ögonblick ditt fokus från radikalfeministerna till särartsfeministerna. Vem vet, kanske är du feminist utan att veta om det?

http://www.ne.se/feminism Nej jag är inte feminist. Eller som jag sagt tidigare, fine jag är feminist, men det finnst inget feministiskt att utöva i Sverige. Att kalla sig feminist är att stödja radikal feminismen, kalla dig humanist istället om du vill förbättra mänskligrättigheter. Och feminism handlar om kvinnor inte män, det säger sig självt. http://sv.wiktionary.org/wiki/feminin

Oj oj vad jag skriver om detta nu, längsta inlägget ever? Men jag känner mig definitivt mer påläst om saken, dags för en insändare kanske

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2010
Skrivet av tomten51:

JMen vad handlar feminism i Svergie om då? vi är ju jämställda! Så feminismen skall återigen till marsch, marsch för att illigalisera våldtäkter! ..En gång till? Svensk feminism är förlegad, den har gjort sitt, vi har lika rättigheter (nja kvinnor har mer).

Att påstå att feminism inte i grund är vinklad för feminina människor är att blunda för sanningen. Varför behöver vi en kvinnorörelse men inte en mansrörelse? Hur kan vi någonsin nå jämställdhet om vi inte bevakar båda könen efter samma regelverk? Kan kvinnorna inte gå igenom samma instanser som männen? Är den manliga delen av samhället inte intresserade av att stoppa våldtäkter och våld mot kvinnor? Nej du har inte nämnt några områden där feminism har "arbete kvar" samtliga områden tas upp i genusforskning, inte forskning för att förstå mysteriet som är kvinnor eller vad du nu tror feminism kan dubblera som.. http://www.ne.se/feminism

Jag har redan tagit upp vilka områden jag anser att det finns arbete kvar att utföra på. Jag är f.ö. både feminist och maskulinist och för jämställdhet. Det verkar du inte fatta, därför att du är så insnöad på ett spår att börjar bli löjligt.

Skrivet av tomten51:

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091208132241.htm hoppas du tar detta till hjärtat nu och funderar på varför du tror att överrepresentation på något sätt är annorlunda när det gäller kriminalitet och våld (varför tror du kvinnors representation ökar även här?). Självklart är det sociala konstruktioner. Kvinnor är inga födda helgon och män är inte födda onda.
Självklart inte, den är sociologisk, precis som allt annat. Sluta plocka russin, dom är slut. Kvinnor skall alltså göra försäkringsbedrägeri på sina tvättmaskinen? Lägg ner, hon ber en man göra det åt hon. Sociala konstruktioner. Sant.

"The study clearly demonstrates the influence of both social as well as biological factors on human behavior."

Jag har inte skrivit att testosteron alltid leder till ökad aggressivitet. Att du slänger till en nedsättande slutkläm bekräftar bara vilken kass kvinnosyn du verkar ha. Tala om jämställdhet och lika rättigheter samtidigt som du inte drar dig en sekund för att tala nedsättande om kvinnor. Bra där.

Skrivet av tomten51:

OK, så mamma ruvar på eggen och pappa jagar kött? Genetiska skillnader är i stort irrelevanta, de påverkar de val vi gör, men det finns inga kriminalietsgener eller chefsgener.

Nej, genetiska skillnader är inte irrelevanta. Nej, det finns inga "kriminalitetsgener", men att tro att mäns totala dominans gällande våldsbrott enbart är en social konstruktion är naivt. Att sedan jämföra det med fördelningen av chefspositioner som är ett val med flertalet yttre faktorer (du kan inte bli chef om styrelsen inte vill ha dig som chef medan du helt och hållet bestämmer själv huruvida du ska begå brott eller inte) är verkligen att dunka huvudet mot väggen.

Skrivet av tomten51:

Sluta diskriminera män! Skall vi skapa två separata regelverk åt könen? mansfrid och kvinnofrid? Absurt! Neger frid? (ursäkta alla mörk hyade)

Jag är för skärpt lagstiftning både vad gäller våld mot kvinnor och våld mot män. Jag stöttar absolut att kvinnofridslagen rivs upp till fördel för en förstärkt hemfridslag.

Du är inte särskilt påläst. Du är inte särskilt objektiv. Vill du skriva en insändare bör du ta dig ett par lektioner i svenska först, annars kommer den aldrig att publiceras. Jag vet inte varför du känner ett sådant behov av att sitta och dunka dig själv i ryggen. Känner du att du på en sakligt och faktabaserat sätt bemöter och slår hål på mina argument? Som jag skrev tidigare, det du sysslar med är känslobaserad argumentering.

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
stockholm
Registrerad
Sep 2008

Skönt att du tycker att Pär Ström och hans gelikar är ibland löjliga. De är fullständigt vansinniga enligt min mening.

Jag tror inte att din bild av feminism kommer ifrån en diskussion från gymnasiet. Du har kommit med en rad påståenden som jag är nyfiken på var de kommer ifrån. Varifrån hämtar du ditt påståenden om 50/50 samhället samt 50/50 lön, att feminismen struntar i att män far illa på arbetsplats, det rationella perspektiv om könsuppdelning av arbetssysslor, att man och kvinna är lika inför lagen, att mäns diskriminering skjuts under mattan, håriga mäns problem i media, att våldtäkter är ett problem i Afrika men ett mindre problem i vårt land, att feminism enbart handlar om kvinnans position i världen, den vanliga feminismens vara , att vi är ett jämställd land, att feminismen är förlegad och att kvinnor har mer rättigheter än män? Varför alltid detta prat om testostron?

Nej, jag har inte kollat på underlaget till statistiken som har använts i publikationen jag länkade till. Jag känner att jag inte har tillräckligt många verktyg att hantera eller analysera statistik och därmed är det bra att andra lite mer skarpa personer kan analysera SCBs siffror. Nu undrar jag vad vad du vill ha sagt med länken du använde. Vad säger det egentligen? Var vänlig och förklara för mig. Finns det några problem med statistiken du länkade till?

Har du verkligen läst publikationen jag hänvisade till? Eller har du enbart avfärdat den i och med att jag flaggade för att den är färgad (som alla publikationer som använder sig av statisk (statisk som för övrigt alltid är färgad)).

Och du gillade Pablos yrrade med Hanna Fahl (två av medias mest korkade personer enligt min mening) i radion för några år sedan. Berätta gärna varför du håller med om att queer teorier är galna? Varför är vår förståelse av könet inte en social konstruktion? Hur kommer det sig att vår tanke om mannen/kvinnan är sann? Varför är den förståelsen okränkbar? Varför kan Pablo sitta och säga att han har rätt? Varför vill kvinnor vara hemma med barn? Det enda vettiga som kom ur det radioavsnittet är att individen fritt ska få välja om den ska ta emot bidrag eller ej.

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm