Problem att aktivera AHCI för min SSD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2009

Problem att aktivera AHCI för min SSD

Håller på just nu att fixa windows 7 på ssd men innan dess så måste jag ändra inställningar på BIOS:en, alltså att ändra min SSD till AHCI. problemet är jag lyckas inte få det att fungera. Det enda jag ser är

Vad ska jag göra???

| Asus Z97-AR | 1 TB Samsung Spinpoint HD103SJ + Samsung EVO 840 250GB| Intel i7 4790K, 4.00GHZ | Noctua NH-D14 | Corsair HX 750W/80+/Modulära kablar | Fractal DesignDefine R2, Silver | DVD+RW Samsung 22X DL Svart LightScribe | Corsair 4GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL-7-8-7-20/1.65V + Corsair Veng. 2x4GB| GTX 970 MSI

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2009

Problem att aktivera AHCI för min SSD

Håller på just nu att fixa windows 7 på ssd men innan dess så måste jag ändra inställningar på BIOS:en, alltså att ändra min SSD till Ahci. problemet är jag lyckas inte få det att fungera. Det enda jag ser är

Vad ska jag göra???

| Asus Z97-AR | 1 TB Samsung Spinpoint HD103SJ + Samsung EVO 840 250GB| Intel i7 4790K, 4.00GHZ | Noctua NH-D14 | Corsair HX 750W/80+/Modulära kablar | Fractal DesignDefine R2, Silver | DVD+RW Samsung 22X DL Svart LightScribe | Corsair 4GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL-7-8-7-20/1.65V + Corsair Veng. 2x4GB| GTX 970 MSI

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013

testa uppdatera bioset

min kanal heter lär dig blender
https://www.youtube.com/channel/UCAtF52Txk_4x-gJGmPm-mmw
ok den handlar om blender och hårdvara och sånt

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2009
Skrivet av lxaralex:

testa uppdatera bioset

Har inte CD skivan och inte installerat windows 7 än, ska jag installera win7 sedan formatera
om igen efter update?

| Asus Z97-AR | 1 TB Samsung Spinpoint HD103SJ + Samsung EVO 840 250GB| Intel i7 4790K, 4.00GHZ | Noctua NH-D14 | Corsair HX 750W/80+/Modulära kablar | Fractal DesignDefine R2, Silver | DVD+RW Samsung 22X DL Svart LightScribe | Corsair 4GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL-7-8-7-20/1.65V + Corsair Veng. 2x4GB| GTX 970 MSI

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
heaven
Registrerad
Jun 2003

har du ingen annan dator du kan dra ner en bios uppdatering ifrån?.. sen flashar du ifrån bios

.:[ MAiN: FRACTAL DESIGN R4 ]:.
.:[ i7 3930k|Asus SABERTOOTH X79 TUF|16GIG Corsair VENGEANCE|EVGA 980Ti|3xASUS 27" ]:.
.:[ HTPC: FRACTAL DESIGN 605 ]:.
.:[ i5 3570K|ASRock Z77E-ITX|16GIG Corsair VENGEANCE LP|EVGA 980Ti|XBOX DONGLE ]:.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örnsköldsvik
Registrerad
Aug 2006
Skrivet av Baarry:

Håller på just nu att fixa windows 7 på ssd men innan dess så måste jag ändra inställningar på BIOS:en, alltså att ändra min SSD till Ahci. problemet är jag lyckas inte få det att fungera. Det enda jag ser är

http://i1080.photobucket.com/albums/j340/Thrillofit/4E0EE2D8-...

http://i1080.photobucket.com/albums/j340/Thrillofit/A6E4EB29-...

http://i1080.photobucket.com/albums/j340/Thrillofit/7C810C81-...

http://i1080.photobucket.com/albums/j340/Thrillofit/E493A505-...

Vad ska jag göra???

Har du kopplat SATA kabeln för SSD till någon av dom ljusblå SATA portarna på moderkortet?

EDIT: Jag vet att dom ljusblå Intel bara är 3Gb/s SATA portar men tyvärr är Marvell 6Gb/s SATA portarna på moderkortet ökända för att ge låg tillförlitlighet.

janee

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2009
Skrivet av malacai:

har du ingen annan dator du kan dra ner en bios uppdatering ifrån?.. sen flashar du ifrån bios

Jo, ska testa göra det nu vis usb sticka:)

| Asus Z97-AR | 1 TB Samsung Spinpoint HD103SJ + Samsung EVO 840 250GB| Intel i7 4790K, 4.00GHZ | Noctua NH-D14 | Corsair HX 750W/80+/Modulära kablar | Fractal DesignDefine R2, Silver | DVD+RW Samsung 22X DL Svart LightScribe | Corsair 4GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL-7-8-7-20/1.65V + Corsair Veng. 2x4GB| GTX 970 MSI

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Apr 2014
Skrivet av janee:

Har du kopplat SATA kabeln för SSD till någon av dom ljusblå SATA portarna på moderkortet?

