VIKTIGT: Hur man får köpråd

Permalänk
Legendarisk

VIKTIGT: Hur man får köpråd

Hur man får köpråd

Innan du frågar

 • Sammanställ dina behov

  Innan du kan bygga den perfekta datorn för just dig måste du sammanställa dina behov, önskemål och begränsningar. Vad har du främst tänkt använda datorn (eller komponenterna) till? Finns det några särskilda spel du är intresserad av att köra med vissa inställningar? Vad har du för budget? Finns det något annat som kan påverka dina val? Med tydligare krav blir det lättare både för dig att identifiera olika alternativ, såväl som för andra att hjälpa dig välja rätt.

 • Sweclockers testcenter

  Om du undrar hur olika komponenter presterar i vissa spel eller gentemot varandra så är Sweclockers testcenter en bra startpunkt. Här hittar du recensioner av allt från processorer till chassin och kan lätt få en överblick av hur olika modeller presterar och tips på viktiga saker att ha i åtanke när man bygger en dator.

 • Sök efter existerande diskussioner

  Att skapa en tråd med unik eller väl genomarbetad frågeställning ökar dina chanser att få hjälp. Köprådsforumet är fullt av frågor och tips från andra medlemmar. Har du läst igenom aktiva diskussioner för att se om det redan finns någon med liknande krav eller tips på viktiga saker att ha i åtanke? Kan du ställa en följdfråga i en av dessa, vidareutveckla en mall eller ett paket, eller hitta fallgropar att undvika innan du startar din egen tråd?

När du frågar

 • Sätt en tydlig rubrik

  Rubriken är din chans att locka andra medlemar att läsa din tråd. En tydlig och välformulerad rubrik som särskiljer just ditt datorpaket från alla andra frågor i forumet kan vara allt som behövs för att få den hjälp du söker.

 • Tänk på språket

  Välformulerade, rättstavade inlägg och rubriker har bättre chans att få konstruktiva svar. Ett slarvigt skrivet inlägg ger intryck av att du själv inte har tagit dig tid att fråga ordentligt och kan leda till att övriga medlemmar går vidare till andra frågor.

 • Beskriv klart och tydligt vad du har för behov

  Förklara för andra medlemmar som försöker hjälpa dig vad datorn ska användas till. Vilka uppgifter måste datorn klara av? Vilka spel vill du köra? Om det är några komponenter eller märken du är särskilt intresserad av så bör du motivera varför så att andra kan hjälpa dig bättre.

 • Vad har du för budget?

  Låt andra medlemmar veta vad köpet får kosta så att du får förslag som passar dig.

 • Har du redan en tråd?

  Fortsätt då diskussionen i den istället för att skapa en ny tråd. Att du har bytt ut någon komponent eller vill göra en sista kontroll innan köp innebär inte att det är en ny diskussion. Flera trådar om samma ämne både försämrar dina egna möjligheter att få relevant hjälp och gör det svårare för andra medlemmar att presentera sina frågor eller hjälpa till med lösningar. Så kallad korspostning är inte tillåten på forumet.

Får du inte rätt svar?

Det bästa sättet att få hjälp är att förbereda dig innan du frågar. Det är många som ber om köpråd och om du ställer din fråga oförberett är risken stor att den försvinner bland alla andra. Skulle du trots det inte få de svar du söker får du fundera över om du själv kan redigera in mer information eller förtydliga frågeställningen.

Notera att det varken är tillåtet att skriva nya inlägg i syfte att flytta tråden högre upp i listan ("bumpning") eller att starta nya trådar om samma fråga ("korspostning").

Innan du köper

Det är inte tillåtet att starta nya ämnen för en "sista koll" eller dylikt om du redan har en existerande fråga i forumet. Fortsätt istället diskussionen i samma tråd så att samma användare som har hjälpt dig med råd och tips ser din fråga, och övriga medlemmar får en chans att synas i frågelistan.

Mer hjälp

#FAQ

Visa signatur

Abstractions all the way down.