Bostadsrättsförening, skriva på avtal med medlem?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vellinge
Registrerad
Nov 2002

Bostadsrättsförening, skriva på avtal med medlem?

Hej.

Börjar med att skriva lite om bakgrunden till vårt problem. Sedan den sista mars är jag ny ordförande i vår bostadsrättsförening. Föreningen består av två hus med vardera 16 lägenheter, alltså 32 totalt. Sedan några år tillbaka har den dåvarande styrelsen inte riktigt skötts sitt jobb och det är rätt så stor oordning i föreningen. Husen blev färdigbyggda 2006 och sedan 2010 har föreningen försökt att driva ett ärende mot besiktningsföretaget som slutbesiktigade husen. Det är så att det finns en del byggfel på huset, bl.a. är avloppsrören underdimensionerade och med felaktig lutning mot avloppsstammen. Detta har gjort att vi har regelbundna stopp i. Vi spolar rören ofta och denna kostnad står föreningen för. Sedan ett år tillbaka så har problemet avtagit, eller i alla fall så har vi inte behövt spola rören på över ett år. Vid den senaste spolningen testade VVS-entreprenören att vända på vattenlåsen och sedan dessa (peppar peppar) har vi inte haft några problem med stopp i avloppen.

En av våra medlemmar har en bostadsrätt som har varit extra utsatt för stop och trotts att problemet verkar vara borta eller i alla fall lindrat så har medlemmen krävt att få ett avtal med föreningen att föreningen i princip för all framtid ska stå för kostnaden, fler än 3 stopp på ett år ska innebära att föreningen ska prioritera att att åtgärda felet genom att öppna upp golv och lägga om rören. Medlemmen i fråga sitter även i styrelsen och har fått den dåvarande styrelsen att gå med på att ett avtal ska upprättas och skrivas under.

Nu till vårt problem. Avtalet upprättades av den jurist vi har anlitat för att föra vårt ärende om byggfelen. Det är även noterat att den sittande styrelsen då de kom överens om att avtalet skulle upprättas skulle skriva under. Avtalet blev skrivet av juristen i mars månad och undertecknades av medlemmen men inte den dåvarande styrelsen. Föreningen fick ny styrelse den 1 april. Är det så att vi i den nya styrelsen är tvungna att skriva under detta avtal? Vi håller inte med om att ett avtal skall upprättas med denne medlem och om vi hade suttit i styrelsen då detta diskuterades så hade vi aldrig gått med på det! Det stod även noterat i styrelseprotokollet att "den sittande styrelsen vid dags datum" ska skriva under avtalet, men detta gjordes aldrig av någon anledning trotts att avtalet var färdigt och det fanns gott om tid att skriva under innan den nya styrelsen tog över.

Juristen i fråga går för tillfället inte att kontakta p.g.a. semester. Är vi tvungna att skriva under avtalet som faktiskt den andra styrelsen skulle göra och hade tid till att göra? Ingen i den nya styrelsen förutom den här medlemmen som fortfarande sitter kvar anser att avtalet ska skrivas under, men har vi något val då den tidigare styrelsen beslutat att avtalet ska skrivas under, visserligen då av den sittande styrelse i mars.

Apple Mackbook Pro 15" Retina 2013

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Maj 2010

Skriv inte under, vänta på juristen. Börjar det gaggas från den ena så fattar styrelsen ett beslut om att inte verkställa den tidigare styrelsens beslut.

Huzzbutt! Huzzbutt! Huzzbutt! Huzzbutt!

(Huzzbutt Hatar Klubben nästa möte är flyttat till tisdag, men vi ses som vanligt bakom Statoil. Ta med Chips och glatt humör!)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stenungsund
Registrerad
Sep 2004

Finns det nedskrivet att styrelsen gick med på det? I så fall too bad äppelträd, pay up.
Finns det inte nedtecknat, och det enda som finns är ett avtal som inte är underskrivet av någon. Då var det ju synd för medlemmen.

Å andra sidan är det föreningens förbannade ansvar att se till att avloppen fungerar, så om spolningarna beror på att föreningens egendom är bristfällig så ska föreningen betala spolningarna. Behöver ni bryta upp golven för att lägga om rören? Då får ni ju betala så att medlemmen får tillbaka ett badrum i god standard. Jag hade inte gått med på nånting annat. Det är väl inte medlemmens fel att ingen har pli på besiktningsmannen?