Lagerarbete inga pauser? praktik

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Dec 2010

Lagerarbete inga pauser? praktik

Är praktikant i 2 månader på ett företag för att sedan bli provanställd.... om man inte blir utnyttjad dvs

Har redan blivit "peakad" att jag måste jobba snabbt och i princip gör jag en anställds heltidsgöra då jag har hand om ett område och dom anställda gör andra områden under tiden. Är inte detta riktigt fult gjort? jag menar har dom inte utnyttjat ordet "praktikant" lite och att jag egentligen borde vara provanställd isåfall

Jobbar 8-16.30 och har 30min lunch och 0 pauser/raster på hela dagen på ett betonggolv/fabrikslager. Slitsamt och plocka för hand då vi inte kör truck och springa runt hela dagarna. När jag kommer hem orkar jag ingenting har legat i sängen nu sedan kl 18 och gått upp för att gå på toa och genast då värker det under fötterna

Någon som vet ens rättigheter som praktikant via Arbetsformedlingen och att man som "praktikant" ersatt en anställds område helt 8 timmar per dag :S Ganska så jobbigt att ofta få höra att man ska jobba fortare när man är praktikant och måste stå exakt hela dagen och gå runt, bära saker och huka sig/stå /böja /lyfta

MVh

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2013

Man ska som praktikant inte ersätta en anställd. Jag vet inget om avtal för arbetsmiljö på lager, men kolla vem som är fackligt ombud på ditt jobb, eller ring LO. Om chefen börjar knorra när du pratar med facket är det väldigt viktigt att du berättar detta för facket.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2013

Det är klart man ska jobba, men man ska inte behöva paja kroppen på ett jobb. Att du äter mer om du går mer. Jag vet som sagt varken hur mycket du gör tunga lyft etc, eller vad avtalen säger för lagerjobb. Prata med facket.

Hur länge har du jobbat? Jag har själv ett jobb på somrarna där jag går konstant med en timme rast, och man får lite träningsvärk i början. Du säger också att du har värk i fötterna, vad har du för skor? Bra jobbskor gör hur enorm skillnad.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Maj 2003

Jag ser inget konstigt med detta, de flesta arbetsgivare är asholes emot personal som enkelt går att byta ut.
Om det du skriver är sant så kommer inte kroppen orka med det jobbet en länge tid.

Min rekommendation är att inte ta ut dig, blanda in andra parter tror jag inte hjälper just dig så mycket. Detta kommer troligen leda till att du ej får jobbet, må så vara men du klarar ändå inte av det en längre tid ändå.

Angående enbart 30minuters lunchrast så får du ej ta en hel timma emot att du som vanliga arbetare tillbringar 9h på jobbet? (8h arbetstimmar +1h lunch)

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Nov 2007

Gäller inte kollektivavtal för praktikanter? I mitt kollektivavtal står det att raster ska finnas och vara utsatta.

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Botkyrka, Stockholm
Registrerad
Jul 2001

Som praktikant ska du som påpekats inte ersätta en anställd. Prata med facket och/eller arbetsförmedlingen och prata om det.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2013

Du kan fortfarande ha hopp om livet, det är bara ett jobb. I det stora hela är det minimalt, man klarar sig.

Ta upp dina problem med chefen och facket. Ingen chef vill ha en anställd som sover en timme per natt. Ring facket idag, googla lite snabbt om du inte vet numret. Det borde finnas en förening för lager och transport, om jag inte minns fel. Dom hjälper dig, det är det dom är till för. Du behöver inte berätta för din chef att du pratar med facket, och dom kommer inte berätta att det var du som ringde om dom kommer till ditt jobb. Du SKA också ha en facklig representant på ditt jobb.

Hoppas allt löser sig!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005

2 månader låter som en väldigt lång tid att jobba gratis.

De tjänar väl 50-60 000kr under de 2 månaderna men vad du borde göra är väl att höra med chefen hur dina möjligheter till anställning ser ut och om de har ekonomi att anställa dig eller om de kommer ta in nästa praktikant när din tid är ute.

Adblocker,BigMacbookPro, #METOOintelinside, #INTEL#nvidia1080ti

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2013
Skrivet av kruukzz:

Var precis på vårdcentralen fick prata med en som frågade saker och satt och titta på mig... typ om jag haft självmordstankar någon gång så bokade hon ett möte nu om en timma

får väl indraget från försäkringskassan nu också antar att arbetsförmedlingen inte tillåter än att besöka vårdcentralen ens

Ingen vill att du ska gå runt och må dåligt.
Du behöver inte be om lov att gå till vårdcentralen, fråga helt enkelt om ett intyg från en doktor så kan du visa upp den ifall dom säger något.
Dock bör du kontakta försäkringskassan, arbetsförmedlingen, och din arbetsgivare ifall du blir frånvarande.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011

5 minuter paus för varje arbetad timma, enligt arbetsmiljölagen samt vad den nu heter, den som har med arbetstider mer specifikt att göra.. Att gå till ett jobb där man står på fötterna hela dagen, det är jobbigt, har arbetat mycket i butik, när man kom tillbaks efter semester så tog det två-tre månader innan fotvärken försvann igen... Bra skor hjälper, men det belastar, kommer ihåg det så väl, skönt att slippa..

Sedan, ni har väl fått skyddsskor iaf?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2013

Känner igen det här. Jobbade på biltema lite kvällar samt helger då jag studerade. De var också svin som inte gav raster och tvingade en till ett högt tempo hela tiden.
"Passar det inte kan du dra så tar vi in en annan student bara...."
Efter lite otrevlig konversation så gick jag hem och gjorde inga mer pass hos dem

Tråkigt att det händer men tyvärr är ju lagerarbete lite "no-brainer"-jobb vilket gör att de kan behandla anställda som skit då de kan gå ut på gatan och anställa en ny på direkten. Borde dock finnas något reglerat angående raster etc.. som det gör för anställda.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2010

Först och främst så är alla former av praktik på okvalificerade arbetsplatser nys och nonsens. Erfarenheter du får på 2 månader står inte i proportion till det fakriska behovet vilket för arbetsgivaren kan reduceras till: människoapor, inte lemurer.

I och med att företageta policy är kontraproduktiv och bemötandet är detsamma kan en nog förutsätta att din praktik är förlagd till ett företag befolkat av den nya tidens offerkofte entrepenör, ljushuvudena som skyller ifrån sig så fort det går fel.

Ovanstående är förstås bara spekulation, en riktig handlingsplan behöver lite mer på fötterna:

1. Kontakta AF och ta reda på hur många praktikanter företaget har haft, beroende på svar ska du välja att tjaffsa.
2. Om företaget har satt i system att ha praktikanter så ta genast kontakt med facmet oavsett om du är medlem eller ej, att orsaka berättigat strul är en god hämnd och jag misstänker att du nog kan behöva åtminstone en mager maktuppvisning från rätt sida.

Huzzbutt! Huzzbutt! Huzzbutt! Huzzbutt!

(Huzzbutt Hatar Klubben nästa möte är flyttat till tisdag, men vi ses som vanligt bakom Statoil. Ta med Chips och glatt humör!)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
I ett glas bubbel
Registrerad
Okt 2004

- Att chefen på arbetsplatsen blev "sur" kan ju helt enkelt bero på ett missförstånd. Han kanske uppfattade det som att du sedan länge hade vetat om att du skulle in till Vårdcentralen? Visst, du är en praktikant och därmed får man väl anse att arbetsplatsen i sig inte ska stå och falla med din insats - däremot kan det ju trots allt vara av någon vikt för dem att veta huruvida du kommer dit eller inte. Det är aldrig roligt att möta en tråkig ton i ett mejl (eller annan typ av konversation för den delen) - men samtidigt kan jag tycka att det är onödigt att slå på alltför stora trummor. Han räknade med att du skulle komma, du kom inte, han blev småputt, end of story.

- Vad gäller arbetet i sig finns det väl helt enkelt den risken att det faktiskt är så vardagen ser ut där? Vad lagen eller för den delen andra typer av regler samt rekommendationer säger behöver inte alltid vara verklighet. Det finns mängder med arbetsplatser där det helt enkelt inte fungerar att arbeta i enlighet med de reglerna. Vissa typer av jobb är helt enkelt tuffare än andra.

- Min roll som kvasipsykiatriker över internet tycker mig förnimma en rejäl däng av offermentalitet i dina inlägg. Detta i kombination med att du enligt egen utsago käkar antidepp. Ja... Två månader av ditt liv är inte en evighet. Samtidigt ska du ju givetvis inte acceptera slavliknande förhållanden. Men, jag tror ändå att du för din egen skull hade mått bättre om du i vart fall försökte att nyansera din ståndpunkt. I nuläget känns det som att du målar fan på väggen i väldigt stor utsträckning - och det tror jag förvärrar din situation.

Sedan ska du ju vidare ha klart för dig att fysiskt arbete är vanligt bland okvalificerade jobb. Om det nu är fullständigt ohållbart för dig att arbeta åtta fulla fysiska arbetstimmar om dagen - utbilda dig och sök dig mot en akademikertjänst (där kontorsjobb förekommer i större utsträckning).

Dekadens

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
I ett glas bubbel
Registrerad
Okt 2004

Om du år efter år blir placerad som reserv söker du ju uppenbarligen - i förhållande till dina betyg - för attraktiva utbildningar. Har du övervägt att kanske söka in till något där antagningskraven oftast är lägre? Det är ju inte hållbart att konstant söka sig till utbildningar eller jobb som man i realiteten inte kan komma in på eller få.

Jag vet inte exakt hur det fungerar på Arbetsförmedlingen. Men, jag antar att det från Arbetsförmedlingens sida finns en presumtion att en person i din ålder (uppfattar att du är myndig plus några år) SKA klara av en arbetsdag bestående av åtta timmars fysiskt arbete (några extrakilon tenderar inte att påverka denna förmåga). Vidare, du förstår väl själv att man ifrån deras sida, med anledning av den stora belastningen på deras verksamhet, inte alltid kan individanpassa alla platser till den grad att alla arbetssökande blir nöjda. Tyvärr. Alternativet är att du söker jobb/praktik självmant - men det får ju andra följder.

Om jag ska vara helt ärlig förstår jag inte riktigt din problemsituation.

- Du har högskolebehörighet med, vad jag förstår, OK betyg.
- Du mår dåligt av att bli utkommenderad till pissiga praktikplatser för att sedan bli nekad.
- Du har tak över huvudet och mat på bordet.

Varför ger du dig inte fan på att börja studera? Ta hem GU:s utbildningskatalog. Var inte galet nosig, men välj inte någonting som du absolut inte kan tänka dig eller för den delen aldrig kommer att komma in på. Helt plötsligt lär du finna dig i en betydligt mer stimulerande livssituation (come august).

Dekadens

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2009

Vill tillägga en sak som handlar om det oggan skriver om nämligen att du kan genom antagningens hemsida få fram statistik där du kan få en överblick hur många sökande ett program har och vilka betyg som krävs, ett tips är att plussa på förra årets antagningspoäng med en poäng eftersom det verkar som att antagningspoängen höjs varje år.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Nefarian's Lair
Registrerad
Apr 2004

Raster är man ju berättigad till enligt lagen. Har för mig det är 5 min per timme minst. så man brukar ju slå ihop det till typ en kvart på förmiddagen och en på eftermiddagen.
Ont i fötterna tror jag alla får när man börjar ett arbete på "golvet". Gjorde det för ett par år sedan själv och efter ett par veckor hade man vant sig. Se till att ha bra skor och att du får skor med stålhätta o.s.v om det behövs.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Nov 2007
Skrivet av Krasharen:

Raster är man ju berättigad till enligt lagen. Har för mig det är 5 min per timme minst. så man brukar ju slå ihop det till typ en kvart på förmiddagen och en på eftermiddagen.

Nej. Lunch måste finnas dock på minst 30 min.

http://www.unionen.se/rad-och-stod/rast-och-paus

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gislaved
Registrerad
Jan 2003

Jaha, välkommen till verkligheten.

Lagerjobb är ofta skit, men jag kan försäkra dig om att det finns jobb som är bra mycket tyngre än det du beskriver nu, du skulle bara ana.. Skaffa bra skor, käka bättre, motionera lite på fritiden, bit ihop och skaffa dig lite arbetslivserfarenhet.

Jag har också haft skitjobb, det är bara att jobba på tills man får något bättre, är man duktig och lär känna folk så brukar det kunna ordna sig.

Själv har jag ett bra jobb (i mina egna ögon iaf), jobbar som maskinställare, kan säga att det är inte många minuter död-tid om dagen, står upp förutom under frukost, lunch och på toaletten, kanske några minuter när man trillar ner framför datorn för att pilla med lagret etc. Anser ändå att mitt jobb är riktigt trevligt och icke slitsamt. Det där med att vara på fötterna vänjer man sig, sällan jag står mindre än 8,5h på fötterna per dag, inget jag ens tänker på när jag kommer hem.

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Botkyrka, Stockholm
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av Karaff:

Jaha, välkommen till verkligheten.

Lagerjobb är ofta skit, men jag kan försäkra dig om att det finns jobb som är bra mycket tyngre än det du beskriver nu, du skulle bara ana.. Skaffa bra skor, käka bättre, motionera lite på fritiden, bit ihop och skaffa dig lite arbetslivserfarenhet.

Jag har också haft skitjobb, det är bara att jobba på tills man får något bättre, är man duktig och lär känna folk så brukar det kunna ordna sig.

Fast han har inte jobb, han har praktik.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gislaved
Registrerad
Jan 2003
Skrivet av Kilroy:

Fast han har inte jobb, han har praktik.

Nu är jag inte så inne på hur det fungerar nu för tiden med (tr)AMS och liknande, men antar att han ska göra sin praktik för att få ut ersättning från A-kassa ? Då är det egentligen en typ av jobb kan man säga.. För han jobbar väl knappast utan ersättning ?

Bara för att han är praktikant så betyder det inte att de ska ha någon soffa med tv-spel och cola och fotbad för trötta fötter.
TS får helt enkelt lära sig hur det är att jobba på lager. Troligen känns och låter det mycket tuffare i tråden än vad det är för någon van arbetare.

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Botkyrka, Stockholm
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av Karaff:

Nu är jag inte så inne på hur det fungerar nu för tiden med (tr)AMS och liknande, men antar att han ska göra sin praktik för att få ut ersättning från A-kassa ? Då är det egentligen en typ av jobb kan man säga.. För han jobbar väl knappast utan ersättning ?

Bara för att han är praktikant så betyder det inte att de ska ha någon soffa med tv-spel och cola och fotbad för trötta fötter.
TS får helt enkelt lära sig hur det är att jobba på lager. Troligen känns och låter det mycket tuffare i tråden än vad det är för någon van arbetare.

Varför ska företag ha anställda öht om det bara är att få praktikanter ifrån AMS som gör jobbet istället?
Tycker du det är rimligt att någon som får 20 kronor i timmen förväntas göra samma arbetsuppgifter som någon som får 80 på samma arbetsplats?
Tyvärr är det så systemet används mycket idag.

Vad reglerna säger skiljer sig en hel del mellan vem man frågar har jag märkt.
Och jag vet inte varför du tramsar om tv-spel, cola och fotbad.

