Datorns Elektromagnetiska fält = svider i ögon/huvudvärk?

Permalänk
Medlem

Många av dessa trådar får mig bara att tänka på en enda sak....

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Yrch:

Svarar på detta med nu, nej det är ju inte "viktigt" att det är just RF som skall visa sig vara farligt, men det är ju just det tråden handlar om så då får vi väl diskutera strålningens farlighet och inte exempelvis flamskyddsmedels skadlighet (som kanske är mycket farligare?) eller liknande i denna tråden. Hur stor sannolikheten är, ja ingen aning, men antagligen är den som du skriver liten. Fast det innebär ju inte att den inte kan finnas?

Det är många wall-of-texts i denna tråden redan, så jag drar mitt strå till stacken med två stycken! . Den första om begreppet arrogans i sammanhanget som använts i tråden, och den andra om mer vetenskapsfilosofiska utläggningar för att försöka förklara vad som är felet i "man kan inte veta allt, så kanske tomten faktiskt kommer med klapparna"-resonemang.

———

En grundbult i diskussioner i liknande ämnen på liknande forum är att personerna som är involverade, rent krasst, inte vet vad de pratar om. Och det är inget konstigt med det — det är otroligt komplexa frågor där forskning genomförs av personer som spenderat många år med att på heltid studera frågan och det är ingen som kan begära att alla i hela världen ska ha gjort det i alla frågor. Då hade vi aldrig kommit längre än hjulet i utvecklingen. Det som är problematiskt är dock när man vet så lite att man inte ens kan inse hur lite man vet. Detta är välkända psykologiska fenomen (läs om t ex Dunning–Kruger-effekten). Det kan i många liknande fall förklaras med att man inte förstår vilket enormt arbete som ligger bakom för att nå ett vetenskapligt resultat. Att inte förstå detta och bara vifta bort dessa resultat påvisar en otrolig arrogans, som redan nämnts många gånger i tråden.

Personen som tog upp ämnet strålning i tråden skulle inte kunna berätta för mig vad "strålning" är om så personens liv hängde på det. Eller vad "elektromagnetism" är. Eller vad ett "fält" är. Detta kan säkerligen tillskrivas ett flertal personer i tråden som ändå har mage att vara kritiska mot forskningsrapporter från personer som studerat detta i många år av sina liv. Det är helt vansinnigt.

När personer, trots att de inte har någon fundamental förståelse för problemet och uppenbarligen inte heller innehar (eller åtminstone av någon anledning inte tänker använda sig av) de mekanismer som skulle kunna få personen att lära sig om frågan, ändå känner sig rättfärdigade att uttala sig om egna "teorier" (stora citationstecken) och blanda in ord som "energier" och "skadliga fält" utan att veta vad de säger så är det pseudovetenskap. De försöker låta som att det handlar om vetenskap, som att uttalandena är av värde, men de förstår inte vad vetenskap är, och därmed inte hur den skapas.

Detta är inte samma sak som "alternativa teorier" — för sådana är definitivt välkomna! Alternativa teorier är en av grundbultarna i vetenskap. De gör att nuvarande teorier testas och blir starkare, eller påvisar svagheter som kanske kan leda till helt nya idéer. Men resultatet av pseudovetenskap är inte "teorier" (och återigen vet dessa personer inte vad ordet "teori" innebär i sammanhanget) — det är, återigen krasst talat, skräp. Det betyder ingenting. Det är lika mycket substans i det som om personen hade talat i tungor eller slagit huvudet i tangentbordet. Dessa uttalanden gör världen till en sämre plats för alla.

Ibland görs detta av ren okunskap och kanske välvilja i botten. Extremt ofta (oj, oj, oj, vad ofta, det har väl till och med varit ett par länkar i denna tråd till produkter man kan köpa för att åtgärda imaginära fenomen) görs det av vinstintresse. "Köp min antilejonsten så kan du sova tryggt om nätterna", folk som kan prata med döda, tala med hästar (alltså de som verkligen tror att de kan tala med hästar), prata med gud, hitta dina borttappade nycklar/se din framtida livspartner över telefon, etc., om man bara betalar lite pengar, för gud har tyvärr tappat bort sin plånbok, och tyvärr är mina framtidssyner inte så klara att jag kan se vem som vinner matchen ikväll.

Vad jag siktar på är: vad tjänar det till att ha en diskussion i denna tråd om huruvida strålning är farligt eller inte när ordentliga undersökningar ignoreras? Det kommer länkar till WHO o dyl, men de viftas bort. "Nä, jag som sitter här och har sett Vetenskapens Värld kommer nu motsäga dessa grupper som studerat ämnet i 10 år, studerat den specifika frågan i 5 år, fått sina resultat granskade och godkända av en mängd andra personer i andra delar av världen som har liknande kunskaper i ämnet. Motsäga dem med min egen 'teori' (OBS: jag vet inte vad ordet betyder) som jag drar ur min magiska hatt och spånar fram medan jag skriver." Återigen, en vansinnig arrogans.

