ClickOk.se stämde mig i Tingsrätten för ett köp hos dem

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2011

ClickOk.se stämde mig i Tingsrätten för ett köp hos dem

Meddelande från moderator, 2013-04-01
Det här är en väldigt aktiv tråd med många åsikter. Läs gärna igenom alla inlägg innan svar för att undvika felaktigheter, speciellt nedanstående. Tänk också på att hålla god ton — forumets vanliga regler gäller!

  1. "Ett offentligt svar från ClickOK.se"

  2. "Svaromål till ClickOks inlägg"

  3. "Orderbekräftelsen, som ClickOk hävdar inte existerar"

  4. Aftonbladet publicerar en artikel om händelsen

Länkar uppdaterade 2014-06-04 — moderator
———

Jag har skrivit om detta ärende tidigare men inte angivit att det var jag som gjorde köpet. Skälet till detta var att jag mitt uppe i tvisten. Nu när tvisten är över ser jag inget hinder i att berätta att det var jag som är iblandad i den. Här följer en beskrivning av ärendet.

Att handla från ClickOk innebär också en risk för att bli stämd i domstol! Det hände mig!
Den 27 mars 2013 vann domen laga kraft. Åtalet ogillades av Tingsrätten! ClickOk förlorade målet.
Vad hände?

Jag beställde varor från ClickOk och betalade direkt vid beställning. Några dagar senare får jag mina varor och hämtar ut dem från posten.
Sent på eftermiddagen är jag hemma igen och startar min dator. Då får jag epost från ClickOk där de meddelar mig att inte hämta ut varorna då de gjort en felleverans. Jag har redan hämtat varorna och kontrollerar om de stämmer med beställningen. Det gör det och jag meddelar ClickOk att leveransen är korrekt.

Då meddelar ClickOk mig att deras leverantör höjt priset samma dag som jag hämtar ut mina varor. Nu vill ClickOk ha mer betalt p.g.a. detta eller varorna jag köpt i retur om jag inte accepterar det nya priset. De vill ha mellanskillnaden mellan det nya priset och det jag betalat.
Jag avvisar ClickOks krav då jag köpt och betalat varorna några dagar tidigare.
ClickOk ger sig inte utan kräver mer betalt eller varorna i retur. De hävdar också att jag aldrig fått en orderbekräftelse, trots att jag fått en sådan.
Några dagar går och tvisten tar fart. Jag kontaktar konsumentvägledaren i min kommun, skickar över orderbekräftelse, kvitto och andra handlingar. Någon dag senare får jag svar att ClickOk ingått ett bindande avtal i enlighet med 32§ Avtalslagen.
Jag svarar ClickOk återigen att jag avvisar deras krav med hänvisning till Avtalslagen.

Ett par dagar senare återkommer ClickOk med förnyat krav på mer betalt eller retur av varorna jag köpt med hänvisning till 32§ Avtalslagen. De påstår också att jag aldrig fått någon orderbekräftelse eller kvitto på mitt köp. De hotar med faktura men jag avvisar fortfarande deras krav.
En vecka senare får jag en faktura. Nu har ClickOk höjt priset ytterligare och de har inte reducerat beloppet med det jag redan betalat. Någon mellanskillnad finns inte utan priset på varorna har de höjt ännu mer. Jag bestrider fakturan och gör en anmälan till ARN på inrådan av konsumentvägledaren.

ClickOk kräver av ARN att de skall lägga ned ärendet då de anser att ARN inte har med tvisten att göra. De skriver till ARN att jag inte fått varken orderbekräftelse eller kvitto på beställning trots att jag skickat in dem till ARN. ClickOk framför också att priset varit felaktigt och att ”marknadspriset” var 10 gånger högre än det pris ClickOk begärde från början. ARN avvisar ClickOks krav på att lägga ned ärendet.
Kort efter får jag en påminnelse från ClickOk på en obetald faktura. Enligt påminnelsen finns det inte längre någon skuld och för detta kräver de en påminnelseavgift. Jag bestrider påminnelsen och skickar den till ARN.

Någon vecka senare får jag ett inkassokrav. Beloppet på inkassokravet skiljer sig från beloppet på varorna i fakturan. Utöver detta har ClickOk tagit upp räntor och avgifter. Jag bestrider även inkassokravet och skickar det till ARN.
ARN begär komplettering av uppgifter från ClickOk och deras svar till ARN saknar mening. ClickOk meddelar ARN att de tänker ta tvisten till Kronofogden, vilket de också gör. De svarar ARN att de även tänker ta ärendet till Tingsrätten om jag fortsätter att vägra betala mer. Nu tvingas ARN att avvisa ärendet eftersom Kronofogden är en högre instans än ARN.

Kronofogden skickar krav till mig på ett nytt belopp på varorna. ClickOk fortsätter att framföra falska påståenden om att orderbekräftelse och kvitto inte finns. De påstår också att jag handlat varor till fel pris. Även denna gång bestrider jag kravet och Kronofogden lämnar över ärendet till Tingsrätten.
Göteborgs-Posten får kännedom om min tvist med ClickOk och skriver en artikel som publiceras i tidningen 2012-12-12. Nu påstår ClickOk att jag gjorde beställningen sent på kvällen och att en nolla fallit bort i priset. När GP frågar hur det kommer sig att orderbekräftelsen har en tidsstämpel mitt på dagen kan de inte svara på varför. Orsaken är att det inte finns någon orderbekräftelse, enligt ClickOk, den som GP fått ta del av finns inte. Ännu ett falsk påstående som framförs till GP i tvisten.

Råd & Rön får också kännedom om tvisten. De skriver om tvisten i nummer 1 år 2013. Även till Råd & Rön framför ClickOk falska påståenden. Nu påstår de att priset visades i Euro på deras hemsida och inte i kronor. Även till Råd & Rön hävdar de att jag aldrig fått varken orderbekräftelse eller kvitto på beställningen, trots att Råd & Rön fått dem av mig.

ClickOk åtalade mig i Göteborgs Tingsrätt för att jag vägrat betala mer i efterhand för varor jag redan betalat och fått. I rättegången framförde ClickOk nya falska påstående. De påstod att varorna var lanserade bara några dagar innan jag köpte dem, vilket inte stämmer. De fanns på marknaden redan år 2011! De påstod även i Tingsrätten att priset var i Euro och inte svenska kronor. De påstod att varorna var ämnade för företag, vilket inte heller stämmer. De påstod också att jag ”surfat på nätet” många dagar i rad för att bevaka priset innan jag köpte. Som bevis för detta lade de fram ett dokument med postens kollinummer, som de i Tingsrätten påstod vara IP-adresser. Även till Tingsrätten hävdade de att varken orderbekräftelse eller kvitto existererar för det köp jag gjort, trots att även Tingsrätten fått dem.

Rättegången pågick i 1,5 timmar innan den avslutades. Tre veckor senare meddelade Tingsrätten dom i målet, ClickOks åtal mot mig ogillades. ClickOk förlorade tvisten mot mig i Tingsrätten. Domstolen kom fram till att ClickOk ingått ett bindande avtal enligt 32§ Avtalslagen och att deras hänvisning till Förklaringsmisstag, som även regleras av 32§ Avtalslagen inte kan tillämpas.

Att handla från ClickOk innebär en risk att de återkommer med krav på mer pengar efter avslutat köp eller krav på retur av varorna om de inte får mer pengar. Hur tryggt det kan vara att handla från ClickOk är upp till var och en att avgöra.

Länkar uppdaterade efter sammanfogning av inlägg.
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södertälje
Registrerad
Feb 2005

På tok för jobbigt att läsa, dela in texten i stycken så ska du se att intresset blir större.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2011

Tack för påpekandet!
Såg inte att formateringen i Word inte kom med i inlägget.
Nu är inlägget justerat så det blir lättare att läsa.
Synpunkter på redigeringen tas emot.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
SweClockers forum
Registrerad
Aug 2012

Jag trodde inte det var möjligt, men nu är jag ännu mindre sugen på att köpa något från ClickOK.

Guide: Roota din HTC - BB-Kod-knappar på Prisjakt

              Min burk - Kvävekyld till 80%
8700K@stock
1070 Ti@stock

Ibland har jag fel, men då är det någon annans fel.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Urskogen
Registrerad
Apr 2010

Intressant läsning! Får man fråga vad det var för varor du köpte?

“Always be wary of any helpful item that weighs less than its operating manual.”
― Terry Pratchett, Jingo

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2012

Vad var det du köpte?

Snälla citera för svar
Dator: Phenom II X6 1075T [3.9 GHz] + HD6950 [@ 950/1350]
Ljud: HE-400 + Vali + Modi

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jul 2008

Kul att läsa!
Starkt jobbat av dig att inte gå med på deras krav! Kommer aldrig någonsin att handla hos ClickOK igen!
Oseriöst!

MSI P67A-GD55 | Core i7 2600k @4.0 Noctua NH-D14| Corsair HX 650W | Corsair Dominato r8 GB | XFX Radeon 6950 2 GB | Samsung 500 GB + 2x 160 GB | Corsair Force 120 GB || NAD C326BEE | Cerwin Vega VS-10 | LG LH4000| Samsung SyncMaster EX2220

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2011

Mycket starkt jobbat av dig! Får man fråga vilken vara detta gällde?

i7 2600k | Asus P8P67 | Corsair H80 | Asus GTX 770 OC | 8GB | Corsair TX650W | Fractal Design R3 | Samsung 860 EVO 1TB

Macbook Pro Retina 15'' 2.6Ghz | 16GB | 512GB Late 2013

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar/Malmö
Registrerad
Jan 2012

kostade det här dig något förutom tid och elände? du tvingade inte betala något mer då ju men fick du betala ngt i rättegångs kostnader etc? dessutom tror jag att du kan stämma clickok nu och få pengar för all tid som detta ärendet har tagit. Tid då du istället hade kunnat jobba och tjäna pengar och bensin till och från tingsrätten etc. Tror det iallafall. Men verkar väldigt lustigt det där. Fy för dem!

Chassi:BeQuietDarkBase900Pro/PSUBeQuietDarkPowerPro1000w/ Moderkort:ASUS Z170 PRO GAMING/AURA/CPU:i7-6700K 4.2Ghz/Kylare:BeQuiet! SilentLoop240mm/Ram:Corsair 16GB DDR4 3200MHz Vengeance/GPU:Asus R9 280X Matrix Platinum 3GB/SSD:Corsair Force GT 2x120GB/HDD:Seagate/WD->30TB/OS:W7/TillbehörLogitechG930/Z906,G510/K350/M705/G440/
MionixNaos5000/7200/Skärmar:3xBenQ 24" LCD G2450HM,49"Sony,KD49X8005C/Mobil:Sony Z5

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Dec 2004

Det låter som ett skämt! Jag har aldrig handlat hos ClickOk och kommer aldrig göra det.

Får du berätta hur mycket du betalade och vad dom krävde? Eller vad mellanskillnaden låg på? Skulle vara intressant att veta hur mycket pengar det krävs för att ClickOk ska ta det så långt som till tingsrätten.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hovmantorp
Registrerad
Jun 2004

Skrämmande! Enda felet jag kan hitta är detta "Även denna gång bestrider jag kravet och Kronofogden lämnar över ärendet till Tingsrätten." då det är istället ClickOk som får till svar utav Kronofogden att du bestridit kravet och får svara Kronofogden om dom vill gå vidare.

Vet detta pga skilsmässa där jag fick felaktigt krav från Kronofogden begärt av mitt ex och bestred detta varpå hon valde att inte gå till Tingsrätten.

Kudoz annars att du stod på dig och visade dessa nasare var skåpet ska stå!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Jan 2010

Skrämmande!
Jag är inte så insatt i alla förkortningar när det kommer till sådana här händelser, men vad står "ARN" för ?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2010

Stämmer detta så kan man ju inte göra annat än att bli mörkrädd.

Du råkar inte ha länkar till Råd & Rön samt Göteborgsposten artiklar, om de finns på nätet?

Skrivet av Xiqt:

Skrämmande!
Jag är inte så insatt i alla förkortningar när det kommer till sådana här händelser, men vad står "ARN" för ? Ni får kalla mig vad ni vill jag vill bara lära mig

Almänna Reklamationsnämnden.

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841
Google är inte din vän. www.donttrack.us
Skaffa säker epost med ProtonMail! #14698306
Spela Supreme Commander! www.faforever.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Sep 2007

Men, dom kan väl inte ändra när du väl lagt en beställning och redan betalat?
Vet med största sannolikhet att detta INTE är lagligt!
Men detta låter ju verkligen skrämmande och upprörande hur företag kan och får beté sig. Dom border skämmas!
Uppmanar att sprida vidare så folk får reda på detta!