EDIT: Jag vet att dom ljusblå Intel bara är 3Gb/s SATA portar men tyvärr är Marvell 6Gb/s portarna ökända för att ge låg tillförlitlighet.

Tänkte precis kommentera det, men såg att du redigera ditt svar. Jag har inte haft några problem med sata 6 kontakterna. Har byggt en del på Asus kort med SSD enheter.

Men kan det vara ett alternativ att dra ut den vanliga hårddisken. Koppla in SSD enheten till de blå kontakten. Ändra till Ahci och installera Windows för att sedan byta tillbaka till sata 6 kontakten? Är det en dålig idé?

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örnsköldsvik
Registrerad
Aug 2006
Skrivet av Hazardous:

Tänkte precis kommentera det, men såg att du redigera ditt svar. Jag har inte haft några problem med sata 6 kontakterna. Har byggt en del på Asus kort med SSD enheter.

Men kan det vara ett alternativ att dra ut den vanliga hårddisken. Koppla in SSD enheten till de blå kontakten. Ändra till Ahci och installera Windows för att sedan byta tillbaka till sata 6 kontakten? Är det en dålig idé?

Skickades från m.sweclockers.com

Ja man kan testa om Marvell SATA fungerar bra men då bör man installera dom senaste drivrutinerna för Marvell SATA kontrollen innan man testar.

janee

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2009

Lyckas inte uppdatera min BIOS "rom file is incompatible with existing bios"

| Asus Z97-AR | 1 TB Samsung Spinpoint HD103SJ + Samsung EVO 840 250GB| Intel i7 4790K, 4.00GHZ | Noctua NH-D14 | Corsair HX 750W/80+/Modulära kablar | Fractal DesignDefine R2, Silver | DVD+RW Samsung 22X DL Svart LightScribe | Corsair 4GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL-7-8-7-20/1.65V + Corsair Veng. 2x4GB| GTX 970 MSI

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2009

Har provat att ladda ner alla BIOS filerna från asus sidan men ingne fungerade!

| Asus Z97-AR | 1 TB Samsung Spinpoint HD103SJ + Samsung EVO 840 250GB| Intel i7 4790K, 4.00GHZ | Noctua NH-D14 | Corsair HX 750W/80+/Modulära kablar | Fractal DesignDefine R2, Silver | DVD+RW Samsung 22X DL Svart LightScribe | Corsair 4GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL-7-8-7-20/1.65V + Corsair Veng. 2x4GB| GTX 970 MSI

Trädvy Permalänk
Legendarisk
Hedersmedlem
Plats
::1
Registrerad
Dec 2002
Citat:

§ 3.1 Trådrubriker ska tydligt visa vad tråden handlar om.
§ 3.3 Det är inte tillåtet att skapa flera trådar om samma ämne (så kallad korspostning).

* Trådar sammanfogade, rubrik uppdaterad *

Abstractions all the way down.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2009

Ok har lyckats uppdatera nu till den senaste versionen men ser ingen förbättring, vad ska jag gör för att fixa
min ssd tilö ahci?

| Asus Z97-AR | 1 TB Samsung Spinpoint HD103SJ + Samsung EVO 840 250GB| Intel i7 4790K, 4.00GHZ | Noctua NH-D14 | Corsair HX 750W/80+/Modulära kablar | Fractal DesignDefine R2, Silver | DVD+RW Samsung 22X DL Svart LightScribe | Corsair 4GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL-7-8-7-20/1.65V + Corsair Veng. 2x4GB| GTX 970 MSI

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2005

Gissningsvis så sitter disken i en av de grå(?) portarna vilket innebär att den styrs av kontrollen från marvell och inte av sydbryggan. Om du verkligen vill använda dessa portar (vilket bör vara tveksamt...) så måste du nog leta rätt på var du byter till ahci även för den kontrollern. Annars så kan du göra det lätt för dig och koppla disken till en av intelportarna som visserligen endast har sata 3gbit/s men ändå oftast upplevs som snabbare och stabilare än portar som styrs av marvellkretsen och teoretiskt ska klara sata 6gbit/s.