Vad kommer någon lära sig av diskussionen? Om man inte har mekanismen att kunna inse när man är ute på djupt vatten och känna att "oj, här finns det mycket att lära sig" utan i stället ställa sig på hälarna och köra fingrarna i öronen så kommer man aldrig komma vidare. Jag lovar er att det inte är så mänskligheten utvecklade televisionen, mobiltelefonen, förbränningsmotorn, flygplanet, åkte ut i rymden, upptäckte evolutionen, vaccinet, etc. — alla fantastiska intellektuella bedrifter. Man måste inte tycka att utveckling alltid är positivt, men det är en motsägelse att tycka dessa upptäckter är till godo, samtidigt som man förespråkar pseudovetenskap, för de står i direkt kontrast. På SweClockers forum bör man anta att deltagarna uppskattar datorer och teknik, och då är pseudovetenskapliga övertygelser märkliga att se.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Hedersmedlem

Wall-of-text, 2/2

"Men man kan ju inte veta allt, kanske är forskningen ändå fel" — liknande uttalanden används ofta, och det är ett logiskt felslut som får hjärnan att slå runt. När det använts i denna tråd så är det i andemeningen "man kan inte veta allt, så kanske alla studier ändå är fel". Med detta som godkänd argumentationsteknik så följer tomtar, troll, enhörningar, gud, flygande spaghettimonstret, vad som helst! "Man kan inte veta allt, så egentligen kanske mobiltelefoner inte fungerar." "Man kan inte veta allt, så egentligen kanske vi talar kinesiska med varandra just nu." Det är ett uttalande som implicerar absurditet. Det är inte många ord långt, men det innehåller så mycket brist på förståelse för vad ordet "veta" innebär.

Vad är "att veta", i vetenskapliga sammanhang? Det är både mer och mindre filosofiskt än det låter. "Mindre", då det bygger på en fast princip. "Mer", då det är en princip som teoretiskt avskriver konceptet med en absolut och unik universell "sanning" (samtidigt som många kritiserar vetenskapen för motsatsen!). Exempel: många skulle gå med på att vi "vet" att jorden går runt solen. Hur vet vi det? Tja, säger någon, vi kan skriva upp ekvation 1 som säger detta och den stämmer med våra observationer. Men detta är inte fullständigt, för jag kan skriva upp ekvation 2 som beskriver att jorden är i centrum och med tillägget av en centrifugalterm så kommer jag få exakt samma resultat som ekvation 1. Är inte det då också sant? Är det en motsägelse?

Vetenskapen har en riktlinje (notera medvetet ordval) för att skilja på dessa teorier och benämna det ena som "sant" (men akta för att lägga för mycket uppfattad värdering i ordet): det som enklast förklarar fenomenet är "rätt" (Occams rakblad). Det säger inte att ekvation 2 är fel — det är den inte. Men den innehåller fler antaganden (extra termer), och är därmed inte så generell som den kan vara. Detta förbjuder inte mig att räkna med ekvation 2 — den ger ju mig rätt resultat, och det finns fall då den förenklar beräkningar, men likväl ska jag inte ändra läroplanen och säga att jorden är solsystemets/galaxens/universums centrum, "för ett givet antal centrifugaltermer".

Säg att ekvation 1 var Newtons gravitationslag. Säg att det visade sig att ekvation 1 inte gav riktigt rätt resultat i vissa specialfall. Säg att någon, t ex Einstein, då kom med ekvation 3, som var betydligt mer komplicerad, men som faktiskt stämde med än fler observationer! Ekvation 1 är enklare och nästan alltid OK, och har använts i hundratals år utan praktiska problem utöver små sprickor i några hörn. Men ekvation 3 kommer nu i vetenskapens ögon anses som "rätt" (efter en enorm mängd tester). Den är dock ofta opraktisk att direkt räkna med, och ekvation 1 duger ju, så den kommer fortsätta användas, och läras ut, men man har nått djupare kunskap om hur det egentligen ligger till, och man vet att man ibland måste ta till ekvation 3, även om generell relativitetsteori kräver tensorer och metriker och annat vansinne, jämfört med Newtons fina linjära ekvationer.

(Ovanstående är förenklat: om man har två modeller som ger samma resultat genom olika resonemang så finns det ofta ingen anledning att förkasta den ena, då det snarare i sig ger en djupare inblick i fenomenet. Se exempelvis Schrödingerekvationen kontra matrismekanik.)

