SSD, endast 5,9 poäng i WEI

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2011

SSD, endast 5,9 poäng i WEI

Trots att min SSD uppvisar goda värden ger den endast 5,9 poäng i Windows Experience Index. Så vitt jag minns bör jag få högre poäng än så. SSD-enheten i fråga är en Intel 510 Series 120 GB.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bohuslän
Registrerad
Apr 2009

Har du aktiverat AHCI i BIOS?

Har du en annan mekanisk hårddisk inkopplad som kan orsaka ditt resultat?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrland
Registrerad
Okt 2008

Det är ju inte så bara att ändra i bios från IDE till ahci utan att ändra saker i registret först.
Om man installerade med IDE från början.
http://bengansblogg.wordpress.com/2010/11/25/sla-till-ahci-mo...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2011
Skrivet av exroz:

Har du aktiverat AHCI i BIOS?

AHCI ska vara aktiverat, ja.

Skrivet av exroz:

Har du en annan mekanisk hårddisk inkopplad som kan orsaka ditt resultat?

Jag har två stycken mekaniska hårddiskar inkopplade utöver min SSD, men de har aldrig påverkat resultatet förut. Dessutom "heter" testet "Primary hard disk" vilket rimligtvis endast bör ta hänsyn till SSD:n. Men vem vet...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ängelholm
Registrerad
Dec 2007

Gokväll, hmm du e säker du kör disken på sata3 6gbit port med va?

Dom flesta brukar inte bry sig om vad man får i windows score finns bättre sätt att benchmarka men kan bara hålla med ser skumt ut med resultaten du får det här får jag med min SSD jag bytade till häromdagen "Samsung 840 PRO 256GB:

Hade en OCZ agility III 120GB tidigare som inte presterade allt för långt från din du borde egentligen hamna på kring 7.5 minst med den disken tycker man.

Jag har 5 mekaniska diskar i min dator och ingen påverkan på mina tester, även om det var så att en av dina mekaniska fungerade för sån här system reserv på 100MB eller vad de brukar va så borde det ändå inte påverka ditt score där.

Stationär 1: I7 3770K 4,5Ghz | Corsair H100I|Sapphire 7970|Asus P67 Sabertooth|Corsair Vengeance 16GB|XFX 750W|Samsung 840 PRO 256GB| Corsair Obsidian 650D|
Stationär 2: I7 4790K|Corsair H60|Asus STRIX 970|Asus Maximus VI Impact|Kingston Savage 16GB 2400Mhz|Fractal Design Integra M 650W|Samsung 850 EVO 250GB|Fractal Design Node 304|

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2011

Testa med AS SSD och återkom med screenshot.

Guide för felsökning av Bluescreen! (tack till m4goo2 som gjort denna)
Chassi: Antec Twelve Hundred | Moderkort: Asus z170-A | CPU: I7 6700K @ 4.7GHz | Corsair H80 | RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX 16GB@2666MHz | GPU: MSI NVIDIA GTX 1070 Gaming G8 | Nätagg: EVGA SuperNova G2 750w | HDD: Samsung 850 EVO 500GB, OCZ Vertex3 120GB, 4x Seagate Barracuda Green 2TB, 1x Western Digital My Book 3TB, Western Digital My Book 4TB.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrland
Registrerad
Okt 2008

Finns det fler sätt än AS SSD att se om ahci är igång i windows?
Exempelbild från ett forum
Crystal Disk Mark borde ha en sån funktion tycker jag, då de flesta "benchmark'ar" med det programmet istället för AS SSD.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Jun 2013

Kan säga att AHCI i BIOS är en skröna o gör varken till eller från på ssd! ni som påstår att det gör skillnad tycker jag ska läsa på termerna ni hävdar ger nytta!
Får du detta värda på din comp är det det som gäller inget mer att göra åt

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2012

Har du utvärderat om datorn efter ssd'n sattes i?

