Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012

Asus P8Z77-V ser olika ut vid boot

Tjena. Jag och en polare köpte detta moderkort, den nya i5 och ram från webhallen i ett uppgraderingspaket. Resten för att bygga datorn köpte vi i en butik. Vi köpte precis likadana saker. Detta var 2 månader sedan typ.

Nu köpte en tredje polare exakt samma uppgraderingspaket och även exakt de saker vi köpte i butik så vi tre har med andra ord precis likadan hårdvara med undantag att jag har en lite äldre SSD medans de andra har en lite nyare.

Hur som helst, när min polare som byggde datorn senast ska starta sin dator så kommer det upp en helsvart skärm där det står ASUS och att man ska trycka del för att komma in i setup. Denna visas max 2 sek och sen kommer windowsloggan. Hans dator bootar på 20 sek.

När jag och min andra polare startar datorerna så får vi upp en "grönblå" bakgrund där det står ASUS och att man ska trycka del för setup fast det står i ett helt annat typsnitt. Det är alltså en helt annan bild och denna bild är kvar betydligt längre innan man kommer vidare och vi bootar upp på runt 33 sek.

Vad är det som gör detta? Är det drivrutiner eller att någon av oss har en nyare bios? Köpte som sagt precis likadana saker och hårddisken sitter i intel sata portarna (de gråa) som dem ska.

Att tilläggas ska att uppgraderingspaketet tog slut när vi köpt våra och det tog sen nån vecka innan webhallen fick in paketet igen och det var då vår andra kompis köpte sitt. Ska vi uppdatera våra drivrutiner till moderkortet eller vad är det vi ska göra för att få datorerna att starta lika snabbt?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2002

Olika biosversioner låter det ju som, möjligen att det är olika revisioner av själva moderkortet också.

Intel i7 6850k || Asus X99-A II || Evga GTX 980Ti || Kingston HyperX Fury 2666 64GB || Samsung 950 Pro 512GB || XB270HU 1440p IPS G-Sync

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund
Registrerad
Jan 2010

Kolla om det är så att ni har olika BIOS versioner och om det skulle göra någon skillnad om alla körde samma (nyaste då förslagsvis). Är alla inställningar lika då? sitter alla kablar som det ska? För mig så hade jag en post på typ 40 sekunder förut då en kabel tydligen inte satt till helt 110% och efter jag hade dragit ur alla kablar och sen satt i dom igen så fungerade allt perfekt.
Nyaste firmware på ssd disken?
Har ni mätt tiden det tar att boota? 20 sekunder kan mycket väl vara runt 33 sekunder finns program för att mäta hur lång tid det tar att komma in i windows igen eller bara köra med en klocka.

Vet att jag brukar känna att "fan vad mycket snabbare din dator är!" tills man jämför ordentligt.

Maximus X Hero - 8700k @5.1GHz - H115i - 32GB LPX@3466MHz - MSI 980Ti Gaming - EVGA SuperNova 750 G2 - Asus vg248qe - FD R5

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kinna
Registrerad
Jan 2012

min brorsas dator brukar har olika bios bild när bios laddar.

8600K @ 1.035V
Citera för svar
Instagram

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Okt 2003

Tror du att någon av er gått in och ändrat något i bios? Det låter som om en av er har valt disable på "fast boot". I så fall tar bootningen längre tid, för att datorn ska kolla av minnena, USB-portar och liknande.

Chassi: Fractal Design Define R4 | CPU: Intel Core i5-4670K@4600MHz | Kylning: Noctua NH-U14S | GPU: Asus Radeon GTX 970 | RAM: Corsair Vengeance 2 x 4GB 1600MHz | MB: Asus P8Z77-V PRO | PSU: be quiet! Power Zone 750W Bronze Modular | SSD: Intel 530 Series 120GB | HDD: Western Digital Green 3TB

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012
Skrivet av Elghinnarisa:

Kolla om det är så att ni har olika BIOS versioner och om det skulle göra någon skillnad om alla körde samma (nyaste då förslagsvis). Är alla inställningar lika då? sitter alla kablar som det ska? För mig så hade jag en post på typ 40 sekunder förut då en kabel tydligen inte satt till helt 110% och efter jag hade dragit ur alla kablar och sen satt i dom igen så fungerade allt perfekt.
Nyaste firmware på ssd disken?
Har ni mätt tiden det tar att boota? 20 sekunder kan mycket väl vara runt 33 sekunder finns program för att mäta hur lång tid det tar att komma in i windows igen eller bara köra med en klocka.

Vet att jag brukar känna att "fan vad mycket snabbare din dator är!" tills man jämför ordentligt.

Jo jag får kolla det med bios. Ser att du har samma kort, vet du hur man kollar det? Ja vi har mätt med klocka och hans är betydligt snabbare. Det är just det med att biosen ser annorlunda ut som får mig osäker. Han är den vanliga klassiska svarta med asus text men min är som sagt också en vit asus text men med blå/grön bakgrund i nått flashigt mönster =P