Det var en tråkig historia (och den är inte slut än ), men meningen är att väcka intresse för frågorna "Vad är rätt? Vad är fel? Vad är sanning?" i vetenskapliga sammanhang. När pseudovetenskapen säger: "vetenskapen hävdar att den alltid har rätt! Men innan trodde de att jorden var platt!" (i sig en överdrift), så är de rent logiska felen:

  1. de förstår inte vad de menar när de säger "rätt"

  2. de förstår inte att flera beskrivningar kan (inte "måste") vara korrekta samtidigt, i olika domäner.

Jag kan erkänna att jag mer eller mindre alltid utgår ifrån att jorden är platt när jag räknar. Det beror på kontext. Handlar det om hur långt jag kan sparka en fotboll så går det utmärkt att anta att jorden är platt. Handlar det om hur långt det är till horisonten eller vilken hastighet en geostationär satellit behöver hålla så går det sämre.

Tittar jag på ett stålelement i ett industritak så kan jag räkna hållfasthet på den som om den vore en balk. "Inget konstigt med det, det är ju en balk!" säger någon. Men:

  • är den inspänd mellan andra element och jag vill veta krafterna i inspänningen så räknar jag på den som om den vore en fjäder

  • vill jag köra tio sådana element i en lastbil så räknar jag på dessa kollektivt som en "last"

  • vill jag räkna ut dess gravitationella påverkan på månen så kan jag anta att det är en punkt

  • vill jag veta dess ämnessammansättning så ser jag den som en samling molekyler

  • vill jag räkna på dess värmeledningsförmåga så ser jag den som ett elektronhav

  • vill jag skjuta på den med alfapartiklar så modellerar jag den som en samling atomkärnor

  • vill jag sätta in den i LHC nere på CERN och skjuta på den med högenergetiska protoner så ser jag den som grupperingar av kvarkar

etc. Hur kan objektet "vara" så många olika saker? Jo, för så länge jag vet modellernas begränsningar så kan jag använda dem för att förenkla, men ingen modell är på egen hand "objektivt rätt". Men (äntligen, framme vid en poäng!): varför kan jag inte då säga att balken också är en enhörning? För det stämmer inte med observationer och det förenklar ingenting. Det vore ett onödigt krångligt uttalande utan vinning. Det är vad som menas med "fel".

Återkoppling till trådens ämne: om man nu får kalla saker lite vad som helst, varför kan man inte bara säga att människor har "elallergi"? För det stämmer inte med undersökningar! Personer med elallergi kommer in i ett rum som de tror har "elektriska fält" och uppvisar samma symptom oavsett om det faktiskt är några "fält" där eller inte — fält kan vi mäta, reaktioner vi kan mäta. Ska man då behålla "elallergi"-förklaringen så måste det ju vara någon annan mekanism, men vilken? Det är bäst att man kommer på något riktigt bra här, för om man säger något så kommer forskningen testa detta. "Jaha, det stämde inte heller, men jag har en ny idé! Tänk om…" — väldigt snart har man snarat in sig i ett nätverk av komplikationer och antaganden, och kan man då förklara precis samma observationer på mycket enklare sätt (t ex som somatoforma störningar) så är dessa sätt "rätt". Man kan utveckla sin elallergiteori in absurdum, men tills den faktiskt ger några fördelar över den andra förklaringen så är den fel.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Avstängd

Tack för två extremt bra inlägg, phz!

Skönt att inte vara den enda som bekämpar kvacksalverier med hjälp av wall-of-texts! Mer sånt!

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Skrivet av MBY:

Tack för två extremt bra inlägg, phz!

Skönt att inte vara den enda som bekämpar kvacksalverier med hjälp av wall-of-texts! Mer sånt!

Synd bara att kvacksalvare inte brukar tillhöra den grupp som läser WoTs, men någonstans måste man ju börja. Att säga "du har fel, läs på" brukar inte bättra kvacksalvare direkt ... Man kan åtminstone hoppas på att någon som ännu inte lockats in i pseudovetenskapens klor råkar läsa, hamnar på rätt spår och i slutändan minskar de lättlurades skara.

Tack båda två för att ni ids strida för vår sak!

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Aloysius:

Nja, alltså sjukdomen är en låtsassjukdom. Det är inte elallergi de lider av, det är en psykisk sjukdom de lider av som får dem att både få eksem och tro att de lider av elallergi. Självklart är symptomen "verkliga" på så sätt att de finns på riktigt, men det gör det ju inte fel att kalla det för en låtsassjukdom.

Egentligen undrar jag om det inte bara är klen begåvning som är det verkliga problemet.

