Permalänk
Medlem

Dra nätverkskabel i hela huset

Tjenare!

Jag har precis köpt mitt första hus och håller på att totalrenovera skiten. Jag tänker dra nätverkskablar i hela huset och ha infällda uttag i väggen för ethernet i stort sett varje rum. Jag kommer dra ner alla kablar i källaren till en patch-panel och sedan ha router och switch där. Fibern kommer också in precis bredvid panelen.
Nu är frågan vilken typ av kabel jag ska dra. Ska jag köra med Cat6? Jag är lite av den typen som hellre överdimensionerar allting för att vara säker inför framtiden än att tar det som räcker i dagsläget. Jag vet att jag stort sett aldrig kommer ha nytta av 10Gbit i huset men det känns så jävla surt att Veta att man inte kan maxa det utan att dra nya kablar. Priset för kablarna är inte så stor då jag fixar det via jobbet. Switchen till en början kommer bara vara en 1Gbit switch men får jag tag på en 10Gbit (från jobbet) så är det bara till att byta ju och slippa bry sig om kablarna.

Hur som helst. Vi säger att jag kör med Cat7, vad är det då som krävs för kontakterna? Kollar man på t.ex Deltaco så finns det väggutag för Cat5 och Cat6 men är inte alla RJ45-kontakter likadana? Likadant med patch-panelen. Vad är det för skillnad när det gäller dem grejerna?
Är Cat7 tjockare och jobbigare att dra?

Kom gärna med synpunkter och tips!

Permalänk
Medlem

Ju högre CAT, desto tjockare och framförallt styvare kabel brukar jag ha som riktmärke:)
Drar du det i vp-rör kan du alltid dra tillbaka en kabel och byta om du skulle känna att 10Gbps är ett måste. Jag kan inte tänka mig att du behöver 10Gbps till varenda rum ens i framtiden, utan 1Gbps kommer att räcka ohyggligt långt till nästan alla uttag.

Edit: Själv fick jag elektrikern att dra vp-rör till alla rum på övervåningen och han fick sätta i CAT-6. Sedan har jag en panel i garaget. Några år tidigare hade jag gjort samma sak på nedervåningen och då ha en panel i tvättstugan dit jag har tre CAT-6 och kör Link-aggregation till den centrala switchen på två och det trådlösa nätet via PoE på den tredje.

Permalänk
Rekordmedlem

Cat 7 innebär att varje par har en egen skärm, kabeln blir styvare och alla delar bör vara rätt skärmade och jordade (vilket de sällan är idag) för att undvika att skapa problem.
Oskärmad cat 6 installationskabel är mest lämplig att dra idag eftersom den bara är lite styvare än cat 5 och inte kostar så mycket mera.
Cat 6 fungerar dessutom till 10Gbit på korta avstånd och troligen så kommer vi inte att köra nått snabbare via koppar eftersom fiber blir billigare o billigare hela tiden, nästa generation snabba hemmanätverk blir nog via fiber eller trådlöst (802.11ad)

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk

Dra VP-20 eller 20-slang till alla uttag, då får du utan allt för stora problem i 2*CAT6A eller om du i framtiden vill byta till CAT7.

CAT7 behöver du definitivt inte dra, skulle tro att ren fiberinstallation kommer bli aktuellt innan man bygger CAT7-nät på bred front.

Permalänk
Medlem

C7 finns väll inte ens som installationskabel. eller verkar iaf ovanligt.

känns som TS inte känner till skillnaden mellan dessa och friliggande snarare än olika kvalisorter av dem?

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Permalänk
Medlem

Shit, tack för alla snabba svar. Tror det blir Cat6 iaf.
VP-rör har jag redan planerat att dra så det bara är att dra kablarna i dom.

Skrivet av AndreaX:

C7 finns väll inte ens som installationskabel. eller verkar iaf ovanligt.

känns som TS inte känner till skillnaden mellan dessa och friliggande snarare än olika kvalisorter av dem?

Jo Cat7 finns som installationskabel, det fixar jag via jobbet på en rulle på ca 300m.

Permalänk
Medlem
Skrivet av PatricF:

Jo Cat7 finns som installationskabel, det fixar jag via jobbet på en rulle på ca 300m.

en fin jobbrabatt på dem känns nog bra om inte annat.

hursom, poängen jag ville leda fram till är att installationskabel även av lägre klassning ev kommer klara mer än högre klassade friliggande enbart pga deras olika uppbyggnad. ivf lär det nog som påpekat inte vara några problem för framtiden ändå.

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint