[Projekt] LED-konvertera en Sony VPL HS60 Projektor.

Permalänk

Detta kommer bli en riktigt lång uppdate då den innehåller allt som hänt de senaste 2 månaderna.

Först ut så började jag med att plocka med projektorn med till föräldrarnas gård där jag har tillgång till en riktig verkstad med allt vad det innebär. Lite experimentellt så började jag med att testa vad som hände med alla 3 LEDs, ger verkligen RGB vitt ljus?

Svaret är ja, det blir vitt. Värt att notera är att detta är i ett ljust garage med full belysning och Carporten öppen så det lyser på riktigt bra, och precis som tidigare så syns inte de mörka linjerna med ögat utan bara på bild..

Nästa steg blev att montera de stora resistorerna på en AMD kylare för att hålla temperaturen nere, detta är inte den slutgiltliga monteringen men ger en uppfattning om hur det ser ut.

En väldigt strippad projektor där de 3 LEDsen är provmonterade för att se om det är en möjlig lösning.

Och från andra hållet.

Och så blev det dags för nästa paus som varade ett par veckor, en av dimmerna var inte riktigt hundra (den av de tre jag inte testat vid förra rundan..) så den bestämde sig för att dela med sig av den magiska röken...

LEDs samt kylare med resistorer på plats.

Ny månad, ny dimmer och ny insats! Dags att få ett slut på detta projekt nu nångång?
Alla tre LEDs lyser fin fint med en 12V laptops adapter som inte tjuter av missnöje som mitt standard atx nätagg gjorde med LEDsen som last.

LED dimmersna är urplockade från sin onödigt stora låda och monterade på rad där reglagen kommer sitta så man kommer åt dom genom den tidigare lampbytarluckan.

Ormboet tillfälligt inkopplat, jag ber om ursäkt och vill varna känsliga läsare för katastrofal kabeldragning!

Och avslutningsvis en bild på hur fint det lyser med LEDsen på plats och igång.

Det är även testat att kalibrera lite försiktigt även om jag vet att det inte är lönt innan projektorn är igång och det är inga problem att få en "vit" bild även om den är lite ljussvagare i nedre vänstra hörnet. Detta beror på att LEDsen är snett monterade i på sin kylfläns och gäller alla 3, om detta blir ett problem på längre avstånd på en duk återstår att se men jag kommer inte försöka åtgärda det fören jag vet att det behövs som det ser ut nu.
Efter detta monterades projektorn ihop och jag kom så långt som att "moderkortet" är på plats och nästan allt är inkopplat förutom en kabel som jag inte kan hitta
Självklart är detta kabeln som används för uppstart av projektorn och att lura den att lampan visst är på plats så i princip den enda kabel som det inte går att testa någonting utan. Dock är det bara en kortslutning av rätt stift till jord så det ska gå att lösa utan kabel när jag listat ut vilket stift det är (hoppas på att hitta fler bilder som visar det!) som ska kortslutas.
Ska bli sjukt spännande att se om den startar. är trots allt 20 månader sen den var igång senast och det är rotat mycket med den på den tiden!

Permalänk

Enligt följande bild och texten nedan från första försöket att få igång den utan lampa så är jag rätt säker på vilken pin jag ska kortsluta till jord i alla fall, det ska vara den mellersta svarta.

Citat:

Ser ut att vara den lättlurade typen av projektor så testar klippa av svart2 och kopplar den till Jord istället för ballasten och allt drar igång precis som om en fungerande lampa varit monterad! Efter detta var det bara att plocka ut ballasten helt och hållet samt testa utan att köra de övriga 3 kablarna anslutna till den och resultatet är det samma som innan, den startar precis som den ska.

Problemet är dock att jag inte kommer så lång i booten av projektorn utan jag får ett FAN/temp error. Jag har två teorier om vad det kan bero på men gissar på att det är nr 1.

1) En av fläktarna startar inte med projektorn, jag har mätt på kontakten och den har 6V i spänning över sig men det händer inget så antar att fläkten är trasig
2) Jag har bytt ut en av originalfläktarna mot en annan fläkt (den som sitter på AMD kylaren) vilken inte går i samma hastighet så kanske inte godkänns då den rapporterar fel RPM? jag är i alla fall säker på att den är inkopplad rätt då det är PWM kabeln som inte är ansluten.

EDIT:

Har nu testat fläkten i en extern spänningskälla och det händer ingenting så har bytt kontakt med en annan fläkt som är testad i projektorn. Fläkten startar med projektorn och ingen varningslampa lyser. Dock får jag fortfarande ingen bild när den startar och i de flesta fall stänger den bara av sig själv direkt... får leta vidare helt enkelt.