En praktikant är en praktikant, han är där för att se, lära och utvecklas i första hand. Inte för att utföra arbetsuppgifter billigt åt företaget.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gislaved
Registrerad
Jan 2003

Som du säger själv, hur det är tänkt att vara och hur verkligheten är, det är två skilda saker.

Det är väl inget nytt att företag utnyttjar systemet maximalt ?

Inte kul, men två månader kan man överleva och dessutom lära sig något om att jobba på köpet.

Kan man visa för en potentiell arbetsgivare att man klarat av olika arbeten och skaffat sig lite erfarenhet så är det väldigt mycket värt. En person som hellre tar ett eller två skitjobb än att gå hemma har en drivkraft att göra rätt för sig.

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Dalarna
Registrerad
Sep 2010
Skrivet av Karaff:

Nu är jag inte så inne på hur det fungerar nu för tiden med (tr)AMS och liknande, men antar att han ska göra sin praktik för att få ut ersättning från A-kassa ? Då är det egentligen en typ av jobb kan man säga.. För han jobbar väl knappast utan ersättning ?

Bara för att han är praktikant så betyder det inte att de ska ha någon soffa med tv-spel och cola och fotbad för trötta fötter.
TS får helt enkelt lära sig hur det är att jobba på lager. Troligen känns och låter det mycket tuffare i tråden än vad det är för någon van arbetare.

Jaha så du menar att man inte har rätt till 10min paus för det är vad hela tråden handlar om och inte om hur slitsamt det är, för alla jobb är slitsamma på sina olika vis. Eller har jag tolkat det fel.

Finns inga bra skor för betong så länge man inte är beredd på att gå till en fotvårdsspecialist. Det enda ett par bra skor kan göra mot betonggolv är att underlätta. Man kommer ändå ha ont efteråt.

Kan nästan garantera att hans chef tar pauser utöver lunch.

Annars är det ett skitföretag och TS borde se över efter något nytt ställe och be AF om att byta. Så klart får TS lön via försäkringskassan fast å andra sidan är den under vad som ens är skäligt rimligt och anses som enbart nödvändigt bidrag så att man skall hålla sig flytande. TS borde dokumentera allt och sedan gå till någon form av jurist eller högre instans. Så kanske AF förstår hur illa det är. Som sagt vad jag förstår är det som AF kallar för praktik bara skit rakt igenom fast det är inget AF vill skylta med.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Botkyrka, Stockholm
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av Karaff:

Som du säger själv, hur det är tänkt att vara och hur verkligheten är, det är två skilda saker.

Det är väl inget nytt att företag utnyttjar systemet maximalt ?

Inte kul, men två månader kan man överleva och dessutom lära sig något om att jobba på köpet.

Kan man visa för en potentiell arbetsgivare att man klarat av olika arbeten och skaffat sig lite erfarenhet så är det väldigt mycket värt. En person som hellre tar ett eller två skitjobb än att gå hemma har en drivkraft att göra rätt för sig.

Varför kan vi inte anpassa verkligheten till så som det är tänkt att vara?

Nej, att företag utnyttjar såväl människor som miljö och allt annat som kommer i deras väg är inget nytt. Just därför är det väl bra om man faktiskt säger stopp?

Klart man kan överleva, men varför ska man slita ut sig?

Varför ska företaget anställa personen när dom kan få nya gratisarbetare ifrån AMS istället? Hur mycket måste man jobba för att vara bättre än gratis?

Har man en praktikplats ska det vara en praktikplats, inte en arbetsplats tycker jag. Och det är även så systemet ser ut enligt mig.

EDIT: För att återgå till trådstartarens frågor och funderingar så tycker jag han ska prata om arbetssituationen samt hur mycket vägledning och utbildning han får jämfört med hur mycket rent arbete han utför med ams och med facket och se vad dom säger.
Det är vad jag hade gjort iaf. För jag har ingen aning.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gislaved
Registrerad
Jan 2003
Skrivet av buddaz:

Jaha så du menar att man inte har rätt till 10min paus för det är vad hela tråden handlar om och inte om hur slitsamt det är, för alla jobb är slitsamma på sina olika vis. Eller har jag tolkat det fel.

Finns inga bra skor för betong så länge man inte är beredd på att gå till en fotvårdsspecialist. Det enda ett par bra skor kan göra mot betonggolv är att underlätta. Man kommer ändå ha ont efteråt.

Kan nästan garantera att hans chef tar pauser utöver lunch.

Annars är det ett skitföretag och TS borde se över efter något nytt ställe och be AF om att byta. Så klart får TS lön via försäkringskassan fast å andra sidan är den under vad som ens är skäligt rimligt och anses som enbart nödvändigt bidrag så att man skall hålla sig flytande. TS borde dokumentera allt och sedan gå till någon form av jurist eller högre instans. Så kanske AF förstår hur illa det är. Som sagt vad jag förstår är det som AF kallar för praktik bara skit rakt igenom fast det är inget AF vill skylta med.

Absolut, man har rätt till paus ibland, däremot så är det ingen självklarhet på alla arbetsplatser, men det jag menar är att en normalt frisk människa kan orka ett litet tag och nyttja erfarenheten till senare i livet. Det finns bra skor som fungerar utmärkt på betong, har själv gått på betong i många år, men i början blir man trött om man inte är van. Precis som man får träningsvärk av att gymma.

Skrivet av Kilroy:

Varför kan vi inte anpassa verkligheten till så som det är tänkt att vara?

Nej, att företag utnyttjar såväl människor som miljö och allt annat som kommer i deras väg är inget nytt. Just därför är det väl bra om man faktiskt säger stopp?

Klart man kan överleva, men varför ska man slita ut sig?

Varför ska företaget anställa personen när dom kan få nya gratisarbetare ifrån AMS istället? Hur mycket måste man jobba för att vara bättre än gratis?

Har man en praktikplats ska det vara en praktikplats, inte en arbetsplats tycker jag. Och det är även så systemet ser ut enligt mig.

EDIT: För att återgå till trådstartarens frågor och funderingar så tycker jag han ska prata om arbetssituationen samt hur mycket vägledning och utbildning han får jämfört med hur mycket rent arbete han utför med ams och med facket och se vad dom säger.
Det är vad jag hade gjort iaf. För jag har ingen aning.

Man dör inte av 2 månader, man kanske lär sig något av det istället. T ex att många andra rätt tråkiga jobb trotts allt är rätt bra.

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2010
Skrivet av oggan:

- Vad gäller arbetet i sig finns det väl helt enkelt den risken att det faktiskt är så vardagen ser ut där? Vad lagen eller för den delen andra typer av regler samt rekommendationer säger behöver inte alltid vara verklighet. Det finns mängder med arbetsplatser där det helt enkelt inte fungerar att arbeta i enlighet med de reglerna. Vissa typer av jobb är helt enkelt tuffare än andra.

Detta resonemang håller inte. Gällande rätt och avtal är inte valfria att rätta sig efter. Man skall rätta sig efter dem - utan undantag, och fullständigt kompromisslöst. Om man vägrar göra detta är det grund för konfliktåtgärd eller rättsligt efterspel, beroende på exakt vad det är man inte rättar sig efter. Arbetstidslagen 17 § anger att arbetsgivaren skall tillhandahålla möjligheter till pauser utöver rasterna (alltså lunchen, i detta fall). Nu är denna lag dispositiv såtillvida att den kan åsidosättas genom kollektivavtal, och vilket kollektivavtal som trådskaparen omfattas av beror på vilken typ av lager han arbetar på, men kollektivavtalet lär knappast ange mindre fördelaktiga villkor än ATL 17 §.

