Vad måste jag veta inför byte av moderkort?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2012

Vad måste jag veta inför byte av moderkort?

Hejsan!
Troligtvis har mitt moderkort pajat så tänkte beställa mig ett nytt. Och jag skulle vilja använda mig av dom gamla grejerna som sitter i datorn.
Det som sitter nu är detta:

http://www.ascendtech.us/acer-mb-sak09-007-desktop-pc-motherb...

Vad jag förstår hitills så måste det nya ha:
Intel socket 775
Den bruna porten på bilden då grafikkortet sitter i den.
Dom orangea portarna då hdd och dvd sitter i dom.

Vad måste jag tänka på mer?
Fick höra att det var smidigast att fortsätta med acer moderkort?

Trädvy Permalänk
Festpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av jockesu:

Hejsan!
Troligtvis har mitt moderkort pajat så tänkte beställa mig ett nytt. Och jag skulle vilja använda mig av dom gamla grejerna som sitter i datorn.
Det som sitter nu är detta:

http://www.ascendtech.us/acer-mb-sak09-007-desktop-pc-motherb...

Vad jag förstår hitills så måste det nya ha:
Intel socket 775
Den bruna porten på bilden då grafikkortet sitter i den.
Dom orangea portarna då hdd och dvd sitter i dom.

Vad måste jag tänka på mer?
Fick höra att det var smidigast att fortsätta med acer moderkort?

De orange är Sata portar, troligen Sata 2. Sata 3 går att använda i Sata 2 och vice Versa, skillnaden är att Sata 3 hårddiskar (framförallt även SSD) som används i Sata 3 uttag är snabbare än Sata 2.

Den bruna är en PCIe (Peripheral Connection(connector/Controller?) Interface - Express)- Port och mer eller mindre de enda som finns på moderna moderkort, De andra portarna som är beigea är PCI och inte speciellt vanliga längre.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Officiella Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2012

Ok. Men är det bara att köra på efter dom kriterierna jag skrivit då? Eller måste jag ta reda på om ram minnena funkar till nya kortet och även om prossesorn/prosessorna funkar till nya med?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006
Skrivet av jockesu:

Ok. Men är det bara att köra på efter dom kriterierna jag skrivit då? Eller måste jag ta reda på om ram minnena funkar till nya kortet och även om prossesorn/prosessorna funkar till nya med?

Om du tänkt beställa ett likadant moderkort som i din länk och det är ett sånt som sitter i din dator så kommer allt funka, ink minne.
Om du funderar på nått annan moderkort så blir det knepigt, och ända chansen är nog tradera eller liknande och begagnade kort.

Ditt moderkort har DDR2 minne vilket är utdött, 775 för CPU socket vilket är utdött, har AGP port för grafikortet vilket är extremt utdött.
Så att hitta nått liknade nytt blir nog omöjligt.

För tillfället en sketen Acer gaming laptop

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2012

Hittade detta
http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/154994-mb775_i-p965_a...

Det verkar stämma med det mesta? Förutom att det inte är acer?

Snälla kan någon kunnig svara på om det funkar?

Förstår att det kanske inte är det ultimataste eftersom det är så billigt men med min kunskap så verkar det stämma med dom kriterierna och jag vill bara få igång datorn igen

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2011
Skrivet av jockesu:

Hittade detta
http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/154994-mb775_i-p965_a...

Det verkar stämma med det mesta? Förutom att det inte är acer?

Snälla kan någon kunnig svara på om det funkar?

Förstår att det kanske inte är det ultimataste eftersom det är så billigt men med min kunskap så verkar det stämma med dom kriterierna och jag vill bara få igång datorn igen

Ja, det ska funka.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006
Skrivet av jockesu:

Hittade detta
http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/154994-mb775_i-p965_a...

Det verkar stämma med det mesta? Förutom att det inte är acer?

Snälla kan någon kunnig svara på om det funkar?

Förstår att det kanske inte är det ultimataste eftersom det är så billigt men med min kunskap så verkar det stämma med dom kriterierna och jag vill bara få igång datorn igen

Nej kommer inte funka, dels är det för stort, samt har PCIe grafikorts bus
Ditt nuvarande moderkort ser ut att vara ett mATX detta är ATX

Om du hittar ett mATX samt villig att byta grafikkort så kan det funka

För tillfället en sketen Acer gaming laptop

Trädvy Permalänk
Festpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av ggustavsson:

Nej kommer inte funka, dels är det för stort, samt har PCIe grafikorts bus
Ditt nuvarande moderkort ser ut att vara ett mATX detta är ATX

Om du hittar ett mATX samt villig att byta grafikkort så kan det funka

Tycker det ser ut som att det är ett PCIe på hans kort. Kolla på bilden igen.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Officiella Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2012

När jag kollar specs på mitt moderkort så står det att det har pci och pci express slots. PCIe är det samma sak som express?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2012

Hittade det här vilket borde passa med allt då?
http://www.compliq.se/PartDetail.aspx?q=p:2202518;c:36123

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2006
Skrivet av DavidtheDoom:

Tycker det ser ut som att det är ett PCIe på hans kort. Kolla på bilden igen.

Ja kan stämma, slog upp moderkortet och hitta en uppgift att det var AGP, men är PCIe
ok ett bekymmer mindre

För tillfället en sketen Acer gaming laptop

Trädvy Permalänk
Festpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av jockesu:

När jag kollar specs på mitt moderkort så står det att det har pci och pci express slots. PCIe är det samma sak som express?

PCIe och PCI är inte samma bus. Du kan inte koppla in PCIe i en PCI bus.

Skrivet av ggustavsson:

Ja kan stämma, slog upp moderkortet och hitta en uppgift att det var AGP, men är PCIe
ok ett bekymmer mindre

Gott då blir det lite lättare.

Skrivet av jockesu:

Hittade detta
http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/154994-mb775_i-p965_a...

Det verkar stämma med det mesta? Förutom att det inte är acer?

Snälla kan någon kunnig svara på om det funkar?

Förstår att det kanske inte är det ultimataste eftersom det är så billigt men med min kunskap så verkar det stämma med dom kriterierna och jag vill bara få igång datorn igen

Denna fungerar.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Officiella Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Skribent
Mathias Blomberg
Plats
Linköping
Registrerad
Mar 2012

Problemet är ju bara det att Webhallen nog aldrig kommer få det moderkortet i lager igen och det finns inte någon annan stans.

Den digitala högborgen: [Fractal Design Meshify C] ≈ [Corsair AX 850W] ≈ [ASUS Geforce GTX 1080 Strix] ≈ [Intel Core i5 8600K@4,8 GHz] ≈ [Noctua NH-U14S] ≈ [Corsair Vengeance LPX 16GB@3,0 GHz] ≈ [ASUS TUF Z370-Plus Gaming] ≈ [Samsung 860 EVO 500 GB] ≈ [Intel 520 180 GB] ≈ [Samsung HD103SJ 1 TB] ≈ [ASUS Xonar Essence STX] |
Skrivmaskinen: Lenovo G50-80 Min förlängning av mig själv: Samsung Galaxy S8 |