En ssd som baseras på en kontroller från sandforce komprimerar data för ökad prestanda/livslängd. AS-SSD använder data som inte går att komprimera och ger då sämsta möjliga resultat, ATTO använder data som är lätt att komprimera och ger bästa möjliga resultat. Eftersom program/os/spel ofta går att komprimera någorlunda bra så hamnar den verkliga prestandan någonstans mellan dessa resultat vid normal användning.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Origin
Registrerad
Aug 2003
Skrivet av Baarry:

Lyckas inte uppdatera min BIOS "rom file is incompatible with existing bios"

http://support.asus.com/Troubleshooting/detail.aspx?SLanguage...

"Maybe one day you will learn that your way, is not the only way"

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2009
Skrivet av Biberu:

* Trådar sammanfogade, rubrik uppdaterad *

Ursäkt mig! Jag har panik och vill ha det fixat så snabbt som möjligt, det är
därför jag skriver lite panik justnu!

| Asus Z97-AR | 1 TB Samsung Spinpoint HD103SJ + Samsung EVO 840 250GB| Intel i7 4790K, 4.00GHZ | Noctua NH-D14 | Corsair HX 750W/80+/Modulära kablar | Fractal DesignDefine R2, Silver | DVD+RW Samsung 22X DL Svart LightScribe | Corsair 4GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL-7-8-7-20/1.65V + Corsair Veng. 2x4GB| GTX 970 MSI

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2009

Den är inne i kablen jag håller på

| Asus Z97-AR | 1 TB Samsung Spinpoint HD103SJ + Samsung EVO 840 250GB| Intel i7 4790K, 4.00GHZ | Noctua NH-D14 | Corsair HX 750W/80+/Modulära kablar | Fractal DesignDefine R2, Silver | DVD+RW Samsung 22X DL Svart LightScribe | Corsair 4GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL-7-8-7-20/1.65V + Corsair Veng. 2x4GB| GTX 970 MSI

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hässleholm
Registrerad
Feb 2005
Skrivet av Baarry:

Rätta mig gärna, men den porten är väl E-SATA?
Bättre att sätta disken i portarna längst ned till höger. (Typ)

[ Corsair 460X ] [ Corsair HX750i ] [ AMD Ryzen 2700X ] [ Asus 1080 ROG Strix ] [ Asus Crosshair VI Hero]
[ 16GB G.Skill FlareX CL14 3400Mhz DDR4 ] [ Samsung 960 EVO 500GB + Samsung 850 Pro 256GB ] [ Logitech G933 ] [ Corsair H115i ] [ Win10 x64 Pro ] 3dMark 19.263p CPU-Z

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2009
Skrivet av SirMacke:

Rätta mig gärna, men den porten är väl E-SATA?

Har jag lagt det i fel port?

| Asus Z97-AR | 1 TB Samsung Spinpoint HD103SJ + Samsung EVO 840 250GB| Intel i7 4790K, 4.00GHZ | Noctua NH-D14 | Corsair HX 750W/80+/Modulära kablar | Fractal DesignDefine R2, Silver | DVD+RW Samsung 22X DL Svart LightScribe | Corsair 4GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL-7-8-7-20/1.65V + Corsair Veng. 2x4GB| GTX 970 MSI

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hässleholm
Registrerad
Feb 2005
Skrivet av Baarry:

Har jag lagt det i fel port?

Portarna längst ned till vänster i bild.

Inte van vid Intel, men skulle vilja säga de ljusblåa portarna.

[ Corsair 460X ] [ Corsair HX750i ] [ AMD Ryzen 2700X ] [ Asus 1080 ROG Strix ] [ Asus Crosshair VI Hero]
[ 16GB G.Skill FlareX CL14 3400Mhz DDR4 ] [ Samsung 960 EVO 500GB + Samsung 850 Pro 256GB ] [ Logitech G933 ] [ Corsair H115i ] [ Win10 x64 Pro ] 3dMark 19.263p CPU-Z

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2004
Skrivet av Baarry:

Har jag lagt det i fel port?

Har du ens testat att byta port? Börja med det. Och inte en grå port, utan en blå.

“Problems that remain persistently insoluble should always be suspected as questions asked in the wrong way.” ― Alan W. Watts

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Nov 2004
Skrivet av Baarry:

Har jag lagt det i fel port?

