Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012

bas frekvens på i5 3570k?

hej. det är som så att jag börjar grunda på om min bas frekvens på min cpu är som den ska? den ligger på 103,0 istället för 100,0 så om jag klockar min cpu med multipillern till 41 så hamnar den på 4223 MHz ska det vara så eller ska jag ändra den till 100,0? mvh

| CPU: Intel i5 3570K 4,4Ghz | GPU: msi twin frozr iii 680 | MB: ASUS p8z77 v-lx | RAM: Corsair Vengeance 12GB 1600Mhz |
| PSU: XFX XXX Edition 650W 80+ | Chassi: Fractal Design r4 white | SSD: sandisk 128gb / Kingston SSDNow V300 120GB | CPU-Kylare: Noctua nh-d14 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falun
Registrerad
Jul 2011

Ändra den till 100,0 för det är "orginal"

|CPU: Intel core i7 2600K 4,2Ghz|GPU: GTX 770|Mobo: ASRock Z68 Extreme3|Chassi: Corsair Carbide 400c|Ram: Corssair 12gb ram|HDD: 500GB samsung SSD|PSU: Corsair 550W|

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012
Skrivet av lome:

Ändra den till 100,0 för det är "orginal"

jo men om jag kör defaults settings eller vad det heter blir det 103,0 vrf vet jag inte mitt moderkort är asus p8z77-v lx och cpu är 3570k då. mina minnen klockas med på den bas frekvensen :S

| CPU: Intel i5 3570K 4,4Ghz | GPU: msi twin frozr iii 680 | MB: ASUS p8z77 v-lx | RAM: Corsair Vengeance 12GB 1600Mhz |
| PSU: XFX XXX Edition 650W 80+ | Chassi: Fractal Design r4 white | SSD: sandisk 128gb / Kingston SSDNow V300 120GB | CPU-Kylare: Noctua nh-d14 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falun
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av jimsan89:

jo men om jag kör defaults settings eller vad det heter blir det 103,0 vrf vet jag inte mitt moderkort är asus p8z77-v lx och cpu är 3570k då. mina minnen klockas med på den bas frekvensen :S

Jag förstår egentligen inte problemet med detta?

|CPU: Intel core i7 2600K 4,2Ghz|GPU: GTX 770|Mobo: ASRock Z68 Extreme3|Chassi: Corsair Carbide 400c|Ram: Corssair 12gb ram|HDD: 500GB samsung SSD|PSU: Corsair 550W|

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012
Skrivet av lome:

Jag förstår egentligen inte problemet med detta?

det jag undrar över varför den är 103,0 och inte 100,0? den ställer ju sig så av sig självt ska det vara så eller inte? mvh

| CPU: Intel i5 3570K 4,4Ghz | GPU: msi twin frozr iii 680 | MB: ASUS p8z77 v-lx | RAM: Corsair Vengeance 12GB 1600Mhz |
| PSU: XFX XXX Edition 650W 80+ | Chassi: Fractal Design r4 white | SSD: sandisk 128gb / Kingston SSDNow V300 120GB | CPU-Kylare: Noctua nh-d14 |

Trädvy Permalänk
Festpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av jimsan89:

det jag undrar över varför den är 103,0 och inte 100,0? den ställer ju sig så av sig självt ska det vara så eller inte? mvh

Gå in och kolla i Bios. Är den 100 där så är det precis som det ska.

Kollar du inne i ditt operativsystem så kommer du mer eller mindre garanterat ha en liten fluktuering från Basklockans "orginal inställning" pga kristallerna svänger inte helt perfekt.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Officiella Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012
Skrivet av DavidtheDoom:

Gå in och kolla i Bios. Är den 100 där så är det precis som det ska.

Kollar du inne i ditt operativsystem så kommer du mer eller mindre garanterat ha en liten fluktuering från Basklockans "orginal inställning" pga kristallerna svänger inte helt perfekt.

Har kollat den i bios och det står 103.0 där med

| CPU: Intel i5 3570K 4,4Ghz | GPU: msi twin frozr iii 680 | MB: ASUS p8z77 v-lx | RAM: Corsair Vengeance 12GB 1600Mhz |
| PSU: XFX XXX Edition 650W 80+ | Chassi: Fractal Design r4 white | SSD: sandisk 128gb / Kingston SSDNow V300 120GB | CPU-Kylare: Noctua nh-d14 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falun
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av jimsan89:

Har kollat den i bios och det står 103.0 där med

Vad spelar det för roll? om allt funkar som det ska är det väll inget att tjafsa om? Ändra till 100,0 så blir det bara enklara och räkna ut hur mycket du clockar när du ska clocka.

|CPU: Intel core i7 2600K 4,2Ghz|GPU: GTX 770|Mobo: ASRock Z68 Extreme3|Chassi: Corsair Carbide 400c|Ram: Corssair 12gb ram|HDD: 500GB samsung SSD|PSU: Corsair 550W|

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012
Skrivet av lome:

Vad spelar det för roll? om allt funkar som det ska är det väll inget att tjafsa om? Ändra till 100,0 så blir det bara enklara och räkna ut hur mycket du clockar när du ska clocka.

visst. men det ända jag tänkte på är om det inte är bra för systemet?! vet inte vad skillnaden är mellan dom olika frekvenserna!?

| CPU: Intel i5 3570K 4,4Ghz | GPU: msi twin frozr iii 680 | MB: ASUS p8z77 v-lx | RAM: Corsair Vengeance 12GB 1600Mhz |
| PSU: XFX XXX Edition 650W 80+ | Chassi: Fractal Design r4 white | SSD: sandisk 128gb / Kingston SSDNow V300 120GB | CPU-Kylare: Noctua nh-d14 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falun
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av jimsan89:

visst. men det ända jag tänkte på är om det inte är bra för systemet?! vet inte vad skillnaden är mellan dom olika frekvenserna!?