Som du säger så kan ju alla människor få diffusa symptom vid stress, så att deras huvudvärk och rodnader blir värre när de blir mer stressade är ju inte konstigt. Men det är ju något alla människor råkar ut för i livet, någon gång. De flesta har säkert på ett lätt hypokondriskt vis funderat på om de utvecklat en allergi eller om de ätit något konstigt eller klappat några exotiska djur när ett sjukdomssymptom dyker upp.

För normalbegåvade stannar det där. Vissa andra människor skapar helt okritiskt en helt parallell verklighet där sunt förnuft och logik inte existerar.

Kunskapen att den mänskliga hjärnan har en förmåga att luras och hitta på de mest konstiga saker är en insikt som de flesta människor upptäcker i lågstadieåldern när de ser optiska synvillor på knep&knåp-sidan i Bamse.
http://www.illusioner.nu/Illusioner-filer/rutat.jpg

http://www.illusioner.nu/Illusioner-filer/linjer.gif

Om man missar denna fascinerande upptäckt när man är sju år och sedan fortsätter att missa den varje dag hela livet, är det verkligen en sjukdom man har då? Är det inte bara att man är riktigt gammaldags stenkorkad?

Det blir lite semantik över det hela, men point taken. Jag menade inte att sjukdomen är äkta i betydelsen att sjukdom och -förlopp är det som påstås, utan bara att det finns äkta problem bakom - somatiseringsbesvär. Som har noll och intet att göra med EMF, RF eller whatever elektromagnetiskt fenomen som beskylls. Så visst kan du kalla det för låtsassjukdom. Jag kanske är onödigt snäll när jag säger att det är äkta sjukdom, fel beskrivning och orsak, men sist och slutligen handlar det om semantik. Dock vill jag hävda å det bestämdaste att det icke har med begåvningsnivå att göra! Det torde gå utmärkt att vara totalpantand och ändå efter undervisning förstå att de förvisso äkta problemen faktiskt bara är ett slags hjärnspöken, liksom en person med hög begåvning kan hemfalla åt felaktiga förklaringar.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Yrch:

Alltså, som sagt, smileyn ";)" i min text skall just tolkas som det, att det är väldigt mycket med glimten i ögat. Nej jag menar inte att du skulle mena att dessa (WHO, strålskyddsmyndigheten) kommer med ovetenskapligheter! De var som sagt var skrivit på ett lätt raljerande sätt.

Ett PR-problem som är ständigt återkommande för organisationer som WHO, för forskare och för seriösa vetenskapsjournalister och debattörer är att man inte har för vana att uttrycka sig i termer om absolut säkerhet. Krav på "absolut" säkerhet är nämligen i sammanhanget orimliga. Det intressanta är att den "instans" som beskriver verkligheten så förbaskat bäst som vi kan känna till, den instans som företräder det allra bergssäkraste och det som allra bäst kan beskrivas som faktiskt kunskap är "vetenskapen". Denna instans vet vad prövning är och vad "veta" verkligen betyder. Därför uttrycker man sig alltid i termer om exempelvis konfidensintervall eller använder brasklappar som "troligtvis" eller "det mesta tyder på". Det man behöver förstå är att när exempelvis en Cochrane-metastude kommer fram till "det mesta tyder på" eller "vi har inte hittat några belägg för" är det något som är mycket, mycket, mycket starkare än när t.ex. en domstol kommer med en dom, eller när någon säger "jag är helt säker", "jag vet" eller "jag svär på min feta morsas grav" eller "det är bevisat".

Ingen kan påstå sig veta bättre än när ett forskarkonsensus "lutar åt att belägg saknas för X", hur känslosamt, starkt eller självsäkert det än hävdas. Det finns nämligen inget högre vetande, ingen renare form av fakta, än vad vetenskapen kan förse oss med. "Tyvärr" uttrycks denna kunskap ödmjukt och öppensinnigt, alltid redo till omprövad. That's the way we rule, baby!

Skrivet av Yrch:

Däremot, har fortfarande tidsbrist så får återkomma i mer detalj, men det här vänder jag mig lite emot: "och låta dess formuleringar i din återanvädning insinuera att det kanske finns ett frö av farlighet där ändå, som ingen vet något om"

Det var ju lite prat om "foliehattar" i tråden, men som jag tolkar även högst seriösa myndigheter och forskare finns det just det, jag kanske inte hade formulerat det som "ett frö av farlighet" utan snarare "viss osäkerhet om långtida effekter"? Eller har jag tolkat de fel? Är "konsensus" att det är mer eller mindre helt ofarlig? (Får ju intrycket av att det är precis det du tycker, och det är ju fullt möjligt att du har helt rätt, att det är ofarligt). Det är det jag menar med att frågan (enligt min uppfattning) inte är "färdigutredd", inte att nåt som är ofarligt kanske ändå "borde" vara farligt.
Edit: För att förtydliga, om det nu är så att det eventuella "farligheter" med mobiltelefoner kräver tio år eller mer för att visa sig, låter det ju som att det är väldigt lång tid, men jag och många med mig har ju redan använt mobilen i mer än 10 år och kommer kanske använda den i 50-60 år till. Eventuella långtidseffekter blir ju då helt plötsligt intressanta.