Ta ut sata-sladden och jämför porten du satt den i med en annan SATA-port som t.ex. kör DVD:n. Jag gissar att du har satt SSD:n i en E-SATA-port och inte i en SATA-port.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2009

Kollade precis i mitten av min moderkort och modellen jag äger är evo, inte E- Pro utan endast evo

| Asus Z97-AR | 1 TB Samsung Spinpoint HD103SJ + Samsung EVO 840 250GB| Intel i7 4790K, 4.00GHZ | Noctua NH-D14 | Corsair HX 750W/80+/Modulära kablar | Fractal DesignDefine R2, Silver | DVD+RW Samsung 22X DL Svart LightScribe | Corsair 4GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL-7-8-7-20/1.65V + Corsair Veng. 2x4GB| GTX 970 MSI

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Aug 2004

För min del fungerar AHCI, men av nån anledning syns inte diskarna i BIOS då. Däremot ser man att dom laddas in när man bootar datorn och jag har inga problem i övrigt.

Mitt moderkort är ett Gigabyte Z68P-DS3

Senast redigerad av Loxus, 2004-08-02 klockan 13:13

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2009

| Asus Z97-AR | 1 TB Samsung Spinpoint HD103SJ + Samsung EVO 840 250GB| Intel i7 4790K, 4.00GHZ | Noctua NH-D14 | Corsair HX 750W/80+/Modulära kablar | Fractal DesignDefine R2, Silver | DVD+RW Samsung 22X DL Svart LightScribe | Corsair 4GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL-7-8-7-20/1.65V + Corsair Veng. 2x4GB| GTX 970 MSI

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örnsköldsvik
Registrerad
Aug 2006

Du har ingen 6Gb/s SATA port på moderkortet och då bör du koppla in kabeln för SSD i någon av dom ljusblå Intel SATA portarna på moderkortet

Kopierat ASUS sida för modekortet Asus P7P55D EVO

"Intel® P55 Express Chipset built-in
6 xSATA 3.0 Gb/s ports
Intel Matrix Storage Technology Support RAID 0,1,5,10
JMicron® JMB363 PATA and SATA controller
1 xUltraDMA 133/100/66 for up to 2 PATA devices
1 xExternal SATA port
JMicron® JMB322 (DriveXpert Technology) :
- 2 x SATA 3.0 Gb/s ports (navy blue and gray)
- Supports EZ Backup and SuperSpeed functions
*Drive Xpert function is available only when the hard disk drives are set as data drives."

janee

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2014
Skrivet av Baarry:

Kollade precis i mitten av min moderkort och modellen jag äger är evo, inte E- Pro utan endast evo

Det skadar inte att läsa på i manualen innan man börjar koppla (eller införskaffar saker). Nu verkar en del vara upptaget, men normalt sätter man väl en SSD för OS i första SATA1, när man bygger nytt, så då uppstår inte frågan.

SATA_E1 och SATA_E2 är JMicron SATA Raid-kontakter, vanligtvis med extra drivrutiner.

SATA1-SATA6 är Intel. För AHCI se kapitel 3.4.2 i manualen.
http://www.asus.com/Motherboards/P7P55D_EVO/HelpDesk_Manual/

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Feb 2005

Tittar man på bilden du skickade så har du e-evo (inte e-pro eller evo)

Den har 2st 6gbit, de är de grå, funkar inte dem så tar du en av de blå som rekommenderades av janee (två inlägg upp)

EDIT: det har du föresten inte, ingen av e-pro, evo eller evo stämmer ju med bilden.. vafan har du ?
Gör som janee sa så ska det funka iaf.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Dec 2009

Har lyckats nu sätta in den i sata port 1 och allt verkar vara insatt på Ahci. förmodligen. Men testade precis ssd benchmark och får endast 267/256 mb/s ?

Kan de pågrund av jag inte har 6GB/s SATA ?

| Asus Z97-AR | 1 TB Samsung Spinpoint HD103SJ + Samsung EVO 840 250GB| Intel i7 4790K, 4.00GHZ | Noctua NH-D14 | Corsair HX 750W/80+/Modulära kablar | Fractal DesignDefine R2, Silver | DVD+RW Samsung 22X DL Svart LightScribe | Corsair 4GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL-7-8-7-20/1.65V + Corsair Veng. 2x4GB| GTX 970 MSI

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örnsköldsvik
Registrerad
Aug 2006
Skrivet av Baarry:

Har lyckats nu sätta in den i sata port 1 och allt verkar vara insatt på Ahci. förmodligen. Men testade precis ssd benchmark och får endast 267/256 mb/s ?

Har du installerat dom senaste drivrutinerna för Intel SATA kontrollen?

Du får kanske lite bättre prestanda med dom senaste drivrutinerna men maximal skriv och läs för Intel 3Gb/s SATA ligger under 300 MB/s, den absolut största fördelen med en SSD är den extremt korta söktiden och du kommer inte märka någon större skillnad på att du bara har 3Gbit/s SATA port jämfört med en 6Gbit/s SATA port på moderkortet.

janee