100-110 är lungt för systemet, men över 111 är inte så bra

|CPU: Intel core i7 2600K 4,2Ghz|GPU: GTX 770|Mobo: ASRock Z68 Extreme3|Chassi: Corsair Carbide 400c|Ram: Corssair 12gb ram|HDD: 500GB samsung SSD|PSU: Corsair 550W|

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012
Skrivet av lome:

100-110 är lungt för systemet, men över 111 är inte så bra

okej. kanon men vad gör den frekvensen för nytta om man säger som så? är det bättre med högre? eller blir det mer stabilt?

| CPU: Intel i5 3570K 4,4Ghz | GPU: msi twin frozr iii 680 | MB: ASUS p8z77 v-lx | RAM: Corsair Vengeance 12GB 1600Mhz |
| PSU: XFX XXX Edition 650W 80+ | Chassi: Fractal Design r4 white | SSD: sandisk 128gb / Kingston SSDNow V300 120GB | CPU-Kylare: Noctua nh-d14 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falun
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av jimsan89:

okej. kanon men vad gör den frekvensen för nytta om man säger som så? är det bättre med högre? eller blir det mer stabilt?

Den höjer frekvensen på komponenterna vilket innebär bättre prestanda.

|CPU: Intel core i7 2600K 4,2Ghz|GPU: GTX 770|Mobo: ASRock Z68 Extreme3|Chassi: Corsair Carbide 400c|Ram: Corssair 12gb ram|HDD: 500GB samsung SSD|PSU: Corsair 550W|

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012
Skrivet av lome:

Den höjer frekvensen på komponenterna vilket innebär bättre prestanda.

okej. tack så mycket för hjälpen

| CPU: Intel i5 3570K 4,4Ghz | GPU: msi twin frozr iii 680 | MB: ASUS p8z77 v-lx | RAM: Corsair Vengeance 12GB 1600Mhz |
| PSU: XFX XXX Edition 650W 80+ | Chassi: Fractal Design r4 white | SSD: sandisk 128gb / Kingston SSDNow V300 120GB | CPU-Kylare: Noctua nh-d14 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falun
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av jimsan89:

okej. tack så mycket för hjälpen

Inge problem. Själv kör jag på 105,07 utan några problem. Men om det skulle skita sig och att skärmen blir svart får du cleara cmos.

|CPU: Intel core i7 2600K 4,2Ghz|GPU: GTX 770|Mobo: ASRock Z68 Extreme3|Chassi: Corsair Carbide 400c|Ram: Corssair 12gb ram|HDD: 500GB samsung SSD|PSU: Corsair 550W|

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västkusten
Registrerad
Nov 2011

Anledningen till att den står på 103 är att du har inställningen ASUS OPTIMAL aktiverat i BIOS skulle jag tro, min lägger sig där när jag slår om till ASUS OPTIMAL i BIOS från normal iallafall. Vill du kan du ha den där, annars kan du sänka till 100.

Jag menar inte att allt jag säger är korrekt, men att någon med mina kunskaper inom ämnet skulle se det som ett potentiellt korrekt svar, baserat på min tolkning av frågeställningen.

Trädvy Permalänk
Festpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av jimsan89:

Har kollat den i bios och det står 103.0 där med

Skulle föreslå att du lägger den på 100.
Du överklockar även PCIe och anknytningar till SSD/HDD.
Något som generellt sett har negativ påverkan på prestandan och dessutom kan skada dessa komponenter.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Officiella Discord-server |
Forumregler

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falun
Registrerad
Jul 2011
Skrivet av DavidtheDoom:

Skulle föreslå att du lägger den på 100.
Du överklockar även PCIe och anknytningar till SSD/HDD.
Något som generellt sett har negativ påverkan på prestandan och dessutom kan skada dessa komponenter.

Det ger inte negativ prestanda, men om man håller sig under runt 105 är det lungt, det är inga som helst problem. men som sagt, man ska inte hålla på med det om man inte vet vad man gör.

|CPU: Intel core i7 2600K 4,2Ghz|GPU: GTX 770|Mobo: ASRock Z68 Extreme3|Chassi: Corsair Carbide 400c|Ram: Corssair 12gb ram|HDD: 500GB samsung SSD|PSU: Corsair 550W|

Trädvy Permalänk
Festpilot, Geeks Gaming
David Kvist
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012
Skrivet av lome:

Det ger inte negativ prestanda, men om man håller sig under runt 105 är det lungt, det är inga som helst problem. men som sagt, man ska inte hålla på med det om man inte vet vad man gör.

Som sagt i vissa fall så faller SSD prestanda med 40-60%. Det är negativ prestanda.

I många fall så ger det bara lite högre hastigheter.

Alla låsta processorer går ju att klocka upp till 105 FSB/BLCK på Z77. Så bör vara lugnt om man håller sig under 105 och håller koll på hur resterande system fungerar.

Synpunkter på min moderering? Kontakt:
| PM:a mig | Maila mig | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin
| Geeks Officiella Discord-server |
Forumregler