Hjälp, skumt fel vid överklockning i5 3570k

Permalänk
Medlem

Hjälp, skumt fel vid överklockning i5 3570k

Hallå, har suttit och googlat och letat men vet inte riktigt hur jag ska söka för att få fram mitt problem så får lägga upp en tråd här.

Jag har börjat överklocka själv på sista tiden och har fått upp min cpu till 4.5 ghz på 1.31 volt, helt ok temps runt 65-70 vid full load i prime. Men grejen är att när jag kollar med cpu-z så ligger max volt på ca 1.29 vid full load, så sänker jag min volt till ca 1.30 så får jag bsod och datorn startar om. Är det så här eller är det någon knäpp inställning som jag klickat i? Specs finns i signatur!
Mvh

Permalänk
Medlem

Fenomenet kallas Vdroop. Inställningen i BIOS/UEFI som motverkar detta heter LLC eller Load Line Calibration.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rydisen:

Fenomenet kallas Vdroop. Inställningen i BIOS/UEFI som motverkar detta heter LLC eller Load Line Calibration.

Jag har ställt in den och testat både 100 och 75 utan resultat, ska jag gå lägre i procent för att få effekt?

Permalänk
Medlem
Skrivet av NatureBoyyy:

Jag har ställt in den och testat både 100 och 75 utan resultat, ska jag gå lägre i procent för att få effekt?

Nä, högre ska ge jämnare spänning.

Att du har Vdroop är dock inga problem i sig. Speciellt inte på de nya plattformarna där man brukar använda offset-spänning. För i tiden hade man en "konstant" spänning, som man var tvungen att sätta högre (och då får högre spänning i idle, vilket är onödigt) för att man fick Vdroop under load.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rydisen:

Nä, högre ska ge jämnare spänning.

Att du har Vdroop är dock inga problem i sig. Speciellt inte på de nya plattformarna där man brukar använda offset-spänning. För i tiden hade man en "konstant" spänning, som man var tvungen att sätta högre (och då får högre spänning i idle, vilket är onödigt) för att man fick Vdroop under load.

Jag har ingen offset-spännings möjlighet, ahja. Men känns så dumt att när jag går till 4.6 behöver jag ge ca 1.37 och den ligger på 1.32, går jag lägre så blir det bluescreen...

Permalänk
Medlem
Skrivet av NatureBoyyy:

Jag har ingen offset-spännings möjlighet, ahja. Men känns så dumt att när jag går till 4.6 behöver jag ge ca 1.37 och den ligger på 1.32, går jag lägre så blir det bluescreen...

Vad har du för spänningar i idle respektive load?
För ligger den på 1,32 hela tiden så är det ju ingen fara.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rydisen:

Vad har du för spänningar i idle respektive load?
För ligger den på 1,32 hela tiden så är det ju ingen fara.

Fan nu kom jag på felet, när jag får bsod så är det för att det är ett 0x7e fel, som är korrupta filer? Har testat de kommandon som finns utan något resultat, det är inte ett spännings fel i bsod utan ett system fel.. Förstår inte varför datorn kraschar då?