Koppla nätverk efter fiberkonverterare/mediaomvandlare

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2014

Koppla nätverk efter fiberkonverterare/mediaomvandlare

Hej,

Jag har fått fiber framdraget till huset och en mediaomvandlare har monterats. Tanken var att jag skulle montera nätverksuttag i de rum där det behövs.

För att kunna utföra detta så undrar jag i vilken ordning enheterna ska kopplas. Där fibern kommer in till huset sitter det en Raycore RC-CP9 http://www.raycore-fos.com/wp-content/uploads/2013/02/RC-CP9-... I den sitter det en 9portars gigabitswitch om jag har förstått det rätt. När jag läser avtalet från den leverantören som ska leverera internetanslutningen så står det att jag har 1 publik ip adress. Betyder inte det att jag bara kan använda en av portarna från switchen? Eller fungerar den som en router och delar ut interna ip adresser från varje port?

Nu undrar jag vilken ordning enheterna ska kopplas i.

Raycore RC-CP9 -->Patchpanel
--> Router

En av portarna från Raycore RC-CP9 till routern och resten av portarna från Raycore RC-CP9 till patchpanelen.

Raycore RC-CP9 --> Router --> Switch --> Patchpanel

En port från Raycore RC-CP9 till en router. Sen från routern till en switch och från switchen till patchpanelen.

Vilket av dessa sätt ska jag koppla på? Eller är inget av de rätt? Jag antar att hur jag ska koppla hänger på om mediaomvandlaren(Raycore RC-CP9) delar ut intern eller publik ip adress, stämmer det?
Hoppas någon har ett svar på mina frågor så jag kan koppla in de olika enheterna och använda de ny bredbandet.

Tack på förhand,

Joel

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Switchen ska nog sitta först för att separera vlan för olika tjänster om du ska ha mer än internet, du anluter normalt sett en egen router till den switchen där du sedan kopplar in ditt lan.

Ryzen 5 2400G, Asus ROG STRIX B350-F Gaming, 500GB Samsung 970EVO NVMe M.2 och en väldig massa masslagring. Seasonic Focus+ Gold 650W, Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K
Främre ljudkanalerna återges via Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop, mätmikrofon och en Colorimeter.