Hur mycket övervakar regeringarna internet?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Okt 2011

Hur mycket övervakar regeringarna internet?

Har just sett dokumentären We are Legion som är om internetaktivism och undrar hur mycket regeringar framförallt svenska och amerikanska över vakar det som händer på internet? och finns det några exempel i svenska historien då regeringen har tystat der något på internet exempelvis som egypten gjorde under revolutionen?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Fjugesta
Registrerad
Aug 2005

All trafik som passerar landets gränser övarvakas av FRA.
Vad passerar då landets gränser?
Det är i stort sett omöjligt att avgöra givetvis så är det så att om en server,användare lbefinner sig utanför gränsen så övervaks den trafiken.
MEN det är fullt möjligt att trafiken mellan dig och din brors ftp server (som finns 2km bort) kan övervakas med för tcp,udp paket (vilket 99,9% av all trafik består av och JA även tele,tv är det idag).
Detta beror på att dessa paket ej tar den kortaste vägen utan den snabbaste vilket kan skifta från att vara den kortaste just nu för att 5sek senare vara vägen över usa,england,sverige (som då övervakas).

Sen är det inte så att 100% av all trafik över gränsen övervakas 100% av tiden utan det är så att FRA får tillstånd att söka i en kabel (heller flera) under en viss tid.
Problemet med det är att en kabel inehåller 100000 tals olika personers,företags trafik dvs vill dom avlyssna en person får dom automatiskt tillstånd till att avlyssna långt fler än 100000 på samma gång.
Och ALLT det avlyssnade kan dom spara i upp till 2 år, även sånt som kommer från helt ointresanta personer för stunden (det kan ju komma till användning i framtiden av någon anledning).
Efter dessa två år har gått så "ska" detta material förstöras om det inte har inlets en förundersökning,rättegång vill säga.
Problemet med det är att FRA har lämnat ut mycket material till säpo utan att varken säpo heller FRA har haft någon som helst anledning heller svar på detta.
OCH säpo har ju ertappats med att ej ta bort data som dom ska ta bort efter en viss tid enligt lag MEN åklagaren la ner det fallet med motiveringen att säpo var för inkompetenta att ta förstå lagen och för inkompetenta att ta bort data.
Så i princip inebär ju detta att ALL data kan sparas i oändlighet då myndiheterna är för inkompetenta att ta bort den.

I och med dessa två "små" problem så är det i princip en hundraprocentig avlyssning FRA gör för även om FRA bara skulle avlyssna en person i iran just nu så ÄR minst 100000 personer till avlyssnade.
Med andra ord kan du ALDRIG vara säker på att du är avlyssnad heller inte och då visar historien att folket uppför sig som att dom ÄR avlyssnade (bara kolla på tyska utredningar om teledatalagen där många undviker att ringa psykologer,doktor,polis,BRIS,etc för att dom är rädda för att det kan komma fram till arbetsgivera,etc att dom är psykiskt instabila tex).

Jag själv tycker ju inte att detta är någon bra lösning att psyk sjuka misshandlade barn etc inte vågar ringa till det dom skulle behöva vilket i längnden kommer leda till mer självmord,personer med svåra psykiska problem som kan vara farliga för allmänheten,osv,osv (allt detta för att inga vill söka hjälp självmant längre).

Den ABSOLUT viktigaste delen i en dator är NÄTDELEN varför spara 200-300:- och ta en chans på att dina nya dator delar för x antal tusen ska hålla?????????
Den hemliga polisens anfader, Armand Jean du Plessis de Richelieu a.k.a. Cardinal-Duc de Richelieu, sa en gång så här om sitt arbete... "Ge mig sex rader skrivna av den hederligaste man som finns och jag ska hitta en förevändning i dem att hänga honom."

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gislaved
Registrerad
Jan 2003

Vågar man inte ringa en psykolog av rädsla för att man övervakas och att den informationen skall komma en arbetsgivare till hands, då tillhör man nog den gruppen som hade behövt ringa en psykolog ?

Jag säger inte att övervakning inte förekommer eller att jag vill bli övervakad, men många paranoida människor är nog så egenkära att de tror att deras liv faktiskt är värt att övervaka och att myndigheterna orkar bry sig, jag vet själv om personer som t ex alltid handlar med kontanter och är helt stolliga när det gäller sådant som de tror att de kan bli "spårade av" mm men som lever ett liv synnerligen ointressant för myndigheter

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av grizzly666:

Jag själv tycker ju inte att detta är någon bra lösning att psyk sjuka misshandlade barn etc inte vågar ringa till det dom skulle behöva vilket i längnden kommer leda till mer självmord,personer med svåra psykiska problem som kan vara farliga för allmänheten,osv,osv (allt detta för att inga vill söka hjälp självmant längre).

Skulle man inte på något sätt kunna undvika detta och bara avlyssna (eller bara spara information) om personen som blir avlyssnad? sedan undrara jag varför man DDoS attackera en sida är det bara för att visa att man kan stänga ner den, jävlas eller visa sitt missnöje? för principen ifråga är ju inte särskillt avancerad och vad åsta kommer man med det då? för det är ju inte som hacker attackerna mot sony där man kom åt massa information eller som wikileaks där massa information avslöjades om diverse regeringar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2005

Echelon har koll på det mesta.

"Echelon är det hittills (2011) största informationinsamlings- och övervakningsnätverk som skapats. Echelon styrs främst av USA och Storbritannien, men det finns stationer i andra länder som Australien, Nya Zeeland och Kanada. Echelon kan fånga upp satellit- och radiosändningar, telefonsamtal och fax samt e-post. Det beräknas att Echelon samlar in runt tre miljarder meddelanden dagligen."

"Echelon ska ha bildats för att övervaka militära kommunikationer mellan Sovjetunionen och Öststaterna samt andra Sovjetallierade, men numera tror man att det används för att spåra terrorister och människor involverade i den svarta marknaden. Kritiker påstår att Echelon även används eller kan användas för industrispionage och övervakning av enskilda medborgare. USA har anklagats för industrispionage"
http://sv.wikipedia.org/wiki/Echelon_(data)

En intressant artikel om Echelon och andra system
http://www.sydsvenskan.se/sverige/amerikanska-echelon-haller-...