Main : Intel i7 6700K [Fractal Design Kelvin S24 ] | 16 GB DDR4 HyperX 3000mhz | MSI Z170 Pro Carbon | Palit RTX 2080 Jetstream | Samsung 840 250 GB | Windows 10 | Lian Li PC-O11 Dynamic | EVGA Supernova G2 850W | Dell u3415w + 2st 24"
Htpc / server : Intel G3258 | AMD HD 6850 | 12 GB | 6TB lagring | Fractal design Node 804 | Win 10+Kodi

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Luleå
Registrerad
Mar 2012

Har du gått ut med detta i media? Allmänheten behöver veta vilken skitbutik ClickOK faktiskt är.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2010

fyfan. detta är bara sjukt...
tur att dom förlorade (men jag ser ingen anledning till varför dom inte skulle det)

hur kan clickok vara så dumma i huvudet så att dom anmäler det här fallet till tingsrätten över huvud taget? trodde dom att dom skulle vinna?

MODERMODEM: Asus ROG Strix Z270E Gaming | i7 7700K | Corsair Hydro H110 | Kingston HyperX Savage 32GB DDR4 RAM | Asus R9 290 OC | Crucial BX100 500GB SSD | Phanteks Enthoo EVOLV | SilverStone Strider Evolution 1200W |
NAS 40TB: 8x3TB RAIDz2 | 4x4TB RAIDz1 | ASRock C2550D4I | 32GB ECC RAM | FreeNAS |
LJUD: M-Audio BX8 D2 | ATH-M50 | Focusrite Scarlett 2i2 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2010

..lol. Skulle vara intressant om du hade någon digital kopia av artikeln från Göteborgsposten eller råd och rön.

Asus P8P67 Deluxe B3 | Intel i7-2600k@3,4GHz | 16 GB Corsair Vengeance LP 1600Mhz CL9 | Asus GTX 580 Matrix@900Mhz | Corsair Force GT 120GB | WD Caviar Black 1TB | Corsair 850 AX | Fractal Design R4 | Dell u2410 | Qpad MK-80 | QPad 5K

CITERA FÖR SVAR!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Össjö
Registrerad
Jul 2009

Det här är ju sjukt! har aldrig handlat på ClickOK och kommer inte göra det efter jag läst detta!

Tack för du medelade!

Hej! Är du ett rödljus?

https://valid.x86.fr/tsefzh

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västra Götaland
Registrerad
Okt 2008
Skrivet av Xiqt:

Skrämmande!
Jag är inte så insatt i alla förkortningar när det kommer till sådana här händelser, men vad står "ARN" för ? Ni får kalla mig vad ni vill jag vill bara lära mig

Allmänna Reklamations Nämnden, om jag har inte har fel. ^^

Desktop: 4690K @4,1Ghz | Sapphire 280x | GIGABYTE Z97M-D3H | Prodigy M | 3TB + 120GB | 8GB RAM
Tillbehör: QPAD-MK80 | Zowie EC1-A | Qpad QH-90
Citera för svar

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2008

Mycket intressant att läsa och kan bara hålla med om att företaget ClickOk är inget att lita på.

Har gett dem 2 chanser tidigare och lika dåliga har dom varit varje gång (sämst service!!)

Mitt tips är att undvika dem och handla från en mer respekterad butik!

8700k @5.2ghz

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Arvika
Registrerad
Nov 2005

Otroligt! rent korkat av ClickOk att inte inse från start att det är bara svälja misstaget, om de nu hade fel pris.
Detta ser jag som ett bevis för okunnig personal på det företaget.

IAMD Athlon X4 740/GA-FAF55M-DS2/8Gb DDR3-2133/Geforce GT210/400Gb/Win 10
IASUS x53u/AMD E-350/4Gb DDR3/500gb(död) 80Gb HD/Linux Mint 17

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Sep 2011

Försök stämma dom för falska påståenden och diverse saker dom gjort.
Ska man slå tillbaka, ska man slå tillbaka där det gör som ondast!

i5 3570K @4.9GHz | XFX Radeon HD7970 Ghz Edition | ASRock Extreme 4 | Corsair Vengeance DDR3 1600MHz, 2x4GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Jul 2011

Hur stor var egentligen prisskillnaden mellan det du köpte varorna för och det de ville att du skulle betala? Har faktiskt aldrig riktigt gillat ClickOk, har ingen anledning till det men går på känsla Låter för övrigt väldigt dumt av dem att ens försöka, de måste väl ändå vetat att du hade kvitto på köpet osv?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~
Registrerad
Okt 2007

