Noctua NH-U12P kyler bättre än NH-D14

Permalänk
Medlem

Noctua NH-U12P kyler bättre än NH-D14

Min 4770K går 24/7 stabilt i 4,3 GHZ kyld av en lappad Noctua NH-U12P med två 120 mm Noctua fläktar i push/pull.
Stresstest i Aida64 visade dock ojämna temperaturer mellan kärnorna så värmespridaren knackades av, rengjordes och Arctic Silver 5 las på. Temperaturen sjönk rejält på de varmaste kärnorna (gult i Fig. 1) och allt var OK.

Ett annat bygge behövde en CPU-kylare så 4770K fick en ny Noctua NH-D14, enkelt byte då man bara behöver vända monteringsbeslagen 90 grader och skruva på den. Gjorde i övrigt inga ändringar men fick HÖGRE temperaturer än med NH-U12P. Monterade om kylaren med ny Arctic Silver, ingen större skillnad (blått i Fig 1).
Bytte då också kylpasta mellan chip och värmespridare plus naturligtvis mot kylarfoten, lika dåligt resultat (två sista raderna i Fig1).

Fig. 1

Fläktarna till båda kylarna är inkopplade till moderkortet på samma sätt, CPU_FAN och CPU_OPT. Alla fläktar funkar och är i BIOS inställda på TURBO.
Lådan är helt öppen utan sidopaneler och rumstemperaturen är 22-25 grader.

Jag förstår INTE varför den bättre kylaren ger högre temp! Visst är NH-U12P lappad och NH-D14 original men så stor skillnad tycker jag inte detta borde göra, fick inga stora förbättringar när lappningen gjordes på NH-U12P och samtidigt på en i7-950.

Gör jag något fel? Alla tips mottas tacksamt.

Så här såg värmespridaren ut vid vid demontering före sista fixet:

Under locket:

Ny kylpasta på chippet:

På processorn:

I lådan (jo, fläktarna snurrar åt rätt håll...):

Permalänk
Medlem

Ena kylaren olappad och sen vrider du fästet 90 grader, och sen har du precis bytt pasta under IHSen, för mycket variabler helt enkelt.

Du hade oflyt när du bytte kylare kan vi nog dra som slutsats

Permalänk
Medlem
Skrivet av Printscreen:

Du hade oflyt när du bytte kylare kan vi nog dra som slutsats

Verkar så.
Skickade ovanstående till Noctua, de säger att det måste vara fel på min NH-D14 och att jag ska byta till ett annat exemplar.
Skulle netonnet vägra byta erbjuder de sig att lösa bytet själva, förtroendet för Noctua - som alltid varit stort - växer ännu mer!