Alla mina leksaker får inte plats här, så här jag listar istället mina favoritinlägg:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Utelåst hobbymoderator

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ödeshög
Registrerad
Dec 2012
Skrivet av Zacke68:

Kan säga att AHCI i BIOS är en skröna o gör varken till eller från på ssd! ni som påstår att det gör skillnad tycker jag ska läsa på termerna ni hävdar ger nytta!
Får du detta värda på din comp är det det som gäller inget mer att göra åt

Då undrar jag varför jag märkte en stor skillnad på min gamla dator när jag ändrade från IDE till AHCI när jag installera SSD första gången.

PC: AMD FX-8320 @ 4.6GHz, Asus Sabertooth 990FX, 2x 8GB Corsair Dominator Platinum
Sapphire HD7970 Vapor-X GHz Edition, Samsung SSD 840 PROSeries 256GB, 5TB Storage
Ex-PC: AMD Phenom II X3 720 @ 2.8GHz, Gigabyte 790X, 2x 2GB Corsiar XMS2
Sapphire HD4870 512MB, OCZ Vertex 3 128GB, 320GB Storage
TV: LG 42", Raspberry Pi, Xbox360 Slim 250GB, Nintendo Wii /w softmod

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2012

för att WEI är helmongo.
testa dock en "winsat disk" ifrån cmd så kan du ju se om det är något som strular ner poängen.
dessutom ser det ut som att du inte har jättemycke ledigt utrymme och jag fick en bugg med WEI med att skriva till disken när jag hade ca 15gb ledgit, fick ta bort så jag hade 20+ ledigt och då funkade det. detta problem såg jag när jag körde winsat så det skulle ju kunna va samma sak för dig.

EDIT: delen där det står "diskutvärdering '-scen 2009 drive C:' va det som strulade när jag hade dåligt med ledigt utrymme för övrigt. den ska ta en liten stund men när jag inte hade utrymme så hoppade han typ över det.
och om du kör cmd som admin så kan du bläddra i rutan efter det är klart.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2007

Har haft samma men det här var lösningen när jag satt i samma sits.

Detta är ett utklipp från "Sean's Windows 7 Install and Optimization Guide for SSD &HDD" på overclock.net.

Fix W.E.I. scores reporting wrong:
Go to C:\Windows\Performance\WinSAT and delete the winsat.txt
Then go to C:\Windows\Performance\WinSAT\DataStore and delete all the files in there.
Now restart W.E.I.
Note: The scores should be the proper score now.

Konstigt att denna lösning inte är mer känd...

Define R4, Asrock Z77 Extreme4, I5 3570K @ 4,7GHz, Corsair Vengeance 1600 16GB, Corsair H100, Corsair HX620W, Gigabyte GTX 670 Windforce3, 2X Samsung 830 128GB i Raid0, Samsung Spinpoint F3 1TB, Astro A50

Trädvy Permalänk
Entusiast
Testpilot
Plats
Chalmers
Registrerad
Aug 2011

Jag skulle tippa på att du anslutit den till en SATA 3Gbit/s-port, vilket flaskar sekventiell läs- och skrivhastighet, vilket förmodligen påverkar WEI-poängen.

Tittar man på dina värden ser man att du har en sekventiell läshastighet på 363 MB/s = 2904 Mbit/s, vilket som du ser är precis under 3 Gbit/s-strecket.

Prova att ansluta SSD:n till en SATA 6Gbit/s-port.

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av Poppler:

Har haft samma men det här var lösningen när jag satt i samma sits.

Detta är ett utklipp från "Sean's Windows 7 Install and Optimization Guide for SSD &HDD" på overclock.net.

Fix W.E.I. scores reporting wrong:
Go to C:\Windows\Performance\WinSAT and delete the winsat.txt
Then go to C:\Windows\Performance\WinSAT\DataStore and delete all the files in there.
Now restart W.E.I.
Note: The scores should be the proper score now.

Konstigt att denna lösning inte är mer känd...

Det där stämmer men inte hela sanningen. En defragmentering av disken har fungerat för mig. Det hände ibland att min gamla Intel G2 80gb disk ibland fick 5.9 i WEI.

