Chassifläkt slutar snurra...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2012

Chassifläkt slutar snurra...

Ja, det är så att en av mina chassifläktar i Corsair Graphite 600T SE (vit) slutar snurra emellanåt. Det är den övre chassifläkten, alltså en av de stora. Den har bara gjort såhär den senaste tiden. Kanske en månad eller så. Kanske lite mer. Det brukar hjälpa att dra upp fläktkontrollen på max och sen skruva ner den där den var förut. Dock är det ingen garanti för att fläkten inte stannar efter ett par minuter eller håller sig tills jag stänger av datorn/datorn går i viloläge.

Häromnatten stannade den fler gånger än den gjorde de senaste dagarna (typ, 3-4) dessförinnan.

Den ska ändå bytas ut, eller rättare sagt båda stora ska bytas ut, men det hör inte hit. Grejen är att jag inte vet vad det beror på och jag vill inte ha en glappande kabel om jag kopplar i en ny fläkt. Fläkten i fronten på chassit har jag inte märkt av problemet med.

Jag är inte säker på var fläktkontrollen är kopplad så det kan ju vara en utgång på nätaggregatet, fläkten eller bara kabeln den får ström ifrån. Dock tycker man ju att fler symptom borde uppstå om det är fel på nätagget.

Någon som kan hjälpa mig att lista ut var felet ligger?

Den som tar, han har.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östergötland
Registrerad
Mar 2011

Tycker det låter som att fläkten får för lite kräm, så den stannar.. iom att du vrider ner strömstyrkan när du vill att den ska gå saktare.
Stor fläkt = mer kräm för att snurra runt

Allternativt är att fläktens lager kärvar och den går tungt.. men det kan du ju kolla genom att snurra runt fläkten för hand.

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS415+ 32TB

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2012
Skrivet av DaBone:

Tycker det låter som att fläkten får för lite kräm, så den stannar.. iom att du vrider ner strömstyrkan när du vill att den ska gå saktare.
Stor fläkt = mer kräm för att snurra runt

Allternativt är att fläktens lager kärvar och den går tungt.. men det kan du ju kolla genom att snurra runt fläkten för hand.

Hmm. Den i fronten är lika gammal och den har inga problem alls. Jag har fläktkontrollen på lite mer är 50%. Skulle gissa att den ligger på ca 65%. Där jag alltid har haft den, typ.

Jag har den alldrig på max eftersom det låter för mycket då.

Den som tar, han har.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östergötland
Registrerad
Mar 2011
Skrivet av RetroFanatic:

Hmm. Den i fronten är lika gammal och den har inga problem alls. Jag har fläktkontrollen på lite mer är 50%. Skulle gissa att den ligger på ca 65%. Där jag alltid har haft den, typ.

Jag har den alldrig på max eftersom det låter för mycket då.

Om de är lika gamla spelar ingen roll.. känn efter om den snurrar lätt, när du petar till fläktbladen.
50% ska den klara utan problem..

Vet några av mina som stannar vid 30-35%..

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS415+ 32TB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
På snedden i Dirty South
Registrerad
Dec 2001

När jag testade en NXZT-kontroller var jag tvungen att köra på 90% för att två av mina Noctua-fläktar skulle starta. När de väl startat kunde man dra ner till runt 60% men efter reboot stod de stilla. Tippar därav också på för låg spänning.

Jag rear ut min själ, allt ska bort - Fractal Design Define R3 | Corsair H100i GTX & 2 x Noctua NF-F12 PWM | XFX DD R9 280 3GB| NETGEAR ReadyNAS RN204 2x8 + 2x6 TB RAID5 & Synology DS216se 3 TB JBOD & DS216j 2x8 TB RAID 0 | AOC E2460 + AOC E2476VWM6 | Razer Blackwidow Chroma V2 Green + Logitech G502 | ASUS FX502VM-DM265T/GL502-VMZ + 24 GB RAM + Samsung 960 EVO 500 GB + Hynix whatever SSD 256 GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Eskilstuna
Registrerad
Nov 2011

Om det skulle visa sig att det inte är spänningen det beror på, så finns det en annan sak som beter sig precis likadant.
Om en krets i till exempel en borstlös fläkt är på gränsen till glapp, så fungerar det med högre spänningar som "orkar" gå igenom glappet, medan med lägre spänningar så blir det tvärstopp. Det är en hyfsat liten risk att det är detta, men om det inte är spänningen så prova att byta plats på fläkten. Beter den sig precis likadant, så är det troligen detta fel.

Har haft det ett antal gånger i bla. usb prylar, som ansluter och sen kopplar ifrån sig hela tiden i en loop. Det brukar bero på detta, dålig kvalité på lödningarna.

That which does not kill me makes me stronger. That which does kill me I'll deal with when I respawn.