Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping§
Registrerad
Feb 2013

Varför funkar inte min fläkt?

Jag har nyss försökt mig på att skarva en kabel till min 180mm silverstone fläkt (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=647473). Det var mer specifikt fläktkontrollern inbyggd i fläkten som jag ville korta av (http://s3.pji.nu/product/top/800/647473.jpg), eftersom den var på tok för lång för vart den skulle dras. Jag klippte av den, skalade av plasten försiktigt, tvinnade ihop ändarna, sen lödde jag ihop dem med en 15V lödpenna och vanlig lödtenn.
Men, nu funkar inte fläkten överhuvud taget av någon konstig anledning. Jag har sett till att kabeln inte är skadad någonstans, och jag har även provat fläkten innan jag började skarva, så den har fungerat fint innan.
Var ligger felet? Det är mycket möjligt att jag har missat något jätte uppenbart, men detta är andra gången jag någonsin skarvat, så jag är inte erfaren på någon sätt ;P

All hjälp uppskattas!

Chassi: Silverstone Temjin TJ08B-E | RAM: Corsair LP 8gb @ 1600MHz | Moderkort: Asus Z87 Gryphon | GPU: ASUS Geforce GTX 780 OC 3gb | CPU: Intel i5 4670k @ 3.4 GHz | PSU: Corsair AX850 | Lagring: x2 Samsung 840 Pro 256gb i RAID 0 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malå
Registrerad
Aug 2007

Om du lödde ihop kablarna för nära brytaren eller fläkten kan värmen från det ha smält nånting inne i den om du värmde lite för länge, kopparkablar leder även värme bra.
Enda orsaken ja kan tänka mig på rak arm iaf.
Annars får du väl prova å koppla bort fläktkontrollen å se om de hjälper. (ibland ska kablarna till den kortslutas, ibland inte, beror på kontrollern)

Win 10: AMD Ryzen 5 1600X@4075MHz 1.38V | Noctua NH-D15S, Noctua A15 PWM x2 | Sapphire R9 390 Nitro | Corsair Vengence LPX 3000 16gb | Gigabyte AX370-Gaming K3 | EVGA Supernova 1000W G2 | CM 932 HAF
Win XP: Atlon X2 4200+@2640MHz | Nvidia 8800 GTS 320@621/1944 |MSI K8N Neo 4| 2048Mb DDR 800@960MHz
Win 98: Celeron 533MHz@800MHz | ASUS CUSL-2 | Voodoo 3 3000@186MHz | 384Mb PC100 | Creative CT4810
DOS: Compaq Presario 433: Intel DX2 66MHz | 4Mb ram | Sound Blaster 16 | 200 Mb HDD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2007

Du får kolla hur brytaren fungerar, hur många lägen hade den? Jag förstod inte riktigt av bilden hur den fungerade, brytaren såg bara ut att ha två eller tre lägen. Det kan vara så att för att uppnå maxvarv på fläkten skall kablarna vara 0-kopplade men du har 1-kopplat dem.

Citera om du vill ha svar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2010

kan du skicka en bild på skarvningen? din kontakt har 2 lägen och mitten ska kopplas till fläktens v+, vart har du kopplat jord? (gnd)

Är en jobbig jävel. Lev med det.

| GA-X79-UP4 | i7-3930K @4.7GHz | ASUS GXT 680 4Gb | 2x ADATA 128Gb SSD RAID0 | 28TB mekaniska diskar (en fin häxblandning) | Corsair H100i | Fractal Design Define R4 | Corsair VENGEANCE 32Gb | Corsair HX850 80+ Gold |