Trädvy Permalänk
Medlem
Patrik Jonsson
Plats
Dalarna
Registrerad
Okt 2009
Skrivet av HurMycket:

Jag skulle tippa på att du anslutit den till en SATA 3Gbit/s-port, vilket flaskar sekventiell läs- och skrivhastighet, vilket förmodligen påverkar WEI-poängen.

Tittar man på dina värden ser man att du har en sekventiell läshastighet på 363 MB/s = 2904 Mbit/s, vilket som du ser är precis under 3 Gbit/s-strecket.

Prova att ansluta SSD:n till en SATA 6Gbit/s-port.

Min SATA 2 (3Gbit/s) SSD drar hela 7.5 i Windows index, tror knappast att det är sata gränssnittet som flaskhalsar hans "score", 5.9 är det vanliga resultaten av dagens 5400 / 7200RPM diskar.

PC: Intel 2600K 4400 MHz - Maximus V Gene - Corsair 2x4GB - GTX 680 - Intel 730 240GB - AX760 Platinum
Kringutrustning: Dell U2515H - Mionix Castor - Sennheiser HD558 - Ducky One MX Brown
Telefon: iPhone 6 16GB Whitetail 11.3

- Feedback - Kontakt - Regler -

Trädvy Permalänk
Entusiast
Testpilot
Plats
Chalmers
Registrerad
Aug 2011
Skrivet av Jonssown:

Min SATA 2 (3Gbit/s) SSD drar hela 7.5 i Windows index, tror knappast att det är sata gränssnittet som flaskhalsar hans "score", 5.9 är det vanliga resultaten av dagens 5400 / 7200RPM diskar.

OK, då kanske scoret beror på något annat, men likväl utnyttjar han inte sin SSD:s fulla potential. En Intel 510 ska läsa snabbare än 363 MB/s.

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Falköping
Registrerad
Jun 2008
Skrivet av Zacke68:

Kan säga att AHCI i BIOS är en skröna o gör varken till eller från på ssd! ni som påstår att det gör skillnad tycker jag ska läsa på termerna ni hävdar ger nytta!
Får du detta värda på din comp är det det som gäller inget mer att göra åt

Det ger en jävulsk skillnad i både laddtider och läs/skrivhastighet. Du borde nog läsa om och göra rätt

Corsair Obsidian 900D, Intel Core i7 6800k@4.2ghz/1.290v, Asus Rampage V Edition 10, Asus Strix GTX 1080, Corsair Vengeance LPX 3000mhz 4x4gb, Corsair RM650i

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
sweden
Registrerad
Dec 2008
Skrivet av Zacke68:

Kan säga att AHCI i BIOS är en skröna o gör varken till eller från på ssd! ni som påstår att det gör skillnad tycker jag ska läsa på termerna ni hävdar ger nytta!
Får du detta värda på din comp är det det som gäller inget mer att göra åt

Källa?

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
sweden
Registrerad
Dec 2008
Skrivet av Subdubwise:

Trots att min SSD uppvisar goda värden ger den endast 5,9 poäng i Windows Experience Index. Så vitt jag minns bör jag få högre poäng än så. SSD-enheten i fråga är en Intel 510 Series 120 GB.

http://anony.ws/i/2013/06/23/mRiQY.png

http://anony.ws/i/2013/06/23/H8FkJ.png

Windows Experience Index fungerar dåligt. Den visar inte alltid rätt och tar oftast inte hänsyn till fler än ett grafikkort t.ex.

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2011
Skrivet av TiasE:

Testa med AS SSD och återkom med screenshot.

Skrivet av Bakgrund:

Har du utvärderat om datorn efter ssd'n sattes i?

Ja. Min SSD har varit i bruk i ungefär 1,5 år. Men när jag gjorde ett WEI-test i går fick jag ovanligt låg poäng, det är anledningen till att jag skapade den här tråden. Så min SSD är inte nyinstallerad på något som helst vis.

Skrivet av Poppler:

Har haft samma men det här var lösningen när jag satt i samma sits.

