Nedgraderad E6500 på bräda är det bara att byta CPU ??

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund
Registrerad
Sep 2007

Nedgraderad E6500 på bräda är det bara att byta CPU ??

Igår var jag iväg och köpte en begagnad burk till Syrrans pojk och när jag kom hem och testade
CPU-Z märkte jag att processorn gick i 2.26 Ghz istället för 2.93 Ghz.

Är denna CPU....http://ark.intel.com/products/42805/Intel-Pentium-Processor-E...

Brädan är Gigabyte EP45-DS3P.

Tog upp detta med säljaren och han sa att de bara kunde vara någon inställning då den aldrig gått i utlovad hastighet
och han hade också köpt burken begagnat och förklarade varför dom nedgraderar sig men verkade ej lyssna alls.

Nu till min fråga är det oftast bara Processorn som tagit skada så det bara är att montera ur denna och byta
till en billig Core 2 duo processor på begagnat marknaden.

Minnena går i korrekt hastighet och grafikkortet och allt i enhetshanteraren är okej.

Chassi: Dan Cases A4 SFX(S) , Moderkort: Asrock Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/ac, Processor:Intel i7 7700, Cpu kylare: Cooltek LP53Minnen 16 Gb ddr4 3000 mhz,Startdisk:SSD Samsung 850 Pro 1 TB , Grafikkort:Asus Strix 1080 PSU: Corsair SF600 Skärm: ASUS ROG Swift PG278Q Tillbehör: Razer Diamondback Chroma & Funk KB460 , Logitech Z520 datorhögtalare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund
Registrerad
Sep 2007

Ingen som vet varför den går i lägre hastighet som 2.26 Ghz och i kontrollpanelen står det E6500 2.93 Ghz
mellanslag 2.13 Ghz och missade det sista ska erkännas.

Det borde väll betyda att den Nedgraderat sig eller kan de bero på andra faktorer ??

Är det nått man ska tänka på om man köper en annan processor och monterar in den nya kan den
gamla processorn fastnat i pinnarna i moderkorts socketen om den blivit för varm bak i tiden.

Om man släpper på armen så ska väll processorn bara åka upp och var helt lös och lätt att ta bort
från brädan. Montera datorn i min sign för lite över ett år sedan och var mitt första datorbygge och
sitter inte och byter processorer så ofta ska erkännas.

Chassi: Dan Cases A4 SFX(S) , Moderkort: Asrock Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/ac, Processor:Intel i7 7700, Cpu kylare: Cooltek LP53Minnen 16 Gb ddr4 3000 mhz,Startdisk:SSD Samsung 850 Pro 1 TB , Grafikkort:Asus Strix 1080 PSU: Corsair SF600 Skärm: ASUS ROG Swift PG278Q Tillbehör: Razer Diamondback Chroma & Funk KB460 , Logitech Z520 datorhögtalare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2011

Låter som om moderkortet bara kör i 400MHz på bussen i stället för 533. Testa en BIOS uppdatering!

Edit: Du ska ha BIOS version F9 till den proppen: http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.a...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund
Registrerad
Sep 2007
Skrivet av d_m_r:

Låter som om moderkortet bara kör i 400MHz på bussen i stället för 533. Testa en BIOS uppdatering!

Får tacka så mycket för tipset och är ganska troligt då han som hade datorn säger att bios crasha åt han ibland och
då går den till backup versionen av bios för att det är dubbla bios på brädan.

Det roliga är när man startar upp datorn så räknar den upp vad som finns på alla ingångar på brädan som pci , pci-e m.m. och
borde inte vara en vanlighet men har ej suttit med 775 bräda ska erkännas.