Man skall skilja på hur något ser ut, och hur det bör se ut. Det senare skall vara normerande. Folk mördar varandra, men det innebär inte att vi skall rycka på axlarna och acceptera det. Detsamma gäller arbetstidsbrott.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Dalarna
Registrerad
Sep 2010
Skrivet av Karaff:

Absolut, man har rätt till paus ibland, däremot så är det ingen självklarhet på alla arbetsplatser, men det jag menar är att en normalt frisk människa kan orka ett litet tag och nyttja erfarenheten till senare i livet. Det finns bra skor som fungerar utmärkt på betong, har själv gått på betong i många år, men i början blir man trött om man inte är van. Precis som man får träningsvärk av att gymma.

Jaha vilka skor skulle du rekommendera då.

Så klart orkar man mer än vad man tror.

Det jag mer tror på är att TS har hamnat hos en dålig arbetsgivare som har den där typiska mentaliteten man stöter på ibland. Ingen skall få paus och chefen vet bäst bara för att den personen har jobbat i minst 10 år på samma arbetsplats. Ingen skall få ändra på reglerna och så vidare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gislaved
Registrerad
Jan 2003
Skrivet av buddaz:

Jaha vilka skor skulle du rekommendera då.

Så klart orkar man mer än vad man tror.

Det jag mer tror på är att TS har hamnat hos en dålig arbetsgivare som har den där typiska mentaliteten man stöter på ibland. Ingen skall få paus och chefen vet bäst bara för att den personen har jobbat i minst 10 år på samma arbetsplats. Ingen skall få ändra på reglerna och så vidare.

Jalas är nog det märke jag kört senaste åren, men de finns flera andra som är bra också. Bästa är de lite dyrare med påkostad dämpning och tåskydd i lättmetall, lätta skor. Belastar framsidan av benet mindre. Sen bör man byta skor regelbundet, jobbar man mycket så är skorna rätt slut efter ett år.

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
I ett glas bubbel
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av Genomresa:

Detta resonemang håller inte. Gällande rätt och avtal är inte valfria att rätta sig efter. Man skall rätta sig efter dem - utan undantag, och fullständigt kompromisslöst. Om man vägrar göra detta är det grund för konfliktåtgärd eller rättsligt efterspel, beroende på exakt vad det är man inte rättar sig efter. Arbetstidslagen 17 § anger att arbetsgivaren skall tillhandahålla möjligheter till pauser utöver rasterna (alltså lunchen, i detta fall). Nu är denna lag dispositiv såtillvida att den kan åsidosättas genom kollektivavtal, och vilket kollektivavtal som trådskaparen omfattas av beror på vilken typ av lager han arbetar på, men kollektivavtalet lär knappast ange mindre fördelaktiga villkor än ATL 17 §.

Man skall skilja på hur något ser ut, och hur det bör se ut. Det senare skall vara normerande. Folk mördar varandra, men det innebär inte att vi skall rycka på axlarna och acceptera det. Detsamma gäller arbetstidsbrott.

Ja, du har rätt i sak. Men, min poäng är att lagen inte alltid penetrerar alla hörn av arbetsmarknaden. Av olika anledningar. Att som praktikant ha inställningen att man ska komma farandes med facket är minst sagt en slippery slope och lär knappast vara en väg till framgång. Pragmatisk inställning, samtidigt som man erkänner att det finns ett problem tror jag på.

Ska jag bussa facket på min arbetsgivare så fort jag jobbar alldeles för mycket (vi pratar typ 100 timmar i veckan) och i strid med lagstiftningen? Det måste ju rimligtvis göras en avvägning om "what's what".

Dekadens

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmø
Registrerad
Maj 2003

Jag hade aldrig arbetat gratis. Finns provavställning av en anledning och den används flitigt i flera branscher.

Intel Core i5-750, Asus Maximus III Formula, Asus CUII GTX 570, Corsair 4GB Dominator GT, Corsair 620w HX, Corsair H50 Hydro, Intel X25-M 80GB, Samsung F3 Spinpoint 500GB, Silverstone Fortress (FT01B-W).