Detta är ett utklipp från "Sean's Windows 7 Install and Optimization Guide for SSD &HDD" på overclock.net.

Fix W.E.I. scores reporting wrong:
Go to C:\Windows\Performance\WinSAT and delete the winsat.txt
Then go to C:\Windows\Performance\WinSAT\DataStore and delete all the files in there.
Now restart W.E.I.
Note: The scores should be the proper score now.

Konstigt att denna lösning inte är mer känd...

Jag har raderat alla filer i C:\Windows\Performance\WinSAT\DataStore, det fanns dock ingen "winsat.txt"-fil i C:\Windows\Performance\WinSAT.

Skrivet av HurMycket:

Jag skulle tippa på att du anslutit den till en SATA 3Gbit/s-port, vilket flaskar sekventiell läs- och skrivhastighet, vilket förmodligen påverkar WEI-poängen.

Tittar man på dina värden ser man att du har en sekventiell läshastighet på 363 MB/s = 2904 Mbit/s, vilket som du ser är precis under 3 Gbit/s-strecket.

Prova att ansluta SSD:n till en SATA 6Gbit/s-port.

Den är ansluten till en 6 Gbps-port.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2011

När jag skulle köra WEI nyss såg det ut så här:

Men efter ett test såg resultatet ändå inte bättre ut än i går:

EDIT:

Skrivet av Punnisher:

Det är ju inte så bara att ändra i bios från IDE till ahci utan att ändra saker i registret först.
Om man installerade med IDE från början.
http://bengansblogg.wordpress.com/2010/11/25/sla-till-ahci-mo...

AHCI var redan påslaget i BIOS och registervärdet i guiden, som du länkade, var redan inställt till rätt värde.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2012

Äh, windows 7 experience index är ändå det sämsta benchmarking-testet som finns, råder dig att skita i de värdena då de inte betyder ett piss.

Alla mina leksaker får inte plats här, så här jag listar istället mina favoritinlägg:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Utelåst hobbymoderator

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrland
Registrerad
Okt 2008
Skrivet av Subdubwise:

AHCI var redan påslaget i BIOS och registervärdet i guiden, som du länkade, var redan inställt till rätt värde.

Drivrutiner till ahci/sata från moderkortstillverkaren?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2005

Här var det mycket konstiga tips/råd...har man möjlighet så ska självklart ahci vara igång, det gör disken betydligt bättre på att göra flera saker parallellt.

Nåja, ahci är i alla fall aktiverat då det flertrådiga testet ger bättre resultat än det enkeltrådiga (4k vs 4kqd32). Tror inte att det går att få ut speciellt mycket mer prestanda, såvida det inte är så att disken är kopplad till en port som styrs av en kontroller från marvell eller liknande. Finns det portar för sata 6gbit/s som styrs av sydbryggan är detta alltid ett bättre alternativ.

En ssd som baseras på en kontroller från sandforce komprimerar data för ökad prestanda/livslängd. AS-SSD använder data som inte går att komprimera och ger då sämsta möjliga resultat, ATTO använder data som är lätt att komprimera och ger bästa möjliga resultat. Eftersom program/os/spel ofta går att komprimera någorlunda bra så hamnar den verkliga prestandan någonstans mellan dessa resultat vid normal användning.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ligger i norr
Registrerad
Nov 2007
Skrivet av HurMycket:

J
Tittar man på dina värden ser man att du har en sekventiell läshastighet på 363 MB/s = 2904 Mbit/s, vilket som du ser är precis under 3 Gbit/s-strecket.

