Endast 1 PCI-E slot, sedan endast 1 Molex (3 pin) -> 6 pin PCI-E? Brinner det upp? Sapphire Radeon, R9 270X

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
gävle
Registrerad
Mar 2014

Endast 1 PCI-E slot, sedan endast 1 Molex (3 pin) -> 6 pin PCI-E? Brinner det upp? Sapphire Radeon, R9 270X

Editerat med en möjlig lösning på mitt problem. Läs längst ned. Kommentera gärna ändå och kom med input, eller förstärk det svar jag fick på IRC-kanalen.

Hej!

Jag har det här kortet:
Sapphire Radeon R9 270X 4GB GDDR5
https://www.komplett.se/sapphire-radeon-r9-270x-4gb-gddr5/798...

På det här moderkortet:
MSI 760GM-E51 (FX)
http://www.msi.com/product/mb/760GME51_FX.html

Nätagget har endast 1 PCI-E. Grafikkortet kräver dock 2 PCI-E för att funka. Detta har tillverkaren löst genom att skicka med 1 st Molex -> PCI-E adapter.
Från nätagget finns det ett flertal lösa Molex kablar som ej används. Alla dessa Molex har dock bara 4 pins eller 4 hål. Dock bör det tilläggas att Molex adaptern från tillverkaren är en Molex med bara 3 pins.

Det jag inte fattar är varför det är 3 pinnar på min Molex adapter när alla Molex som jag kan sätta in den i från mitt nätagg har 4 hål (det verkar vara lite standard?)

Kortet fungerar när jag använder mig av dels nätaggets egna PCI-E samt kopplar en Molex från nätagget (som är på 4 hål) in i den adapter som följde med grafikkortet (som är på 3 pins, Molex) och sen in i grafikkortet. Det visar dock lite hög värmeutveckling i HWMonitor och liknande, samt att spelen inte flyter på särskilt bra. Det laggar lite, bilden hoppar ibland och sådär. Och så tänker jag ju att jag inte vill brinna inne om belastningen på kablarna är för hög.

Problemet är dock att överallt på Internet där jag läser står det att detta är helt sjukt, att det ska vara omöjligt och att kablarna skall smälta ihop.
Google nämner något om att det blir för hög belastning på de tre kablarna som går från Molex-adaptern till PCI-E pluggen, andra säger att man ALLTID har minst 2 Molex för att försörja en PCI-E på 6 pins.

Mina frågor:
Ska jag köpa en 2 Molex -> 6 pin och använda den istället för den som kom med paketet, som då var 1 molex på 3 pin till 1 PCI-E på 6 pins?
Varför är det bara tre pinnar på den molexänden på adaptern jag fick med, men alla molex-kontakter från nätagget har fyra hål (som för att behöva 4 kontakter från Molex, inte bara 3)

Nu använder jag den där DVI-adaptern till en VGA kabel. Kan det påverka prestandan avsevärt om jag gör det istället för att använda en HDMI kabel?

Det blir rörigt. Här kommer en bild på Molex kabeln som följer med paketet. Väldigt, väldigt tacksam för all hjälp jag kan få att förstå den här djungeln.

Bild på Molex som kom med kortet. Märk att Molex bara har 3 pins, men alla Molex kontakter från mitt nätagg har 4 hål.

EDIT:
Enligt användare på Sweclockers IRC så kan en Molex ha 3 pinnar, den fjärde pinnen är på 5 volt och den behövs inte för grafikkort. Det är 12v pins som är viktiga.

Så adaptern är i sin ordning.

Alla Molex går till samma punkt i nätagget, så hittas en ledig från nätagget kan den användas.

Så i sådana fall verkar mitt problem vara löst.

gillar linux. är ganska kass på hårdvara.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Aug 2005

Molex har en pin 5 V och en 12 V och två jord i mitten. Därför kan det nog vara att du enbart ska använda 12 eller 5 v, och då behöver enheten inte alla fyra pin (även om standardkontakten har 4 pin.). Det ska inte vara någon fara alls.

Att använda VGA känns old school, med det bör du ha en viss kvalitetsförlust. Du omvandlar digitalt->analogt->digitalt, två onödiga omvandlingar. Vad har du för skärm? Har du en skärm med hdmi/dvi är det ju inget att tveka på, byt kabel. Kostar inte många kronor.

Vad är det för spel du spelar? 270X är ju inte det vassaste kortet som finns på marknaden. Kollat så att du ligger i linje med bench tester?

-Intel i5 4670K // Sapphire Dual-X r9 280x 3 GB // 8 GB DDR3 // Intel 320 120 GB SSD // 3000 GB
-AMD Phenom II Quad 9850 // HD 4830 // 4 GB DDR3 // 400 GB
-Acer Aspire D255E Netbook 10.1" // Intel Atom 1.66 GHz // 2 GB ram // 250 GB
-Packard Bell EasyNote TJ71 15.6" // AMD Turion II X2 M500 // 4 GB ram // 500 GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Mar 2013

Grafikkortet tar bara 12V och GND via sin sexpinnarskontakt.

Fyrapinnars molex har 12V, 5V och två GND.

5V används alltså inte till grafikkortet, därför finns den inte med på adaptern. Endast 12V och de två GND används.

Adaptern kommer att fungera, det är standard med såna där.

A4-5000 1,5 GHz...i5-2500K 4,5 GHz
8 GB DDR3-1600...16 GB DDR3-2133
Radeon HD 8330...Geforce GTX Titan

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
gävle
Registrerad
Mar 2014

Ni är så sjukt grymma. Om ni inte vunnit på triss än, köp imorgon och hoppas på det bästa. Nångång lär det vända för er med (som det gjorde för mig ikväll!)

Tack. Jag förstår allt ni säger och det är ett under att ni fattade vad jag skrev.

Sleffermauf: Du har rätt. Jag har inte bench-kollat det utan körde highest på alla spel och upplevde att det borde bli asgrymt. Men så är det ju, det är inte det vassaste kortet. Så jag ska testa och läsa lite jämförelser. Skärmen har inte HDMI, så det är ju därför. Men blir väl till att byta den också. Du har ju rätt. Det blir en prestandaförlust.

Mod kan stänga tråden om man gör så. Jag är helnöjd!

gillar linux. är ganska kass på hårdvara.