Men det finns ingenting som stängt taget säger att det inte börjar växa elefanter ur öronen på dig efter 50-60 år av forumskrivande på Sweclockers! Stollig hypotes, javisst! Men betänkt att även en hypotes som är rimlig för dig kan upplevas lika stollig eller löjeväckande för någon som faktiskt är insatt i EM-fält och fysiologisk påverkan. Betänk att DNA-skador inte påvisas vid de effekter som är intressanta för tråden (till skillnad från andras utgjutelser om sändarmaster [vilket jag för övrigt generellt vill syna - sändarmaster är för det mesta ofarliga eller så får du skador direkt, och då är det speciella sändare vi talar om]), betänk att det inte finnes ens en hypotetiskt mekanism som går att passa in i modern vetenskap som ens hypotetiskt skulle kunna ge besvär X efter decennier. Det finns ackumulerade effekter, ja, och det finns gränsvärden ja. Passeras eller ackumuleras dessa kan något fenomen inträffa, ja. Men det jag har intrycket du talar om, är att det kan finnas ett fenomen X som vi inte känner till, via en påverkansvektor vi inte känner till. Det postulerar något helt annat än trivial framskridande av vetenskapen. Och, precis som jag sa tidigare, det fina med ["trivial"] evidensbasering är att du inte ens behöver en mekanism, du behöver bara visa att en korrelation är så stark och fri från andra korrelationer att man kan anta kausalitet. Ingen vetenskapsman skulle ramla av stolen av förvåning om ett problem visar sig över sikt, givet att problemet är plausibelt och kan antas vara kausalt. Men det måste finnas en undre gräns av incidensen och allvarsgraden i detta eftersom mobiler faktiskt i olika former använts i 30-50 år (beroende på hur man räknar) och datorer och CRT-skärmar längre än så, utan att fenomen har visat sig. Annat än ESS och liknande, förstås. Alltså fenomen som får fullgod förklaring med andra förklaringsmodeller än EM-fält. Vidare 1, dagens mobiler använder lägre uteffekter än gårdagens. Vidare 2, tråden handlar i sak om TS akuta problem med skärmar o.dyl. I det fallet, de akuta problemen, är det alldeles säker på att det antingen rör sig om psykosomatiska besvär eller något annat redan känt och kartlagt problem [inom ergonomi, socialpsykologi, luftfuktighet, buller, andra miljöaspekter, etc] som _inte_ härrör ur datorns EM-fält.

Skrivet av Yrch:

Svarar på detta med nu, nej det är ju inte "viktigt" att det är just RF som skall visa sig vara farligt, men det är ju just det tråden handlar om så då får vi väl diskutera strålningens farlighet och inte exempelvis flamskyddsmedels skadlighet (som kanske är mycket farligare?) eller liknande i denna tråden. Hur stor sannolikheten är, ja ingen aning, men antagligen är den som du skriver liten. Fast det innebär ju inte att den inte kan finnas?

Återigen, att problemet rent logiskt inte kan uteslutas innebär inte att det är ett spår att följa upp mer noggrant än vad som redan gjorts. Du kan inte logiskt utesluta en tekopp kring Mars, men det är ändå en hopplös och fruktlös hypotes att jaga efter. Vi kan inte [alltid] bevisa frånvaro, men poängen är att påståenden ska backas upp med positiva bevis, ingen annan ska behöva producera frånvarobevisning.

Skrivet av Yrch:

Hoppas jag var lite trevligare i framtoningen så får jag svara på resten när tid ges (Och ja, i viss mån "citerade jag fel person" som du skriver, tror vi tycker rätt lika i fler saker än vi tycker helt olika i).

Jo, det tror jag också. Jag tycker inte du verkar vara den "generella kvacksalvarkretinen" utan du ställer ärliga, nyfikna, frågor. Det är bra och helt i sin ordning!

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Crazy Ferret:

Synd bara att kvacksalvare inte brukar tillhöra den grupp som läser WoTs, men någonstans måste man ju börja. Att säga "du har fel, läs på" brukar inte bättra kvacksalvare direkt ... Man kan åtminstone hoppas på att någon som ännu inte lockats in i pseudovetenskapens klor råkar läsa, hamnar på rätt spår och i slutändan minskar de lättlurades skara.