Vad fan håller ClickOK på med? Tack och lov att du vann målet, helt sjukt.

i5 4670k, RX 580 8GB, Node 304, Ubuntu 19.04
Har du tid en stund att prata om vår frälsare, Linux?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Apr 2012

helt otroligt att såna här företag får existera...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Jan 2010

Tack "Atlas Tasume" och "emilgf" man lär sig något nytt varje dag

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
192.168.1.253
Registrerad
Dec 2010

Bra jobbat! det Clock ok gjorde var helt klart fel! och jag är imponerad att du orkade stå på dej.
får man fråga vilken vara det handlade om?

Citera för svar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hammarö
Registrerad
Sep 2011

Men herregud! Man blir ju rent utsagt mörkrädd! Strongt av dig att stå emot! Är i skrivande stund nästan lite upprörd över hur f*n företag kan bete sig mot kunder! Hoppas innerligt att personalen du var i kontakt med på ClickOK Har blivit rejält sparkade!

| OS: Windows 10 Enterprise LTSC | CPU: Intel Core i7 6700K | GPU: EVGA 1070 FTW Hybrid
| MB: EVGA Z170 Stinger | RAM: Corsair Dominator Platinum 32GB | PSU: Corsair AX650
| Chassi: Fractal Design Define Nano S | SSD: Samsung 850 Pro | CPU-Kylare: Corsair H110i

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2011

Jag köpte, tillsammans med ett par vänner (för att dela på fraktkostnaden) några hårddiskar.

Kostnaden för mig, förutom all tid som jag lagt ned på tvisten, är porton för brev, resekostnader, parkeringsavgifter, trängselskatter och telefonkostnader för rådgivning av jurister.
Jag har, tillsammans med min särbo, läst allt vi kan komma över på nätet beträffande hur rättegångar och bestridanden skall gå till. Jag har pratat flera gånger med Kronofogden och Tingsrätten om hur det hela går tillväga. Jag har också rådfrågat Konsumentvägledaren i Göteborg för att få veta vad som gäller.

Innan dess hade jag ingen aning om att Avtalslagen också tillämpas vid ett köp. För mig var det Konsumentköplagen som jag kände till. Efter att fått veta att Avtalslagen också reglerar köp har jag lusläst denna. Det är krånglig juridik och många gånger har jag sökt hjälp för att förstå hur de skall tolkas.

Ja, jag kan åtala ClickOk för oriktigt åtal. I ett sådan mål kan jag kräva ersättning för alla mina utlägg. Eftersom målet är ett tvistemål och att beloppet inte överstiger ett halvt basprisbelopp är rättegångskostnaderna begränsade. Ett halvt basprisbelopp innebär en summa om 22000 kronor.

För att stämma ClickOk måste jag göra det på deras verksamhetsort, vilket är Stockholm. Det innebär att jag måste resa från Göteborg till Stockholm för att kunna genomföra ett sådant åtal. Med tanke på den begränsade ersättningen jag kan få kommer det att kosta mig mer än den ersättning som kan utgå.
Jag har valt att inte gå vidare med målet. Det har varit en lång och stundtals hård resa.

En sådan sak som att bli hotad med Kronfogden är inte särskilt roligt. Vad jag lärde mig under resan är att om jag bestrider ett krav från Kronofogden så lämnar de över ärendet till Tingsrätten. Därefter gör Kronofogden inget mer. Det blir således ingen anmärkning eller "prick" hos dem.
När ärendet ligger hos Tingsrätten är det upp till den som ställer kravet att väcka åtal, vilket ClickOk gjorde.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Halmstad
Registrerad
Nov 2012

Fyfan vad pinsamt, om de nu var för billigt kunde de satt tillbaka dina pengar på kontot och inte skickat varan istället.. vilka kioskmongon..

vad var det du köpte då?

CPU: Ryzen 7 3700x + Be Quiet! Dark Rock Pro 4 Moderkort: Asus TUF Gaming X570 Plus (Wi-Fi) Minnen: Corsair Vengeance LPX AMD 2x8gb 3200mhz GPU: MSI GTX 980 Ti Gaming SSD: Samsung 970 Evo Plus 1TB Nätagg: Corsair AX 850 80+ Gold Chassi: Fractal Design Define C Windowed Edition