Hur jävligt är det att bli arbetslös idag?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Är detta baserat på erfarenhet eller egna åsikter? Är nämligen själv sugen på att söka en doktorandtjänst men har ingen koll alls på hur arbetslivet ställer sig till en sådan utbildning. Det enda jag hört är att det inte är ekonomiskt att doktorera men det är inte så relevant för mig.

Det finns inget åsiktselement i det. Examina regleras av högskoleförordningen, och doktorsexamen är det sista steget i progressionen. Där tar alltså utbildningsväsendet helt enkelt stopp. Docent-titeln är inte längre reglerad, utan är en utnämning som varje lärosäte självt får styra fritt över. I praktiken finns dock mer eller mindre konsensus gällande vad den skall innebära. Notera alltså att docent är ett specialfall - det är ingen utbildning, utan en utnämning som följer av en välmeriterad forskargärning. Det är heller ingen anställning (man antas som oavlönad docent, och är i normalfallet anställd som lektor).

Gällande skillnaden mellan doktorsexamen och civilingenjörsexamen är det ett rent kvantitativt övervägande. En civilingenjörsutbildning är femårig. En doktorandutbildning är också i normalfallet femårig (formellt är utbildningen fyra eller åtta år lång, beroende på om den är förlagd på heltid eller halvtid. Normalt ingår dock också institutionstjänstgöring på 20%, vilket förlänger doktorandtiden till fem år på heltid).

Gällande doktorsexamens gångbarhet på arbetsmarknaden varierar det per ämnesområde och specialinriktning inom ämnesområdet. Som antyds av diskussionerna här finns ju en viss risk att man anses överkvalificerad för en del tjänster, men det följer ju som en effekt av all meritering. Det kan ju också ifrågasättas varför man skaffat sig en doktorsexamen om man ändå inte vill arbeta med saker som kräver den kompetensnivån. När det gäller kvalificerade tjänster har man ju helt enkelt normalt inte möjlighet att nå upp till dem utan en doktorsexamen, på samma sätt som det är knivigt att få ett civilingenjörsjobb utan civilingenjörsexamen. Visst, jobben som kräver doktorsexamen är ju färre, men det finns å andra sidan betydligt färre doktorer än det finns civilingenjörer också.