Tack båda två för att ni ids strida för vår sak!

Många kvacksalvare och speciellt konspirationsdårar älskar Argumentum ad Youtube. Inte helt on-topic, men ändå inte off-topic: https://www.youtube.com/watch?v=T69TOuqaqXI (Vem är det som har ett öppet sinne för alternativa förklaringar? )

Förhoppningsvis lättare att ta sig igenom än WoTs!

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Skrivet av MBY:

Många kvacksalvare och speciellt konspirationsdårar älskar Argumentum ad Youtube. Inte helt on-topic, men ändå inte off-topic: https://www.youtube.com/watch?v=T69TOuqaqXI (Vem är det som har ett öppet sinne för alternativa förklaringar? )

Förhoppningsvis lättare att ta sig igenom än WoTs!

Suverän video.
Värt att spara för att kunna länka till i framtida debatter när man stöter på någon som tror sig vara mer open minded genom att okritiskt tro på vad som helst !

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Medlem

Kan tipsa om denna sajt om man inte är skeptisk och vill testa:

http://www.orgoneffectsaustralia.com/Geoclense.html

De har andra produkter också.

Om man känner att det inte funkar är det bara att returnera varan

Jag har en orgonit och det funkar iaf för mig, men frågan är hur man skulle bevisa det. Subjektiv upplevelse går inte bevisa.

Så var det med saken... ni behöver inte ens tro på det här. Men testa gärna och skriv om det.

Visa signatur

Dator 1: ASUS P8Z77-V PRO, MSI GTX 1060 3GB OC, Intel 2700K @stock, CM Hyper 212+, HAF 932 Advanced + DemcifleX filters, 4x4(16)gb Vengeance LP 1866 CL9, G400 mus, LG IPS236V IPS, 1TB Samsung F3 HDD, Samsung EVO 1TB SSD, TP-Link 300mbps 802.11n PCI, Realtek Gbit PCI, Logitech C270 webcam.
Dator 2: Laptop Acer 5742G (8GB RAM, NVIDIA 540M, Bluray, Samsung EVO 500GB SSD)

Permalänk
Medlem
Skrivet av mixter81:

Kan tipsa om denna sajt om man inte är skeptisk och vill testa:

http://www.orgoneffectsaustralia.com/Geoclense.html

De har andra produkter också.

Om man känner att det inte funkar är det bara att returnera varan

Jag har en orgonit och det funkar iaf för mig, men frågan är hur man skulle bevisa det. Subjektiv upplevelse går inte bevisa.

Så var det med saken... ni behöver inte ens tro på det här. Men testa gärna och skriv om det.

Går utmärkt att bevisa, blindtest med kontrollgrupp och placebo. Folk som påstår sig kunna känna en effekt av sånt där har beviserligen inte gjort det. Placebo helt enkelt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aleshi:

Går utmärkt att bevisa, blindtest med kontrollgrupp och placebo. Folk som påstår sig kunna känna en effekt av sånt där har beviserligen inte gjort det. Placebo helt enkelt.

Okej, skulle vara intressant läsa studierna och vem som finansierar dem, om det är opartiskt på riktigt.

Du kanske har länk? Källor?

Vi vet tex att mobil telefonbranschen också har finansierat studierna och där de kom fram till att det inte föreligger nån risk.

Visa signatur

Dator 1: ASUS P8Z77-V PRO, MSI GTX 1060 3GB OC, Intel 2700K @stock, CM Hyper 212+, HAF 932 Advanced + DemcifleX filters, 4x4(16)gb Vengeance LP 1866 CL9, G400 mus, LG IPS236V IPS, 1TB Samsung F3 HDD, Samsung EVO 1TB SSD, TP-Link 300mbps 802.11n PCI, Realtek Gbit PCI, Logitech C270 webcam.
Dator 2: Laptop Acer 5742G (8GB RAM, NVIDIA 540M, Bluray, Samsung EVO 500GB SSD)

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mixter81:

Kan tipsa om denna sajt om man inte är skeptisk och vill testa:

http://www.orgoneffectsaustralia.com/Geoclense.html

De har andra produkter också.

Om man känner att det inte funkar är det bara att returnera varan

Jag har en orgonit och det funkar iaf för mig, men frågan är hur man skulle bevisa det. Subjektiv upplevelse går inte bevisa.

Så var det med saken... ni behöver inte ens tro på det här. Men testa gärna och skriv om det.

Så synd då att det inte går att bevisa, för _du_ har ju bevisbördan!

Som tidigare har diskuterats i tråden kan suggestion vara så stor att man får allvarliga allergiska reaktioner på plastblommor eller blotta beskrivningar med inlevelse av jordnötter. Så det är fullkomligt glasklart att du kan behandla icke-existerande problem med icke-fungerande produkter som bygger på icke-principer, men det är fan lågt av dig att snudda vid swec §9 för att lura på andra din kompletta bullshit!