F8 versionen är installerad idag och det enda nyare på denna bräda är någon beta version och kan man
Flasha om Bios med samma version igen ??? F8 vill säga

Chassi: Dan Cases A4 SFX(S) , Moderkort: Asrock Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/ac, Processor:Intel i7 7700, Cpu kylare: Cooltek LP53Minnen 16 Gb ddr4 3000 mhz,Startdisk:SSD Samsung 850 Pro 1 TB , Grafikkort:Asus Strix 1080 PSU: Corsair SF600 Skärm: ASUS ROG Swift PG278Q Tillbehör: Razer Diamondback Chroma & Funk KB460 , Logitech Z520 datorhögtalare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2011

Se edit ovan, du ska ha F9 för att köra E6500. Download: http://download.gigabyte.eu/FileList/BIOS/motherboard_bios_ga...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund
Registrerad
Sep 2007
Skrivet av d_m_r:

Se edit ovan, du ska ha F9 för att köra E6500. Download: http://download.gigabyte.eu/FileList/BIOS/motherboard_bios_ga...

Får tacka så mycket för hjälpen.

Denna bräda som jag har.

http://www.gigabyte.se/products/product-page.aspx?pid=2841&dl...

Finns F9c här som val.

Chassi: Dan Cases A4 SFX(S) , Moderkort: Asrock Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/ac, Processor:Intel i7 7700, Cpu kylare: Cooltek LP53Minnen 16 Gb ddr4 3000 mhz,Startdisk:SSD Samsung 850 Pro 1 TB , Grafikkort:Asus Strix 1080 PSU: Corsair SF600 Skärm: ASUS ROG Swift PG278Q Tillbehör: Razer Diamondback Chroma & Funk KB460 , Logitech Z520 datorhögtalare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2011

Ok, du är helt säker på att det är rev 1.0 på brädan? Isf har du rätt bios redan. Har du testat att ladda default inställningar?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund
Registrerad
Sep 2007
Skrivet av d_m_r:

Ok, du är helt säker på att det är rev 1.0 på brädan? Isf har du rätt bios redan. Har du testat att ladda default inställningar?

Kollade på Kartongen nu och står att det är Rev 1.0 på brädan.

Kollade också som dig att från Bios version F8 kom denna processor med och versioner efteråt så med F9c kommer det självklart
också fungera men versioner före F8 fungerar ej.

Har ej varit in i Bios ännu och försökt återställa till fabriksinställningar med tanke på att denna kollar alla saker
som Pci portar , Pci-e m.m. Detta beror på att bios crashar enligt "Säljaren" men vet inte om detta stämmer eller om den borde
göra detta vid varje uppstart som det är nu.

Någon som har koll på om detta är vanligt beteende ??

Chassi: Dan Cases A4 SFX(S) , Moderkort: Asrock Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/ac, Processor:Intel i7 7700, Cpu kylare: Cooltek LP53Minnen 16 Gb ddr4 3000 mhz,Startdisk:SSD Samsung 850 Pro 1 TB , Grafikkort:Asus Strix 1080 PSU: Corsair SF600 Skärm: ASUS ROG Swift PG278Q Tillbehör: Razer Diamondback Chroma & Funk KB460 , Logitech Z520 datorhögtalare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund
Registrerad
Sep 2007
Skrivet av d_m_r:

Ok, du är helt säker på att det är rev 1.0 på brädan? Isf har du rätt bios redan. Har du testat att ladda default inställningar?

Testa nu att ladda Optimized Defaults.

Då gick processorn i 2.93 Ghz , så nu funkar den som den skall.

Efter varje Bios uppdatering ska man ladda Optimized Defaultz enligt Manualen till moderkortet och
detta lär förra ägaren glömt.

Bus enkelt om man vet vad som skall göras som alltid. Tack DMR för Hjälpen !!!

Chassi: Dan Cases A4 SFX(S) , Moderkort: Asrock Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/ac, Processor:Intel i7 7700, Cpu kylare: Cooltek LP53Minnen 16 Gb ddr4 3000 mhz,Startdisk:SSD Samsung 850 Pro 1 TB , Grafikkort:Asus Strix 1080 PSU: Corsair SF600 Skärm: ASUS ROG Swift PG278Q Tillbehör: Razer Diamondback Chroma & Funk KB460 , Logitech Z520 datorhögtalare.