SATA använder 8b/10b encoding, vilket innebär att 3Gbit/s motsvarar 300MByte/s.
(Och följaktligen att 363MB/s motsvarar 3630Mbit/s)

Fo3

Bara en enda ros på ett evigt klänge
så är livet
trist varar länge
men underbart är kort -
alldeles för kort

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
online
Registrerad
Mar 2013
Skrivet av Zacke68:

Kan säga att AHCI i BIOS är en skröna o gör varken till eller från på ssd! ni som påstår att det gör skillnad tycker jag ska läsa på termerna ni hävdar ger nytta!
Får du detta värda på din comp är det det som gäller inget mer att göra åt

Knappast du är en skröna också isåfall,har man inte ahci aktiverat i bios så kommer disken generellt prestera sämre
,det gäller både ssd och mekaniska diskar:)

FD refine S Msi x99s sli plus 5930k@4400mhz NH-D14 Asus GTX 980 Strix SLI 16gb gskill ripjaws ddr4 3ghz Os Samsung 950 pro 512gb NVME Spel samsung 840/850 evo/pro Win 10 Pro Corsair Ax850 Gold Asus PG278Q Rog Swift

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Nov 2011

Det är troligen windows som failar och testar en hdd i stället. Jag hade det problemet en gång och senare när jag installerade om så var det på 7.9 igen.

i7 4770k @stock | Asus z87-pro | Gigabyte gtx 670 OC | 8GB RAM | Samsung 840 Pro 256GB | 3TB HDD| Corsair RM850 | en dvdspelare
i7 950 @3.2GHz | Sabertooth x58 | HIS HD5770 | 6GB RAM | 500GB HDD | Antec Earthwatts 500W
Thinkpad x60 tablet | 3GB RAM | Crucial M4 128GB

Trädvy Permalänk
Entusiast
Testpilot
Plats
Chalmers
Registrerad
Aug 2011
Skrivet av FatherOfThree:

SATA använder 8b/10b encoding, vilket innebär att 3Gbit/s motsvarar 300MByte/s.
(Och följaktligen att 363MB/s motsvarar 3630Mbit/s)

Fo3

OK, då vet jag!

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Höganäs,Skåne
Registrerad
Feb 2010
Skrivet av Subdubwise:

Trots att min SSD uppvisar goda värden ger den endast 5,9 poäng i Windows Experience Index. Så vitt jag minns bör jag få högre poäng än så. SSD-enheten i fråga är en Intel 510 Series 120 GB.

http://anony.ws/i/2013/06/23/mRiQY.png

http://anony.ws/i/2013/06/23/H8FkJ.png

Jag får 7,8 i WEI med min Intel 510 250 GB.

Asus Rampage IV Extreme, Intel i7 3930K, Intel SSD 510 250 GB, Intel SSD 730 480 GB, WD Veloci Raptor (3,5) 1 TB, G.Skill F3-12800CL9Q-16GBXL, Asus GTX Titan, NZXT Phantom: Pink, Windows 7 Home Prem sp1 64 bit. Noctua NH-L12. Ducky Shine 3 - Cherry MX Red - vita LEDs - Jukebox SA keycaps set. Ducky Shine 3 - Cherry MX Black - röda LEDs. Ducky One RGB YOTG, Miami keycaps set. Mionix Avior 7000.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Köping
Registrerad
Nov 2011
Skrivet av Subdubwise:

Trots att min SSD uppvisar goda värden ger den endast 5,9 poäng i Windows Experience Index. Så vitt jag minns bör jag få högre poäng än så. SSD-enheten i fråga är en Intel 510 Series 120 GB.

http://anony.ws/i/2013/06/23/mRiQY.png

http://anony.ws/i/2013/06/23/H8FkJ.png

Du har för mycket på den TROR jag. Max 80% har jag läst även på SSDer. Rätta mej någon om jag är ute o "cycklar"

ASUS MAXIMUS X HERO / i7 8700k 5.2GHz / EK -Kit L360 / Corsair Vengeance 3200 32GB / Palit GTX 1080 Ti / Philips 43" 4K IPS LED / Samsung 960 FVO 1T / Chassi CM Storm Vit / CORSAIR 850W 80+ Gould / CORSAIR Silens RGB / FUNC / ASTRO A50 gen3 / Win 10 Pro 64 och MYCKET Nöjd. Mobil: Note 4 / Platta: GALAXY PRO 12.2 / Sony Xperia Z Tab / Dyseleksi