Den fungerar naturligtvis inte på dig eftersom den helt enkelt inte fungerar.

Bara första stycket på den där sidan är så mycket fail att man tar sig för pannan:

Citat:

Geoclense has been programmed
to harmonize an entire building including the garden and all other outside areas to the property boundary.
Geoclense
Total Solution Noxious Energy Harmonizer
and Negative Ion Generator for Buildings
The Geoclense is a Solid State Negative Ion Generator. This device balances Positive Ions, otherwise known as a noxious unhealthy energy. These Positive Ions are naturally created when there is current passing through the electrical circuit and are referred to as Electromagnetic Radiation, or Dirty Electricity.

Det är är ingenting som "skulle kunna fungera" eller som det kan "ligga något i", utan det är ren och skär pseudovetenskap där man har mage att använda sig av tekniska eller naturvetenskapliga begrepp utan att på något sätt beröra vad dessa begrepp betyder. Ungefär som jag skulle säga att "denna negativa CPU balanserar fint upp det positiva RAM-minnet för optimal tangentbordsargonomi". Hör du inte hur jävla dumt det låter? Man behöver tamigfan bara grundskola för att se hur dumt det är!
Ordet "harmonisera" är inte definierat och har ingen teknisk definition!
Det finns ingenting med positiva joner som är "ohälsosam energi" och det finns inget sådant som att "balansera positiva och negativa joner" med en "fasta tillståndets negativ jongenerator". För det första, en verklig skillnad mellan laddningar är _relativ_ och det handlar om _statisk elektricitet_. För det andra kan du _inte_ skapa joner av det ena slaget utan att skapa _exakt lika många_ (eller snarare exakt samma laddningsmängd) av det andra slaget! Allt "skapande" av en negativ jon kommer obönhörligen skapa en positiv jon, det är den enda balansräkning som gäller här.

För det tredje är det ett bisarrt påstående att positiva joner skapas naturligt av elektromagnetisk strålning (elektromagnetiska fält) och det är inte ALLS något man refererar till "smutsig elektricitet": För i helvete! Skulle ljus vara "smutsig elektricitet"? Jag tror inte du begriper att den absolut i särklass starkaste källan av "elektromagnetisk strålning" är Solen och från den kommer omkring 1,5 kilowatt per kvadratmeter över hela Jorden på dagsidan!

Det skapas naturligtvis inte alls några joner av elektromagnetiska fält så länge vi inte talar om röntgen eller gamma, dvs joniserande strålning! Elektromagnetisk strålning byggs upp av fotoner, inte elektroner och i en ledare transporteras ström i form av laddningsförflyttningar, hos atomer med fria elektroner. Även där är jonisering ett tendentiöst begrepp och det kommer i alla händelser inte skapas något netto av endera jonen.

Nu förväntar jag mig ett svar på vad "icke smutsig" elektricitet är? Kan du svara på det? Det impliceras på sidan att elektricitet naturligt skapar "smutsig elektricitet" (wooohooo). Det innebär i sin tur att det rimligen finns någon icke-smutsig elektricitet. Vad är det för något?

Att använda fysikaliska grundbegrepp som "elektromagnetisk strålning" och påstå att det betyder något som det inte alls gör handlar inte om tro, det handlar om rent bondfångeri och medvetet bedrägeri.

Således är du komplett "motbevisad" bortom allt tvivel oavsett vad du tror om "subjektiva upplevelser". Du är bara ovillig att inse det.

Apropå upplevelser ja, du vet förmodligen inte om det men du tangerar ett filosofiskt begrepp som kallas för qualia/kvalia och här gör både filosofin och neurovetenskapen stormsteg i att kartlägga och just precis förklara/"bevisa" saker som subjektiva upplevelser. Troligen, det enklaste är att helt enkelt definiera bort qualia eftersom det inte är någon användbar teori.

Så du har fel på så många plan att det är tragikomiskt.

Ska jag tala om vad det där är för en pryl? Med största sannolikhet är det en väggkontakt ingjuten i ren och semitransparent plast, kanske SLA eller liknande. Den är alltså en plastklump utan någon som helst elektronik. Hur skulle den kunna vara något annat när elektronik skapar "smutsig elektricitet"? Det är bara komiskt att den ska pluggas in i väggen!

Kom nu för fan inte och säg "jamen om man inte tror på den så funkar den inte", eller "prova!". Det är diskvalificering d-i-r-e-k-t! Det är inte så det fungerar. Apparaten fungerar inte per definition tills motsatsen bevisats och du har, i egenskap av tipsare om denna tagit på dig bevisbördan. Tyvärr, sådana är spelets regler när det kommer till verkligheten. Den som påstår något märkligt har bevisbördan, och ju märkligare (dvs skulle omkullkasta 200-250 år av naturvetenskaplig utveckling på alla fronter) desto mer bevisbörda. Du måste visa att denna apparat har en teoretisk grund, att den är evidensbaserad, att den inte har några biverkningar, att den är ofarligt och att den gör vad den påstås göra, samt hur den gör det. Annars får du faktiskt vara tyst. Det enda du behöver göra här är dock att berätta vad icke-smutsig elektricitet är.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mixter81:

Okej, skulle vara intressant läsa studierna och vem som finansierar dem, om det är opartiskt på riktigt.

Du kanske har länk? Källor?

Vi vet tex att mobil telefonbranschen också har finansierat studierna och där de kom fram till att det inte föreligger nån risk.

Vad vet du om opartiskhet? Du länkar till en sida full med anekdotisk bevisföring och självförhärligande som begår våldtäkt på etablerade begrepp och som inte ens kan skilja på fotoner och elektroner. En sida som talar om krilianfotografering (en gammal debunkad pseudovetenskap), länkar till konspirationsteorier om HAARP. Sidan säljer sina saker baserad på "testimonials" och du har mage att fråga efter hur presumtiva studier som studerar denna finansieras? Det är _DU_ som ska komma med studier som visar att det funkar, vi andra behöver inte komma med ett skit, och vi andra ska kritiskt granska studierna, inte minst finansieringen då positiva sådana knappast kommer från Cochrane.

Jag tycke jag kände igen det där med "orgone": http://www.quackwatch.com/11Ind/reich.html
Det visar sig att det är den ökände William Reich som är i farten igen, en känd bluffmakare och solochvårare. Som vet hur man tar betalt.

Det är alltid komiskt när new age-folk och woos talar om "Big Pharma" och insinuerar att det är pengar som styr. Tänk om någon skulle få för sig att sopa framför egen dörr? Tu quoque måhända, men är det någon bransch som omsätter miljarder på alltifrån tveksamheter till ren bluff så är det new age- och alternativ-"medicin"-branschen.

Edit: Se även: https://en.wikipedia.org/wiki/Orgone och https://en.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Reich
Flum som psykoanalys framstår som rena rama logiska bevisföringen i jämförelse!

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

Det är vad jag kallar svar på tal.

Apropå bondfångeri och pseudovetenskap, hur hanterar ni "troende" i verkligheten? Jag tror inte för en sekund att det finns många på internet som kan avfärda detta på samma träffsäkra manér, helt utan pardon, som MBY. Ansikte mot ansikte kompliceras detta ytterligare av självklara skäl vad beträffar argumentationskedjor, formuleringar och viktiga poänger. Dessutom kommer man bli avbruten med mer eller mindre dåliga försvarsförsök.

Det här är inget jag stöter på ofta, tom. så pass sällan att jag hittills bara har låtsats som det regnar. Givetvis beror det på hur pass väl man känner personen och vilken relation man har, men oavsett kan jag inte låta bli att känna mig en gnutta falsk som ger sken av att jag köper ett fullständigt vettlöst tankesätt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Olegh:

Det är vad jag kallar svar på tal.

Apropå bondfångeri och pseudovetenskap, hur hanterar ni "troende" i verkligheten? Jag tror inte för en sekund att det finns många på internet som kan avfärda detta på samma träffsäkra manér, helt utan pardon, som MBY. Ansikte mot ansikte kompliceras detta ytterligare av självklara skäl vad beträffar argumentationskedjor, formuleringar och viktiga poänger. Dessutom kommer man bli avbruten med mer eller mindre dåliga försvarsförsök.

Det här är inget jag stöter på ofta, tom. så pass sällan att jag hittills bara har låtsats som det regnar. Givetvis beror det på hur pass väl man känner personen och vilken relation man har, men oavsett kan jag inte låta bli att känna mig en gnutta falsk som ger sken av att jag köper ett fullständigt vettlöst tankesätt.

Hehe, tack (för jag tog det som en komplimang)! Lustigt nog stötte jag på detta för bara några dagar sedan: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=rudeness-on-... ...samtidigt som jag just satt och dagdrömde om hur det skulle vara att vara med i en TV-debatt. Jag har alltid utgått från att jag inte skulle fixa det alls. Antingen skulle jag bli lättystad och ställd (troligt, så brukar det bli i mindre officiella sammanhang, med rodnad och L'esprit d'escalier som följd) eller så skulle jag bli ursinnig och tugga fradga, ingendera bra PR som framstår som sakligt!

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."